Balatonmeer in Hongarije: Bezienswaardigheden, camping, hotels, info & tips

Het Balatonmeer is één van de populairste toeristenbestemmingen in Hongarije. Het is het grootste meer in centraal Europa en wordt gevoed door de Zala rivier. Het water stroomt uit het Balatonmeer door het Sió kanaal. Het meer is enorm groot, maar niet diep. Doordat de bodem heel geleidelijk afloopt is het een zeer geschikte vakantiebestemming voor gezinnen met kleine kinderen. Op het meer worden allerlei watersporten aangeboden om het ook voor jongeren interessant te maken. Door de enorme oppervlakte van het meer zijn er tientallen verschillende plekken waar je kunt verblijven. De meeste dorpen hebben zich door de jaren heen gespecialiseerd in één specifieke groep toeristen. Daardoor zijn sommige plekken helemaal aangepast op feestende jongeren terwijl andere plekken juist rust bieden voor ouderen en natuurliefhebbers of een veilige omgeving voor kinderen

Balatonmeer in Hongarije

De inwoners van Boedapest en andere steden in Hongarije gaan al sinds mensenheugenis op vakantie naar het Balatonmeer. De laatste tientallen jaren komen er ook steeds meer mensen uit andere landen op het meer af. Toeristen maken gebruik van de vele stranden om lekker in de zon te liggen aan de oever van het meer. In de wijdere omgeving van het 79 kilometer lange meer is echter ook van alles te doen. Het Balatonmeer wordt namelijk omgeven door vulkanische heuvels met grotten, kuuroorden, wijngaarden en moderne steden. Het terrein is uitermate geschikt voor wandelingen en fietstochten.

Bezienswaardigheden rondom Balatonmeer in Hongarije

Rondom het Balatonmeer zijn tal van bezienswaardigheden. Veel toeristen komen jaren achter elkaar terug naar deze regio in Hongarije omdat ze steeds weer een nieuw stukje willen leren kennen. In de steden rondom het meer kun je historisch erfgoed vinden en leren over de geschiedenis van de regio. Boedapest ligt op een afstand van slechts 80 kilometer van het Balatonmeer. Je kunt je vakantie aan het meer dus gemakkelijk combineren met een stedentrip waarin je de bezienswaardigheden in de indrukwekkende hoofdstad van Hongarije bezoekt.

schiereiland-Tihany

Het schiereiland Tihany

Langs de oostkust van het Balatonmeer ligt een prachtig schiereiland. Dit gebied bestaat grotendeels uit een natuurreservaat met sappige weiden en groen gele heuvels. Rond het binnenmeer en het buitenmeer kun je een grote hoeveelheid vogels spotten. Het stadje Tihany heeft van alle plekken rond het Balatonmeer de langste geschiedenis. In de pittoreske straten van dit stadje kun je heerlijk rondslenteren terwijl je geniet van de oude huisjes met hun rieten daken. De meeste toeristen bezoeken Tihany vanwege de prachtige abdijkerk. Daar bevindt zich een openluchtmuseum voor volkskunst waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van de cultuur van het gebied. Tihany is verbonden met de grote stad Siófok via een brug die het smalste deel van het Balatonmeer oversteekt.

thermale vijver van Héviz balatonmeer

De thermale vijver van Héviz

Volgens de lokale legenden bestaat de thermale vijver van Héviz al tienduizenden jaren. Het stadje is er vervolgens omheen gebouwd om alle bezoekers een onderdak te bieden. Ook de nederzetting bestaat al 6.000 jaar dus er hebben al heel veel mensen genoten van het warme water dat in Héviz uit een veenlaag komt. Veel Hongaren gaan hier baden omdat ze geloven dat het thermale water een genezende werking heeft – voornamelijk voor reumapatiënten en mensen die een aandoening hebben aan het zenuwstelsel. De beste wellness faciliteiten rond het Balatonmeer kun je vinden bij Spa Héviz. Daar kun je een heerlijke massage of een schoonheidsbehandeling combineren met een paar uurtjes weken in het thermale water. Rondom het dorpje kun je geweldig wandelen, fietsen en paardrijden, er groeien overal waterlelies.

Balatonfüred balatonmeer hongarije

De historische toeristenplaats Balatonfüred

De bekendste toeristenbestemming van het Balatonmeer heet Balatonfüred. Deze plaats ligt ten noordwesten van het meer en ontvangt al eeuwenlang bezoekers. De rijke families van Hongarije kwamen al vroeger naar de thermale baden en sauna’s van dit kuuroord om even helemaal te ontspannen. Je kunt lekker rondslenteren door de historische binnenstad van Balatonfüred. De lokale cafés en restaurants serveren wijn uit de regio op hun terrasjes. Als je het zat bent of verkoeling wilt dan loop je gewoon naar de boulevard langs het meer. Van daaruit heb je toegang tot de stranden waar je zo het verfrissende water in duikt.

wijnranken-en-basaltbergen-van-Badacsony

De wijnranken en basaltbergen van Badacsony

Aan de noordoever van het Balatonmeer ligt een regio die gevormd is door vulkanische activiteit in een periode waarin er veel geologische beweging was. Het resultaat daarvan is een serie unieke heuvels die monadnocks genoemd worden omdat ze geïsoleerd liggen. De vulkaan van Badacsony is ondertussen uitgedoofd maar je kunt nog wel naar de 426 meter hoge top klimmen. De hellingen van veel heuvels in het gebied van Badacsony zijn beplant met wijnranken. Deze planten hebben het erg naar hun zin op de vulkanische bodem en daardoor wordt er heerlijke wijn geproduceerd in de dorpjes. Je kunt in deze regio heerlijk fietsen en wandelen door het heuvellandschap. De sfeer in de pittoreske dorpjes is altijd goed en onderweg wordt je getrakteerd op mooie uitzichten over het meer.

