Vakantie Italië 2023; mooiste steden, bezienswaardigheden & tips!

Prachtige ruïnes, historische pleinen, een oneindig aantal kathedralen en geweldige landschappen, Italië heeft het allemaal te bieden! Tijdens een vakantie Italië in 2023 ontdek je een enorm veelzijdig aanbod en het is hierdoor niet voor niets een van de populairste landen om te bezoeken op Europese bodem. 

Denk bijvoorbeeld aan historische steden als Rome en Florence, waar de cultuur- en geschiedenisliefhebbers onder ons hun ogen uitkijken. Maar ook de prachtige wijngaarden van Toscane, de Amalfikust en eilanden als Sicilië en Sardinië zijn het bezoeken meer dan waard. Italië is simpelweg te groot om alles te ontdekken in slechts één rondreis. Toch hebben wij een goede poging gedaan en lees je hier alles over de mooiste locaties en bezienswaardigheden die je tijdens je vakantie Italië in 2023 kan ontdekken.

We gaan in op de vraag hoe je in Italië komt, waar je precies heen moet, welke bezienswaardigheden en stranden je zeker niet mag missen en wat je in de vele restaurants allemaal kunt verwachten.

Inhoudsopgave:

Rome

Rome

De stad Rome hoort natuurlijk bovenaan de lijst met de meest bijzondere locaties om te bezoeken tijdens je vakantie in Italië 2023. De Italiaanse hoofdstad staat boordevol hoogtepunten, waarvan het vaak niet eens mogelijk is om ze allemaal te ontdekken tijdens een korte stedentrip. Rome is hierdoor een van de meest bruisende steden van Europa en kan nog het beste worden vergeleken met een openluchtmuseum. Het Colosseum, het Pantheon, de Spaanse Trappen en het Forum Romanum. Het is slechts een kleine greep uit de top bestemmingen binnen de stad.

Maar tussen het bezoeken van de belangrijkste bezienswaardigheden in Rome door is er ook meer dan genoeg tijd om te ontspannen. Wandel door de vele straatjes, ga uitgebreid shoppen of strijk neer in een van de vele geweldige restaurants van de stad.

Colloseum

Het is het absolute hoogtepunt en symbool van de Italiaanse hoofdstad: het Colosseum. Dit geweldige en tegelijkertijd wereldberoemde architectonische meesterwerk is meer dan indrukwekkend te noemen. Het heeft maar liefst een omtrek van ruim 500 meter. Tegenwoordig is het Colosseum een enorm populaire locatie om te bezoeken, maar ooit vonden hier vele bloedige gevechten plaats. 

Destijds kon de arena al deze populariteit al goed aan, het Colosseum biedt namelijk plaats aan ongeveer 50.000 toeschouwers. Als je door Italië reist, mag je het grootste amfitheater ter wereld dan ook zeker niet missen. Het oude Romeinse amfitheater wordt tenslotte het amfitheater van de wereld genoemd en is een van de zeven nieuwe wereldwonderen. Let overigens wel op de afwijkende openingstijden. Want hoewel het Colosseum in de meeste gevallen om half negen in de ochtend open gaat, sluit het op verschillende tijdstippen. Controleer daarom vooraf even de openingstijden op de dag van het bezoek.

Daarnaast is het Colosseum de meest populaire bezienswaardigheid in Rome, waardoor de wachtrij soms erg lang kan worden. Het is daarom een aanrader om online combitickets te kopen, waar de wachtrij veel korter is. Met de kaartjes die je op het forum koopt, kun je de wachtrij bij het Colosseum passeren.

Kortom, een absolute aanrader om deze Italiaanse bestemming tijdens je vakantie Italië 2023 te bezoeken.

Stedentrip aanbieders Rome

Florence

Florence

Door heel het land zijn er nog veel meer steden die een kijkje geven in het roerige en rijke verleden van Italië. Florence is er hier een van en hoort zonder twijfel thuis in de mooiste en meest bijzondere steden om te bezoeken tijdens je vakantie in Italië 2023.

Florence lijkt soms wel één groot kunstmuseum, waar je zo doorheen kunt lopen. De Duomo is bijvoorbeeld een mijlpaal in de wereld architectuur en het hoogtepunt is de enorme koepel die boven de stad uitsteekt. In combinatie met de indrukwekkende klokkentoren van Giotto en de ongeëvenaarde achthoekige doopkapel en de bronzen deur van Ghiberti, is dit een van de best bewaarde overblijfselen uit de Renaissance.

Maar de Toscaanse hoofdstad heeft nog zoveel meer te bieden. Denk bijvoorbeeld aan de vele galerijen vol met beroemde kunstwerken, het historische centrum en de vele winkelmogelijkheden. Ze zijn allemaal onderdeel van een bezoek. Daarnaast is Florence ook een ideale stad als het aankomt op het nachtleven. De vele cafés, bars en clubs maken het tot een geweldige locatie om te feesten tot in de late uurtjes. Een aantal hoogtepunten in Florence hebben we voor je in beeld gebracht.

De Duomo - Santa Maria del Fiore

Het is de absolute blikvanger van de stad: de kathedraal van Florence, ook wel Duomo genaamd. Dit enorme bouwwerk wordt beschouwd als een van de mooiste kathedralen ter wereld. Het steekt letterlijk en figuurlijk boven alles in de ondergelegen stad uit. De kathedraal werd gebouwd tussen de 13e en 15e eeuw en is met name zo bijzonder vanwege de opvallende koepel. Een bezoek is eigenlijk op ieder moment van de dag wel een aanrader, maar het zijn de avonduren waarin de kathedraal ook nog eens op schitterende wijze wordt verlicht. 

De kathedraal is overigens gelegen naast de klokkentoren van de stad. Beiden zijn te vinden op het Piazza del Duomo en vormen samen een werkelijk schitterend aanzicht. De door Giotto ontworpen klokkentoren is ruim tachtig meter hoog en je kunt de meer dan 400 treden beklimmen naar een observatiedek. Vanuit hier kan je genieten van het prachtige uitzicht over de stad en de koepel.

Wie denkt dat het hier ophoudt wat betreft de bezienswaardigheden op het plein heeft het mis. Tegenover de Duomo vind je namelijk ook nog de prachtige doopkapel. Het mag duidelijk zijn dat het Piazza del Duomo dé plek is om je ontdekkingstocht door Florence mee aan te vangen!

Stedentrip aanbieders Florence

Venetie

Venetië

Van de historische steden Rome en Florence gaan we door naar een andere stad die bij iedereen wel bekend zal zijn: het prachtige Venetië. Venetië is natuurlijk de stad van de oneindige romantische waterwegen. Maar het is ook de thuisbasis van een prachtige basiliek, het San Marcoplein en het Dogenpaleis.

Het komt dan ook niet als een verrassing dat de stad enorm geliefd is bij stelletjes, cultuurliefhebbers en reizigers die op zoek zijn naar de meest indrukwekkende gebouwen van het land. Maar wie vandaag de dag het toch wel vrij toeristische Venetië ontdekt verwacht waarschijnlijk niet dat het een van de machtigste steden van heel Italië was. In de 15e eeuw heerste de Italianen vanuit hier over de Middellandse- en Adriatische Zee.

Tegenwoordig zijn de overblijfselen van deze gouden eeuw te zien langs het Dogenpaleis en Piazza San Marco: de basiliek van San Marco en de rode bakstenen klokkentoren. En uiteraard ook het Canal Grande en de vele beroemde bruggen mogen niet ontbreken.

Stedentrip aanbieders Venetië

Het Canal Grande

We beginnen onze ontdekkingstocht door Venetië uiteraard op de wereldberoemde waterwegen. En dan niet zomaar een waterweg, maar dé waterweg waar het allemaal om draait in de stad: Canal Grande. Het Canal Grande loopt dwars door Venetië en verbindt de vele eilanden met elkaar. De hele dag door varen er bootjes en gondels door het kanaal. Een bezoek aan Venetië is natuurlijk niet compleet zonder zelf ook een kijkje te nemen op het water.

Het Canal Grande is de grootste en bekendste van deze waterwegen en doorkruist de brede S-vormige route van de stad. Langs het kanaal staat het grootste paleis dat ooit eigendom was van de rijkste en machtigste familie van de Venetiaanse Republiek. De beste manier om veel grote paleizen te bezoeken waarvan de gevels uitkijken op het water, is door de Vaporetto langs het Canal Grande te nemen.

Maar ook een rondvaart met de alom bekende gondel is een aanrader te noemen. Het is hierbij overigens wel goed om rekening te houden met hoge prijzen en grote prijsverschillen. Zoals eigenlijk alles in Venetië is ook een rondvaart met een gondel vrij toeristisch. Maar als je de juiste aanbieder hebt gevonden belooft het zeker een onvergetelijke ervaring te worden!

San Marcoplein

Tijdens een vakantie naar Italië 2023 zal een bezoek aan Venetië waarschijnlijk samengaan met een vrij hoog toerismegehalte. Dit betekent gelukkig niet dat er alleen maar souvenirwinkels en onbetaalbare gondeltochten zijn om van te genieten. In tegendeel zelfs, Venetië doet op het gebied van historische bezienswaardigheden zeker niet onder voor een aantal andere belangrijke steden in Italië. 

Een aantal hiervan zijn te vinden op het Piazza San Marco, dat niet alleen vanwege de vele duiven dé hotspot van Venetië is. Het bijna 200 meter lange en ruim 80 meter brede plein is gelegen aan het Canal Grande en is de thuisbasis van een aantal geweldige gebouwen. Gebouwen die al het nodige hebben meegemaakt in het verleden.

Het Dogenpaleis was bijvoorbeeld vroeger de zetel van de regering en het huis van Napoleon, maar is nu een museum voor moderne kunst. De geheime gangen van het gebouw zijn geweldig om doorheen te lopen en vormden vroeger de verbinding tussen het paleis en de nabijgelegen gevangenis. 

Op het San Marcoplein is ook de gelijknamige San Marcobasiliek gelegen. Dit is met afstand de beroemdste kerk van de stad te noemen. Het interieur van de kathedraal is versierd met mozaïeken, waarvan sommige nog helemaal in de originele staat te bewonderen zijn. Vergeet ook zeker niet om de klokkentoren te bekijken. Je kunt deze bijna honderd meter hoge toren beklimmen en vervolgens worden getrakteerd op een schitterend uitzicht over de stad.

Milaan

Milaan

Een andere geweldige Italiaanse bestemming is de modestad Milaan. Milaan is de stad waar cultuur en mode op een voetstuk staan, maar waar ook een aantal historische gebouwen klaar staan om te worden bewonderd. Veel van deze gebouwen zijn echte meesterwerken te noemen.

Architectonische hoogtepunten hier zijn onder meer het Castello Sforzesco, het Teatro alla Scala en natuurlijk de kenmerkende kathedraal van Milaan. Als je een glimp van de metropool wilt opvangen, kun je vanaf het terras bovenop de kathedraal een prachtig uitzicht krijgen op de ondergelegen stad opvangen.

Stedentrip aanbieders Milaan

De kathedraal van Milaan

Zoals gezegd is de kathedraal hét herkenningspunt van Milaan. Er is tenslotte niet voor niets meer dan 500 jaar besteed aan opbouw en oplevering van dag 1 tot aan het heden. De kathedraal rijst majestueus op vanuit het centrum van de oude stad. Het enorm gebouw heeft indrukwekkend exterieur en bereikt een record oppervlakte van maar liefst meer dan 10 duizend vierkante meter. 

Het is dan ook niet geheel verrassend dat de kathedraal tot de absolute toplocaties in de stad behoort. Zoals eerder aangegeven is er ook de mogelijkheid om dit bijzondere bouwwerk te beklimmen en het terras te bezoeken. Op een terras omringd door ruim 100 torenspitsen kun je op een zonnige dag zelfs de Alpen zien!

Palermo-vakantie-italie-2021

Palermo

Waarom Sicilië een absolute topbestemming is zullen we verderop in dit artikel nog ontdekken. Maar wist je dat Palermo – de hoofdstad van het eiland – ook voor een onvergetelijk bezoek zal zorgen? De metropool Sicilië staat vol met spannende gebouwen, monumenten en wijken vol met eigen verhalen.

In combinatie met de schitterende stranden en verschillende uitgaansgebieden, biedt Palermo een perfecte combinatie die niet onderdoet voor andere grote Italiaanse steden. Daarnaast is streetfood erg belangrijk in Palermo. De hoofdstad van het eiland staat bekend om zijn authentieke streetfood dat op prijs wordt gesteld. Dit is iets wat de stad voor een groot gedeelte uniek maakt ten opzichte van andere steden op Italiaanse bodem.

