Vakantie op Texel: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

Texel is Nederland’s grootste Waddeneiland. Het is tevens een populaire bestemming voor een vakantie op Texel. Het is ongeveer twintig kilometer lang en gemiddeld acht kilometer breed. Texel is onderdeel van de provincie Noord-Holland en je bereikt het met een ferry vanuit Den Helder. De gemeente Texel omvat meer zee dan land omdat ook de omliggende wateren en het onbewoonde eilandje Noorderhaaks er onderdeel van zijn. Er zijn op Texel werktuigen van vuursteen gevonden uit het Mesolithicum, die ongeveer 7000 jaar oud zijn. Deze waren waarschijnlijk van jagers die door de streek trokken. In de Bronstijd werd het voor het eerst permanent bewoond. Het gebied heeft een bewogen geschiedenis in relatie met de zee. Het land stond soms onder water en het eiland Texel zoals we het nu kennen werd uiteindelijk gevormd tijdens de Allerheiligenvloed in 1170. Texel heeft 13.657 inwoners.

Vakantie op Texel

Vele Nederlanders gaan jaarlijks op vakantie naar Texel. Het eiland heeft veel te bieden, voor jong en oud. Je kunt er natuurlijk het waddengebied verkennen, van het strand en de duinen genieten en in de zee zwemmen. Daarnaast zijn er een aantal interessante musea die ingaan op de ontwikkeling van het land. Ook kun je er parachute springen en allerlei watersporten beoefenen. De infrastructuur op Texel is goed ontwikkeld, waardoor je gemakkelijk een geweldig plekje vindt om je vakantie door te brengen. 

Bezienswaardigheden op Texel

Je vraagt je misschien af wat er dan allemaal te doen is op een klein Waddeneiland. Op Texel vindt je veel verschillende bezienswaardigheden. Natuurlijk is er de natuur, je bent nooit ver weg van de kust en het duingebied. Daarnaast zijn er typische bezienswaardigheden te vinden in de leuke dorpjes van Texel, waar je kunt leren over de authentieke ambachten van het eiland, het leven in de zee en nog veel meer. 

Ecomare-Texel

Ecomare

Ecomare begon als een centrum waar zeehonden opgevangen werden die (tijdelijk) hulp nodig hadden. Met de tijd is het uitgegroeid tot een waar natuurmuseum met attracties voor jong en oud. Je kunt in de zeehondenopvang jonge zeehonden van dichtbij leren kennen. Zij verblijven hier tot ze groot genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen in de vrije natuur. In het zeeaquarium loop je tussen de vissen door die rustig verder gaan met hun alledag. Als je wacht tot ze gevoerd worden, kun je op een spektakel rekenen. In de walviszaal hangen de skeletten van deze enorme dieren, waardoor er een levendig beeld gevormd wordt van hun afmetingen. Ecomare verzorgt ook excursies zoals wadlopen en sterren kijken.

De Koog Texel

De Koog

De Koog zou wel het Lloret de Mar van Texel genoemd kunnen worden, maar dan helemaal in authentieke stijl. In dit bruisende kleine dorpje vind je vele cafeetjes en restaurants om heerlijk een hapje te eten. Er zijn leuke boetiekjes en kledingwinkeltjes om te shoppen en ´s avonds heeft het de beste uitgaansgelegenheden van het eiland. In de vakantieperioden worden hier veel evenementen georganiseerd, grote kans dat er een tof concert is, of een braderie. Het is de moeite om even rond te vragen wat er allemaal gepland staat voor jouw verblijfsperiode. In en rond de Koog zijn een aantal geweldige vakantieparken en hotels die zich op loopafstand van het strand en het centrum bevinden.

Vuurtoren-Eierland

Vuurtoren Eierland

Eierland is het gebied rond de noordpunt van Texel dat beschenen wordt door de bekende rode vuurtoren. Door de ondiepe wateren liepen hier lange tijd veel schepen vast, totdat de Eierlandse vuurtoren gebouwd werd in de 19e eeuw. Het gebouw is een soort museum op zich omdat je er nog de kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog kunt zien. De trap naar boven telt 153 treden die al sinds het begin in 1864 bestaan. Tijdens een bezoek mag je omhoog tot de 118e trede, van waaruit je een schitterend uitzicht hebt over de Noordzee en de Waddenzee. Bij helder weer kun je Vlieland zien liggen. Ook het strand rondom de vuurtoren is heerlijk om lekker uit te waaien.

