Vakantie in Bulgarije: Reizen naar, vliegtickets, vakantiehuis, info & tips

Bulgarije ligt in het zuidwesten van Europa. Het grenst aan Griekenland en Turkije in het zuiden, Macedonië en Servië in het westen, Roemenië in het noorden en de Zwarte Zee in het oosten. De geschiedenis van beschavingen in Bulgarije gaat duizenden jaren terug. In 6500 voor Christus bestonden er al dorpen van de Karanavo mensen. De regio is altijd geliefd geweest omdat het verschillende windrichtingen met elkaar verbindt. Er werd vaak gevochten om de heerschappij door onder andere de Kelten, Perzen en Romeinen. Tijdens een vakantie in Bulgarije kun je historisch erfgoed uit verschillende tijdperken bezoeken.

Na het uiteenvallen van het Romeinse rijk werd de regio bezet door een Slavisch volk dat in 681 het Bulgaarse Rijk vormde. Het Cyrillische schrift werd hier ontwikkeld en daardoor speelde Bulgarije een grote rol in de Slavische cultuur. Het rijk werd tegen het einde van de middeleeuwen overheerst door Byzantijnen en daarna Turken. In 1878 werd het huidige Bulgarije gevormd. Na de Tweede Wereldoorlog hoorde het bij het Oostblok en in 1991 werden een democratisch systeem en een vrije markt economie geïnstalleerd. 

Vakantie in Bulgarije

Steeds meer mensen gaan op vakantie in Bulgarije. Dit land is een prachtig voorbeeld van een exotische bestemming binnen Europa. Het is er veilig genoeg om lekker te ontspannen, maar je zult je vaak in een andere wereld voelen. Eén van de belangrijkste redenen daarvoor is het Cyrillische schrift. Alle borden, menu’s en etiketten zijn onbegrijpelijk, evenals de taal die er gesproken wordt. Dat is echter geen probleem want de bevolking van Bulgarije is onwijs gastvriendelijk en kan met handen en voeten alles duidelijk maken wat je nodig hebt. Zowel de steden als de natuur van het land herbergen een aantal prachtige bezienswaardigheden. Tijdens een vakantie in Bulgarije kun je genieten van een heerlijke mix van natuur, cultuur en stranden.

Bestemmingen in Bulgarije

Reisaanbieders Bulgarije

Reizen naar Bulgarije

Er worden steeds meer reizen naar Bulgarije georganiseerd omdat het land oneindig veel te bieden heeft. Je kunt in Bulgarije op zoveel manieren genieten van je vakantie dat je er gemakkelijk een maand kunt doorbrengen. Het klimaat en de goudgele stranden vormen het perfecte toneel voor een ontspannen strandvakantie en de prijzen liggen hier een stuk lager dan in de meeste badplaatsen in Europa. Daarnaast valt er van alles te ontdekken in de adembenemende natuur. het bergachtige binnenland van Bulgarije is een onaangetaste parel met duivelsgrotten, een versteend woud, kletterende watervallen, steile kloven, prachtige wandelingen en geweldige uitzichten. Georganiseerde reizen naar Bulgarije bevatten een verfrissende mix aan prachtige natuur, ontspannen stranddagen en historische bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden in Bulgarije

Sofia-Bulgarije

Sofia

Sofia is prachtig gelegen aan de voet van het Vitosha gebergte. De prachtige Iskar rivier stroomt hier de bergen uit. Sofia bevat een mengelmoes aan verschillende karakteristieken. De brede boulevards en enorme pleinen doen denken aan de parades en festiviteiten uit de tijd van de Sovjet-Unie – gelukkig hebben de communisten hier veel historisch erfgoed laten staan. De enorme Alexander Nevski kathedraal is één van de meest indrukwekkende gebouwen in Sofia. Deze kerk werd in Byzantijnse stijl gebouwd tussen 1892 en 1912 en kan 10.000 mensen ontvangen. Letterlijk alles aan het gebouw is indrukwekkend, van het Bulgaarse houtsnijwerk tot de vloer uit Italiaans marmer en de vergulde koepel van de basiliek. Er zijn daarnaast in Sofia ook moskeeën, paleizen en natuurlijk grauwe Oostblokflats te vinden.

Plovdiv

De stad Plovdiv is bekend vanwege de vele goed bewaarde historische gebouwen, ruïnes en vindplaatsen. De geschiedenis van Plovdiv gaat bijna 8000 jaar terug in de tijd. Je kunt hier bijvoorbeeld leren over de Thracische cultuur die hier 2500 jaar geleden bestond of de 1000 jaar oude Byzantijnse stadsmuren bezoeken. Ook zijn er prachtige overblijfselen uit de Romeinse tijd. Bezoek zeker het amfitheater uit de eerste eeuw na Christus. Hier werden in die tijd theatervoorstellingen opgevoerd en gladiatorengevechten gehouden voor wel 30.000 toeschouwers. Hoewel een gedeelte van het amfitheater verdwenen is, worden er nog regelmatig concerten en theatervoorstellingen gehouden. De gekleurde huizen met hun rode daken van Plovdiv liggen verspreid over zeven groene heuvels die doorkruist worden door de Maritsa rivier.

