Rondreis Eolische eilanden: Bezienswaardigheden, hotels, info & tips

De Eolische eilanden bevinden zich in de Middellandse Zee ten noorden van het Italiaanse eiland Sicilië. Dit vulkanische archipel is vernoemd naar Aeolus – de halfgod van de wind. Soms worden deze eilanden ook de Lipari groep genoemd naar het grootste eiland. De groep bestaat uit zeven significante eilanden en een verzameling kleine landmassa’s en rotsformaties. De Eolische eilanden zijn een populaire vakantiebestemming door hun natuurlijke schoonheid en het historisch erfgoed dat je er kunt bezichtigen. Hoewel er slechts 15.000 mensen wonen komen elk jaar zo’n 600.000 toeristen vakantie vieren op de Eolische eilanden. Meestal maken deze bezoekers een rondreis waarbij ze meerdere plekken in het gebied bezoeken.

Rondreis door de Eolische eilanden

De beste manier om de Eolische eilanden te leren kennen is op een rondreis. Deze kun je natuurlijk prima zelf organiseren. In juli en augustus moet je wel een beetje over alle eilanden lezen en bepalen hoeveel dagen je waarschijnlijk nodig hebt om elk eiland te verkennen. Vervolgens boek je de nodige hotels vooruit (in het laagseizoen is dat niet nodig) en kun je ter plekke de veerboten gebruiken die je nodig hebt. De eilanden zijn zo klein dat je verder zonder gemotoriseerd vervoer uit de voeten kunt. Het is natuurlijk ook mogelijk om een georganiseerde rondreis te boeken bij een reisorganisatie. Op die manier hoef je nergens over na te denken

Bezienswaardigheden op de Eolische eilanden

De meeste bezienswaardigheden op de Eolische eilanden zijn georiënteerd op de prachtige natuur. Zo gauw je aankomt zul je begrijpen waarom – menig plekje is zo mooi dat je er dagenlang naar kunt kijken. De archipel staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO omdat het zo’n goede plek is om te leren over de eilandvorming door middel van vulkanische activiteit en doorgaande vulkanische fenomenen. Naast prachtige natuur kun je op de Eolische eilanden ook historische bezienswaardigheden bezoeken uit verschillende tijden tussen de prehistorie en het heden. 

Lipari-Eolische-eilanden

Het hoofdeiland Lipari

Lipari ligt ongeveer 30 kilometer ten noorden van de kust van Sicilië en is 37,6 vierkante kilometer klein maar toch het grootste van de Eolische eilanden. Het werd gevormd door vulkanische activiteit en wordt al sinds het neolithicum bewoond. De toenmalige bewoners verhandelden obsidiaan, een helder zwart vulkanisch kristallijn gesteente. Naast dit gesteente kun je ook veel glimmende witte puimstenen vinden op Lipari. De stranden van dit eiland bestaan uit zand van dit gesteente en lijken uit een Bounty-reclame te komen. De hoofdstad Lipari-stad maakt bij aankomst direct een indruk door de enorme 16e-eeuwse burcht die je blik vangt. Dit complex werd bovenop een Griekse Akropolis gebouwd. Ook de Cattedrale di San Bartolomeo en een aantal andere religieuze gebouwen zijn een bezoekje waard. Voor een introductie in de rijke geschiedenis van dit gebied moet je bij het archeologische museum zijn.

Het vulkanisch actieve Stromboli

Het meest spectaculaire landschap kan worden toegeschreven aan het eiland Stromboli. De vulkaan die dit eiland vormt is al sinds het begin van de geschiedschrijving actief. Je kunt met een gids naar de kraterrand van Stromboli klimmen. Dit is een behoorlijke onderneming. Ten eerste omdat het alleen toegestaan is wanneer de vulkaan niet te actief is. De meeste wandelingen vertrekken tegen het einde van de middag zodat je – na een klim van ongeveer vijf uur – rond de zonsondergang bij de top aankomt. Daar geniet je van het prachtige uitzicht en de gloeiende lava. Het is niet nodig om de vulkaan te beklimmen als je de lava wilt zien. Stromboli wordt ook wel de vuurtoren van de Middellandse Zee genoemd omdat de vulkaan meerdere keren per uur lava spuwt en dit ’s nachts vanuit de wijde omgeving zichtbaar is.

Alicudi-eiland

De ongerepte eilanden Filicudi en Alicudi

De meeste mensen bezoeken niet alle eilanden tijdens een vakantie of een rondreis op de Eolische eilanden. Dat is natuurlijk geweldig voor rustzoekers en reizigers die een zo authentiek mogelijke ervaring willen. Dat kan uitstekend op het eiland Alicudi. Hier zijn nauwelijks autowegen en dus ook bijna geen gemotoriseerde voertuigen. Het vervoer van goederen wordt geregeld met ezels en er is slechts één hotel met een bar en een restaurant. Een perfecte plek dus om tot jezelf te komen of inspiratie te zoeken zoals andere kunstenaars voor jou. Ook Filicudi is nog grotendeel onontdekt door toeristen. Vanaf dit piepkleine eiland heb je prachtige uitzichten over het water en je kunt te voet zonder problemen elk dorpje bezoeken.

Salina – het eiland van de paradijselijke natuur

Het heuvelachtige eiland Salina bevat honderden verschillende soorten planten, waarvan er een aantal uniek zijn voor dit gebied. Op Salina komen wandelliefhebbers volop aan hun trekken terwijl ze het prachtige Pollara Bay verkennen of naar de top van één van de twee slapende vulkanen lopen. De wandelroutes lopen door prachtige groene valleien waar je allerlei diersoorten, vlinders, vogels en prachtige planten tegenkomt. Naast de natuur is ook de cultuur van Salina geweldig. In de lokale restaurants kun je genieten van heerlijke lokale wijnen en gerechten met kappertjes. Deze delicatesse heeft het eiland zijn naam gegeven. Kappertjes werden vroeger bewaard in het zout van een klein zoutmeer en ze worden nog steeds gebruikt in veel traditionele gerechten.

Vulcano-Eolische-eilanden

Vulkaankraters en modderbaden op Vulcano

Vulcano is uiteraard vernoemd naar de vulkanen die het eiland hebben gevormd. Je kunt de piek van de vulkaan beklimmen. Dat is zeker de moeite waard voor actievelingen die graag alleen onderweg zijn want op dit eiland heb je geen gids nodig om bij de top te komen. Het uitzicht vanaf de top is uiteraard adembenemend. Je ziet de hele omtrek van het eiland, de diepblauwe Middellandse Zee en de omringende eilanden. De belangrijkste bezienswaardigheden van Vulcano zijn echter de modderbaden en de kraters van oude vulkanen die zich onder water bevinden. Deze bevinden zich vlakbij de haven en hebben een helend effect voor je huid en gewrichten. De zwavelgeur die je vervolgens meedraagt houdt vervelende mensen voor een paar dagen op afstand. 

Panarea-Eolische-eilanden

Het bruisende Panarea

Panarea is het kleinste van alle bewoonde Eolische eilanden. Het is echter ook het eiland met het de meest bruisende haven, restaurants en clubs. In de zomermaanden wordt dit paradijsje overspoeld door rijke vakantiegangers die met hun luxe privé jacht aanmeren in de hippe haven. Deze haven bevindt zich in het autovrije San Pietro van waaruit je te voet – of met een boot – de prachtige stranden en zwemlocaties van het eiland kunt verkennen. Ook de warmwaterbronnen van Calaro en de prehistorische hutten in Villagio de Capo Milazesse zijn de moeite waard. ’s Avonds en ’s nachts leeft het gebied rond de haven op met gezellige terrasjes, leuke bars en hippe clubs waar tot diep in de nacht goede tunes worden gespeeld. In de winter lijkt Panarea wel een spookeiland, want dan is alles gesloten. 

Eolische eilanden boottocht

Eén van de beste manieren op de Eolische eilanden te bezoeken is via een Cruise of een boottocht. Deze kun je boeken via een reisorganisatie. Tijdens een Cruise slaap je op het schip en heb je tijd om de plekken te bezoeken waar je aanmeert. Een boottocht geeft wat meer ruimte voor contact met de bevolking omdat je in hotels overnacht. Je kunt een boottocht naar de Eolische eilanden boeken voor verschillende tijdspannes. Veel mensen kiezen voor een reis van 12 dagen waarbij de meeste eilanden aangedaan worden. Het is ook mogelijk om een boottocht van één dag te boeken vanuit Sicilië waarbij je voornamelijk rond een aantal Eolische eilanden vaart.

Eolische eilanden hotels

Op de Eolische eilanden zijn veel goede hotels. De grootste variatie aan overnachtingsmogelijkheden vind je op Lipari en Stromboli. Op deze eilanden kun je kiezen tussen luxe resorts en kleine appartementen. De hotels op Panarea – de geheime getaway voor VIP’s in de Eolische eilanden – richten zich voornamelijk op mensen die zich weelderige luxe kunnen veroorloven. Op Salina kun je een aantal schattige authentieke hotels en B&B’s vinden. Filicudi en Alicudi hebben elk een handjevol overnachtingsmogelijkheden.

Vakantie op de Eolische eilanden

De Eolische eilanden zijn een geweldig vakantiebestemming. Deze dramatische vulkanische eilandengroep heeft alles te bieden wat je nodig hebt voor een droomvakantie. De natuur is er adembenemend en je kunt al vanaf je strandstoel genieten van de spectaculaire omgeving. Voor actievelingen zijn er oneindig veel mogelijkheden om te wandelen, vulkanen te beklimmen en de onderwaterwereld te verkennen met een snorkel. De authentieke cultuur en het historisch erfgoed van de Eolische eilanden maken je vakantie compleet.

Eolische eilanden klimaat

De Eolische eilanden hebben een zonovergoten Middellandse Zeeklimaat. In de zomermaanden is het hier altijd heet en droog. Juli en augustus zijn de drukste maanden en in die tijd liggen de best bereikbare stranden vol. Er zijn echter altijd wel rustige plekjes te vinden. Als je tijdens je vakantie elke dag uren in het water of aan het strand wilt doorbrengen, dan kun je het beste in juni of september komen. In die tijd is het ook stralend mooi weer maar niet zo druk. Voor actievelingen zijn april, mei en oktober de beste maanden om naar de Eolische eilanden te reizen. In die tijd is het heerlijk rustig en niet te warm om vulkanen te beklimmen zonder je dood te zweten.

Blogs over de Eolische eilanden

Scroll naar boven