Den Burg

Den Burg

Het grootste dorp van Texel heet Den Burg, met 7.500 inwoners bevat het ongeveer de helft van de lokale bevolking . Op deze plek stond al in de 7e eeuw een nederzetting, hoewel het dorp officieel in de 14e eeuw ontstond. Deze lange geschiedenis zie je tot de dag van vandaag terug in het ronde stratenpatroon. Het centrum is grotendeels voetgangersgebied en bestaat uit pittoreske straatjes met oude monumenten, gezellige cafés, leuke winkeltjes en restaurants waar je lekker kunt eten. Als je houdt van markt, of op zoek bent naar lokale producten, dan moet je op maandagochtend in Den Burg zijn voor de weekmarkt. In de zomermaanden wordt er ook op woensdag een markt gehouden met veel souvenirs en andere leuke hebbedingetjes.

Nationaal-Park-Duinen-van-Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Eén van de opvallendste gebouwen in Rome is het indrukwekkende Monument Vittorio Emanuele II. Hij is maar liefst 135 meter breed en 70 meter hoog en wordt ook wel een typemachine genoemd door zijn vorm. Als je voor het monument staat vallen de enorme zuilen en de brede trap erg op. Vanaf het dak van Monument Vittorio Emanule II hebt je een prachtig uitzicht over de hele stad Rome. Ook is er een cafe waar je een gezellig drankje kan doen onder het genot van het uitzicht. Het kolossale witte gebouw heeft ook een museum en het graf van de onbekende soldaat. Deze wordt bewaakt door twee militairen en staat symbool voor alle onbekende soldaten die zijn omgekomen tijden WOI. In het museum kan je wapens, beelden en schilderijen bewonderen.

Oosterend Texel

Oosterend & de Leitjesroute

Aan de oostkant van Texel, zo’n anderhalve kilometer van het wad, bevindt zich het historische dorp Oosterend. Door de vele authentieke boerderijen en oude huizen vinden veel bezoekers dit het mooiste dorp van Texel. Van origine is Oosterend een vissersdorp en de visserij is nog steeds een belangrijke bron van inkomsten voor de bewoners, hoewel de haven naar Oudeschild verhuisd moest worden door verzanding. De Leitjesroute is een wandelroute die je langs alle historische panden voert. Bij elk interessant monument of historisch pand is een leitje geplaatst met informatie over het gebruik van het gebouw door de jaren heen. Deze wandeling voert ook langs de Maartenskerk die in de 12e eeuw gebouwd werd.  

Hotel op Texel

Er zijn veel verschillende overnachtingsmogelijkheden op Texel. Als je op zoek bent naar een hotel kun je in de dorpjes knusse en originele slaapplekken vinden. Het grootste vakantiepark van het Waddengebied heet ‘de Krim’  en bevindt zich vlakbij De Cocksdorp en de rode vuurtoren. Hier kun je een huisje huren voor heel de familie zodat je helemaal zelf kunt bepalen hoe je je dagen indeelt, terwijl je beschikking hebt over een zwembad, restaurant en andere faciliteiten.

Camping op Texel

Wie wil nou niet verblijven op een camping in de duinen van Texel? Dit eiland biedt veel verschillende kampeermogelijkheden. Het is verstandig om voor het boeken even goed te kijken welk soort camping bij jou past. Er zijn namelijk campings die vooral feestende jongeren ontvangen, of naturisten. Andere campings op Texel zijn gemaakt voor kinderen en bieden veel veilige speelmogelijkheden. Weer andere plekjes zijn speciaal ingericht voor vogelaars of natuurliefhebbers en houden de rust hoog in het vaandel.