Keszthely-balatonmeer-hongarije

Het Balatonmuseum en het Festeticspaleis in Keszthely

Het plaatsje Keszthely mag je eigenlijk niet overslaan tijdens een bezoek aan het Balatonmeer – zeker als je geïnteresseerd bent in de cultuur en geschiedenis van de regio. In dit stadje staat namelijk het Balatonmuseum waar je van alles kunt leren over de geschiedenis van het gebied. Ze werken van de prehistorie naar het heden via alle belangrijke ontwikkelingen die ooit hebben plaatsgevonden. De belangrijkste bezienswaardigheid in Keszthely is echter het Festeticspaleis. Dit indrukwekkende complex werd gebouwd door de welvarende Festetics familie en heeft meer dan honderd kamers – de één nog indrukwekkender dan de ander. De enorme bibliotheek bevat bijvoorbeeld 70.000 boeken! Het Festeticspaleis is het derde grootste kasteel in Hongarije. Het park rondom het kasteel is de perfecte plek voor een korte wandeling tussen de bloemperken en fraaie fonteinen.

omgeving-balatonmeer-hongarije

Uitstapjes in de omgeving

In de omgeving van het Balatonmeer liggen allerlei plekken die interessant kunnen zijn voor bezoekers aan de regio. Je kunt bijvoorbeeld een schitterend ondergronds meer bezoeken in de mijnstad Tapolca. Daar mag je zelf met een roeibootje door de prachtige kalksteengrot varen. Kinderen zullen ook uit hun dak gaan in het Westernpark in Nemesvita. Daar stap je binnen in het wilde westen en speelt voor een dagje cowboy. Je leert er paardrijden, lassowerpen en boogschieten. Je kunt ook de getrainde cowboys bewonderen in shows waarin ze alle trucjes laten zien die ze hun paard kunnen laten doen. Liefhebbers van cultuur en historie kunnen beter naar Veszprém gaan. Deze barokstad is gebouwd op vijf heuvels  en was ooit één van de belangrijkste steden in het land. Daardoor staat er veel erfgoed zoals de Sint-Michaelkathedraal, De Gizela-kapel en het bisschoppelijke paleis.

Camping rondom het Balatonmeer

Elk dorp rond het Balatonmeer heeft minstens één camping. Daardoor kan elke soort vakantieganger een camping vinden die bij de voorkeuren van zijn of haar reisgezelschap past. In Alsóörs ligt bijvoorbeeld een grote familiecamping met zwembad, glijbanen, een grote ligweide direct aan de oever van het meer, sportfaciliteiten en een animatieprogramma. Jongeren en feestbeesten kunnen beter een camping zoeken in de buurt van Siófok. Er zijn veel campings rond dit stadje in het zuidoosten van het Balatonmeer die speciaal zijn ingericht voor mensen die het de meeste avonden laat maken. 

Camping aanbieders rondom Balatonmeer

  1. Eurocampings – Bekijk hier het aanbod!

Hotels rondom Balatonmeer in Hongarije

Het Balatonmeer is dé populairste toeristenbestemming in Hongarije voor langere vakanties. (De hoofdstad Boedapest is een populaire bestemming voor stedentrips). Door de lange geschiedenis van toeristische activiteit zijn er heel veel hotels rond het Balatonmeer. Je kunt dus iets uitzoeken dat past bij jouw manier van vakantie vieren. Sommige hotels zijn erg geschikt voor mensen die een rondreis maken door Hongarije – of bezoekers die overdag graag van alles ondernemen. Daar krijg je voor een zacht prijsje een kamer met basisfaciliteiten. Je kunt rond het Balatonmeer echter ook resorts vinden met alles erop en eraan. Daarvoor betaal je meestal wel een stuk meer.

Top 5 hotels rondom Balatonmeer

Vakantie rondom Balatonmeer

Het Balatonmeer is een geweldige bestemming voor je volgende vakantie. Vooral families kunnen hier erg goed terecht omdat er iets te doen is voor alle leeftijden. Als je met jongeren op vakantie gaat kun je rond het Balatonmeer een leuke combinatie vinden van activiteiten die je samen kunt ondernemen terwijl je adolescente kinderen ook een gedeelte van hun tijd op zichzelf doorbrengen met leeftijdsgenoten. Een vakantie aan het Balatonmeer kan met allerlei verschillende aspecten worden ingevuld. Je kunt hele dagen aan het strand doorbrengen of interessante activiteiten ondernemen en de omgeving leren kennen.

Het weer rondom Balatonmeer

De watermassa van het Balatonmeer zorgt ervoor dat het klimaat net iets milder is dan in de rest van Hongarije. In de winters blijft de temperatuur daardoor rond het vriespunt. In de zomer is het rond het Balatonmeer minder vaak echt heet dan in andere delen van Hongarije. Overdag kun je er tussen mei en september op rekenen dat de temperatuur boven de twintig graden stijgt. In juli en augustus is dertig graden ook geen uitzondering, maar het is zelden veel warmer dan dat. In de regio rond het Balatonmeer kan het hele jaar wel eens een buitje vallen en gemiddeld gebeurt dat op zo’n 12 dagen per maand. Meestal komen buien in een front met wat onweer en sterke regenval voor een halve dag tot een dag. Daarna komt meestal de zon weer door.

Blogs over Balatonmeer

Scroll naar boven