Vakantie op Ameland: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

Ameland is het vierde Waddeneiland vanuit het westen gerekend. Het is 25 kilometer lang en maximaal vijf kilometer breed. Dit eiland is jonger dan de andere Waddeneilanden in Nederland. In de 17e eeuw bestond het nog uit drie kleinere eilanden (of ogen) die gescheiden werden door slenken. Dat zijn geulen waarlangs het water binnendrong, die voor het scheepsverkeer werden gebruikt. Het eiland in zijn huidige vorm is ontstaan door eeuwen van strijd met het water. Door de bouw van meerdere dijken (waarvan een aantal niet lang overleefden), het planten van helmgras om duinverstuiving tegen te gaan en de introductie van bos is langzaam een vaster eiland gevormd. De lokale bevolking telt net onder de 4.000 mensen die hun eigen dialect spreken en een unieke cultuur in stand houden. Een vakantie naar Ameland is dan ook zeer interessant en cultureel!

Vakantie op Ameland

Hoewel Ameland minder bezocht wordt dan bijvoorbeeld Texel en Schiermonnikoog is het net zo geschikt voor een vakantie in eigen land. Ook hier vind je heerlijk rustige natuur, oneindige stranden en frisse zeelucht. Door de veranderingen aan het land zijn er een aantal dorpen die niet meer gebruikt worden om te wonen, maar nog wel interessante verhalen vertellen. De dorpen Hollum en Nes zijn gezellige plekken om tijdens je vakantie op Ameland een terrasje te pakken en te leren over de bewogen geschiedenis van Ameland.

Bezienswaardigheden op Ameland

Voor een klein en jong eiland, zijn er veel bezienswaardigheden op Ameland. Het strand en meer dan 100 kilometer aan fietspaden vormen de belangrijkste trekpleisters van het eiland. Daarnaast kun je historische gebouwen bezoeken en leren over de walvisvaart die jarenlang één van de belangrijkste inkomstenbronnen was van de eilandbewoners. Ook voor vogel- en natuurliefhebbers zijn er veel bezienswaardigheden op Ameland. Het eiland heeft verschillende gebieden die elk door hun eigen unieke flora en fauna gekenmerkt worden. 

Stranden-van-Ameland

Stranden van Ameland

Ameland heeft 27 kilometer strand. Je kunt heerlijk met je blote voeten door het water de verschillende stranden verkennen. Sommige mensen brengen hun hele vakantie door aan de waterkant met de wind in hun haar. De meest bekende en ‘drukke’ stranden bevinden zich bij Hollum, Nes en Buren. De blauwe vlaggen die je er vindt zijn een erkenning voor veilige, schone stranden. Het strand bij Hollum is heerlijk breed, geweldig om de zon onder te zien gaan. Bij helder weer kun je het buureiland Terschelling van hieruit zien. Het is het favoriete strand van veel bezoekers. Voor een ruig strand met veel vogels kun je het best in de omgeving van Ballum zoeken.

Verdwenen-Dorpen-van-Ameland

Wandelroute de Verdwenen Dorpen van Ameland

Door de snel veranderende grond van Ameland, kent het eiland veel dorpen die met de tijd verlaten zijn omdat ze geen dienst meer deden. Een speciale wandeling van ongeveer 16 kilometer voert langs drie van deze dorpen zodat je van de prachtige natuur langs het rustige pad kunt genieten en direct wat leert over de verdwenen dorpen. Sier ligt aan de westzijde van Ameland en is verlaten omdat het tijdens sterke wind en storm verdronk in het stuifzand. In 1730 werd het definitief verlaten en in de buurt van Ballum bevindt zich het verlaten dorp Koudenburg naast de Roepesheide. In de 14e eeuw was dit een geregistreerd buurtschap. De Blieke, een andere overstoven buurtschap ligt aan de noordzijde van Hollum vlakbij de vuurtoren

