Vakantie in Montenegro: Bezienswaardigheden, hotels, camping, info & tips!

Montenegro is Venetiaans voor Zwarte berg – een directe vertaling van Црна Гора of Crna Gora in de lokale taal. Dit land ligt in het zuidoosten van Europa aan de Adriatische golf tussen de andere Balkanlanden Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Servië, Albanië en Kosovo. Na eeuwen van overheersing door grote rijken zoals de Venetianen en de Ottomanen verkreeg het land zijn onafhankelijkheid in het einde van de 17e eeuw. 

Na de eerste wereldoorlog werd het koninkrijk van Montenegro onderdeel van Joegoslavië. Toen Joegoslavië uit elkaar viel in de jaren negentig, vormde Montenegro samen met Servië een federatie. In 2006 werd een referendum gehouden waarin de burgers stemden voor onafhankelijkheid waarna de federatie op een vredige manier ontbonden werd. De taal en de cultuur van Montenegro blijft wel verwant met buurland Servië, hoewel het een eigen authentieke tint heeft. Als je tijdens je volgende vakantie een speciaal land wilt leren kennen dat nog niet ‘verpest is door andere toeristen’, dan is een vakantie in Montenegro iets voor jou.

Vakantie in Montenegro

Een vakantie in Montenegro kan veel kanten opgaan. De meeste toeristen komen naar de historische stadjes aan de Middellandse Zeekust. Daar kan natuurlijk ook gezwommen worden en de omstandigheden zijn vaak goed voor wind- en kitesurfers. De binnenlanden van Montenegro zijn nog vrijwel onontdekt door vakantiegangers maar ook zeker de moeite waard. Het adembenemende Durmitor National Park biedt toegang tot een ruig berggebied waar je geweldig kunt wandelen en klimmen. In dezelfde omgeving bevinden zich ook de majestueuze Tara kloof waar geniale rafting en kanomogelijkheden zijn en de supersmalle Nevido Canyon waar je een geweldig canyoning avontuur kunt ondernemen. Ook Nationaal Park Lovcen en het Skadar-meer op de grens met Albanië zijn prachtige plekken om te bezoeken tijdens een vakantie in Montenegro. 

Bestemmingen in Montenegro

Kotor

Reisaanbieders Montenegro

Bezienswaardigheden in Montenegro

Kotor-Montenegro

Kotor

Kotor is een stad die je echt niet mag missen tijdens een bezoek aan Montenegro. De gehele binnenstad van deze historische parel aan de kust staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit elegante Venetiaanse gedeelte van de stad is prachtig gelegen aan de oever van de baai van Kotor. De smalle steegjes vormen een labyrint dat je het gevoel geeft op ontdekkingsreis te zijn. Onderweg kom je langs oude kerken, traditionele restaurants, musea en kazernes. De belangrijkste bezienswaardigheid in de stad is de kathedraal van Sint-Tryphon. Daarnaast kun je ook de orthodoxe kerk van Sint-Nicolaas bezoeken en het leuke maritiem museum. Kotor wordt omringd door steile bergen waar je heerlijk kunt wandelen en van waaruit de uitzichten op de baai nog mooier zijn dan vanuit de stad.  

Sveti-Stefan-Montenegro

Sveti Stefan

Het 15e-eeuwse dorpje Sveti Stefan ligt op een klein eiland dat enkel door middel van een smalle verhoogde weg verbonden is met het vasteland. Je kunt van verre zien dat deze vesting eeuwenlang een goede plek was om jezelf terug te trekken. Tegenwoordig doet het eiland dienst als een luxueus resort waar je alleen naar binnen mag als je er verblijft. Gasten hebben toegang tot de helderblauwe wateren van de Middellandse Zee via roze kiezelstranden. Hoewel je er niet heen mag, is zelfs het uitzicht op het eiland geniaal genoeg om vele bezoekers te trekken die vanaf de omliggende stranden prachtige foto’s maken terwijl ze genieten van een zwempartij in het water, een picknick op het strand en de ondergaande zon.