Kathedraal van Palermo

Net als in Milaan – en de meeste andere Italiaanse steden – heeft ook Palermo de beschikking over een kathedraal. De kathedraal in Palermo is de Maria Santissima Assunta kathedraal. In de loop der jaren is het verschillende keren verbouwd en nog altijd is het gebouw te bewonderen.

Dankzij de grote koepels, torens en talrijke details in de Arabische stijl heeft het gebouw nog het meeste weg van een paleis. Maar ook het interieur is de moeite waard, want er zijn veel waardevolle kunstwerken om te bewonderen. Hiermee is het absoluut het meest bijzondere gebouw van de stad te noemen.

Cinque Terre

Cinque Terre

Cinque Terre behoort zonder enige twijfel tot de mooiste gebieden in het Italiaanse landschap. De steile kliffen en kleurrijke huisjes gebouwd in de bergen maken het tot een indrukwekkende en tegelijkertijd prachtige bestemming. De locatie wordt jaarlijks door vele toeristen en reizigers bezocht, en bestaat onder andere uit stadjes als Vernazza, Manarola en Riomaggiore. 

Maar welk van deze stadjes je nu precies bezoekt maakt niet eens zoveel uit, ze zijn namelijk allemaal geweldig om te ontdekken. In Monterosso kun je vervolgens nog genieten van een heerlijk stadsstrand en een aantal beroemde lokale wijnen. Kortom, tijdens een vakantie Italië 2023 mag een bezoek aan Cinque Terre zeker niet ontbreken

Hotels in de Cinque Terre

Bergamo-vakantie-italie

Bergamo

Van de Italiaanse kust zoeken we het noordelijker op richting de grens met Oostenrijk. In Lombardije is namelijk Bergamo gelegen, een stad die beschikt over een historische stadskern. Het heeft ook nog eens een ideale ligging tussen het Comomeer en Gardameer. Op beide meren komen verderop nog terug, maar we blijven voor nu even in deze bijzondere stad.

Met name het ommuurde gebied van de bovenstad vol met geplaveide straten en heerlijke restaurants maken een bezoek aan Bergamo tot een bijzondere ervaring. Maar ook de hoge Campanone toren en de Contarini fontein zijn het bezoeken waard. Tot slot is er nog de mogelijkheid om via een kabelbaan een bezoek te brengen aan het dorpje San Vigilio. Het dorpje zelf is al leuk om te bezoeken, maar het uitzicht over de Alpen maakt het allemaal nog net even iets specialer!

Amalfi

De Amalfikust en Capri

We hebben het net al even over Cinque Terre gehad, maar Italië beschikt over nog een aantal kustlijnen die het bezoeken meer dan waard zijn. Een van deze gebieden is de Amalfikust, gelegen ten zuiden van de stad Napels. In Italië is er eigenlijk geen gebied te vinden dat zo’n mooi en indrukwekkend decor biedt. De steile hellingen, de oneindige bergen en de vele dorpjes maken het tot een enorm populaire bestemming onder reizigers. Overal bloeien bloemen, en onder de stadjes zijn vaak stranden en baaien gelegen waar je heerlijk kunt zwemmen.

Dankzij dit alles leent de Amalfikust zich ook perfect voor het maken van road trip tijdens een vakantie in Italië 2023. De route is werkelijk wonderschoon te noemen en biedt je ook direct de mogelijkheid om een bezoek te brengen aan het beroemde eiland Capri. Hier kom je terecht in een prachtige omgeving vol met villa’s, tuinen en een uitzicht op de zee. Een ideale locatie voor een dagtrip!

Verona-italie

Verona

Parijs wordt vaak de stad van de liefde genoemd, maar op het gebied van romantiek doet Verona absoluut niet onder voor de Franse hoofdstad. De stad is werkelijk prachtig te noemen en is het toneel van het wereldberoemde Romeo en Julia-verhaal. Maar Verona is meer dan dat alleen. Zo leent de stad zich ideaal voor het maken van een ontspannen wandeling, het bekijken van de vele pleinen en voor een heerlijk diner in de geweldige restaurants die Verona rijk is. De binnenstad heeft het allemaal te bieden en staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het stadsbeeld van Verona bestaat voornamelijk uit historische gebouwen, monumenten en sfeervolle pleinen. Daarnaast loopt er een schitterende rivier dwars door de stad en heeft het een ideale ligging. Vanuit Verona sta je namelijk binnen korte tijd aan het populaire Gardameer.

Gardameer

Gardameer

Vanuit Verona is het dus slechts een korte reis naar het Gardameer. Maar ondanks de korte reis zijn beide omgevingen nauwelijks met elkaar te vergelijken. De historische binnenstad vol met pleinen en bijzondere gebouwen wordt ingeruild voor een rustieke en haast oneindige omgeving. De bergen, het prachtige water en de vele dorpjes maken het meer tot een geweldige locatie om te bezoeken. 

Als gevolg wordt het Gardameer jaarlijks door grote aantallen reizigers en vakantiegangers bezocht. Dat doet gelukkig weinig af aan de ervaring van een bezoek aan dit beroemde meer. De vele steden en dorpjes zijn prachtig om te bezoeken, maar ook een pretpark ligt op slechts korte afstand. Gardaland is namelijk het grootste pretpark van Italië, waarbij je je niet snel zult vervelen. 

En voor iedereen die op zoek is naar de nodige waterpret is er natuurlijk altijd nog het meer zelf. Varen, waterskiën en vele andere (water)activiteiten – het behoort allemaal tot de mogelijkheden!

Comomeer

Comomeer

Van het ene populaire meer gaan we door naar het andere. Het Comomeer wordt gezien als het mooiste meer van Italië en is dan ook niet voor niets het favoriete zomerverblijf van veel wereldsterren. De vele villa’s sieren de dicht opeengepakte stadjes, vooral in het mooie Bellagio, dat zeker het bezoeken waard is.

Zelfs in de winter verwarmt het specifieke klimaat de westkust van Como, waardoor de witte toppen van de Alpen in het noorden gewoon zijn te zien tussen de palmbomen door. Dit alles maakt een bezoek aan het meer nog specialer tijdens je vakantie in Italië 2023.

Net ten westen van het Comomeer ligt overigens nog het Lago Maggiore, wat zich perfect leent voor een dagtrip.

Napels

Napels

Deze ruige en rauwe havenstad is gelegen aan de voet van de beroemde vulkaan Vesuvius en vormt de derde stad van Italië. De stad is in veel opzichten te vergelijken met andere Italiaanse steden, maar voor een gedeelte ook niet. De stad heeft bijvoorbeeld de beschikking over een enorm aantal pittoreske straatjes, historische gebouwen en staat vol met heerlijke restaurantjes.

Maar daartegenover staat de rauwheid van Napels. De stad heeft een doorleefde uitstraling en lang niet alle wijken verdienen een aanbeveling vanwege de hoge mate van criminaliteit die er heerst. Wie echter in de juiste buurten en wijken verblijft wordt getrakteerd op een geweldige ervaring. Dwars door het hart van het centrum, doorkruisen de wuivende waslijnen de straten en staan renaissance kerken op je te wachten om ontdekt te worden. Bovendien is het een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan zowel de Vesuvius als aan Pompeï en Herculaneum.

Stedentrip aanbieders Napels

Pompeï

Pompeï en de Vesuvius

Het is misschien wel de meest indrukwekkende historische locatie van het land te noemen. Pompeï werd in het jaar 79 getroffen door een uitbarsting van de nabijgelegen vulkaan Vesuvius. Hoewel de vulkaan vandaag de dag inactief is en maar al te graag wordt bezocht door reizigers, zorgde ongeveer tweeduizend jaar geleden een uitbarsting ervoor dat Pompeï voor altijd de geschiedenisboeken in zal gaan als een wereldberoemde opgravingsplaats. 

Een wandeling door deze vergane stad geeft je een inkijkje in het leven van de inwoners, en hoe ze uiteindelijk tot hun einde zijn gekomen. Nog altijd worden er nieuwe delen van de stad ontdekt en is er van alles te bewonderen. Fresco’s, mozaïeken en beeldhouwwerken die in de afgekoelde lava werden ingekapseld zorgen voor een onvergetelijke ervaring. De beste manier om de stad te ontdekken is door simpelweg een wandeling te maken en de oude straten vol markten, theaters, tempels en huizen te ontdekken. 

Pompeii ligt overigens in de buurt van Herculaneum. Ook Herculaneum is een opgegraven stad, wat door dezelfde uitbarsting werd verwoest. Hij werd ook begraven in lava en vulkanische as, waardoor de stad nog grotendeels overeind staat. Je kunt beide plaatsen in één dag bezoeken, iets dat zeker kan worden aangeraden

Toscaanse steden in de heuvels

We laten Napels, Pompeï en de Vesuvius achter ons en trekken terug naar het noordelijker gelegen Toscane. Want hoewel we het al even over Florence hebben gehad, heeft Toscane met zijn uitgestrekte landschappen nog veel meer te bieden. De regio van de heerlijke lokale wijnen is ook direct de thuisbasis van een aantal prachtige dorpjes. Elk stadje ligt op een heuvel, en vele hebben nog steeds de kastelen en torens die ooit hun omgeving verdedigden.

Het is bijna onmogelijk om een keuze te maken tussen de vele opties. Iedere stad heeft zijn eigen unieke gebouwen, verhalen en sfeer. Denk bijvoorbeeld aan San Gimignano, dat vol staat met torens en omgeven door grotendeels goed bewaarde muren. Het stadje ziet er nog net zo uit als in de Middeleeuwen.

Cortona is daarnaast een van de oudste steden van Italië. De nabijheid van deze heuvelsteden en de steden Florence, Pisa, Lucca en Siena vult Toscane met een geweldig aanbod van bijzondere plaatsen. Je kan ze allemaal bezoeken tijdens je vakantie in Italië 2023. Maar ook Volterra was een belangrijk Etruskisch centrum voor de Romeinen kwamen en heeft vandaag de dag nog steeds overblijfselen van beide beschavingen. Net als Volterra was het ommuurde Cortona een Etruskische en later een Romeinse nederzetting – waardoor de stad wordt gesierd door verschillende invloeden. 

Hoogtepunten-en-bezienswaardigheden-Sicilië

Sicilië

Het vasteland van Italië stelt eigenlijk nooit teleur en biedt een groot aantal van de absolute hoogtepunten in het land. Toch genieten ook de eilanden van Italië van de nodige populariteit, waar Sicilië er absoluut een van is. Sicilië vormt de ‘punt van de laars’ van Italië en is gelegen in de Middellandse Zee. Inmiddels is het eiland al jarenlang een van de meest bezochte vakantiebestemmingen van Italië – en dat is zeker geen toeval te noemen.

De prachtige stranden zijn de echte blikvangers tijdens een vakantie op Sicilië. Maar ook de badplaats Cala Rossa en San Vito vestigen de aandacht op zich. Hier kun je genieten van het fijne zand, heerlijk relaxen in de zon en uitkijken op de schitterende zee. Perfect voor zonaanbidders en iedereen die op zoek is naar ontspanning.

Maar dat is gelukkig nog niet alles. Sicilië beschikt ook over een geweldige gastronomie en heeft ook voor de liefhebbers van historie en cultuur meer dan genoeg te bieden. Ook zijn er een aantal indrukwekkende steden en is Sicilië natuurlijk het eiland van de beroemde vulkaan de Etna. Kortom, vergeet tijdens je verblijf in Italië zeker niet om even een bezoek te brengen aan dit wonderschone en veelzijdige eiland!

Rimini-italie

Rimini

De meeste steden en regio’s in Italië staan bekend om hun historie en de overblijfselen daarvan. Dit is natuurlijk geweldig om allemaal te bewonderen, maar niet iedereen zal hier altijd naar op zoek zijn. Gelukkig zijn er ook een aantal Italiaanse steden waar hoofdzakelijk het feesten centraal staat. En een van deze locaties is het noordoostelijke Rimini. 

De stad ligt aan de Adriatische kust en staat vooral bekend om de geweldige feesten die tot diep in de nacht doorgaan. Gedurende de dag is het vervolgens mogelijk om volop te genieten van het enorme strand van de stad. Het strand staat vol met ligbedden en parasols, en leent zich perfect om even helemaal op te laden voor het volgende feest dat alweer op je staat te wachten.

De kust van Rimini is bovendien een van de mooiste en meest gevarieerde streken van Italië. Ook is het strand ideaal voor iedereen die graag meedoet aan (water)sportactiviteiten. Alles van beachvolleybal en bananenboten tot waterskiën en talloze activiteiten komen voorbij. 