Hollum-Ameland

Hollum

Het gezellige plaatsje Hollum ligt aan de westkust van Ameland en heeft een aantal geweldige cultuurhistorische bezienswaardigheden. Het centrum is autoluw en aan de Herenweg, de Oosterlaan en de Burenlaan bevinden zich nog veel historische huizen. Deze huizen stammen uit de 17e en 18e eeuw en deden ooit dienst als commandeurswoningen. De gevels zijn rijkelijk versierd, omdat de gevel toendertijd de rang in de walvisvaart aangaf van de bewoner van het huis. Het standbeeld dat voor zorgcentrum De Stelp staat is van Hidde de Kat, een bekende commandeur die op Groenland in het ijs vastliep en daar een barre winter doormaakte. De vuurtoren is ook een bezoekje waard. Deze werd gebouwd in 1880 en de 236 treden voeren je naar een geweldig uitzicht op 55 meter hoogte.

Het-Oerd-Ameland

Natuurgebieden in het oosten van Ameland

Het oosten van Ameland toont hoe ruig de natuur kan zijn. Vooral natuurgebied Het Oerd bevat een aantal imposante duincomplexen. De duinvalleien zijn op sommige plekken vochtig doordat het zeewater er ongeremd in en uit kan stromen. Het is een favoriete broedplek van vele vogels en je kunt er heerlijk ronddwalen. De hoogste duin van het eiland heet Oerdblinkert en is 24 meter hoog. Natuurgebied de Hôn ligt helemaal in het oosten van het eiland en omvat een zandvlakte met jongere duinen en een kwelder. Hier heb je een goede kans om lepelaars te spotten. Ook veel andere vogelsoorten – zoals de wulp, de grutto, de bonte strandloper en de tureluur vinden er een thuis.

Platbodem-zeilen-over-de-Waddenzee

Platbodem zeilen over de Waddenzee

Een platbodem is een zeilboot die heel goed over laag water kan varen. Of je nou altijd al eens wilde zeilen, of gewoon het unieke Waddengebied op zijn mooist wilt zien, een tocht op een platbodem is een hele belevenis. De boten vertrekken vanuit de jachthaven bij Nes, waar je ook informatie kunt vinden over de verschillende opties. Tijdens een tocht over het wad zul je veel dieren en vogels tegenkomen en de gids heeft een hele hoop te vertellen over dit uitzonderlijke ecosysteem. Een tocht op het water laat een heel andere kant van Ameland zien, waardoor je je vervolgens veel beter kunt inleven in de wereld van de eilandbewoners.

Het Rôggefestival

Eén van de leukste evenementen op Ameland is het Rôggefestival. In het centrum van Nes wordt al sinds 1986 elk jaar flink feest gevierd op de eerste vrijdag van augustus. Vroeger heette dit het Rôggefeest, maar doordat het steeds groter groeide en ook allerlei dingen begon aan te trekken die meer dan feest vertegenwoordigen, noemt men het tegenwoordig een cultureel stratenfestival. Op deze dag is Nes vol met allerlei spektakel gecreëerd door acrobaten, live muziek, straattheater en nog veel meer. Laat je verrassen en doe een dansje met de dorpsbewoners.

Hotel op Ameland

Als je een hotel zoekt op Ameland, dan kun je kiezen uit opties in Nes, Buren, Hollum of Ballum. Er zijn ook een paar hotels buiten de dorpjes. Het hotel Sier aan Zee bijvoorbeeld bevindt zich vlakbij de Vuurtoren van Ameland, net achter het strand. Vanuit je kamer hoor je de zee continu en kun je de zonsondergang zien. Vier sterren design hotel Nobel Ameland staat in Ballum en ontvangt gasten geheel in eigen stijl met een ‘Nobeltje.’ Deze krachtige en zoete likeur wordt al meer dan honderd jaar door de familie zelf gebrouwen.   

