De tips voor jouw citytrip naar Haarlem!

Dat er in Nederland genoeg moois te ontdekken valt dat weten we inmiddels wel. De Waddeneilanden, onze kust en de prachtige natuurgebieden. En ook de Nederlandse steden nodigen uit voor een dagje weg in eigen land. Maar één hotspot die door velen nog niet ontdekt is: Haarlem, hoort ook zeker op dit lijstje. Het is mijn lievelingsstad en misschien binnenkort ook wel die van jou. Een stad met een bruisend centrum, prachtige oude architectuur die bewaard is gebleven, echt goede horeca en op een steenworpafstand van het strand. Voor mij genoeg redenen om van een dagje Haarlem toch steeds weer een weekendje te maken. Ik neem je mee in mijn aanraders voor een dagje of mini citytrip naar Haarlem.

Inhoudsopgave:

De-grote-markt

De grote markt

Als je niet weet waar je zijn moet in een stad dan ga je altijd naar het centrale plein of de grote markt toch? Dan ben je in ieder geval verzekerd van gezelligheid en de belangrijkste bezienswaardigheden. Tijdens een citytrip in Haarlem is dit plein ook niet te missen en een must go als je in de stad bent. Het centrale plein is in de zomer de place to be voor een koud biertje en lekker een middag mensen kijken. Op zaterdag is dit plein het toneel voor de wekelijkse markt. Lekker tussen de bakfietsen, dagjesmensen en verse lekkernijen door de stad verkennen.

Sint-Bavo-&-Koepelkathedraal-Haarlem

Sint Bavo & Koepelkathedraal

Echt niet te missen wanneer je op de grote markt in Haarlem bent. De fantastische Sint-Bavo Kerk is het kenmerk van deze oude stad. Eerlijk, de kerk is van buiten een stuk imposanter dan van binnen. Maar wanneer je een kerk liefhebber bent is het zeker de moeite waard ook binnen een kijkje te nemen. Je koopt een ticket voor €4 en kunt dan de hele kerk bezichtigen.

De Sint-Bavo Kerk is snel te verwarren met de Sint-Bavo Kathedraal, net buiten het centrum van Haarlem gelegen. De Sint-Bavo Kathedraal wordt nu ook wel de Koepel Kathedraal genoemd, om de verwarring met de kerk in het centrum te voorkomen. Toch is deze minder bezochte kathedraal, wat mij betreft echt de moeite waard om te bezoeken. Een prachtige groene toren is al vanaf ver te bewonderen. De kathedraal ligt langs een van de vele grachten, echt een Haarlems beeld dus. Juist omdat deze kerk minder bekend is, is het hier een stuk rustiger. Voor €8,50 koop je een ticket om de kathedraal van binnen te bewonderen. Hiermee kun je ook de toren beklimmen, echt een must do als je een prachtig uitzicht over deze oude stad wilt krijgen. 

De-Hofjes-Citytrip-Haarlem

De Hofjes

Haarlem wordt echt gekenmerkt door de pittoreske straatjes en schattige hofjes. Een paar straten weg van het centrum en je hebt het gevoel zo terug de tijd in te gaan. De rust, de oude huisjes en verstopte straatjes maken het een heerlijke stad om in te verdwalen. Ik raad dan ook echt aan om gewoon eens lekker op ontdekking te gaan tijdens je citytrip in Haarlem en juist wat verder uit het centrum te lopen. Je komt dan de onontdekte hoekjes en fotowaardige plekken tegen, waar het nog niet vol is met toeristen.

Wil je ervoor zorgen dat je ook echt al die mooie plekjes ontdekt dan is het een aanrader om eens alle hofjes op deze kaart te bekijken. Hier kun je de bekende, maar ook de verstopte hofjes vinden. Heerlijk om zo door de stad te dwalen en het oude Haarlem te ontdekken.

De-Gouden-straatjes-Citytrip-Haarlem

De Gouden straatjes

Zoals je de 9 straatjes in Amsterdam wel kent, heeft Haarlem de gouden straatjes. Een verzameling van 7 straatjes in het oude centrum. In deze straatjes vind je allerlei kleine winkeltjes, delicatessen zaakjes, conceptstores, antiekzaken, vintage winkels en hippe koffietentjes. Echt de moeite waard om hier eens te gaan shoppen in plaats van bij de welbekende ketens in de grote winkelstraat. Als ik het alleen maar om de sfeer te proeven van het oude Haarlem en je ogen uit te kijken bij alle goed bewaarde architectuur.

De gouden straatjes bestaat uit: Koningsstraat, Gierstraat, Kleine Houtstraat, Zijlstraat, Warmoesstraat, Koningstraat en Anegang. 

Rooftopbar

Rooftopbar

Een concept dat in Nederland nog niet zo is aangeslagen als in andere landen met grote steden: de Rooftop Bars. Daarom juist extra leuk als je een toffe bar met uitzicht gevonden krijgt hier. Echt de tip in Haarlem is om naar de DAKKAS te gaan. Deze horecatent kwam ik per toeval tegen toen ik muziek hoorde in de parkeergarage waar ik stond. Ik ging op ontdekking en kwam dus gewoon bij een rooftopbar uit! Deze zaak is gelegen bovenop de parkeergarage en je moet echt weten dat het er zit om er terecht te komen. Je neemt de trap in de parkeergarage naar de bovenste verdieping en komt terecht bij de DAKKAS. Een hele leuke plek waar je heen kunt voor een kopje koffie, lekkere lunch, een hapje in de avond ,maar zeker ook voor een gezellige avond drankjes doen. In de winter zit je heerlijk binnen in de glazen kas. In de zomer is het terras geopend en heb je de meest fantastische zonsondergang met uitzicht over de stad. De perfecte afsluiting voor een citytrip in Haarlem als je het mij vraagt!

Wil je nog meer tips voor deze stad? Neem eens een kijkje op www.renskereist.nl, hier vind je volop inspiratie voor citytrips in Nederland, workations en avontuurlijke reizen buiten Europa. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven