Stedentrip Moskou: Bezienswaardigheden, hotel, info & tips

Moskou is de hoofdstad van Rusland, de meest noordelijk gelegen metropool ter wereld en de grootste stad die in zijn geheel in Europa ligt. In het stedelijk gebied wonen maar liefst twintig miljoen mensen. Moskou heeft naast enorme woonwijken bijna 40% aan groene oppervlakte – zoals parken en bosjes – dus je kunt je voorstellen dat de hele stad enorm groot is. Gelukkig is het openbaar vervoer onvoorstelbaar goed geregeld. Het metrostelsel van de stad is één van de grootste ter wereld en het meest gebruikte vervoersysteem van heel Europa. Op de lijst met populairste bestemmingen voor een stedentrip is Moskou de laatste jaren snel gestegen. Steeds meer mensen bezoeken deze fascinerende stad om het historische erfgoed te bewonderen en kennis te maken met de Russische cultuur.

Stedentrip in Moskou

Tijdens een stedentrip in Moskou kun je kennismaken met verschillende facetten van deze miljoenenstad. In Moskou worden de grootste stappen gezet op het gebied van kunst, muziek, theater, sport, wetenschap en economie. Moskou is gedurende het grootste gedeelte van de afgelopen eeuwen de hoofdstad geweest van Rusland en de Sovjet Unie. Vanuit deze stad wordt een enorm territorium geregeerd dat helemaal tot de oostkust van Azië rijkt. Door de jaren heen hebben verschillende filosofieën en religies de boventoon gevoerd in de stad en tijdens een stedentrip zul je merken dat er veel afstand is tussen verschillende bevolkingsgroepen in Moskou.   

Stedentrip aanbieders Moskou

Bezienswaardigheden in Moskou

De bekendste bezienswaardigheden in Moskou bevinden zich rond het Rode Plein. Daar staan iconische gebouwen zoals het Kremlin en de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods (de Basiliuskathedraal). Daarnaast valt er echter nog veel meer te ontdekken in de stad. De ooit rijke communistische wijken zijn nu in verval geraakt door armoede. Terwijl op andere plekken juist extreme luxe gebouwen, clubs en winkelcentra uit de grond zijn gestampt sinds de komst van het kapitalisme. Als je geïnteresseerd bent in culturen met een bewogen geschiedenis, dan zijn er veel bezienswaardigheden in Moskou die een verhaal te vertellen hebben.

Het-Rode-Plein-Moskou

Beginpunt: Het Rode Plein

Het absolute centrum van Moskou zal je waarschijnlijk bekend voorkomen van de nieuwsberichten die je in je leven gezien hebt over Rusland. Door de Russen zelf wordt dit plein Krasnaya Ploshchad genoemd. Dit is het drukste en grootste plein in Moskou. Het ligt tussen de residentie van de Russische President en het Kremlin in. Daarnaast liggen er nog een aantal belangrijke gebouwen aan het Rode Plein. De iconische Basiliuskathedraal bijvoorbeeld. In het noorden staat het Nationaal Historisch Museum. Daar leer je alles wat er te weten valt over de Russische Tsaren en de manier van leven in Rusland tot het begin van de vorige eeuw. Een ander gezicht van de wereldstad Moskou komt hier ook naar voren. Op het Rode Plein kun je namelijk shoppen in een grote verzameling haute-couture winkels. Er is altijd iets te doen op deze plek. Van een ijsbaan met glühweinkraampjes in de winter tot festivals en evenementen in de zomer.

Basiliuskathedraal

De adembenemende Basiliuskathedraal

De kleurrijke uivormige en spitse torens van de Basiliuskathedraal vormen hét icoon van Moskou en Rusland. En toegegeven, deze kerk fascineert iedereen van jong tot oud. Het gebouw is te groot om een snoepjeskasteel te kunnen zijn en te vrolijk aangekleed om geheel serieus te nemen. De acht oogverblindende kapellen vertonen een schitterend schouwspel dat zelfs na dagen in Moskou nog steeds je aandacht trekt. Je kunt jezelf makkelijk een paar uur vermaken met de wirwar van beelden, fresco’s, tempels en nissen die deze kerk te bieden heeft. De kathedraal werd gebouwd tussen 1555 en 1560 in opdracht van Tsaar Ivan IV de Verschrikkelijke. Volgens de legende beroofde hij de architect Postnik Jakovlev van zijn gezichtsvermogen nadat de bouw van de Basiliuskathedraal compleet was – zodat niemand het indrukwekkende gebouw kon namaken.

Kremlin-Moskou

De veelzijdigheid van het Kremlin

De betekenis van het woord Kremlin is stadskern. En dat klopt precies voor dit geheel. Veel mensen komen er pas in Moskou achter dat het Kremlin niet alleen het regeringsgebouw van de Russische Federatie is. Het 28 hectare grote complex bevat namelijk ook parken, musea, een theatergebouw, paleizen en kathedralen. Je kunt er werkelijk dagenlang rondzwerven zonder verveeld te raken. Het geheel wordt omringd door dikke stadmuren en voor een gedeelte door de Moskva rivier. Er valt binnen van alles te ontdekken. Zorg dat je in ieder geval het Terempaleis, de Wapenkamer, het Tsarenkanon en de Tsarenklok bezoekt.