Top 5 hotels op Ameland

Camping op Ameland

Er is veel variatie in campings op Ameland. Ten noorden van Buren en Nes bevinden zich een aantal kampeerterreinen van waaruit je snel bij de Noordzeekust bent. Camping Duinoord bij Nes geeft je een plekje in de duinen van Ameland. De camping Klein Vaarwater beschikt over alle mogelijke faciliteiten voor een familie. Ze hebben een zwembad, sportfaciliteiten en er zijn bowlingbanen, een indoor speelparadijs en een fitnessruimte voor slecht weer. Rondom Ballum kun je kamperen bij de boer, zodat je meteen wat van het echte leven op het eiland meekrijgt.

Museum op Ameland

Menig monument op Ameland huisvest een museum. Er valt veel te leren over de manier waarop het eiland door de eeuwen heen van vorm en gebruik is veranderd. De musea helpen je om je te verplaatsen in de wereld van iemand anders. Je kunt bijvoorbeeld leren over het leven onder water en op het wad. Ook voor geschiedenisliefhebbers is er van alles te beleven. Ontdek het hiërarchische systeem van de walvisvaarders, of kijk door de ogen van Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Een museumbezoek op Ameland brengt diepgang in je vakantie.

Bunkermuseum Ameland

Als je geïnteresseerd bent in de oorlogsgeschiedenis van ons land – en specifiek van Ameland – dan mag je dit museum niet missen. Als grensgebied met de zee, waren de eilanden natuurlijk belangrijke bolwerken van de overheersers. Een voormalige bunker achter vakantiehuisje Dorax huisvest een indrukwekkende collectie aan overblijfselen uit de oorlog. Ook vind je er vele bewogen verhalen van Amelanders die de oorlog zelf meegemaakt hebben. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van het leven in die zware tijden. Een diorama ondersteunt de voorwerpen en verhalen met beeldmateriaal waardoor het allemaal nog levendiger wordt. 

Natuurcentrum Ameland

Als je meer wilt weten over het leven onder water rondom Ameland, dan kun je een bezoekje brengen aan het Natuurcentrum aan de Strandweg in Nes. Hier leer je alles over de verschillende dieren en planten die samen onder het wateroppervlak leven. De diverse aquaria bevatten een groot gedeelte van de kleinere dieren die in de Waddenzee leven en geven je een perspectief dat je doet denken dat je zelf een waterdiertje bent. Het centrum is een goede plek om zeehonden te spotten en ook komen er af en toe bruinvissen en potvissen voorbij. Je kunt hier meer over deze imposante dieren leren. Vanaf de uitkijktoren van het Natuurcentrum heb je een geweldig uitzicht over de Waddenzee en Ameland.

Museum Sorgdrager

Museum Sorgdrager bevindt zich in het huis dat in 1751 gebouwd werd door Cornelis Sorgdrager. Zijn intentie was om een gemoedelijke verblijfplaats te creëren voor walvisjagers. Tegenwoordig doet het pand dienst als museum. Als je meer wilt weten over de walvisjacht en zijn belangrijke rol in het verleden van de eilanders dan is dit ‘the place to be.’ Hier leer je van alles over het ruige leven van de walvisjagers, de uitdagingen die ze op zee tegen kwamen en de beweegredenen om dit ambacht te beoefenen. De entree van het museum zet meteen de toon, want de poort is gemaakt van twee walviskaken.

De boot naar Ameland

De boot naar Ameland vertrekt vanuit de haven van het Friese Holwerd en wordt aangeboden door Wagenborg Passagiersdiensten. De vaartijd is ongeveer 50 minuten. De boot vertrekt zes of zeven keer per dag in het laagseizoen en in het hoogseizoen worden er tussen vrijdag en maandag veel extra diensten ingezet. Je kunt online tickets kopen voor de boot naar Ameland, als je met de auto wilt oversteken. Voor voetgangers, fietsers en motoren is het niet nodig om een reservering te maken. 

Blogs over Ameland

Overnachten-Ameland

Overnachten op Ameland; Leuke accommodatie tips!

Even heerlijk een overnachting boeken, heerlijk quality time met je gezin. Gezellig met je familie op pad gaan of even heerlijk tot rust komen. Overnachten op Ameland is altijd lekker, ongeacht in wat voor accommodatie. Sommige mensen geven de voorkeur

Lees verder »
Scroll naar boven