Sofia in Bulgarije: Bezienswaardigheden, hotel, vliegtickets, info & tips

Sofia is één van de oudste steden ter wereld en de hoofdstad van Bulgarije. Deze stad bestaat al meer dan 9000 jaar. Vanaf minstens 7000 voor Christus tot de verovering door de Romeinen in 29 voor Christus werd de stad geregeerd door de Keltische Serdi stam. Het heette in die tijd Serdica. Na het uiteenvallen van het Romeinse Rijk werd Serdica door verschillende volkeren geplunderd en overheerst voor het in het begin van de 9e eeuw onderdeel werd van het Bulgaarse rijk. Ook de Byzantijnen en de Ottomanen regeerden een tijd lang over de stad. Sofia was de regionale hoofdstad van Rumelia Eyalet – de belangrijkste Ottomaanse provincie in Europa – tussen 1530 en 1826. In 1878 werd het gebied weer overgenomen door het Bulgaarse Rijk en Sofia werd het jaar daarop gekozen als hoofdstad.

Sofia in Bulgarije

Sofia ligt in het westen van Bulgarije en de stad wordt omringd door prachtige gebergtes. De bekende berg Vitosha ligt net ten zuiden van de stad en biedt veel mogelijkheden voor uitstapjes van een dag naar de natuur. Ten noorden van Sofia ligt het Balkangebergte en ten westen Lyulin. De stad zelf ligt op een hoogte van rond de 600 meter in heuvelachtig terrein. Sofia in Bulgarije is de 14e grootste stad in Europa en heeft alles te bieden wat je ook in andere bruisende steden kunt vinden zoals grote universiteiten, kunst, cultuur en prachtig historische erfgoed.     

Bezienswaardigheden in Sofia

Als je graag een stad wilt bezoeken waar je kunt kiezen uit een enorm aanbod aan interessante bezienswaardigheden, zonder dat je deze moet delen met hordes andere toeristen, dan is Sofia waarschijnlijk een goede keuze. Deze stad is nog relatief onbekend en dat merk je aan de prijzen – het is er spotgoedkoop – en de gastvriendelijke, joviale en nieuwsgierige bewoners. Het is een stad waar je zonder problemen de lokale cultuur opsnuift. Sofia bevat prachtige kerken, moskeeën, tempels, paleizen, musea en historische plekken naast allerlei culturele en natuurlijke bezienswaardigheden.

Romeinse-Serdica-Sofia

De overblijfselen van het Romeinse Serdica en de Sveti Petka Kerk

Toen de tweede metrolijn van Sofia werd aangelegd stootte men op overblijfselen uit de tijd van de Romeinen. De stad heette toen Serdica en deze overblijfselen liggen onder de huidige stad Sofia. Je kunt het begin van dit duizenden jaren oude gedeelte vinden bij de Sveti Petka Kerk. Deze tweeduizend jaar oude kerk ligt op een rotonde waar het verkeer omheen raast. Het midden van de rotonde ligt lager waardoor het er toch opvallend rustig is. Vanaf de kerk kun je het oude Serdica volgen dat onder Plaza Nesavisimort doorloopt en uitkomt bij de Banya Bashi Moskee. Onderweg hangen er meerdere informatieborden over het leven in de tijd van de Romeinen.

Banski-Square-Sofia

De driehoek van religieuze tolerantie

Het plein Banski Square wordt ook wel de driehoek van religieuze tolerantie genoemd omdat de grote monotheïstische wereldreligies hier alle drie vertegenwoordigd zijn. Aan het plein ligt de orthodoxe Sveta Nedelya Kerk uit de 10e eeuw – hoewel het gebouw in de 19e eeuw gerenoveerd werd. De centrale Banya Bashi Moskee stamt uit de tijd van de Ottomanen en is in de 16e eeuw gebouwd. Dit is de enige moskee in Sofia die nog in werking is. Aan hetzelfde plein ligt ook de indrukwekkende Synagoge van Sofia. Dit gebouw werd neergezet door de joodse gemeenschap van de stad in het begin van de 20e eeuw. Het is de derde grootste synagoge in Europa. Recentelijk is de driehoek uitgebreid tot een vierkant waardoor ook de katholieke Sint-Jozefkathedraal erbij betrokken werd. 

Alexander-Nevski-Kathedraal

De adembenemende Alexander Nevski-Kathedraal

De Alexander Nevski-Kathedraal is de bekendste bezienswaardigheid in Sofia. Dit is de grootste orthodoxe kathedraal van de Balkan en het gebouw vormt een lust voor het oog. Van buitenaf kun je genieten van de prachtige architectuur met enorme boogvormige ramen en galerijen en gouden en turkooiskleurige koepels. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de kathedraal dan kun je het gebouw ook gratis bezoeken. Binnen leer je dat deze kathedraal ooit gebouwd is als eerbetoon aan de Russen die Bulgarije tijdens de Russisch-Turkse oorlog aan het einde van de 19e eeuw bevrijdden van de Ottomanen. Rondom de Alexander Nevski-Kathedraal kun je leuke souvenirs en antieke prullaria kopen. 

