Vakantie Cinque Terre: De 5 dorpen, camping, hotel, wandelen, info & tips

Het kustgebied dat Cinque Terre genoemd wordt bevindt zich in Ligurië in het noordwesten van Italië. De naam verwijst naar de vijf schilderachtige dorpjes die hier op de kliffen rond de golf van La Spezia liggen. De eerste verwijzingen naar de dorpjes van Cinque Terre zijn te vinden in documenten uit de 11e eeuw. Monterosso en Vernazza werden het eerst gesticht, de ander dorpjes Corniglia, Manarola en Riomaggiore volgden later. De dorpjes werden bewoond door vissers en de bewoners vormden terrassen in het steile landschap om gewassen te kunnen verbouwen, voornamelijk olijven en druiven. Tot de 17e eeuw bloeide de regio en wist zich met succes lange tijd te verdedigen tegen het Turkse leger. Na de 17e eeuw raakte het gebied in verval, tot het in de jaren ’70 toeristen begon te trekken.

Vakantie in Cinque Terre

De laatste jaren bezoeken een paar miljoen reizigers elk jaar Cinque Terre op hun vakantie. Ze genieten van de verse vis, de pittoreske gekleurde dorpjes, de geweldige uitzichten en de adembenemend mooie wandelroutes die de regio te bieden heeft. De vijf dorpjes, de kustlijn en een gedeelte van de wateren ervoor, vormen samen het Cinque Terre National Park. De regio werd in 1997 opgenomen in de UNESCO werelderfgoedlijst. Veel mensen komen voor een vakantie naar Cinque Terre via La Spezia, een wat grotere stad in de omgeving.

Bezienswaardigheden in Cinque Terre

De bezienswaardigheden van Cinque Terre bevinden zich in en rond de vijf dorpjes van het nationaal park. Je kunt sommige dorpjes enkel te voet bereiken, daardoor is de idyllische schoonheid van het gebied zo goed behouden. Een gedeelte van het gebied is ook met de trein bereikbaar. Er lopen vele wandelpaden door het gebied. De uitzichtpunten, dorpjes en andere bezienswaardigheden van Cinque Terre bevinden zich aan deze paden. Soms is een gedeelte van een pad gesloten door een landverschuiving.

Manarola

Manarola

Manarola is het oudste dorp van Cinque Terre, het ligt net iets ten noorden van Riomaggiore. Van de vijf dorpen is Manarola het meest fotogeniek, daarom kan het er soms erg druk zijn. De huizen lijken uit de rotsen omhoog te rijzen en ze zijn in alle kleuren van de regenboog geverfd. De steile keien weggetjes voeren allemaal naar de haven waar kleine gekleurde bootjes in het water liggen. Het Manarola Scenic Viewpoint kan erg druk zijn, maar is zeker de moeite waard, het uitzicht is niet in woorden te vatten, zo mooi. 

Een andere plek voor een mooi uitzicht in Manarola is bij de Chiesa di San Lorenzo. Dit kleine kerkje stamt uit 1338 en is op zichzelf ook een bezoekje waard. Als je liever rustig van het uitzicht geniet, kun je één van de smalle wandelpaden inslaan die vanuit het dorp de kust volgen. Vanuit de omgeving gezien is het dorp nog mooier. Manarola is bekend om de heerlijke wijnen die er gemaakt worden. Op de gezellige terrasjes kun je heerlijk eten en drinken terwijl je van het uitzicht en de sfeer om je heen geniet.

Monterosso

Monterosso

Monterosso al Mare is het meest noordelijke dorp van Cinque Terre. Het is het makkelijkst bereikbaar en het grootst. In en rond het dorp bevinden zich honderden citrusbomen die een heerlijke geur verspreiden. Het oude stadscentrum heeft kleine smalle steegjes met leuke winkeltjes en gezellige pleinen. Voor liefhebbers van cultuurhistorisch erfgoed zijn er een paar interessante plekken te vinden. 

Het Palazzo del Podesta werd in de 14e eeuw als kerk gebouwd en later omgevormd tot een kasteel toen het dorp zichzelf tegen de Turken moest verdedigen. Ook de abdij Castello dei Fieschi is een bezoekje waard. Het wandelpad Sentiero Azzuro dat de vijf dorpen verbindt is hier breed en makkelijk te volgen. Het moderne gedeelte van Monterosso stamt uit 1950 en is zeer geliefd bij toeristen. Monterosso heeft een lange boulevard met een aantal prachtige stranden die de beide delen van het stadje verbinden. Hier kun je uitgebreid genieten van de zee, verse vis en de gezellige sfeer in de bars en strandtenten. 

Riomaggiore

Riomaggiore

Riomaggiore is de hoofdstad van Ligurië en bevindt zich helemaal in het zuiden van het gebied. Het ligt van de vijf dorpen het dichtst bij La Spezia. Riomaggiore is een typisch vissersdorp en dit ruik je overal. Het dorp bevat veel smalle hoge huizen die uit de rotswand lijken te komen. De smalle steile paadjes klimmen vaak heftig omhoog, dus een paar goede wandelschoenen zijn hier geen overbodige luxe. Dit gebied heeft de meest uitdagende wandelroutes. 

Riomaggiore is grofweg in twee delen opgedeeld. In het ene deel bevinden zich tal van winkeltjes en terrasjes. Je kunt er de beste verse vis eten en leuke souvenirs scoren. Het andere gedeelte van het dorp bevat de historische bezienswaardigheden. Hier bevindt zich bijvoorbeeld de kerk van Johannes de Doper. Naast het kerkgebouw staat een prachtig houten Mariabeeld dat veel mensen komen bezoeken. In Riomaggiore bevindt zich ook een kasteel uit de zesde eeuw.

