Bezienswaardigheden in Florence: Stedentrip, camping, hotels, info & tips

Florence (in het Italiaans Firenze) is de hoofdstad van Toscane en heeft ongeveer 400.000 inwoners. Daar in tegen wonen er in het gehele stedelijk gebied ruim anderhalf miljoen mensen. In de middeleeuwen was het een van de rijkste steden ter wereld en het grootste handelscentrum binnen Europa. Veel wetenschappers zien het als de geboorteplaats van de renaissance en het turbulente verleden heeft sporen van verschillende heersers achtergelaten. Deze stad in Italië is uitermate geschikt voor een stedentrip, want door het oude centrum wordt Florence gezien als één van de mooiste steden ter wereld. Het staat boordevol geweldige historische gebouwen, monumenten, musea en interessante bezienswaardigheden in Florence. Als dat nog niet genoeg is, biedt de directe omgeving een groen heuvellandschap vol met schattige dorpjes, stadjes en wereldberoemde trekpleisters.

Bezienswaardigheden in Florence

De meeste bezienswaardigheden in Florence stammen uit de renaissance, een tijdperk waarin deze stad het centrum van de wereld was. Hier vind je de grootste collectie aan werken van toonzettende Italiaanse kunstenaars zoals Michelangelo en Dante. Zij werden ooit geïnspireerd door de imposante architectuur en het bruisende culturele leven van de stad. Zo gauw je begint de bezienswaardigheden in Florence te verkennen, zul je begrijpen dat het ritme van de stad nog steeds bepaald wordt door schilders, schrijvers en architecten.

Duomo-Florence

Duomo

Officieel heet het bekendste gebouw van Florence Basilica di Santa Maria. De enorme koepel van het gebouw bepaalt de kenmerkende skyline van Florence, waardoor de kathedraal meestal Duomo genoemd wordt. Men begon met de bouw van deze enorme kerk in 1296 en het kostte meer dan anderhalve eeuw om het werk af te ronden. De binnenkant van de koepel is versierd door Vasari met prachtige fresco´s. De enorme ruimte die het omspant maakt heel duidelijk hoe klein wij zijn. Je kunt de trap van 414 treden omhoog klimmen naar de klokkentoren. Daar wordt je beloond met een geweldig uitzicht over de stad. In het hoogseizoen komen zoveel mensen dit icoon bezoeken, dat de wachttijden behoorlijk kunnen oplopen.

Ponte-Vecchio

Ponte Vecchio

De eerste versie van de Ponte Vecchio stamt uit de 10e eeuw. In de 14e eeuw spoelde de originele houten brug tijdens een overstroming weg en werd vervangen door een stevige stenen versie. De invloedrijke familie Medici wilde graag een overdekte doorgang over de rivier Arno tussen het Palazzo Vecchio en het Palazzo Pitti. Daardoor is dit schitterende symbool van Florence ontstond. Van buiten lijkt het net of er huisjes aan de brug geplakt zijn, maar dit zijn de winkeltjes waarom de brug bekend staat. In eerste instantie werd hier zaken gedaan door slagers en leerlooiers, maar dat zorgde voor teveel vervuiling van de rivier. In 1540 werden zij verplaatst en vervangen door goud- en zilversmeden. Een ambacht dat tot de dag van vandaag hier uitgeoefend wordt.

De-Basiliek-van-Santa-Croce

De Basiliek van Santa Croce

De bouw van de enorme Basiliek van Santa Croce werd afgerond in 1385, maar daarna werden nog vele aspecten toegevoegd, zoals de imposante marmeren voorgevel. Het interieur bevat onder andere geweldige fresco´s van Taddeo Gaddi en Giotto en een reliëf van Donatello. De kerk staat vooral bekend om de grafmonumenten van beroemde wetenschappers, kunstenaars, dichters en componisten. Hier rusten onder andere Michelangelo, Machiavelli, Galileo Galilei en Leonardo Bruni. Vanuit het hoofdgebouw kun je doorlopen naar de kloosterhof en het Museo dell’ Opera di santa Croce. Het museum stelt werken tentoon van onder andere Cimabue. Hij is één van de eerste kunstschilders die brak met de traditionele Italiaans Byzantijnse stijl en daarmee een voorloper van de vroege renaissance was.  

Palazzo-Pitti-Florence

Giardino di Boboli & Palazzo Pitti

Het grootste paleis van Florence vind je aan de Piazza de Pitti. Zowel het paleis als het plein zijn vernoemd naar de rijke koopman Lucca Pitti die in de 15e eeuw met de bouw van het enorme complex begon. Door de eeuwen heen werd het steeds verder uitgebouwd en luxueuzer ingericht. Zelfs Napoleon heeft er een tijd lang gewoond. De tuinen van het paleis behoren tot de omvangrijkste tuinen in Italië en bij de aanleg ervan werden kosten noch moeite gespaard. Ze bevatten veel verschillende landschappen met grotten, waterlichamen, terrassen, een amfitheater en een aantal kleine monumenten die uit verschillende hoeken van de wereld aangesleept zijn. De uitzichten over de stad en het omringende heuvellandschap brengen wat rust in je programma.

Piazza-della-Signoria

Piazza della Signoria

Het Piazza della Signoria is met afstand het belangrijkste plein van Florence. Hier vind je een aantal significante historische gebouwen zoals het Uffizi museum, Palazzo Vecchio en de Loggia dei Lanzi een overdekte beeldengalerij die onwijs veel bezoekers trekt. Deze galerij werd in de 14e eeuw gebouwd en bevat een aantal beroemde stukken zoals ‘de Sabijnse Maagdenroof,’ ‘Perseus en Medusa’ en ‘Hercules en de Centaur.’ Michelangelo ontwierp zijn meesterwerk ‘David’ voor dit plein. Het origineel wordt tentoongesteld in de Galleria dell’ Accademia, maar er staat nog steeds een replica op de plek waarvoor hij het beeld ooit ontwierp.

thermen-van-Saturnia

Toscane de omgeving van Florence

Als je tijd kunt vinden om de stad te verlaten, zal dit je stedentrip of vakantie nog veel rijker maken. In het heuvellandschap van Toscane bevinden zich wereldberoemde iconen zoals de toren van Pizza die je meteen naar de kust en de frisse zeelucht brengt. Ook de pittoreske historische stadjes Siena en Lucca zijn wonderschoon en vertellen meer over de geschiedenis van de regio. Daarnaast bevatten de groene heuvels en valleien een aantal speciale plekjes om even aan de drukte en/of de hitte te ontkomen en helemaal tot rust te komen. In de thermen van Saturnia kun je genieten van baden met geneeskrachtig water en allerlei ontspannende behandelingen.

Stedentrip in Florence

Bij een stedentrip in Italië denk je misschien in eerste instantie aan Rome, maar Florence is minstens zo geschikt doordat de stad kleiner en overzichtelijker is. Het historisch erfgoed van Florence is te veel om in een weekend te bekijken. De regio is zo mooi dat je van je verblijf ook makkelijk een vakantie kunt maken. Tijdens een vakantie in Toscane kun je uitstapjes naar de pittoreske dorpen en bezienswaardigheden in het omringende heuvellandschap combineren met het strand en een stedentrip in Florence.

Stedentrip aanbieders Florence

  1. TUI  -> Bekijk aanbiedingen!
  2. Prijsvrij -> Bekijk aanbiedingen!
  3. Vakantiediscounter -> Bekijk de deals!
  4. De Jong Intra -> Bekijk aanbiedingen!

Hotels in Florence

Er zijn veel goede hotels in Florence dus, voor je gaat boeken, is het de moeite waard om even goed na te denken wat je precies wilt. Elke wijk in de stad heeft zijn eigen karakter. Sommige wijken zijn dichter bij de grote monumenten, terwijl andere wat rustiger zijn of bekend staan om goed en betaalbaar eten. De stad biedt veel verschillende opties, van luxe boutique hotels tot schattige bed & breakfasts die door lokale families gerund worden.

Camping in Florence

Als je geld wilt besparen en toch midden in de stad wilt slapen, kun je kiezen om te verblijven op de Firenze Camping in Town. Deze camping ligt maar drie kilometer buiten het centrum van Florence. Het kan natuurlijk ook dat je op zoek bent naar een rustige plek om je vakantie door te brengen en in die tijd tevens de stad wilt bezoeken. Een goede camping is makkelijk te vinden in de omgeving van Florence. Het groene heuvellandschap biedt veel mooie hoekjes waar je allerlei soorten kampeerterreinen kunt vinden.

