Reizen naar Rusland: Bezienswaardigheden, vliegen, tips & info

Rusland is het grootste land ter wereld – van het oosten naar het westen is het ongeveer 9000 kilometer breed. Van het noorden naar het zuiden is het tussen de 2500 en 4000 kilometer lang. In totaal omvat dit land meer dan 10% van de bewoonbare landmassa op aarde. De twee grootste steden van Europa – Moskou en Sint-Petersburg – liggen beide in het Europese gedeelte van Rusland. Tijdens langere reizen naar Rusland zul je merken dat het land enorm divers is op het gebied van cultuur en natuur. Hoewel de meeste mensen Russisch spreken, zijn er nog 35 andere officiële talen in het land. Naast de bevolking van Russische afkomst (ongeveer 80%) wonen er ook nog 30 miljoen mensen van andere etnische afkomsten. Denk hier bij aan Tatar, Oekraïens, Bashkir, Chuvash, Chechen en vele anderen. Ook qua religie kun je van alles vinden. Ruim 70% van de mensen is Russisch Orthodox, daarnaast wonen er ook ongeveer 10% Islamitische mensen. De rest rekent zichzelf tot een andere godsdienst of heeft geen religie.  

Reizen naar Rusland

Eén van de meest interessante (rond) reizen die je kunt maken gaat naar verschillende plekken in Rusland. Dit grootste land ter wereld ligt verspreid over twee continenten, grenst aan vier grote zeeën en een oceaan. Het bevat tientallen verschillende volkeren die elk in hun eigen speciale natuurlijke omgeving wonen. In Rusland kun je metropolen bezoeken waar het krioelt van de mensen, maar je kunt er ook plekken vinden waar niemand langskomt. Sint-Petersburg en Moskou zijn allebei wereldsteden met een hele verzameling indrukwekkende bezienswaardigheden. Langere reizen naar Rusland bevatten vaak ook andere geniale plekken zoals de warmwaterbronnen en geisers van het vulkanische schiereiland in Kamtsjatka, het blauwe Baikalmeer en het pittoreske platteland van de Gouden Ring.

Bestemmingen in Rusland

Reisaanbieders Rusland

Bezienswaardigheden in Rusland

Sint-Petersburg-Rusland

Sint-Petersburg

Sint-Petersburg heette vroeger Leningrad, naar de premier die hier zijn hoofdkwartier had. De stad is gebouwd in de 18e eeuw door Tsaar Peter de Grote en dankt daaraan zijn huidige naam die het in 1991 kreeg. Deze tsaar bouwde de stad naar zijn kunstzinnige wensen en met kanalen naar grote steden in Europa, zoals Amsterdam. In en rond Sint-Petersburg kun je prachtige paleizen bezoeken zoals de Petershof, het Zomerpaleis van Peter de Grote. Dit 18e complex heeft prachtige tuinen en waterpartijen. Ook het 17e-eeuwse Winterpaleis van de Romanov-dynastie – nu een indrukwekkend museum – mag je niet missen. Het 19e-eeuwse Hermitage is na het Louvre het grootste museum ter wereld. Er zijn zes gebouwen met duizenden zalen maar ze kunnen slechts vijf procent van de enorme kunstcollectie tegelijkertijd tentoonstellen – wegens ruimtegebrek.

Moskou-Rusland

Moskou

De snelste manier om allerlei aspecten van het huidige en vroegere Rusland te leren kennen is een uitgebreid verblijf in Moskou. Deze fascinerende stad heeft twintig miljoen inwoners in een stedelijk gebied dat groter is dan de meeste provincies in Nederland. Je kunt er schitterende gebouwen bezoeken zoals het Kremlin en de Basiliuskathedraal rond het Rode Plein. Daarnaast zijn er oneindig veel culturele activiteiten te vinden in de levendige stad. Je kunt musea en theaters bezoeken of simpelweg in een gezellige kleine bar neerstrijken om een glas wodka te drinken met de locals. Iedere plek heeft zijn eigen verhaal te vertellen en als je goed luistert zul je in korte tijd veel leren over de bewogen geschiedenis van het land.

