Openbaar vervoer in Florence

Het openbaar vervoer in het buitenland is altijd een tikkeltje spannend om te gebruiken. Dit komt hoogstwaarschijnlijk omdat alles net even anders werkt. De vervoerskaarten, hoe zit er daarmee? Zijn er bepaalde regels en is er een routine waar je rekening mee moet houden? Het is voor gemiddelde toerist toch een soort van uitdaging. In Florence kan je als toerist ook reizen met het openbaar vervoer. Hoewel je veel van de stad ook kan ontdekken op de voetjes. De straten zijn authentiek. Je kan Florence dan ook wel vergelijken met een openluchtmuseum. Er is onwijs veel te zien en te ontdekken.

Echter is het vaak sneller om juist gebruik te maken van het openbaar vervoer in Florence, want dan kan je meer tijd overhouden om andere leuke activiteiten te plannen. In Florence kan je reizen met de bus en de tram. De meeste grotere steden in Italië beschikken over een metronetwerk, maar dat is niet het geval in Florence.

Inhoudsopgave:

Bus-in-Florence

Reizen met de bus in Florence

Florence kent één busmaatschappij en dat is ATAF. De bussen bereiken alle delen van de Italiaanse stad, waardoor je ook overal eenvoudig kan komen. Sinds kort kan je ook reizen met de tram, maar die is nog altijd in aanbouw. Hierdoor kan het voorkomen dat sommige bushaltes komen te vervallen. In Florence rijden er voornamelijk splinternieuwe bussen en deze kennen slechts twee deuren. Instappen moet altijd vooraan gebeuren, zodat de chauffeur kan zien of je daadwerkelijk een kaartje hebt gekocht. Uitstappen kan bij de tweede deur. Dit zorgt ook voor een betere doorstroom.

De moderne bussen beschikken ook over een elektrisch informatiebord. Hierop kan je duidelijk zien welke haltes er binnenkort aan de beurt zijn en waar jij moet uitstappen. Daarnaast zal de chauffeur ook dikwijls de volgende halte omroepen, kleine kans dus dat jij de halte mist. Alle bussen in Florence zijn ook geschikt voor reizigers in een rolstoel. Geef wel aan dat je wilt instappen, zodat de chauffeur de oprijplank kan uitklappen bij de tweede deur.

In het oude deel van Florence rijden er uitsluitend kleinere bussen. Geen zorgen, dit zijn ook moderne busjes die van alle gemakken zijn voorzien. De kleine bussen kunnen namelijk eenvoudig door de nauwe straten in het centrum rijden. Deze bussen stoppen bij vrijwel alle toeristische trekpleisters in Florence en zijn erg geliefd onder de toeristen. De chauffeur helpt je ook graag met tips, chroom dus niet en vraag maar raak.

Tickets kopen voor bus

Bij de grotere haltes in Florence kan je een kaartje kopen bij het vervoersbedrijf ATAF. Je kan de verkoopkiosk eenvoudig herkennen aan de naam ‘ATAF Point’. Daarnaast zijn de tickets ook verkrijgbaar bij de verschillende kaartautomaten en bij de tabakswinkels. De handigste methode is de sms-dienst van ATAF. Je kan eenvoudig een sms’je sturen naar het nummer 2299941264 en je ontvangst vervolgens een code. Deze code is goed voor een enkele reis. Een kaartje per sms kopen kost 1,20 euro. Als je bij de chauffeur van de bus een kaartje koopt dan betaal je twee euro. Let op, neem altijd gepast geld mee. Een kaartje is geldig voor een periode van anderhalf uur.

Er zijn ook buskaartjes verkrijgbaar voor twee of vier enkele ritten. Je dient dit kaartje wel te stempelen in de bus. Daarnaast kan je ook kaartjes kopen voor meerdere personen, bijvoorbeeld één ticket voor vier personen.

Agile Card

Vakantiegangers die van plan zijn om veel met de bus te reizen kunnen het beste een ‘Agile Card’ aanschaffen. Dit is een elektronische reiskaart, oftewel geen gezeur met papier tickets die je moet stempelen. De Agile Card is altijd geldig voor één persoon, probeer daar rekening mee te houden. De Agile Card is verkrijgbaar vanaf 10 euro en tot maximaal 30 euro. Koop je een kaart voor 30 euro, dan mag je 35 ritten maken. De Agile Card is één jaar geldig. Het is dus ook verreweg de goedkoopste optie voor het openbaar vervoer in Florence.

In Nederland kan jij in het openbaar vervoer jouw OV-kaart scannen. Dit is in Florence ook het geval. Je dient bij het instappen de reiskaart in te checken bij het desbetreffende apparaat. Er zal één rit van jouw Agile Card worden gehaald en je mag vervolgens anderhalf uur vrij reizen.

Dagkaarten in Florence

De dagkaarten zijn misschien nog geschikter voor de toeristen. De dagkaart kost 5 euro en is geldig voor een periode van 24 uur. Je mag in die tijd zoveel reizen met het openbaar vervoer als jij zelf wilt, maar natuurlijk wel alleen binnen Florence. Een kaart voor drie dagen kost 12 euro, terwijl een weekkaart slechts 18 euro kost. De Daily Family kaart is voor een gezin van vier personen geschikt en kost zes euro. De familiekaart is alleen geldig op de dag van aankoop.

Tram-in-Florence

Reizen met de tram in Florence

Het openbaar vervoer in Florence is al tijdenlang bezig met vernieuwingen. Je kan nu namelijk ook met de tram door de stad reizen. Er zijn drie tramlijnen beschikbaar in Florence. Onwijs handig is het feit dat de tram exact hetzelfde reiskaartje kent als de bus. Overstappen op een bus of op een tram is geen probleem. Een ticket kopen is gemakkelijk, want dat kan bij de kaartautomaat bij iedere tramhalte. De trams rijden doordeweeks vrijwel de hele dag en in het weekend alleen van 10:00 uur tot 17:00 uur. Wil je met een fiets de tram in, dan zal je achterin moeten instappen.

Hop-on-Hop-off-bus-Florence

Hop-on-Hop-off bussen in Florence

Florence is een populaire Italiaanse vakantiebestemming, waardoor een toeristenbus niet kan ontbreken. De Hop-on-Hop-off bussen rijden het hele jaar door. Het is een uitermate handige manier van reizen voor toeristen. De bussen stoppen bij alle bezienswaardigheden en attracties in Florence. Je kan een keuze maken uit een drietal routes en tientallen haltes. Een ticket voor Hop-on-Hop-off bus is geldig voor 24 uur.

Streekbussen Florence

Als jij graag de omgeving wilt ontdekken dan kan je ook gebruik gaan maken van de streekbussen in Florence. De bussen van meerdere bekende busmaatschappijen vertrekken vanaf het Florence busstation. Je kan bij busstation ook de kaartjes voor de streekbussen aanschaffen. De prijzen verschillen natuurlijk per bestemming. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven