Vakantie Terschelling: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

Vanuit het westen gezien is Terschelling het derde bewoonde Waddeneiland van Nederland. Het ligt tussen Vlieland in het westen en Ameland in het oosten. Terschelling hoort bij de gemeente Friesland en wordt door de lokale bevolking Schylge genoemd. Het eiland is 30 kilometer lang en maximaal 5 kilometer breed. Met 87 vierkante kilometer oppervlakte is het na Texel het grootste Waddeneiland. Er wonen 4.900 mensen en de ruim 40 kilometer strand en meer dan 70 kilometer aan fietspaden trekken jaarlijks duizenden vakantiegangers. Er zijn twaalf dorpen, waarvan West-Terschelling met ongeveer 2.500 inwoners het grootste is.

Vakantie op Terschelling

Als je op zoek bent naar een plek dichtbij huis om een heerlijke vakantie door te brengen, dan is Terschelling een aanrader. Al op de boot waan je je in een andere wereld. Tijdens een vakantie op Terschelling kun je genieten van de afwisselende natuur. Hier kun je een grote verzameling zoogdieren en vogels spotten die elders nogal schuw zijn. De uitgestrekte stranden en de geluiden van de zee maken dat Terschelling de perfecte plek is om op vakantie even lekker uit te waaien en de gezellige dorpjes bevatten veel historisch erfgoed.

Bezienswaardigheden op Terschelling

Op Terschelling vind je bezienswaardigheden voor jong en oud. In de musea leer je over de geschiedenis van het eiland en de traditionele manier van leven. De stranden, duinen, bossen en andere afwisselende stukjes natuur hebben uitgebreid plek voor mooie wandelingen en fietstochten, waarbij je frisse lucht ademt en even helemaal tot jezelf kan komen. Voor een klein eiland zijn er veel bezienswaardigheden op Terschelling die de moeite waard zijn.

Midsland-Terschelling

Midsland

Midsland is het tweede dorp van Terschelling en heeft ruim 1000 inwoners. In het historische centrum en in de omgeving van Midsland vind je een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. De elegante Meslânzer kerk werd gebouwd in 1880 naar ontwerp van M. Daalder. De vele neorenaissance elementen maken het een lust voor het oog. Ook het Stryper kerkhof biedt een reis door het verleden aan. Opgravingen hebben aangetoond dat hier al sinds het jaar 900 mensen begraven worden. Ook hebben er door de eeuwen heen vijf verschillende kerken op het terrein gestaan. De grondprofielen van deze gebouwen zijn gemarkeerd. Bij de ingang staat een bord met informatie over alles wat je op de begraafplaats kunt zien.

Natuurreservaat-Boschplaat--Oosterend

Natuurreservaat Boschplaat- Oosterend

Het oostelijke deel van Terschelling bevat een stuk geweldig mooie natuur. Hier kun je je urenlang verliezen in een combinatie van zandvlakte, hoge duinen, moerassen, kwelders en een bos dat helemaal natuurlijk is ontstaan. Sommige mensen brengen bijna heel hun vakantie hier door omdat de vele verschillende wandelroutes allemaal schitterend zijn. Onder de bomen van de Berkenvallei vind je schaduw midden op de dag. Op de Boschplaat kun je heerlijk uitwaaien en de duinen vormen een speeltuin voor jong en oud. Je kunt ervoor kiezen om een huifkartocht te ondernemen naar een meeuwenkolonie, of je te focussen op de vele soorten planten, vogels en dieren die hier leven.

De-Formerumer-Molen

De Formerumer Molen

Het kleine dorp Formerum heeft 222 inwoners en is makkelijk te herkennen aan zijn molen. De meeste molens op Terschelling zijn verloren gegaan aan brand of het oprukkende water. Deze molen stond tot 1876 in de buurtschap Dellewal bij West-Terschelling. Hij werd door de molenaar uit Formerum opgekocht en naar het dorp verplaatst. Daar deed de molen dienst tot na de Tweede Wereldoorlog toen de graanteelt in verval raakte. Gelukkig werd de molen opgekocht door een enthousiaste particulier die hem in 1968 grondig restaureerde en er een gezellige koffiebar in maakte. Formerum was in de middeleeuwen het belangrijkste dorp van Terschelling. Een andere plek die een bezoekje waard is, is het Spylske Huus een boerderij uit 1759 met een speciale daknok.

