Cappadocië in Turkije: Bezienswaardigheden, hotels, info & tips
Cappadocië is een regio in het binnenland van Turkije. Dit fascinerende gebied staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst omdat het één van de meest uitgestrekte natuurwonderen ter wereld is en ook nog een enorme cultuurhistorische waarde heeft. Het landschap van Cappadocië werd uitgespuugd door de Dagi-vulkanen van de regio. Door de mix van lavastromen en ander gesteente zijn er veel verschillen in de hardheid van de stenen in het gebied. Na duizenden jaren wind- en regen erosie is dat duidelijk te zien want er zijn schitterende vormen gemaakt door dit samenspel van natuurkrachten. Vele rotsen zien eruit als puntmutsen of kunstwerken van surrealistische beeldhouwers. In deze kleurrijke steen massa’s hebben mensen vervolgens hele ondergrondse steden uitgehakt om het sprookjesachtige geheel compleet te maken.
Cappadocië in Turkije
De geschiedenis van de menselijke bewoning van Cappadocië gaat duizenden jaren terug. In de vijfde eeuw voor Christus werd de regio al genoemd als het land tussen de Taurus berg en de Zwarte Zee in geschriften van de oude Grieken. Ondertussen zijn er vondsten gedaan van mensen die in de bronstijd deze regio bewoonden. De bevolking van Cappadocië stond eeuwenlang bekend als onbeheersbaar omdat zij zich in hun rotsachtige valleien zo goed konden verbergen dat ze moeilijk onder controle te krijgen waren. Daardoor heeft de regio een heel eigen cultuur maar vind je in de historische steden van het gebied ook allerlei overblijfselen van oude bezetters.
Bezienswaardigheden in Cappadocië Turkije
Als je van natuurlijke, culturele of historische bezienswaardigheden houdt dan is Cappadocië een plek die je niet mag missen tijdens je reis door -of vakantie in-Turkije. In deze regio kun je zoveel prachtige plekken bezoeken dat wandelaars vaak niet eens kunnen zeggen welk gedeelte van de route hun favoriet was. De adembenemende landschappen en bezienswaardigheden van Cappadocië zijn ook bereikbaar te paard en met de auto kun je ook op veel plekken komen. Cappadocië ligt in het binnenland van Turkije maar is via goede wegen verbonden met de kust en de grote steden.
Het openluchtmuseum van Göreme
Het stadje Göreme is de perfecte uitvalsbasis voor een avontuur in Cappadocië. Je kunt er allerlei tours en uitstapjes regelen en er zijn ruim voldoende voorzieningen aanwezig. Het leuke aan Göreme is dat het zeker geen hypermodern toeristenoord is. In de smalle straatjes van het stadje word je iedere keer weer verrast door leuke kleine winkeltjes en gezellige restaurants. Er staat ook een geweldig openluchtmuseum in Göreme. Aan het uithakken van dit voormalige Byzantijnse klooster werd al in de negende eeuw begonnen. In het museum kun je de schitterende fresco’s bewonderen die hier op de muren van de kerken en kapellen van het klooster aangebracht zijn. De ruimtes zijn zo nauwkeurig uitgehakt dat je bijna vergeet dat je binnen in een rots bent. Als je het openluchtmuseum van Göreme te druk vindt, dan kun je naar Zelve uitwijken.
Het uitgehakte kasteel van Uçhisar
Het dorpje Uçhisar ligt niet ver van Göreme, één van de bekendste plaatsen in Cappadocië. Dit pittoreske dorpje is gebouwd rondom een enorm kasteel dat is uitgehakt uit de rotsen. Vanaf deze rots heb je een spectaculair uitzicht over het dorpje en de wijde omgeving. Dit is één van de beste plekken in Cappadocië om van de zonsondergang te genieten. Het is een plek die je van heinde en ver kunt herkennen en je snapt ook meteen waarom er een kasteel uitgehakt is. Het gehele complex bestaat uit grotwoningen en tunnels die de verschillende ruimtes met elkaar verbinden, of soms ook gewoon in de aarde verdwijnen. De lokale bevolking heeft deze plek vaak gebruikt als toevluchtsoord wanneer vijandige legers de omringende vlaktes aanvielen.
De penisrotsen van Love Valley
Eén van de makkelijkst bereikbare uitzichtpunten in Cappadocië kijkt uit over honderden rotsformaties die er allemaal uitzien als mannelijke geslachtsdelen. Op het panoramapunt kun je allerlei souvenirs en diensten kopen. Fotografen willen je op de foto zetten voor een vergoeding en als de lokale mannen een vrouw alleen zien dan schromen ze niet om haar uit te leggen welke rotsformaties bij welke etniciteit horen. Volgens hen zijn de grootste en breedste formaties een vertegenwoordiging van Arabische en Turkse afkomst. Als je graag deze prachtige plek wilt verkennen in alle rust en stilte, dan kun je één van de wandelingen volgen die Love Valley intrekken. Zo kun je de indrukwekkende formaties van dichtbij bekijken. Je zult dan merken dat de geslachtsdelen allemaal een sterker gesteente aan de bovenkant dragen waardoor het zachtere gesteente daaronder wordt beschermd tegen erosie.