Gouden-Ring-Rusland

Soezdal en de andere steden en dorpen van de Gouden Ring

De ‘Gouden Ring’ bestaat uit een aantal pittoreske provinciesteden in een rustige omgeving op het platteland ten noordoosten van Moskou. In deze regio kun je veel voorbeelden vinden van de prachtige traditionele Russische architectuur zoals sprookjesachtige kloosters, kerken en kremlins met gouden koepels. In de regio lijkt de tijd al een paar eeuwen stil te staan. De houten huizen hebben een laagje kleurrijke – maar meestal afbladderende – verf, de vrouwen dragen bloemenjurken en de mannen werken op het land met behulp van hun trekpaard. Het middeleeuwse Soezdal heeft slechts 11.000 inwoners en behalve de koepels en torens van kerken zijn alle gebouwen hier maximaal twee verdiepingen hoog. Je kunt er het Openluchtmuseum voor Houtarchitectuur bezoeken. Daar vind je allerlei voorbeelden van traditionele houten huizen en kerken die in dit gebied door de eeuwen heen gebouwd zijn.

Kazan-Rusland

Kazan

De prachtige historische stad Kazan ligt op de grens tussen Aziatisch en Europees Rusland. De stad bestaat al meer dan duizend jaar en heeft zijn naam – Kazan betekent kookpot – te danken aan de enorme hoeveelheid verschillende religies en culturen die er vertegenwoordigd zijn. Tijdens een bezoekje aan Kazan mag je zeker de kleurrijke Tempel van alle Religies niet missen. Dit gebouw bestaat uit een verbijsterende variatie aan architectonische stijlen die pogen om 16 verschillende religies onder één dak te brengen. Minaretten, kerktorens, koepels en pagodes vormen samen de adembenemende skyline van het gebouw. Christenen, Boeddhisten, Hindoeïsten, Moslims en Joden zijn slechts vijf van de spirituele stromingen die hier hun geloof belijden. Het gebouw werd in 1994 gebouwd door Ildar Khanov – een genezer, filantroop en architect die hoopte hiermee toe te werken naar religieuze eenheid. 

Vliegen naar Rusland

De meeste mensen vliegen naar Moskou of Sint-Petersburg als ze in Rusland op vakantie gaan. Vanuit Nederland zijn er directe vluchten naar Moskou met KLM, Aeroflot, AirBridge, Cargo, Icelandair, en Aeromexico. Naar Sint Petersburg kun je directe vluchten boeken bij KLM en Aeroflot. De reistijd naar Rusland is ongeveer drie uur als je gaat vliegen. Daardoor ben je binnen een halve dag op je bestemming en kun je direct beginnen met het ontdekken van dit fascinerende land.  

Vliegticket aanbieder Rusland

Visum voor Rusland

Nederlanders hebben voor elk mogelijk reisdoel een visum nodig om Rusland binnen te mogen. Je kunt dit visum online aanvragen en betalen. Daarvoor moet je op de website een aantal gegevens en vragen invullen. Zo gauw je de formulieren hebt ingevuld en opgestuurd krijg je een e-mail met informatie over het opsturen of afgeven van je paspoort zodat het visum daarin gezet kan worden. Wanneer dat geregeld is kun je het paspoort met je visum voor Rusland weer ophalen of het wordt per aangetekende post naar je opgestuurd. 

Vakantie in Rusland

Een vakantie in Rusland kan zo kort of lang duren als je wilt – zolang je visum het toestaat. Moskou en Sint-Petersburg zijn beide geschikt voor een stedentrip van een paar dagen (of weken). Ook Kazan en Jekatarinaburg zijn relatief makkelijk bereikbaar en hebben genoeg te bieden om je een paar dagen bezig te houden. Als je tijdens je vakantie het enorme binnenland van Rusland wilt leren kennen, dan kun je alle kanten op. Het prachtige Baikalmeer is maar liefst 1600 meter diep en groter dan België. Je kunt dit meer bereiken via de weg van Irkoetsk aan de Siberische kust naar Listvyanka. Voor liefhebbers van ruige natuur is Kamtsjatka een absolute must. Dit schiereiland bestaat uit 160 vulkanen waarvan er 29 actief zijn. Je kunt er rondlopen door het maanlandschap van de vallei tussen de bubbelende modderpoelen, warmwaterbronnen en spuwende geisers.  

Blogs over Rusland

Veelgestelde vragen over Rusland

SRC Reizen
Scroll naar boven