De metro van Moskou

Er is geen enkele reden om de metro in Moskou te mijden. Dit is absoluut de beste manier om je te verplaatsen in deze enorme stad. Daarnaast is de metro een bezienswaardigheid op zich. Een aantal stations zijn absoluut de moeite van een bezoekje waard. Kievskaya, Arbatskaya en Belorusskaya zijn voorbeelden van stations die met hun prachtige architectuur je ogen strelen. Enorme roltrappen brengen je van het ene naar het andere niveau en onderweg kun je ongegeneerd mensen kijken. De metro is een toonbeeld van efficiëntie en met de lage prijzen toegankelijk voor alle lagen van de bevolking.

het-Alexanderpark-Moskou

Even bijkomen van alle indrukken in het Alexanderpark

Het Alexanderpark is één van de mooiste (van vele) parken in Moskou. Dit park is centraal gelegen en heeft een aangename opbouw met mooie pleintjes, bloemperken en fonteinen afgewisseld met kleine trappen en andere vormen die met hoog en laag spelen. Daarnaast zijn er een aantal significante cultuurhistorische monumenten te vinden. Je kunt er bijvoorbeeld het graf van de onbekende soldaat bezoeken. Daarin wordt aarde bewaard van de steden die het meest hebben geleden tijdens de oorlog. Veel Russen leggen hier bloemen neer voordat ze gaan trouwen om het leed te erkennen dat hun voorvaderen hebben geleden zodat zij nu gelukkig kunnen zijn.

Arbatskaya-Moskou

Arbatskaya – de gezelligste wijk van de stad

Wie even genoeg heeft van indrukwekkende gebouwen en bewogen verhalen kan zichzelf verplaatsen naar Arbatskaya. Deze autovrije wijk is een geliefde plek van muzikanten en andere straatartiesten. Er is hier bijna altijd wel iets te doen dat je creativiteit inspireert. Daarnaast kun smullen van lokale en internationale gerechten in de tientallen geweldige restaurants. Als je contact wilt maken met de lokale bevolking, bestel dan een wodka in één van de gezellige kleine cafés en vraag je buurman aan de bar wat de beste manier is om deze drank te drinken. ’s Avonds kun je in deze wijk ook leuk uitgaan. 

Hotel in Moskou

Het is niet moeilijk om een hotel te vinden in Moskou. Op iconische plekken in de stad bevinden zich een aantal vijfsterrenhotels van topklasse. Daar geniet je van een behandeling die goed genoeg zou zijn geweest voor de Tsaar én alle extra’s die je maar kunt wensen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook simpele hotels beschikbaar in Moskou. Vergeet bij het boeken niet dat je als Nederlander een visum nodig hebt om naar Rusland te reizen.   

Vliegtickets naar Moskou

Vliegtickets naar Moskou zijn niet moeilijk te vinden. Vanuit Nederland zijn er directe vluchten met KLM, Aeroflot, Icelandair, AirBridge, Cargo en Aeromexico. Deze doen er iets meer dan drie uur over. Door het grote aanbod aan vliegtickets kun je bijna altijd wel een goede aanbieding vinden. Moskou heeft in totaal zes verschillende vliegvelden dus er is ruim keus aan verschillende manieren om er te komen. Zorg wel dat je weet van welk vliegveld je retourvlucht vertrekt zodat je niet op het laatste moment nog naar een andere hoek van de stad moet verplaatsen.  

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Wat te doen in Moskou

Voordat je een reis naar Moskou boekt zul je je waarschijnlijk afvragen wat te doen in de stad. Maak je maar geen zorgen want in Moskou is van alles te doen. Je kunt leren over het leven in de stad door culturele activiteiten zoals musea, een avondje theater of een bezoekje aan een echte Russische wodkabar. Daarnaast zijn er natuurlijk prachtige historische gebouwen die bezocht moeten worden. Je kunt makkelijk een paar weken in Moskou doorbrengen als je creatief omgaat met de vraag wat te doen. Elke wijk in de stad heeft zijn eigen karakter en bezienswaardigheden.

Het weer in Moskou

Moskou is de koudste metropool ter wereld. Daar merk je in de zomer echter vaak niets van. In juli en augustus ligt de temperatuur overdag meestal rond de 25 graden maar kan ook best af en toe boven de dertig graden stijgen. Door de noordelijke ligging zijn de dagen in die tijd van het jaar lang en schijnt de zon veel. Tussen november en maart kan het ijzig koud zijn in Moskou. In die maanden blijft de temperatuur meestal onder het nulpunt en in de koudste maanden zijn temperaturen van -20 geen uitzondering. Moskou heeft een landklimaat waardoor de verschillen tussen zomer en winter enorm kunnen zijn.

Blogs over Moskou

Scroll naar boven