Vakantie op Vlieland: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

Vlieland is het tweede bewoonde Waddeneiland gerekend vanuit het westen. Het ligt ten noordoosten van Texel en ten westen van Terschelling. Vlieland is onderdeel van de gemeente Friesland, hoewel het tot 1942 bij Noord-Holland hoorde. Van alle bewoonde Waddeneilanden is Vlieland het kleinste en ligt het verst weg van het vasteland. Het is ongeveer twaalf kilometer lang en maximaal twee kilometer breed. Voor een vakantie op Vlieland kan je er komen met de veerboot vanuit Harlingen in Friesland, of vanaf de naastgelegen eilanden Texel en Terschelling. Het eiland bestaat grofweg uit twee delen: in het zuidoosten zijn polders aangelegd om het land te beschermen, terwijl het duin en bosgebied in het noordoosten de op één na hoogste zandduin van Nederland bevat.

Vakantie op Vlieland

Als je op zoek bent naar een plek dicht bij huis om even lekker uit te waaien en helemaal tot rust te komen, dan is een vakantie op Vlieland misschien iets voor jou. Het is voor bezoekers niet toegestaan om hun auto mee te nemen, waardoor Vlieland heerlijk rustig is. Het heeft slechts één echt dorp en in totaal wonen er net onder de 2000 mensen. De rest van het eiland bestaat uit duingebied, bos, polder en natuurlijk strand. Tijdens een vakantie op Vlieland adem je frisse lucht in en kom je helemaal tot jezelf.

Bezienswaardigheden op Vlieland

Er zijn verrassend veel bezienswaardigheden op het kleine Vlieland. Deze verdelen zich tussen verschillende speciale plekken in de natuur en een aantal monumenten. Hierbij kun je denken aan belangrijke plekken zoals de vuurtoren en oude traditionele gebouwen in het dorp die allemaal hun eigen verhaal vertellen. Er is maar één dorp op het eiland, maar daar is alles te vinden wat je nodig hebt, plus een aantal interessante bezienswaardigheden. Vlieland heeft daarnaast een aantal interessante musea.

Noordzeestrand

Uitwaaien aan het Noordzeestrand en wandelroute Aanpoten

Op Vlieland zijn veel toffe wandelpaden te vinden en als je van een goede wandeling houdt, kun je alle kanten op. Eén van de meest verfrissende wandelroutes heet ‘Aanpoten’. Deze route volgt geel gemarkeerde paadjes vanaf het waterpompstation van de vuurtoren. De route van zes kilometer leidt je door een afwisselend bosrijk gebied naar het Noordzeestrand. Daar kun je nog zo ver je wilt doorlopen. Met de wind in je haar, de zilte zeelucht in je longen en de geluiden van het water, kun je helemaal ontspannen en alle stress loslaten. 

Oost-Vlieland

Oost-Vlieland

Het enige dorp op Vlieland heet Oost-Vlieland. Ooit was er ook een West-Vlieland, maar dat dorp werd in 1736 opgeslokt door kusterosie. Een wandeling door Oost-Vlieland is een belevenis op zich. Er zijn een heleboel donkere smalle straatjes die op onverwachte plekken uitkomen. Een gedeelte van het dorp bevat tientallen rijksmonumenten en heeft een beschermd dorpsgezicht. De Nicolaaskerk uit 1605 bijvoorbeeld, is gedeeltelijk uit wrakhout gemaakt. Het Tromp´s Huys uit 1575 is het oudste gebouw op het eiland en het Armhuis uit 1662 diende vroeger als rusthuis voor zeelieden. Als enige dorp biedt Oost-Vlieland daarnaast een aantal leuke winkeltjes, gezellige terrasjes en heerlijk eten.

Wadlopen

Wadlopen

Als er één activiteit is die uniek is voor Nederland, dan is het wel wadlopen. Vlieland is de plek per uitstek om deze activiteit te ondernemen. Een professionele eilander gids weet precies waar je op welk moment elke dag kunt rondlopen. De avontuurlijke wandelingen over het wad kunnen tussen een uur en een hele dag duren, afhankelijk van hoe ver je wilt gaan. Bij de Noordwester kun je de excursie boeken die bij jou past. Onderweg geniet je van de geweldig uitzichten, een totaal nieuwe omgeving en de worsteling met de soms diepe modder. Trek je kaplaarzen en je oude spijkerbroek aan, pak je wind- en regenbestendige jack mee en ga ervoor.   

Het-Vuurboetsduin-en-de-vuurtoren

Het Vuurboetsduin en de vuurtoren

Het Vuurboetsduin heeft een hoogte van 42 meter en is daarmee het hoogste punt in Friesland en op één na grootste zandduin van Nederland. De rode vuurtoren die er bovenop staat kun je niet missen. Het is niet ver naar boven en het uitzicht is geniaal. Vanaf hier zie je het hele eiland met zijn verschillende stukjes natuur. Je ziet het dorp, de Noordzee en de Waddenzee, de duinen, het bos, de kwelders, vennetjes en het wad. Bij goed weer kun je ook Texel en Terschelling zien liggen en met heel veel geluk zelfs de kust van Friesland en Noord-Holland.

Een begeleide tour met een Boswachter of Veeverzorger

Als je graag meer wilt weten over de ecosystemen op het mooie Vlieland, dan kun je een wandeling boeken met een boswachter van Staatsbosbeheer. Die laat je de mooiste plekken op het eiland zien en vertelt daarbij over de flora en fauna. Daarbij kom je Soay schapen tegen en Schotse Hooglanders, dieren die er rondlopen om de begroeiing kort te houden. Als je meer over de dieren wilt weten kun je er ook voor kiezen om een tour te boeken met een Veeverzorger. Die controleert een paar keer per week of alles in orde is met de dieren en kan daarbij aan jou uitleggen wat deze dieren nodig hebben om gelukkig te zijn.

Vogels spotten in de Kroon's Polder

Vlieland is een paradijs voor vogelaars. Als je een introductie wilt in hun wereld, dan is de Kroon’s Polders ‘the place to be.’ Voor honderden verschillende soorten vogels is dit een geliefde plek om te broeden of foerageren. Er is een vogelhut van waaruit je van alles kunt observeren. Als je liever in beweging bent, kun je ervoor kiezen om het kuierpaadje te volgen dat rondom het gebied loopt en je dicht bij de vele vogels brengt. Je kunt hier onder andere lepelaars, kluten, scholeksters en bruine kiekendieven zien. In het Posthuys kun je tussendoor, of na je vogelexcursie genieten van een hapje en een drankje.

Hotel op Vlieland

Je vindt gemakkelijk een goed hotel op Vlieland. Wil je graag overnachten op een historische plek, dan kun je eens kijken naar Hotel het Posthuys in Oost-Vlieland. Een prachtige historische plek om een paar nachtjes door te brengen. Hotel Zeezicht Vlieland is een andere hotspot die alle mogelijke faciliteiten biedt om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Als je op zoek bent naar een budget oplossing, kun je ook een kleine B&B of een simpel hotel vinden op Vlieland. 

Camping op Vlieland

Voor een camping op Vlieland heb je twee opties. Kampeerterrein Stortemelk is het makkelijkst te bereiken en ligt vlakbij het Noordzeestrand en op een kilometer afstand van het dorp. Natuurkampeerterrein Lange Paal ligt op 100 meter afstand van de Waddenzee en een kilometer van de Noordzee. Je kunt hier kiezen uit plekken in het bos, of in de duinen. Welke camping je ook kiest, op Vlieland zit je midden in de natuur.

Camping op Vlieland

Museum op Vlieland

Een goed museum is op Vlieland nooit ver weg. In het enige dorp Oost-Vlieland zijn een aantal interessante opties te vinden. De musea vertellen allemaal over het leven op en rond het eiland en het bewogen verleden van de bevolking. Het is aan te raden om een museum te bezoeken voordat je Vlieland gaat verkennen, want op die manier kun je alles veel beter plaatsen. Plekken komen tot leven als je een idee hebt hoe ze tot stand zijn gekomen en wat ze voor de bevolking betekenen.

Het Tromp´s Huys

Het Tromp´s Huys is het oudste huis op Vlieland en dateert uit 1575. Dit was jarenlang een gewoon woonhuis, maar tegenwoordig is het een museum dat telkens andere tentoonstellingen aanbiedt. In het huis leer je over het alledaagse leven van de vroegere eilandbewoners. Je kunt zien hoe ze kookten, sliepen en werkten. Daarnaast vertelt het museum ook over het ontstaan van het eiland, de ondergang van West-Vlieland en de walvisvaart en alle andere aspecten uit de bewogen geschiedenis van Vlieland. Dit museum is klein maar fijn en zeker een bezoekje waard als je geïnteresseerd bent in geschiedenis. 

De Noordwester

In Oost-Vlieland vind je De Noordwester, een natuurhistorisch museum, waddencentrum en zeeaquarium in één. Hun slogan is: ‘Je kunt beter de veerboot missen, dan de Noordwester,’ en daar hebben ze nog gelijk is ook. In dit museum ontdek je de geschiedenis van Vlieland, zowel op geologisch als op cultuurhistorisch vlak. Je leert er hoe het eiland ontstaan is, welke dieren en planten er leven en je kunt er roggen en hondshaaien aaien. De wrakken zolder toont een aantal verschillende scheepswrakken die elk hun verhaal vertellen over de manier waarop schepen gebruikt werden om te overleven in het verleden. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten, zoals een kabouterspeurtocht.

Het drenkelingenhuisje

Het drenkelingenhuisje

Het Drenkelingenhuisje vind je in het zuidwesten van Vlieland op de enorme zandvlakte de Vliehors. Dit is de grootste zandplaat in noordwest Europa en alleen daarom al een bezoekje waard. Het Drenkelingenhuisje werd gebouwd in 1890 gebouwd en opvallend wit geverfd. Op die manier konden schipbreukelingen het zelfs in een zware storm herkennen. De schuilplaats bevatte dekens, water, wat eten en een telefoonverbinding met het posthuis dat meer dan acht kilometer verderop lag. Tegenwoordig vind je in het huisje een klein strandjuttersmuseum met allerlei voorwerpen die op het strand gevonden zijn. In de zomer wordt er ´s avonds een kampvuur en muziek georganiseerd. Het huisje wordt ook wel eens gebruikt als trouwlocatie.  

De boot naar Vlieland

De boot naar Vlieland vanaf het vaste land, vertrekt uit Harlingen. Deze overtocht wordt verzorgd door Rederij Doeksen en duurt ongeveer anderhalf uur. Je kunt ook met een sneldienst gaan die er ongeveer half zo lang over doet. De andere optie is om via Texel of Terschelling de boot naar Vlieland te nemen. Op die manier zie je een extra eiland voordat je in de oase van rust aankomt die Vlieland is.

Blogs over Vlieland

Scroll naar boven