Vakantie in Noord-Holland: Bezienswaardigheden, camping, hotel, tips & info

Voor een leuke vakantie is Noord-Holland een uitermate geschikte provincie in Nederland. Naast de grote steden als Amsterdam en Haarlem vind je hier nog veel verschillende dorpen en plaatsen waar je naartoe kunt trekken tijdens jouw verblijf. Zo zijn er badplaatsen waar je lekker kunt uitwaaien op het strand en heeft het met dorpen als Volendam en Monnickendam leuke traditionele vissersdorpen waar je mooie gekleurde huisjes kunt aanschouwen. Ook als je van natuur houdt ben je in Noord-Holland op de juiste plek, want de provincie kent een aantal grote natuurgebieden waar je van de ongerepte natuur kunt genieten.

Vakantie in Noord-Holland

Bij een vakantie in Noord-Holland zal de gemiddelde Nederlander al snel denken aan Amsterdam of een stad dichtbij het strand. Toch is dit enorm zonde, want hierdoor wordt de veelzijdigheid van de provincie niet erkent. Of je nu een weekendje weg gaat of op een langere vakantie gaat, in Noord-Holland kan je jezelf blijven vermaken. Trek bijvoorbeeld de provincie eens door en bezoek alle mooie bezienswaardigheden die je in dit stuk van ons eigen land kunt aanschouwen.

Bezienswaardigheden in Noord-Holland

Zoals de introductie al heeft verklapt vind je een groot aanbod van bezienswaardigheden in Noord-Holland. Als je weleens in Amsterdam bent geweest weet je dat je er hier al enorm veel treft en over Amsterdam kan je een artikel aan wijden. Naast Amsterdam willen we laten zien wat er allemaal nog meer te beleven valt in deze provincie en dat je dus verder dan enkel Amsterdam moet kijken. Er zijn namelijk nog zoveel meer andere, unieke bezienswaardigheden in Noord-Holland die je zeker niet een keer in je leven gezien moet hebben.

Amsterdam Nederland

Amsterdam

Amsterdam kan natuurlijk niet ontbreken in het lijstje van bezienswaardigheden in Noord-Holland. De stad met de mooie grachtengordel en schitterende herenhuizen is een plaatje op zich, maar er is nog zoveel meer te beleven in de stad. Zo heb je het bekende Museum- en Rembrandtplein waar veel evenementen georganiseerd worden, diverse bekende musea als het Anne Frank Huis en het Rijksmuseum en kan je er heerlijk ontspannen in één van de vele parken die de stad rijk is. Het bekendste park is natuurlijk het Vondelpark waar het met lekker weer altijd gezellig druk is. Amsterdam is een hele actieve stad waar altijd wel iets te beleven is.

Haarlem

Haarlem

Haarlem, de hoofdstad van de provincie Noord-Holland, is een prachtige stad die vaak in de schaduw van de stad Amsterdam valt. Dit is enorm zonde, want er is veel te beleven in de stad en heeft mooie bezienswaardigheden. Net als in Amsterdam kan je in Haarlem een rondvaart door de grachten doen. Hier kan je tussendoor bij verschillende horecagelegenheden aanmeren voor een hapje en een drankje. Wie van speciaal bier houdt kan hier een unieke beleving meemaken. In de Jopenkerk (laat je niet verrassen door de naam) kan je namelijk het bekende Jopenbier proeven. De Jopenkerk is een brouwerij en café en dus niet een kerk om diensten bij te wonen. Verder ben je vanuit Haarlem vrij snel op het strand van Bloemendaal wat natuurlijk tijdens de zomer erg lekker is.

Volendam

Volendam

Bijna heel Nederland kent Volendam van de bekende Nederlandse zangers die hier vandaan komen. Denk bijvoorbeeld aan Jan Smit, Nick & Simon en de 3 J’s. Natuurlijk is de kans niet erg groot dat je deze tegenkomt tijdens jouw bezoek aan Volendam, maar er zijn gelukkig nog veel andere dingen te beleven. Ga eens op de foto in de echte authentieke kledingstijl van het dorp. Dit kan op verschillende plekken in Volendam en is echt een leuke en grappige ervaring. Ga daarna een wandeling maken door het knusse dorp en bezoek diverse musea. Alleen de wandeling door het dorp laat je zien hoe uniek Volendam is met de prachtig gekleurde huisjes en mooie haven.

mooie-stranden-Noord-Holland

Mooie stranden aan de Noordzeekust

Als je een liefhebber van zon, zee en strand bent zit je in Noord-Holland zeker goed. Er zijn verschillende mooie, langgerekte stranden te vinden waar je de hele dag van de zon kunt genieten. Als je wat meer van leuke strandtenten houdt is Bloemendaal aan Zee zeker iets voor jou. Naast dat je hier lekker op het strand kunt liggen worden hier ook vaak feesten georganiseerd waar je naartoe kunt gaan na zo’n stranddag. Als je een echte racefan bent ken je het circuit van Zandvoort natuurlijk ook. Deze ligt aan het strand, dus hier kan je twee vliegen in één klap slaan. Verder vind je er nog stranden bij Callantsoog, Egmond aan Zee, Bergen aan zee en IJmuiden.

Den-Helder

Den Helder

In het meest noordelijke punt van Noord-Holland vind je de stad Den Helder. Omdat er in het zuiden nog wel land ligt is het geen eiland, maar de stad wordt voor de rest helemaal omringd met water, wat een erg unieke ligging geeft. Eén van de meest interessante plekken om te bezoeken moet toch wel het Marinemuseum zijn. Deze herken je al snel als je de onderzeeër ziet die op het vaste land staat. Verder heb je nog diverse bezienswaardigheden in de stad als een oud fort en de vuurtoren. Daarnaast is Den Helder ook de plek om de overstap te maken naar het waddeneiland Texel wat onderdeel is van Noord-Holland.

Nationaal-Park-Duinen-van-Texel

Nationaal Park Duinen van Texel

Wat je misschien niet wist is dat de Waddeneilanden ook onderdeel zijn van verschillende provincies. Zo is Texel onderdeel van Noord-Holland en de rest van de Waddeneilanden zijn onderdeel van Friesland. En laat nu net Texel een prachtig natuurgebied zijn die te bezoeken is in Noord-Holland. Ondanks dat het geen groot eiland is, is hier genoeg te doen. Als het lekker weer is kan je op de fiets het eiland gaan verkennen. Bezoek de verschillende dorpen als de Koog, Cocksdorp en Den Burg en breng ook zeker een bezoek aan de vuurtoren op het eiland.

Hotel in Noord-Holland

Aan hotels is er geen gebrek in Noord-Holland. Zeker in Amsterdam en de andere grote steden vind je een groot aanbod van diverse hotels. Het nadeel van de hotels in Amsterdam is dat deze toch vaak aan de prijzige kant zijn door het groot aantal toeristen wat naar de stad toetrekt. Ga je naar een hotel in de minder toeristische plaatsen, dan betaal je ook een stuk minder voor zo’n hotelkamer.

Camping in Noord-Holland

Noord-Holland zit vol met campings. Zeker in de regio Beverwijk heb je een groot aantal campings welke ook richting het strand zitten. Ook ten noorden van Volendam heb je een groot aanbod aan campings. Als je naar Texel trekt is het zeker aan te raden om naar een camping te gaan. Hier is het aanbod enorm. Hier kan je lekker terug naar de basics en genieten van de natuur

Campingaanbieders in Noord-Holland

  1. Roompot -> Boek hier jouw vakantie!
  2. Landal -> Boek hier jouw vakantie!
  3. Bungalowspecials -> Boek hier jouw vakantie!
  4. Belvilla -> Boek hier jouw vakantie!
  5. Heerlijkehuisjes -> Boek hier jouw vakantie!

