Vakantie Sicilië: Bezienswaardigheden, camping, rondreis, info & tips

Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het wordt gescheiden van de punt van de laars van Italië door de smalle zeestraat van Messina. Het is één van de vijf autonome regio’s binnen het land en heeft bijna vijf miljoen inwoners. Het landschap van Sicilië wordt gedomineerd door Mount Etna, één van de hoogste actieve vulkanen van Europa. De piek van deze reus ligt op 3329 meter. Er zijn tientallen redenen om op vakantie te gaan naar Sicilië. Het is er meestal mooi weer, er zijn prachtige stranden, geweldige wandelroutes door de indrukwekkende natuur en honderden historische bezienswaardigheden.

Vakantie op Sicilië

De meeste mensen bezoeken tijdens hun vakantie op Sicilië meerdere historische plekken. Het eiland wordt al duizenden jaren bewoond en verschillende volkeren hebben het veroverd en hun kenmerkende gebouwen achtergelaten. Je kunt er belangrijke archeologische vindplaatsen bezoeken uit de tijd van de Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Arabieren en de Noorse overheersers. De huidige cultuur van het eiland is heerlijk uniek. Sicilië is bekend om de rijke kunst, muziek, literatuur en keuken die je tijdens een vakantie op het eiland zeker zult verkennen.  

Bezienswaardigheden op Sicilië

Veel vakantiegangers komen meerdere keren terug naar het eiland omdat het onmogelijk is om alle bezienswaardigheden van Sicilië in één vakantie te bezoeken. Je kunt er honderden monumenten en sites bezoeken en het strand is nooit ver weg. Dit enorme eiland is maar net iets kleiner dan België en ligt bezaaid met indrukwekkende natuurlijke, culturele en historische bezienswaardigheden. Zoals de vallei van de tempels en de woeste lavastromen van Stromboli. Sicilië heeft daarnaast een geweldig klimaat, waardoor het één van de druk bezochte regio’s in Italië is.

vuurspuwende-eilanden-Sicilië

De vuurspuwende eilanden voor de kust

Eén van de meest spectaculaire natuurfenomenen van Europa ligt voor de kust van Sicilië. Het vulkaaneiland Stromboli heeft elke 20 minuten kleine uitbarstingen waarbij het vuur spuwt. Je ziet altijd rookpluimen boven het eiland hangen en ’s nachts gloeien de lavastromen rood op. Je kunt de Stromboli beklimmen onder leiding van een gids. Deze leidt je in ongeveer drie uur naar de krater van de vulkaan. Je begint je tocht rond zonsondergang zodat het donker is tegen de tijd dat je boven aankomt en het spectaculaire lava schouwspel kunt bewonderen. Je moet 900 meter klimmen, over relatief ruig terrein, om bij de top te komen, dus goede wandelschoenen, een redelijke conditie en een windjack zijn een vereiste voor dit avontuur.

Valle-dei-Templi-Sicilie

Terug naar de Griekse oudheid in de Valle dei Templi

Het indrukwekkendste tempelcomplex uit de Griekse oudheid dat buiten Griekenland gebouwd is, bevindt zich in Sicilië. De Valle dei Templi omvat een gebied van meer dan 1300 hectare waarin de ruïnes van zeven enorme tempels en tien heiligdommen te vinden zijn. Sommige van deze tempels zijn vervallen, terwijl andere nog verbazingwekkend goed overeind staan, duizenden jaren nadat ze gebouwd zijn. Vooral de 34 zuilen van de Concordia Tempel zijn erg indrukwekkend. De ruïnes bevinden zich op een prachtige vlakte die begroeid is met eucalyptus-, amandel- en pijnbomen. Je kunt er makkelijk een hele dag doorbrengen als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, maar de tijd rond zonsondergang geeft de mooiste effecten doordat de overblijfselen oplichten in het gouden licht van de ondergaande zon.

Scala-dei-Turchi

De adembenemende witte rotsen van Scala dei Turchi

Er zijn overal op Sicilië prachtige stranden en kusten, maar de Scala dei Turchi (vertaald als: de trap van de Turken) slaat alles. Deze witte kalkstenen rotsformatie is gevormd in samenwerking tussen de wind, de zee en het oprijzen van het land. Er zijn een soort van trappen ontstaan in het gesteente. Men zegt dat de Turkse piraten hiervan in de middeleeuwen gebruik maakten om aan land te komen. De inhammen in de rotsen vormden perfecte plekken om hun boten te verstoppen, waardoor de Sicilianen meerdere malen compleet door hen verrast werden. Deze rotsformatie bevindt zich aan de Realmonte kust, ongeveer 15 kilometer ten westen van Agrigento. 

vulkaan-Etna-Sicilie

Rokende vulkaan Etna

De wereldberoemde vulkaan Etna wordt door de lokale bevolking Mongibello genoemd. Deze enorme berg in het oosten van het eiland is zo indrukwekkend dat er honderden legendes en mythen over geschreven zijn. Volgens de oude Grieken hield Zeus – de oppergod – het dodelijke monster Typhon gevangen onder de vulkaan. Etna is 3329 meter hoog en je kunt tot ongeveer 3000 meter klimmen. Er zijn verschillende manieren om omhoog te komen. Het belangrijkste vertrekpunt voor wandel- en skitochten is Rifugio Sapienza. Vanuit het stadje Catánia rij je in een klein uurtje omhoog naar deze berghut. Soms is het niet mogelijk om de vulkaan te beklimmen vanwege eruptie gevaar. Etna is één van de actiefste vulkanen ter wereld. De zwarte vulkanische grond is erg vruchtbaar en stimuleert de landbouwactiviteit in de omliggende dorpen.

Palermo-Sicilie

Palermo de 2700 jaar oude hoofdstad van Sicilië

Palermo werd 2700 jaar geleden gesticht en is sindsdien altijd een bruisende plek geweest. Je kunt hier adembenemende historische gebouwen bezoeken zoals de paleizen van Abatellis, Normanni en Zisa. Daarnaast staan er ook een aantal indrukwekkende kerken, die in verschillende bouwstijlen zijn gemaakt die typisch waren voor een bepaald tijdperk. Je kijkt je ogen uit aan de binnenkant van de Santa Maria dell’Ammiraglio. Ook de kathedraal van Palermo doet niet onder voor veel andere wereldberoemde gebouwen. Er valt zoveel te ontdekken in deze stad dat je er gemakkelijk een week kunt blijven. Naast historisch erfgoed is er namelijk oneindig veel te doen op cultureel gebied. Er zijn schitterende musea waar kunstwerken hangen van lokale en internationale grootmeesters. Je kunt ook elke avond genieten van Siciliaanse muziek en het eten is om van te smullen.

De-Eolische-eilanden-Sicilie

De Eolische eilanden

Voor de noordoostelijke kust van Sicilië liggen zeven wonderschone vulkanische eilanden. Deze Eolische archipel wordt beschermd door UNESCO vanwege hun unieke karakter en de natuur. Het mooiste eiland Vulcano dankt zijn naam aan Vulcanus, de vuurgod die hier zijn smederij heeft. Dat zie je aan de rookpluim die boven de krater hangt. Je kunt hier ontspannen in zwavelhoudende modderbaden en/of omhoog lopen naar de rand van de rokende Grand Cratere krater. Er zijn prachtige stranden op alle Eolische eilanden en ook onder water valt er van alles te ontdekken als je een duik- of snorkel uitrusting meeneemt. Na een actieve dag in de buitenlucht kun je genieten van heerlijk eten in één van de traditionele restaurantjes. Elk eiland heeft zijn eigen culinaire specialiteiten.  

Camping op Sicilië

Er zijn veel goede campings op het eiland Sicilië. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een luxe camping aan zee. In de buurt van Palermo zijn een aantal goede familiecampings met uitgebreide faciliteiten. De meeste andere campings bevinden zich ook langs de kust. Deze hebben meestal naast staanplaatsen voor tenten en campers ook caravans en bungalows in de aanbieding. Er zijn budget opties beschikbaar op plekken waar je heerlijk kunt genieten van de rust en een verlaten strandje. Dat geldt ook in de binnenlanden. Er is altijd wel een camping beschikbaar langs de prachtige wandelroutes van Sicilië. 

Campingaanbieders op Sicilië

Vliegtickets naar Sicilië

Je kunt in twee dagen met de auto naar het zuiden van Italië rijden en de veerboot naar Sicilië nemen maar vliegen is veel sneller, comfortabeler en gemakkelijker. Er zijn vier luchthavens op het eiland. Palermo en Trapani in het noordwesten, Catana in het oosten en Comiso in het zuiden. Het is dus verstandig om vliegtickets te zoeken naar het gedeelte van Sicilië waar je gaat verblijven. Je kunt directe vluchten vinden naar Catani bij Transavia, Corendon, KLM en Ryanair. Als je vliegtickets zoekt naar een andere stad op Sicilië dan kun je met Transavia naar Palermo vliegen of met Corendon naar Trapani.   

Vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!

Rondreis op Sicilië

De beste manier om veel van Sicilië te zien is door een uitgebreide rondreis te maken. Er is zoveel te zien op dit eiland dat je minstens een maand nodig hebt om de mooiste natuurlijke en historische bezienswaardigheden te zien en dan kun je ook nog van alles doen op cultureel gebied. Je kunt natuurlijk ook een thema kiezen voor je rondreis door Sicilië. Wandelliefhebbers combineren bijvoorbeeld vaak de indrukwekkende negendaagse route Magna Via Francigena met een beklimming van één of meerdere vulkanen in het gebied. Je kunt je rondreis ook richten op archeologische vindplaatsen, historische gebouwen of de authentieke cultuur van de regio.

Auto huren op Sicilië

Door een auto te huren tijdens je vakantie op Sicilië kun je het beste van je tijd maken. Veel indrukwekkende bezienswaardigheden liggen verstopt in het landschap en met een eigen auto kun je er veel gemakkelijker komen dan met elke andere vorm van transport. Het bijkomende voordeel van een eigen auto is dat je zelf kunt bepalen wanneer je ergens aankomt en hoe lang je blijft. Daardoor kun je de mensenmassa’s ontwijken en de magische uurtjes rond de zonsopgang en zonsondergang op de mooiste plekjes doorbrengen. Je kunt een auto huren in de meeste steden op Sicilië en op de vliegvelden.

Het weer op Sicilië

Sicilië heeft een Middellandse Zeeklimaat wat betekent dat het weer er vaak aangenaam of heet is. De meeste bezoekers komen in juli en augustus wanneer het kwik overdag gemakkelijk tot boven de dertig graden kan stijgen. Dat is geweldig voor een strandvakantie, maar niet zo fijn als je veel wilt wandelen of bezienswaardigheden wilt bezoeken waar je in de zon loopt of staat. Daarom is het aan te raden om juist in het voor- of naseizoen naar Sicilië te reizen. Het weer is ook van april tot juni en in september en oktober nog goed genoeg om van alles te ondernemen in de buitenlucht. Je hebt zelfs in april en oktober nog een goede kans op een paar dagen die warm genoeg zijn om te zwemmen, hoewel het misschien niet zo aangenaam is om urenlang in het water te dobberen.

Blogs over Sicilië

Scroll naar boven