Camping aanbieders Florence

Vliegtickets naar Florence

Je vindt directe vliegtickets naar Florence bij meerdere luchtvaartmaatschappijen. Daarom is het verstandig om uit te zoeken welke maatschappij de goedkoopste vluchten aanbiedt voor de data die jou het beste uitkomen. Een directe vlucht doet er minder dan twee uur over, dus je kunt binnen no-time op je bestemming zijn. De prijzen kunnen tijdens het hoogseizoen wel wat oplopen, daarom is het geen slecht idee om zo vroeg mogelijk te boeken.

Vliegticket aanbieders

  1. Vliegwinkel ->Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Museum in Florence

Heb je gehoord over een goed museum in Florence? Er zijn er zoveel, dat ze op twee handen niet te tellen zijn. Liefhebbers van de renaissance komen hier jarenlang ieder keer terug omdat er zoveel te zien is. De meeste historische gebouwen zijn een museum an sich. Daarnaast vind je bij veel bezienswaardigheden een speciaal ingerichte museumruimte met een indrukwekkende kunstcollectie. Houdt er wel rekening mee dat de meeste musea erg druk kunnen zijn. Vooral in het hoogseizoen moet je dagen van tevoren al online kaartjes kopen.

Galleria-degli-Uffizi

Galleria degli Uffizi

Het Uffizi is één van de bekendste musea ter wereld. Dit magistrale museum is gevestigd in een enorm gebouw uit de 16e eeuw waar vroeger kantoren gevestigd waren. Uffizi komt van ufficio wat bureau betekent. Het museum herbergt zoveel kunstschatten dat je er dagenlang kunt ronddwalen. Als je fan bent van het werk van Michelangelo, dan is dit ‘the place to be’, hier is veel ruimte gewijd aan zijn werk. Daarnaast worden ook werken van veel andere meesters tentoongesteld zoals ‘La Primavera’ en ‘De geboorte van Venus’ van Sandro Botticelli, ‘De Aanbidding’ van Leonardo Da Vinci, ‘De Hertog en Hertogin van Urbino’ van Piero della Francesca en werken van en onze eigen Rembrandt van Rijn.

Galleria-dell’-Accademia

Galleria dell’ Accademia

Het bekendste werk van Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni is zijn beeldhouwwerk ‘David’. Op de Piazza della Signoria staat een replica van dit beeld, maar het originele werk vind je in de Galleria dell’ Accademia. Daarnaast bevat het museum een fraaie collectie schilderijen uit de renaissance en nog een heleboel meer. Als je naar Florence komt met de intentie om belangrijke historische kunstwerken te bewonderen, dan mag je een bezoekje aan dit museum niet missen. Door de enorme populariteit van de Galleria dell’ Accademia, moet je de toegangskaarten vaak al dagen van tevoren kopen. Je kunt eenvoudig online je kaarten bestellen en daarmee de enorme wachtrijen bij het museum zelf vermijden.

Palazzo-Vecchio

Palazzo Vecchio

Het Paleis van Vecchio ziet eruit als een fort en de 94 meter hoge klokkentoren kun je vanuit de hele stad zien. Het gebouw werd in de 14e eeuw afgemaakt, maar door de eeuwen heen door vele kunstenaars verfraaid. Tegenwoordig is er naast het gemeentehuis, ook een museum gevestigd. Hier wordt het dodenmasker van Dante tentoongesteld naast een opmerkelijke collectie beroemde kunstwerken van verschillende meesters die ooit in de stad vertoefden. Ook zijn sommige ruimtes van het gebouw open voor bezoek omdat ze een historische waarde hebben en het verhaal van de stad vertellen. Zo werd bijvoorbeeld in de 15e eeuw druk vergaderd door meer dan 500 stadsbestuurders in de Salone dei Cinquecento.

Auto huren in Florence

Als je de wonderschone omgeving van Toscane wilt verkennen, kan het een goed idee zijn om een auto te huren in Florence. Het openbaar vervoer in Italië kan erg verwarrend zijn en staat niet bekend om zijn efficiëntie. Als je dus de toren van Pizza wilt bezoeken, een dagje aan het strand wilt chillen of naar de heerlijke thermen van Saturnia wil, is het zeker de moeite waard om een auto te huren. Vanuit Florence ben je binnen een paar uur op veel plekken die de moeite waard zijn.

Blogs over Florence

Openaar vervoer in Florence

Openbaar vervoer in Florence

Het openbaar vervoer in het buitenland is altijd een tikkeltje spannend om te gebruiken. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat alles net even anders werkt. De vervoerskaarten, hoe zit er daarmee? Zijn er bepaalde regels en is er een routine waar je

Lees verder »
Scroll naar boven