B&B in Noord-Holland

Bij het zoeken naar een verblijfplaats in Noord-Holland zal je vast en zeker ook nog wel Bed & Breakfasts tegenkomen. Meestal zit bij hotels tegenwoordig het ontbijt ook inbegrepen bij de boeking, maar dit is geen garantie. Bij een Bed & Breakfast, zoals de naam al zegt, zit dit standaard inbegrepen. Vaak zijn deze overnachtingstypes een stuk persoonlijker en kleinschaliger dan hotels. Hier kan je bij de host nog informatie vragen over de regio en de informatie van lokale mensen zijn vaak beter.

Museum in Noord-Holland

Het aanbod van musea in Noord-Holland is overweldigend. Dit komt natuurlijk mede doordat er in Amsterdam een enorm groot aanbod is, maar dat wil niet zeggen dat er in de rest van de provincie geen interessante musea meer te bezichtigen zijn. Integendeel zelfs; in de diverse dorpen en steden in Noord-Holland vind je stuk voor stuk leuke en interessante musea die jouw kennis over de provincie, kunst of specifieke onderwerpen zullen vergroten.

Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam is hoogstwaarschijnlijk het meest bekende museum dat we in Nederland kennen. Alleen het gebouw waarin het museum gevestigd is, is een kunstwerk op zich en zal door elke Nederland direct herkend worden. Het is één van de zestien rijksmusea die ons land telt en heeft een prachtige kunstcollectie met werken van Rembrandt, Hals en Vermeer. Het meest bekende werk wat er in het museum wordt tentoongesteld is de ‘Nachtwacht’ van Rembrandt. Andere bekende werken zijn ‘Het melkmeisje’ van Vermeer en ‘Het zieke kind’ van Metsu. Jaarlijks trekt het museum zo’n 2.5 miljoen bezoekers.

Marinemuseum-Den-Helder

Marinemuseum Den Helder

In het stuk over Den Helder heb je al kunnen lezen over het Marinemuseum en hierdoor ook meer dan logisch dat deze hier nog terugkomt. In het Marinemuseum kan je meer te weten komen over de geschiedenis van de marine van ons land. Nederland heeft in het verleden een grote rol gespeeld in de wereldwijde handel (waar we nu nog steeds de vruchten van plukken) wat voor een groot deel via de scheepvaart ging. In dit museum is het zelfs mogelijk om een onderzeeër te stappen. Deze hebben ze het droge gelegd en hierdoor is mogelijk voor het publiek om te zien hoe het er in zo’n machtige onderzeeër eraan toe gaat.

Frans-Hals-Museum

Frans Hals Museum

Het Frans Hals Museum vind je in Haarlem. Dit museum is in 1862 opgericht en staat bekend als het museum wat ingericht is op het verhaal van de Gouden Eeuw. Natuurlijk vind je in dit museum een groot aantal schilderijen van Frans Hals waar het museum naar vernoemd is. Naast de schilderijen van Frans Hals vind je hier ook kunstwerken van andere schilders als Jan van Scorel, Jacobus van Looy en Herman Kruyder. De totale collectie van het museum bestaat uit meer dan 17.000 objecten, waarvan zo’n 800 schilderijen uit de Gouden Eeuw.

Anne Frank huis

Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis is voor iedere Nederlander een bekend verhaal. Het huis waar Anne Frank ondergedoken zat tijdens de bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog is momenteel een museum ter nagedachtenis aan haar. In de tijd dat ze hier ondergedoken zat hield ze haar beroemde dagboek na, wat later de naam ‘Het Achterhuis’ kreeg. In het museum kan je precies zien hoe zij toen geleefd hebben en wordt er onderscheid gemaakt tussen het Voorhuis en het Achterhuis. Het Voorhuis was het magazijn van het bedrijf van Otto Frank en via een geheime deur werd de toegang verschaft naar het Achterhuis.

Blogs over Noord-Holland

citytrip-haarlem

De tips voor jouw citytrip naar Haarlem!

Dat er in Nederland genoeg moois te ontdekken valt dat weten we inmiddels wel. De Waddeneilanden, onze kust en de prachtige natuurgebieden. En ook de Nederlandse steden nodigen uit voor een dagje weg in eigen land. Maar één hotspot die

Lees verder »
Scroll naar boven