Vernazza

Vernazza

Vernazza is een klein havenstadje dat ooit gesticht is door de Romeinen. Geen enkel steegje is hier enigszins vlak en een groot gedeelte van de ‘verbindingswegen’ tussen de huizen bestaat dan ook uit nauwe trappen. Het dorp beschikt over een relatief grote haven, waardoor het welvarender is dan de andere dorpen. Vlakbij de haven bevindt zich het Doria kasteel. Je kunt sommige delen van het kasteel bezoeken en de vroegere uitkijktoren nog herkennen. Vanaf deze plek heb je een geweldig uitzicht op het dorp en kun je in één blik de meeste andere bezienswaardigheden herkennen. 

De kerk van Santa Margherita d’Antiocha is gebouwd op de plek waar een vingerkootje van de heilige Catherina gevonden werd. Je kunt dit relikwie in de kerk bezichtigen. Ook het San Francesco klooster is een bezoekje waard. Tijdens een wandeling langs de oude stadsmuur kun je zien dat de kustlijn hier bijna direct overgaat in de straten en pleinen van het dorp.

Corniglia

Corniglia

Corniglia ligt boven Manarola en is het enige dorp in Cinque Terre dat zich niet direct aan de waterkant bevindt. De inwoners leven hier traditioneel gezien van de akkerbouw, terwijl de andere vier dorpen vooral van de visserij leven. Om het dorp te bereiken moet je vanuit Manarola 382 traptreden bestijgen om op honderd meter hoogte aan te komen. Deze klim is dubbel en dwars de moeite waard, want het uitzicht vanuit Corniglia is fenomenaal. Je ziet de hele kustlijn van Portovenere tot Punto Mesco. 

De naam Corniglia stamt van een Romeinse familie die het dorpje ooit in bezit had. Als je toch de moeite hebt gedaan om omhoog te klimmen, dan wil je ook de 14e-eeuwse Sint-Pieterskerk bezoeken. Het hele kerkgebouw is wonderschoon versierd en de indrukwekkende voorkant is gemaakt van Carrara marmer. Het Azzurro pad dat van Corniglia richting Monterosso loopt, ligt hoog boven de zee en is adembenemend mooi, maar wel een stuk smaller dan op de meer noordelijk gelegen delen. Je komt hier ook veel minder mensen tegen.

Hotel in Cinque Terre

Je kunt een hotel vinden in elk van de vijf dorpjes in Cinque Terre, maar door het gelimiteerde aanbod is het verstandig om vooruit te boeken. Het Ca´Dándrea hotel in Manarola heeft trendy ingerichte kamers en verzorgt een typisch Italiaans ontbijt. In Riomaggiore krijg je een kamer met een balkon bij Affittacamere La Giara. Albergo Degli Amici is een vriendelijke B&B in Monterosso al Mare. In Corniglia kun je verblijven in hotel Hanging Garden en in Vernazza vind je een slaapplaats op een toplocatie bij Michela Rooms. Een hotel in Cinque Terre heeft altijd een geweldig uitzicht.   

Hotels in Cinque Terre

Camping in Cinque Terre

Het is niet gemakkelijk om een camping te vinden in Cinque Terre. In het nationaal park zijn namelijk helemaal geen kampeerterreinen. Je kunt wel een camping vinden net ten noorden van het Cinque Terre National Park in Levanto, Framura en Deiva Marina. Elk van deze dorpen heeft een aantal nette campings waar je andere reizigers tegenkomt. In de zomer lopen de plekken snel vol, dus dan kan het verstandig zijn om vooruit te boeken.

Camping aanbieders Cinque terre

Wandelen in de Cinque Terre

Cinque Terre is een paradijs voor wandelaars die ook van cultuur en lekker eten houden. Meerdere wandelpaden verbinden de dorpen en/of de prachtige omgeving. Het is mogelijk om in één dag door alle dorpen te wandelen, maar dan blijft er niet veel tijd over om de dorpen te bezichtigen. Naast de drie hoofdwegen zijn er ook vele kleine looppaden. Een andere optie is om delen met de trein te doen, of te overnachten in één van de dorpen. 

De Sentiero Azzurro is 12 kilometer lang en brengt je langs alle dorpen. Het heeft een totaal hoogteverschil van 600 meter en neemt ongeveer vier uur in beslag. Het noordelijke gedeelte is breder en drukker, richting het zuiden wordt het pad wat smaller en op sommige plekken wat steiler. 

De Sentiero Alto is goed begaanbaar en vlak, maar 40 kilometer lang. Het start in Levanto en loopt helemaal tot Porto. De Via del Santuari is één van de grotere wegen in de omgeving die je naar alle indrukwekkende kathedralen buiten de dorpjes brengt. Dit is de makkelijkste weg om op te lopen.

Blogs over de Cinque Terre

De vijf dorpjes van Cinque Terre

De vijf dorpjes van Cinque Terre

De Cinque Terre dorpjes in Italië zijn de laatste jaren erg toeristisch. De kleurrijke dorpjes zijn erg in trek vanwege zijn fotogenieke huizen en unieke ligging. Het zijn oude vissersdorpjes die je op meerdere manieren kan bezoeken. Dit gedeelte van

Lees verder »
Scroll naar boven