Tot slot ontkom je ook in Rimini niet aan een aantal historische invloeden. Wandel daarom zeker even door het stadscentrum om al dit moois te ontdekken.

Siena

Siena

Het is op Italiaanse bodem bijna onmogelijk om te ontsnappen aan de vele culturele en historische invloeden – en dat geldt ook voor Siena. In zijn hoogtijdagen in de 13e en 14e eeuw was Siena artistiek en cultureel vergelijkbaar met Florence, en de stad heeft nog steeds een groot aantal artistieke en architectonische schatten te bieden. 

Het hoogtepunt is de prachtige basiliek van Santa Maria Assenta, met zijn ingelegde buitenmuren en bijzondere klokkentoren die een prachtig contrast vormt met de rode bakstenen gebouwen in Siena. Binnen in de kathedraal is een museum met werken gemaakt door grote kunstenaars en beeldhouwers, waaronder Donatello, Giovanni Pisano en Bernini.

Maar de beste bezienswaardigheid van de stad is eigenlijk het stadscentrum zelf. Maak simpelweg een wandeling en ontdek de vele middeleeuwse straatjes en pleinen die de stad haar unieke uitstraling geven. Waar je ook voor zult kiezen, je zal waarschijnlijk je ogen uitkijken!

Bologna

Bologna

Bologna staat bekend om zijn veelal geroemde universiteit. De universiteit behoort tot oudste van heel Europa en geeft de stad haar unieke uitstraling. Overal in de stad – en dan met name in de universiteitswijk – zijn de invloeden van de studenten zichtbaar. Heel vreemd is dit overigens niet, aangezien er ongeveer honderdduizend studenten in de stad wonen. 

Maar dit is niet alles. De stad staat ook vol met prachtige historische bezienswaardigheden, zoals het Piazza Maggiore ingelegd met de kathedraal, de Fontein van Neptunus en de scheve Asinelli-toren. Ook de gastronomie is van hoog niveau in Bologna. Zo kan je er heerlijk dineren en genieten van de vele (lokale) wijnen.

Pisa

Pisa

De meeste bezoekers van deze middeleeuwse strijdmacht zijn natuurlijk op zoek naar de wereldberoemde scheve toren. Pisa is echter niet alleen de beroemdste bezienswaardigheid. Het is ook de thuisbasis van de schatten van Piazza dei Miracoli, de kathedraal van Pisa en het onvoorstelbaar mooie Piazza dei Cavalieri – ooit de politieke macht van het centrum van Pisa. 

Ook is het mogelijk om een wandeling te maken langs de vele prachtig geschilderde huizen. Hoewel het toerismegehalte in Pisa al jarenlang vrij hoog is, is het nog altijd een fijne stad voor het maken van een wandeling langs al deze (historische en culturele) hoogtepunten.

Turijn

Turijn

Turijn kan worden gezien als een typische industriestad in het noorden van Italië. De stad is in tegenstelling tot andere industriesteden in Italië vrij compact te noemen. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo is de stad eenvoudig te verkennen en zijn veel van de hoogtepunten dicht bij elkaar te bezoeken. De architectuur in de stad is van hoge kwaliteit en geeft een kijkje in de vele pracht en praal van Turijn. 

De met bogen omzoomde pleinen en lanen, en de koninklijke paleizen in het centrum zetten de toon, maar hier houdt het gelukkig nog niet op. Er zijn bijvoorbeeld ook Romeinse vindplaatsen, een rivierpark en een middeleeuwse wijk die klaarstaan om ontdekt te worden. En zoals een typische Italiaanse stad betaamt zijn er ook een groot aantal cafés waar je een heerlijke kop koffie kunt scoren.

Sardinië-vakantie-italie-2021

Sardinië

We hebben het net al even over Sicilië gehad, wat misschien wel het populairste eiland van het land is. Toch is een vakantie op Sardinië een meer dan uitstekende concurrent, waar je minstens net zo goed kunt genieten van de vele stranden en de nagenoeg altijd aanwezige zon. 