Cetinje-Montenegro

Cetinje

Nadat Cetinje in d 15e eeuw gesticht werd kwamen veel artiesten en culturele instellingen zich in de stad vestigen. Toen Montenegro zijn onafhankelijkheid won, werd deze bruisende stad vanzelfsprekend de hoofdstad. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de hoofdstad verplaatst naar Podgorica waardoor er minder dan 10.000 mensen achterbleven in Cetinje. Toch is dit nog steeds de culturele hoofdstad van Montenegro. Je kunt er het prachtige Blauwe Paleis bezoeken en het klooster van Cetinje. Daarnaast is het staatsmuseum zeker de moeite waard. Daar leer je van alles over de geschiedenis van het land. Het museum is gevestigd in de voormalige residentie van de koningen van Montenegro en de vertrekken zijn precies zo ingericht als toen het paleis nog in gebruik was.

Podgorica-Montenegro

Podgorica

De grootste stad en hoofdstad van Montenegro is Podgorica. Dit is niet de meest elegante stad, doordat tijdens de Tweede Wereldoorlog bijna alles vernietigd is. De arme stad werd in die tijd meer dan 70 keer gebombardeerd. Toch zijn er nog wel een aantal oude gebouwen blijven staan zoals de Turkse klokkentoren, een prachtige kathedraal en twee moskeeën. Als je goed je ogen open houdt in Podgorica dan kun je tekenen herkennen van vroegere tijden waarin het land door bijvoorbeeld de Ottomanen werd geregeerd. Doordat niet veel toeristen naar Podgorica komen kun je er gemakkelijk een authentieke sfeer vinden en samen met de lokale bevolking in de kroeg hangen.

Hotels in Montenegro

In Montenegro zijn vooral veel hotels te vinden aan de kust. De baai van Kotor heeft het grootste aanbod aan verschillende overnachtingsmogelijkheden. Voor een luxueus verblijf op een speciale plek kun je het toeristenoord op Sveti Stefan eiland bezoeken. Ook in het prachtige historische Budva kun je verblijven op een romantische locatie direct aan zee waar veel historisch erfgoed te vinden is. Dit is ook de plek met het meest levendige avond- en nachtleven. In de binnenlanden van Montenegro kun je hotels vinden in de dorpen rond de prachtige natuurgebieden en in de grotere steden. 

Camping in Montenegro

Een goede plek voor een camping is nooit ver weg in Montenegro. Als je met een tentje of camper onderweg bent dan kun je in de binnenlanden bijna overal een nachtje staan omdat er veel mooie plekjes zijn in de natuur – vraag de eigenaar van het terrein wel even of het oké is. Daarnaast zijn er natuurlijk ook officiële campings in Montenegro, vooral in en rond de grotere natuurparken en -gebieden zoals Durmitor en Lovcen National park, Tara en Nevido Canyon en het Skadar-meer. Deze laatste plek is een geniale bestemming voor mensen die graag een combinatie van natuur en traditionele cultuur om zich heen hebben.

Camping aanbieders in Montenegro

Auto huren in Montenegro

Door een auto te huren in Montenegro kun je het beste van je vakantie maken. Dit land heeft namelijk onwijs veel te bieden, vooral als je van natuur en pittoreske dorpjes houdt. Met het openbaar vervoer kan het lastig zijn om deze schitterende afgelegen plekken te bereiken. Veel bussen gaan namelijk maar één of twee keer per dag. Met een eigen huurauto kun je spontaan kijken welke plek op jouw verlanglijstje het beste past bij de weersomstandigheden en de interesse van de dag. Je kunt een auto huren op het vliegveld en in de grotere steden van Montenegro.  

Blogs over Montenegro

Veelgestelde vragen over Montenegro

SRC Reizen
Scroll naar boven