Bourgas-Bulgarije

Bourgas

De Zwarte zee is het belangrijkste vakantiegebied van Bulgarije. De kust hier is prachtig en bevat goudgele stranden die in het noorden omgeven worden door steile kliffen en in het zuiden door weelderige bossen. De zee is bijna altijd rustig omdat er bijna geen wind is in dit gebied. Daardoor kun je er heerlijk kanovaren en zwemmen. Bourgas is de grootste havenstad van Bulgarije en speelt daarom een belangrijke rol in de handel van het land. De stad is meer dan 2000 jaar oud en bevat een schat aan interessante musea, historische kerken en leuke winkels. Rondom de haven liggen een aantal prachtige stranden waar binnen- en buitenlandse toeristen genieten van het heldere warme water van de Zwarte Zee.

Nessebar-Bulgarije

Nessebar

Nessebar ligt op een rotsachtig schiereiland in de Zwarte Zee. De stad bestaat uit twee delen: het moderne centrum en de historische stad. In het moderne centrum staan honderden hotels en luxe winkels vlakbij het strand. Hier kunnen vakantiegangers alles vinden wat ze nodig hebben voor een ontspannen dag. Ze komen de stad echter bezoeken vanwege het historische centrum dat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Nessebar is één van de oudste steden in Europa en de geschiedenis van de stad is zeer interessant. In het historische centrum staat een mix van gebouwen uit andere tijden. Bezoek de Romeinse baden en de Orthodoxe kerken. Slenter door de eeuwenoude geplaveide straatjes en volg de vestingwerken uit de Hellenistische periode.

Vliegtickets naar Bulgarije

Het is niet moeilijk om goede vliegtickets naar Bulgarije te vinden. Een directe vlucht naar de hoofdstad Sofia duurt iets minder dan drie uur, waardoor je binnen no-time op je bestemming aankomt. Je kunt vanuit Nederland direct naar Bulgarije vliegen met KLM, Wizz Air, Ryanair, Corendon Dutch en Bulgaria Air. Doordat er zoveel keuze is, kun je in de meeste seizoenen goed geprijsde vliegtickets vinden naar Bulgarije. Het is wel verstandig om zo vroeg mogelijk te boeken, want de prijzen gaan vooral in de zomer soms snel omhoog. Binnen Bulgarije kun je voordelig reizen met de trein en de bus.

Top 2 vliegticket aanbieders

  1. Budgetair -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Vliegwinkel -> Bekijk hier het aanbod!

Vakantiehuis in Bulgarije

Je kunt een vakantiehuis huren voor je verblijf in Bulgarije. De meest toeristische plekken van Bulgarije bevinden zich aan het strand. Langs de Zwarte Zee en in Sofia zijn veel hotels, appartementen en vakantiehuizen beschikbaar. Daarnaast is het steeds makkelijker om een vakantiehuis te vinden midden in de ongerepte natuur. Er is zoveel ruimte en groen in Bulgarije dat je vanuit een afgelegen vakantiehuis heerlijk kunt wandelen en fietsen. De prachtige natuur van het land strekt zich in alle windrichtingen uit. Daarom is het verstandig om eerst te onderzoeken wat je wilt zien en doen tijdens je vakantie en dan een vakantiehuis te zoeken in de regio waarin je wilt verblijven.

Vakantiehuizen in Bulgarije

  1. Natuurhuisje.nl -> Bekijk hier het aanbod!

Het weer in Bulgarije

Het weer in Bulgarije verschilt erg per seizoen en plek. In de zomer is het overal warm, met temperaturen boven de dertig graden. Langs de kust blijft het ook ’s nachts warm en regent het bijna nooit. In dit gebied heerst een mediterraan klimaat. De binnenlanden van Bulgarije kennen een gematigd landklimaat. Het weer in Bulgarije kan soms snel omslaan, in de zomer betekent dat kans op flinke onweersbuien en overstromingen. Vooral in de bergen is er veel verschil tussen de seizoenen. De nachten zijn hier wat koeler en in de herfst en winter kan het guur en koud zijn. Tussen december en februari valt er genoeg sneeuw om te gaan wintersporten.

Blogs over Bulgarije

Veelgestelde vragen over Bulgarije

Scroll naar boven