Sardinië staat vooral bekend om zijn fascinerende Costa Smeralda, een paradijs waar je prachtige stranden en schitterende wateren kunt ontdekken. Het eiland is bovendien een ideale locatie voor de strandliefhebbers onder ons. Het hele zuiden is omgeven door kilometerslange witte zandstranden, en het landschap van het ruige binnenland is ideaal terrein voor wandelaars en klimmers.

Deze ongerepte omgeving leent zich ook perfect voor het ontdekken van de vele historische overblijfselen en de mysterieuze rode stenen die overal op het eiland zijn te vinden. Ontdek ook zeker de oude structureren en prehistorische vindplaatsen. Kortom, Sardinië heeft voor iedere reizigers wel iets te bieden!

Auto Rondreizen 300x250

De reis naar Italië

We hebben inmiddels ontdekt wat nu precies de mooiste en meest bijzondere bestemmingen in Italië zijn.  Welke onontdekte locaties je niet mag missen en waarom de Italiaanse keuken wereldwijd de harten van miljoenen mensen heeft veroverd. Maar voordat je dit alles gaat ontdekken tijdens je vakantie in Italië 2023 is het allereerst belangrijk om een inschatting te maken van hoe je reis eruit gaat zien en hoe je deze het beste kunt beginnen. Gelukkig zijn grote delen van het land heel goed ontwikkeld als het aankomt op infrastructuur en zijn er veel mogelijkheden om Italië te bereiken.

Je hebt de keuze tussen het vliegtuig, de auto, de trein en de bus. Afhankelijk van welke regio je wilt bezoeken kan je hier eenvoudig een keuze tussen maken. De noordelijke regio’s van Italië zijn goed te bereiken met het vliegtuig, de auto en de trein. De auto is vooral een goede optie als je van plan bent om meerdere delen van het land te ontdekken. Het vliegtuig is daarentegen een ideale keuze bij het maken van een (korte) stedentrip.

Een milieuvriendelijker alternatief is om de trein naar Italië te nemen. Het spoorwegnet is zeer goed ontwikkeld en met een beetje geluk reis je zonder al teveel problemen door het land heen. Daarnaast is het in veel gevallen een stuk goedkoper. Als alternatief zijn er ook nog de langeafstandsbussen, die er over het algemeen een stuk langer over doen. Tegelijkertijd zijn ze vaak wel de goedkoopste oplossing.

Als je van plan bent om meerdere regio’s te bezoeken en een rondreis door het land te maken is de beste optie om met de eigen auto af te reizen. Ook kan je een bezoek per vliegtuig plannen en vervolgens een auto huren in Italië. Dit geeft je met afstand de meeste flexibiliteit tijdens je rondreis.

Beste tijd om Italië te bezoeken

Naast het vooraf plannen en inschatten van je vakantie in Italië 2023 is het natuurlijk ook belangrijk om een inzicht te krijgen van de weersomstandigheden. Het weer is vaak van grote invloed op je reis en het is goed om hier rekening mee te houden. Veel vakantiegangers denken dat, omdat Italië direct aan de Middellandse Zee ligt, er een garantie is op mooi weer. Maar dat is helaas lang niet altijd het geval.

Het weer is grotendeels afhankelijk van de regio waar je naartoe reist en in welke tijd van het jaar je een bezoek brengt. De noordelijke regio’s van Italië hebben bijvoorbeeld regelmatig met flinke regen- en onweersbuien te maken, welke ook in de zomermaanden nog kunnen voorkomen. De zuidelijke regio’s beschikken op hun beurt – met name in het hoogseizoen – over hoge temperaturen.

Als je op zoek bent naar mooi weer bieden de maanden mei tot september de grootste kans om vele zonuren mee te maken. Als je op zoek bent naar een echte strandvakantie zijn – zeker in de noordelijke regio’s – eigenlijk alleen de zomermaanden een aanrader te noemen. Deze maanden zijn aanzienlijk drukker dan de overige maanden van het jaar, maar ze bieden een grote kans op hoge temperaturen en een groot aantal zonuren.

Ben je van plan om een stedentrip in Italië te maken? Dan is de beste optie om dit buiten het hoogseizoen te doen. De temperaturen zijn dan een stuk aangenamer en er zijn waarschijnlijk aanzienlijk minder toeristen aanwezig in de steden. Tot slot zijn de wintermaanden uiteraard de beste optie voor een onvergetelijke ski vakantie in Italië 2023!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven