Vakantie in Friesland: Camping, hotel, boot huren, info & tips!

Bij een vakantie in eigen land denken mensen vaak aan een camping dicht bij het strand of een meer, maar een vakantie in Friesland wordt toch vaak overgeslagen. Friesland is een prachtig stuk van Nederland met veel natuur en veel mogelijkheden. Kan je een boot huren in Friesland om vervolgens met de boot door de kanalen en rivieren van Friesland te varen. Tegenwoordig worden er in de provincie veel vakantiehuizen aangeboden die aan het water liggen. Hier ligt af en toe zelfs een boot bij, maar anders is het ook mogelijk om in de buurt een boot te gaan huren.

Vakantie in Friesland

Bij een vakantie naar Friesland denken mensen vaak enkel aan grote stukken land waar niet veel te doen is. Wij weten gelukkig dat dit niet het geval is en zullen jou hier hiervan gaan overtuigen. Je kunt in Friesland juist enorm genieten van de natuur en het heeft veel leuke steden en dorpen die erg authentiek zijn. Verder zijn vier van de vijf Waddeneilanden ook onderdeel van Friesland. Lees snel verder voor meer tips tijdens jouw vakantie naar Friesland!

Bezienswaardigheden in Friesland

Als we alle bezienswaardigheden uit Friesland op één pagina moeten gaan zetten, dan zou er geen einde komen aan deze pagina. We zullen dus een aantal plaatsen/bezienswaardigheden uitlichten die dan als gids dienen voor de rest van de provincie. Je kunt vanaf deze bezienswaardigheden in Friesland verder gaan kijken wat er allemaal te doen is in deze regio. Verder zullen we ook een aantal dorpen/steden onder de loep nemen die een rijke historie hebben en waarvan je nog steeds de geschiedenis kunt zien op de dag van vandaag

Hindeloopen

Hindeloopen

Mensen die de Elfstedentocht kennen zullen dit dorpje wel kennen. Dit is namelijk één van de 11 steden waar de Elfstedentocht doorheen gaat. De stad telt zo’n 870 inwoners, wat natuurlijk een erg klein getal is voor een stad, maar dit maakt het er niet minder leuk op. De stad heeft een grote jachthaven waar ook vakantiehuizen te vinden zijn. Dit zou bijvoorbeeld een goede plaats zijn om te overnachten tijdens het bezoek naar de stad. Gelukkig kan je er ook voor kiezen om meer basic te gaan op één van de campings rondom de stad.

Stavoren

Stavoren

Stavoren is de eerste gemeenschap in Friesland die stadsrechten kreeg. Het is daarom ook niet gek dat deze stad ook één van de elf Friese steden is waar de Elfstedentocht doorheen komt. Gelukkig is er nog meer te beleven in het dorp, dan enkel de Elfstedentocht. Zo heeft dit authentieke ‘vissersdorp’ een hoop mooie gebouwen en objecten die bezichtigd kunnen worden. Denk hierbij aan het oude stadhuis (dateert uit 1880) en de Vuurtoren van Stavoren. Als je door de straten heen loopt komt je ook nog diverse bezienswaardigheden tegen als Het Vrouwtje van Stavoren (standbeeld) en De vis voor Stavoren (fontein).

Nationaal-Park-Drents-Friese-Wold

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Een van de grootste en mooiste basilieken ter wereld is het Sint Pietersbasiliek. Als je binnenkomt wordt je overrompeld door al het pracht en praal. Alles is versierd, van de muren tot het plafond en ook zeker de vloer ziet er schitterend uit. Veel mensen willen hierom dan ook het Sint Pietersbasiliek bezoeken. Het staat vol met beelden, schilderijen en mozaïek kunstwerken. Ze hebben allemaal een symbolische betekenis en verhaal. Door de populariteit staat er altijd een lange wachtrij, een tip van ons is om dan ook s’middags te gaan.

Makkum

Makkum

Makkum is een vissersdorp waar veel traditionele gebouwen te bezichtigen zijn. Het dorp telt ruim 3.600 inwoners en het ligt in de gemeente Sudwest-Fryslan. Het is gelegen aan het IJsselmeer en ligt vrij dicht bij de Afsluitdijk. Makkum telt meer dan 50 rijksmonumenten, dus er is zeker genoeg te zien in dit dorp. Denk hierbij aan de gleiershuizen, het oude postkantoor en de Waag. Verder telt het dorp vijf kerken, waarvan de Doniakerk het grootste is. Ook voor de sportievelingen onder ons is er genoeg te doen. Denk hierbij aan surfen, roeien, voetballen en tennissen. Kortom: voldoende te beleven in Makkum.

afsluitdijk

De Afsluitdijk

Natuurlijk een enorm belangrijk bouwwerk voor het land Nederland: de Afsluitdijk. Deze dijk zorgt ervoor dat Nederland beschermd wordt tegen overstromingen. Aangezien een groot deel van het land onder het zeeniveau ligt is deze dijk (net als alle andere dijken) nodig om het zeewater tegen te houden en dat ons land droog blijft. De start van het bouwwerk was in 1927 en in 1932 werd het laatste gat gedicht. Op deze plek vind je ook het Vlietermonument. Een jaar na het dichten van het laatste gat kon er ook wegverkeer over de Afsluitdijk. Zo’n belangrijk bouwwerk voor Nederland is natuurlijk wel een bezoek waard als je in Friesland bent.

waddeneilanden

De Waddeneilanden

Vier van de vijf waddeneilanden zijn onderdeel van Friesland: Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog. Alle vier de eilanden zijn open voor toeristisch bezoek, dus zeker ook voor toeristen in eigen land. Als je echt helemaal tot rust wil komen zijn Vlieland en Schiermonnikoog de eilanden voor jou. Deze eilanden zijn namelijk autovrij, waardoor je van de rust op de eilanden kunt genieten. Op het moment dat je de oversteek maakt van het vaste land naar één van de eilanden kom je over de Waddenzee. Dit is ook zeker een bezienswaardigheid, want deze zee staat sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Hotel in Friesland

Net zoals in de rest van Nederland vind je in Friesland een groot aanbod van hotels. Het is natuurlijk per persoon verschillend wat ze zoeken in een hotel wat de keus sterk beïnvloed. Gelukkig is Nederland niet zo groot, dus de keus voor een hotel in Friesland hoeft niet aan de ligging af te hangen. Je rijdt namelijk binnen een half uurtje van Leeuwarden naar Heerenveen, dus hier kan je de plannen altijd op aanpassen.

Camping in Friesland

Friesland telt enorm veel campings en vaak als de keus zo groot is, wordt kiezen een stuk moeilijker: keuzestress! Bekijk dus vooraf goed in welke regio van Friesland je wil gaan zitten, want dan wordt de keus voor een camping al gelijk een stuk makkelijker. Waar je ook altijd goed aan doet is om reviews  van andere mensen te vragen. Zo kom je snel te weten hoe een bepaalde camping is qua personeel, faciliteiten etc.

Camping aanbieders in Friesland

  1. Boek hier jouw vakantie -> Roompot
  2. Boek hier jouw vakantie -> Landal
  3. Boek hier jouw vakantie -> Bungalowspecials
  4. Boek hier jouw vakantie -> Belvilla
  5. Boek hier jouw vakantie -> Heerlijkehuisjes

B&B in Friesland

Een steeds populairdere manier van overnachten zijn de B&B’s (Bed & Breakfast) in Friesland. Een B&B heeft een veel persoonlijkere aanpak dan hotels en campings. Je wordt hier ontvangen door de gastheer of gastvrouw en zij proberen het jou zo aangenaam mogelijk te maken. Natuurlijk kan dit ook bij de campings en hotels, alleen de ervaring is toch net iets anders. In Friesland vind je verschillende B&B’s waar je heerlijk kunt genieten van een welverdiende vakantie.

Museum in Friesland

Friesland heeft een rijke historie en het is daarom niet gek dat als je naar een museum in Friesland gaat dat je hier veel informatie over zult vinden. Als je in de geschiedenis duikt van deze provincie leer je ook weer meer te weten over het land Nederland wat natuurlijk nooit verkeerd is. Natuur vind je ook verschillende soorten andere musea, dus er is genoeg keus voor het bezoek aan een museum in Friesland.

Het-Fries-Museum

Het Fries Museum

Natuurlijk een museum wat niet mag ontbreken op jouw lijst is het Fries museum in Leeuwarden. Dit museum is eigenlijk een multifunctioneel gebouw, want naast de tentoonstellingen van het Fries museum vind je in dit gebouw ook het Fries Verzetsmuseum (hierover later meer) en de Slieker Film. De Slieker Film is een filmtheater waar je arthousefilms kunt kijken. Deze films zijn niet in de reguliere bioscopen te vinden, dus enkel hier te zien. Terug naar het Fries Museum, want dit museum heeft een grote collectie die in verschillende zalen tentoongesteld staan. Verder zijn er ook wisselende workshops die hier te volgen zijn.

Natuurmuseum-Fryslan

Natuurmuseum Fryslan

Ook het Natuurmuseum Frylsan is te vinden in de stad Leeuwarden, maar dit museum is voor jong en oud een leerzaam bezoek. Het museum heeft namelijk een collectie van meer dan 330.000 voorwerpen, waar maar zo’n 10% van wordt tentoongesteld in het museum. Dit zorgt er natuurlijk wel voor dat er vaak gewisseld kan worden van tentoonstellingen. Ook al ben je hier dus eerder geweest, de kans dat je twee keer precies hetzelfde te zien krijgt is vrij klein. Kom meer te weten over de flora en fauna van Friesland, maar ook de rest van Nederland komt zeker aan bod.

vuurtoren-ameland

De Vuurtoren van Ameland

Om dit museum te gaan bezoeken moet je wel het vaste land verlaten en de boot naar Ameland pakken. De vuurtoren van Ameland vind je in het plaatsje Hollum en deze is in 1881 gebouwd. In het jaar 2014 werd de gemeente Ameland eigenaar en deze heeft de vuurtoren in 2015 toegankelijk gemaakt voor toeristen. De toren is als expositieruimte ingericht en als je naar de werkkamer gaat zie je dat deze nog steeds zo ingericht is als hoe deze vroeger gebruikt werd. Met het bezoeken van de vuurtoren heb je een heel unieke bezienswaardigheid achter de rug.

Het Fries Verzetsmuseum

Omdat de Tweede Wereldoorlog natuurlijk een grote impact heeft gehad op ons land is dit ook een museum wat zeker een bezoek waard is. Zoals hierboven al vermeldt kan je drie vliegen in één klap slaan, want dit museum bevindt zich ook in het Fries Museum. In het Fries Verzetsmuseum kan je meer leren over hoe de provincie Friesland de Tweede Wereldoorlog beleefd heeft. Je vindt hier een ruime collectie van voorwerpen, boeken, foto’s en films over de bezetting van ons land, het verzet en de bevrijding. Verder vind je ook de namen van de mensen die zijn omgekomen die bij het verzet zaten en de Joden uit de provincie.

Boot huren in Friesland

Met alle kanalen, meren en rivieren die door Friesland stromen is natuurlijk niet gek dat je een boot wil huren in Friesland. Gelukkig zijn er genoeg ondernemers die hierop inspringen en die dus een bootje ter beschikking willen stellen voor toeristen. Zo kan je met jouw vrienden, vriendinnen, gezin of familie een boot huren en door de prachtige wateren van Friesland varen. Je kunt ervoor kiezen om een buut te huren en deze zelf te besturen, maar de keuze voor een kapitein is natuurlijk ook nog aanwezig. Deze kent vaak mooie plaatsen waar de toeristen niet komen, wat dan weer voor een unieke vakantie in Friesland zorgt.

Blogs over Friesland

Scroll naar boven