Ondergrondse steden zoals Kaymakli
Er zijn in totaal 36 ondergrondse ‘steden’ uitgehakt in het landschap van Cappadocië. Al deze plekken zijn onwijs indrukwekkend omdat ze zo goed opgaan in de omgeving. De complexen werden door de eeuwen heen gebruikt voor verschillende doeleinden zoals schuilen, de opslag van voedsel en sommige plekken waren graftombes. Door de goede beluchtingskanalen konden mensen het makkelijk een tijdje uithouden in deze ondergrondse bouwwerken. Kaymakli is de meest uitgebreide ondergrondse stad. Daar ligt een labyrint aan tunnels en kamers dat tot wel acht verdiepingen de diepte in gaat. De lokale bevolking gebruikt deze grotten en tunnels nog steeds voor de opslag van voedsel. Een gedeelte van Kaymakli is opengesteld voor toeristen.
Het uitzicht vanuit een luchtballon
Veel mensen kennen Cappadocië van de plaatjes van honderden luchtballonnen die boven een rotsachtig woestijnlandschap zweven. Ballonvaarten zijn met een goede reden onwijs populair in Cappadocië. Vanuit een luchtballon heb je het beste uitzicht over het gebied. Je hangt laag genoeg om de individuele rotsen goed te kunnen zien, maar je bent ook hoog genoeg om de samenhang van verschillende valleien en rotsformaties te kunnen zien. Een ballonvaart kost €50 tot €200 per persoon en deze prijs is afhankelijk van de duur van je tocht en de hoeveelheid personen die meegaan. Zonsopkomst en zonsondergang zijn de meest magische momenten om een ballonvaart te maken. Je ziet dan alle kleuren van het landschap veranderen.
De elfenschoorstenen van de Monnikenvallei
Men zegt dat de vroegere bewoners van Cappadocië geloofden dat in de Monnikenvallei elfen onder de grond wonen en dat je enkel de torentjes van hun huizen kon zien. De vallei dankt zijn naam aan de monniken van St. Simeon die hier hun huizen in de rotsen uithakten nadat St. Simeon zelf er een schuilplek had gevonden in een 15 meter hoge rotswoning. Tegenwoordig staan de rotsformaties bekend als Fairy Chimneys – oftewel elfenschoorstenen. Als je nog meer sprookjesachtige rotsformaties wilt zien ga dan zeker naar Devrent Valley. Daar zijn allerlei dieren vormen door de regen en de wind in de rotsen gevormd. Je kunt er bijvoorbeeld een zeehond, dolfijn, kameel en een biddende Maria aantreffen. Devrent Valley werd nog nooit bewoond en is daardoor in zijn natuurlijke staat bewaard gebleven.
Hotels in Cappadocië
In Cappadocië zijn voldoende goede hotels te vinden. Als je veel wilt zien en doen in het gebied dan is Göreme de beste plek om te verblijven. Daar kun je je minstens drie dagen vermaken. Wandelliefhebbers blijven vaak wekenlang in het gebied hangen en overnachten dan in simpele onderkomens in de kleinere dorpjes. Je kunt in Cappadocië op verschillende plekken overnachten in grothotels – dat is een hele speciale manier om de regio te leren kennen. Ook Ürgüp is een goede uitvalsbasis. Dat stadje bevindt zich vlakbij de Fairy Chimneys van de Monnikenvallei. Voor een betaalbare maar sfeervolle accommodatie kun je ook kijken in de rivierstad Avanos.
Vakantie in Cappadocië
Als je graag de regio Cappadocië wilt ontdekken dan kun je eigenlijk het beste een aantal dagen van – of gewoon je hele – vakantie toespitsen op deze magische regio. Vooral mensen die graag actief bezig zijn in de natuur zullen tijdens een vakantie in Cappadocië hun hart ophalen. Er zijn honderden kilometers aan wandelpaden waarvan sommige ook geschikt zijn voor fietsers. Een andere geweldige manier om het landschap te verkennen is op de rug van een paard. Doordat paarden door andere diersoorten niet gezien worden als een bedreiging kun je zo vaak veel inheemse diersoorten spotten.
Car rental in Cappadocië
Door een auto te huren bij een car rental in Cappadocië kun je het beste maken van je bezoek aan de regio. Als je Cappadocië wilt bezoeken tijdens je verblijf aan de Turkse Riviera of de Egeïsche kust dan kun je meestal een tour boeken vanuit de badplaats waar je verblijft. Vanaf de kust ben je ongeveer zes tot tien uur onderweg naar Cappadocië. Je kunt natuurlijk ook direct vliegen naar Kayseri of Nevsehir. Bij de car rentals op deze vliegvelden kun je een eigen voertuig huren voor je avontuur in dit prachtige landschap. Met een eigen auto kun je een schat aan plekken ontdekken waar andere toeristen niet komen.
Het weer in Cappadocië
Het weer in Anatolië (en veel andere delen van Turkije) is gedurende de zomermaanden voor veel Noord-Europeanen eigenlijk echt te heet. Dat merk je ook aan de lokale bevolking die overdag vaak in een stoel in de schaduw te vinden zijn met half gesloten ogen. Maximumtemperaturen boven de 40 graden zijn hier echt geen uitzondering. Doordat Cappadocië wat hoger ligt dan veel kustgebieden kan het er in de winter juist weer onaangenaam koud zijn – er valt zelfs geregeld een beetje sneeuw in de hoger gelegen gebieden. De beste maanden om dit gebied te bezoeken zijn april, mei, juni, september en oktober.