Plein-van-Bulgarije-Sofia

Het Cultuurpaleis aan het Plein van Bulgarije

Een ander plein dat je niet mag missen is het plein van Bulgarije. Dit plein in het centrum van de stad is een geweldige ontmoetings- en oriëntatie plaats. Het geheel voelt aan als een park waardoor het ook de perfecte plek is om even uit te rusten of te genieten van een picknick of een snack om je energieniveau aan te vullen. Langs het plein zijn een aantal leuke bars en restaurantjes waardoor je er ook ’s avonds veel gezelligheid vindt. Doordat het centrum van Sofia klein is, kun je vanaf dit plein bijna alle bezienswaardigheden te voet bereiken. Aan het plein van Bulgarije staat het indrukwekkende Cultuurpaleis. In dit opmerkelijke gebouw is altijd iets te doen, van concerten tot tentoonstellingen en markten.

musea-en-culturele-aangelegenheden-Sofia

De beste musea en culturele aangelegenheden van Sofia

Sofia is een bruisende stad waar van alles te doen is op het gebied van kunst en cultuur. Als je van opera of ballet houdt, kijk dan zeker even of er een voorstelling draait naar jouw smaak in het National Opera and Ballet of Bulgaria. Alleen het gebouw is al een bezoekje waard, evenals het Ivan Vazov National Theater, daar worden vaak authentieke Bulgaarse voorstellingen opgevoerd. Als je meer wilt weten over de geschiedenis van de stad dan moet je sowieso het Nationaal Historisch Museum bezoeken. Deze collectie – die voorwerpen bevat uit vele verschillende tijdperken – wordt tentoongesteld in de indrukwekkende residentie van Todor Zhivkov – de laatste communistische leider van Bulgarije. Het Nationaal Socialistisch museum bevat veel aandenkens uit de communistische tijd en het Nationaal Archeologisch museum (in de grootste en oudste moskee uit de Ottomaanse tijd) is ook een bezoekje waard.

Vitosha-Mountain-Sofia-Bulgarije

De prachtige natuur op Vitosha Mountain

Als je een taxi neemt vanuit de binnenstad van Sofia dan sta je binnen een half uur op de voet van Vitosha Mountain, de berg die je vanuit de hele stad kunt zien. Je wandelt dan gemakkelijk het beschermde natuurgebied binnen waar je geniet van een prachtig uitzicht over de stad vanuit de groene bossen. Je kunt op eigen houtje naar de Boyana waterval lopen, het startpunt wordt aangegeven op Google Maps. Deze relatief steile wandeling voert je door de bossen naar het eindpunt onder een 25 meter hoge waterval. De gehele trip duurt een uur of drie en bij terugkomst kun je Boyana Church bezoeken. Het is ook mogelijk om de waterval te bezoeken met een Sofia Free Hiking Tour waarbij je samen met een gids en andere internationale bezoekers de missie onderneemt.

Hotel in Sofia

Het is gemakkelijk om een betaalbaar hotel te vinden in Sofia. De stad biedt een heleboel verschillende opties, van budget hostels waar je andere reizigers leert kennen tot hotels met meerdere sterren en uitgebreide faciliteiten. Eén van de meest speciale plekken waar je kunt verblijven in Sofia is het hotelcomplex rond de oude Sveti Georgi Kerk. Deze statige communistische gebouwen werden opgetrokken rondom de ronde kerk uit de 4e eeuw en de omringende overblijfselen van het Romeinse Serdica. Op die manier konden ze de geschiedenis behouden en toch ook het religieuze bouwwerk een beetje wegmoffelen.

Vliegtickets naar Sofia

Er zijn meerdere luchtvaartmaatschappijen die directe vluchten naar Sofia verzorgen. Daardoor kun je gemakkelijk goedkope vliegtickets naar Sofia boeken. Vergelijk de prijzen van KLM, Wizz Air, Bulgaria Air en Ryanair om de beste optie te vinden. Als je geen bagage hebt dan kun je al vanaf twee tientjes naar deze fascinerende stad reizen. Met een directe vlucht ben je binnen drie uur in de stad waardoor het een goede bestemming is voor een stedentrip of een korte vakantie. Boek je vliegtickets naar Sofia wel op tijd als je in de zomermaanden wilt reizen. 

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Het weer in Sofia

Sofia heeft een vochtig continentaal klimaat. In de zomermaanden juli en augustus ligt de temperatuur meestal tussen de 15 graden ’s nachts en 30 graden overdag. Ook in mei, juni en september ligt de gemiddelde maximumtemperatuur boven de 20 graden. Er valt het hele jaar door neerslag in dit gebied, gemiddeld op zo’n 10 dagen per maand. In de winter ligt de temperatuur in Sofia ’s nachts gemiddeld onder het vriespunt waardoor het geregeld sneeuwt. Tussen december en februari kan het bar koud zijn in de stad. In die maanden kun je skiën en snowboarden in de hoger gelegen berggebieden van Bulgarije.

Blogs over Sofia

Scroll naar boven