Het-duingebied-bij-Paal-3

Het duingebied bij Paal 3

Het strand en duingebied bij Paal 3 is adembenemend. Je kunt het pad naar Paal 3 volgen langs de valleien van de duinen langs de Griltjeplak. De adembenemende omgeving is door de wind gevormd waardoor het totaal anders aanvoelt dan andere ecosystemen. Het pad voert je naar het Hoge Duin. Daar klauter je naar boven voor een geweldig uitzicht. Neem een picknick mee en geniet er een tijdje van de blik over het eiland en de zee. Je kunt vanaf deze plek goed observeren en ook voor de zonsondergang zit je hier op de eerste rij. Voor kinderen zijn duingebieden sowieso dolle pret en als je je weer even kind wilt voelen, kun je kijken vanaf hoe hoog je van de duinen af durft te rollen.

Het-Waddengebied-van-West-Terschelling

Het Waddengebied van West-Terschelling

In 2009 is het Waddengebied door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Dit gebied loopt twee keer per dag bij vloed vol met water uit de Noordzee. Als het tij omlaag gaat vloeit het grootste gedeelte van dit water weer weg. Daardoor ontstaan grote en kleine zandplaten en geulen. Sommige geulen zijn dieper en permanent, terwijl andere ondiep zijn en steeds weer verplaatsen. Doordat het water van de Waddenzee ondiep en relatief warm is, vormt het de ideale leefomgeving voor veel specifieke diersoorten. Zeehonden zijn dol op het Waddengebied en veel vogels bereiden zich hiervoor op hun trek. Je kunt het Waddengebied verkennen op een begeleide boottocht waarbij je van alles leert over dit bijzondere ecosysteem.

De-Kroonpolders-Terschelling

De Kroonpolders in Natuurgebied de Noordsvaarder

Het natuurgebied de Noordsvaarder omvat een speels heidegebied met prachtige duinvalleien en unieke vegetatie. Doordat sommige duinvalleien hier diep zijn, blijft er water staan wat dan een meertje vormt. Deze plekken worden ook wel ‘kroonpolders’ genoemd. Het mooiste wandelpad van Terschelling voert je vanaf het fietspad door deze kroonpolders naar een aantal grote stuifduinen. Deze kun je beklimmen voor waanzinnig mooie uitzichten. In het zonnetje aan de zuidkant van het duin zit je beschut tegen de wind die meestal uit het westen waait. Van daaruit kun je bij helder weer een groot stuk van de kustlijn van Terschelling zien en ook het buureiland Vlieland. De golven vertonen een fascinerend schouwspel dat je urenlang betoverd kunt observeren.

Hotel op Terschelling

Een goed hotel is gemakkelijk te vinden op Terschelling. In het grootste dorp, West-Terschelling vind je zowel een simpel hotel voor een vriendelijke prijs, als een aantrekkelijk boutique hotel met geweldige service. Veel mensen kiezen ervoor om in een vakantiehuisje te verblijven als ze liever dicht bij de natuur zitten of wat meer ruimte voor zichzelf willen. Vakantiehuisjes vind je in de vakantieparken die over het eiland verspreid liggen. Een voorbeeld hiervan is Landal Schutters. Dit kleinschalige park heeft mooie huisjes in een ruime groene omgeving. 

Camping op Terschelling

Er zijn veel verschillende campings op het westelijke gedeelte van Terschelling. De camping van Staatsbosbeheer ligt het dichtst bij het dorp en de veerboot. Als je graag midden in de natuur zit kun je op camping Dennedune een plekje uitzoeken in het bos, of in de duinen. Hier geniet je ongestoord van de flora en fauna. Camping De Kooi beschikt van alle campings op Terschelling over de meest uitgebreide faciliteiten. 

Museum op Terschelling

Bijna elk dorpje op Terschelling heeft wel een interessant museum te bieden. Deze plekken creëren een interactieve ervaring die je introduceert in het leven in andere tijden in de geschiedenis van het eiland en de flora en fauna. Kijk door de ogen van een zeehond, of een bekende ontdekkingsreiziger. Een bezoek aan een interessant museum maakt je vakantie op Terschelling compleet. Na het museumbezoek zul je veel meer begrijpen van wat je op het eiland om je heen ziet. 

Het Natuurmuseum

Als je meer wilt weten over de unieke natuur van het Waddengebied, dan is het een goed idee om je vakantie op Terschelling te beginnen met een bezoekje aan het Natuurmuseum. Hier wordt in duidelijke taal uitgelegd hoe het gebied is ontstaan en hoe het continu verandert. Er is een vaste tentoonstelling die je laat zien welke verschillende landschappen je tegen kunt komen op en rond de Waddeneilanden. Ook toont het de planten en dieren die in elk landschap leven. Er is een zeeaquarium waar je kunt ontdekken hoe de wereld eruitziet onder de golven van de zee. Hier kijk je een zeebaars in de ogen en zie je hoe zij hun wereld waarnemen. Het museum beschikt naast deze twee vaste presentaties over een filmzaal, een lezingenzaal en een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

Museum 't Behouden Huys

De huizen die het museum ’t Behouden Huys vormen, werden in 1668 gebouwd door rijke commandeurs uit de walvisvaart. Het museum werd in 1938 opgericht. De naam verwijst naar de intentie om het cultuurhistorische erfgoed te bewaren en naar de ontdekkingsreiziger Willem Barentsz die op Terschelling geboren en getogen is. Het museum bestaat uit een vaste collectie cultuurhistorische spullen die gedurende de Tweede Wereldoorlog op de zolders van vele huizen verspreid bewaard werden. Deze spullen geven een indruk van het leven in verschillende tijden. Daarnaast worden er tijdelijke tentoonstellingen gehouden over specifieke onderwerpen. Ook leer je hier waarom er een grote zee – de Barentszzee – vernoemd is naar een Terschellinger die daar ooit probeerde te overleven na een schipbreuk.

Het Wrakkenmuseum

Hille van Dieren is een fanatiek wrakduiker van Terschelling die zijn passie voor wrakken in een museum omgetoverd heeft. Het museum ligt vol fascinerende rariteiten die rondom het eiland opgedoken zijn. Elk stuk vertelt zijn eigen unieke verhaal. Je vind er wrakken van schepen uit allerlei verschillende tijden, die gebruikt werden voor verschillende bezigheden. Zelfs de authentieke Terschellinger boerderij waarin het museum zich bevindt, is een bezoekje waard omdat een gedeelte van het gebouw gemaakt is van een oud Noors schip. Rondom het museum tref je grotere stukken aan, zoals ankers en hele delen van schepen. Er is een echt piratenschip, een boomhut en een kasteel waarin de kids zichzelf gemakkelijk een halve dag kunnen vermaken.

Boot naar Terschelling

De boot naar Terschelling vertrekt vanuit Harlingen en wordt verzorgd door rederij Doeksen. Als je een auto of fiets mee wilt nemen, duurt de overtocht ongeveer twee uur. Aan boord van deze veerboten ben je van alle gemakken voorzien met een restaurant, een speelruimte, sanitaire voorzieningen en uitgebreid plek om te zitten of langs de railing van het water te genieten. De snelservice doet er maar 50 minuten over, maar laat geen voertuigen of fietsen aan boord. In de zomer kan het druk zijn op de boot, het is dus verstandig om je overtocht op tijd te boeken.

Blogs over Terschelling

Scroll naar boven