Museum op Texel

Menig goed museum vertegenwoordigt een aspect van het leven op Texel. Dit kleine eiland bevat een schat aan informatie over de vroegere manier van leven, de cultuur van het eiland, de geschiedenis en de flora en fauna. Je kunt hier meer leren over de Tweede Wereldoorlog, demonstraties bezoeken van traditionele ambachtslieden of helemaal onderduiken in het alledaagse leven van mensen eeuwen geleden. Bijna elk dorp op Texel heeft een interessant museum om te bezoeken.

Cultuurhistorisch museum Texel

Het cultuurhistorische museum van Texel bevindt zich in een oude stolpboerderij in het dorpje De Waal. Je kunt hier veel leren over de manier van leven van de bewoners van Texel door de eeuwen heen. Authentieke landbouwmachines, koetsen en boerenwagens worden gelinkt aan demonstraties over het werk van de boerinnen. Zo kun je ontdekken hoe de melk verwerkt werd en daaruit kaas en boter werden gemaakt. Daarnaast is er een interessant gedeelte dat ingaat op de constante strijd tegen het water. Hier leer je hoe het eiland zich langzaam maar zeker verplaatst doordat de stroming op sommige plekken het land erodeert, terwijl het op andere plekken juist nieuw land vormt.

De Texelse Oudheidkamer

De Texelse Oudheidkamer is een klein maar interessant museum dat gevestigd is in een pand uit 1954 aan de Kogerstraat in Den Burg. De kamers van het pand zijn ingericht met kenmerkende spullen en meubilair uit de 17e tot de 19e eeuw. In de woonkamer bevindt zich bijvoorbeeld een schouw met authentiek tegelwerk, een hoge kolenkachel en een originele bedstee. In de keuken kun je zien welke spullen men vroeger gebruikte om mee te koken en van te eten en in de kelder zijn nog oude weckpotten te vinden die werden gebruikt om een wintervoorraad op te slaan. De mooiste spullen en kunstwerken worden tentoongesteld in de opkamer. Tenslotte bevindt zich achter het huis de kleinste openbare kruidentuin van Nederland met meer dan 100 planten en struiken op ongeveer 70 vierkante meter.

Het Kaap Skil Museum

Het openlucht,-  jutters,-  en maritiem museum van Kaap Skil bevindt zich in het centrum van Oudeschild. Op het buitenterrein van het museum zijn een aantal historische panden te vinden, zoals een smederij, traanroeier, molen en wat traditionele vissershuisjes. Bij deze gebouwen worden regelmatig demonstraties gehouden over de manier waarop er vroeger gewerkt werd. Het levensgrote scheepswrak, een aantal oude motoren en een oude duikboot helpen om je voor te stellen hoe het leven op zee er uit zag. Binnen in het museum kun je meer leren over de VOC, de Rede van Texel en onderwaterarcheologie. Het gebouw an sich is al een bezoekje waard want vanaf de opening in 2012 heeft het meerdere architectuurprijzen gewonnen.

De boot naar Texel

De boot naar Texel is een geweldig gedeelte van je vakantie. In Den Helder rij je met je auto de grote veerboot op die je in minder dan een half uur naar het eiland brengt. Onderweg kun je genieten van de zeemeeuwen, het water en de wind. Deze service vertrekt elk uur en in de vakantieperioden wordt er zelfs een extra boot ingezet om wachttijden te vermijden of beperken. Op dinsdag, woensdag en donderdag geldt er een extra goedkoop daltarief voor de boot naar Texel.

Blogs over Texel

Overnachten-Texel

Overnachten op Texel; Leuke accommodatie tips!

Voor een fijn weekendje weg of een fijne vakantie hoef je niet naar het buitenland toe. Waarom niet? Omdat je óók in eigen land van een heerlijke overnachting kunt genieten, bijvoorbeeld overnachten op Texel! Ons land is qua oppervlakte niet

Lees verder »
Weekendje weg Texel

Wat te doen tijdens weekendje weg op texel!

Het grootste waddeneiland van Nederland genaamd Texel hoort bij de provincie Noord-Holland. De overige vier eilanden behoren tot het prachtige Friesland. Vanuit Den Helder pak je de boot en ben je al binnen 20 minuten op Texel. Als je aankomt

Lees verder »
Scroll naar boven