Bezienswaardigheden Verona: Hotel, camping, vliegtickets, info & tips

Veel mensen bezoeken tijdens hun vakantie aan het Gardameer de schitterende historische stad Verona. Dan komen ze er achter hoeveel deze parel te bieden heeft. Later komen ze terug voor een stedentrip om alle bezienswaardigheden in Verona te ontdekken.. Verona ligt aan weerszijden van de Adige-rivier aan de doorgaande wegen tussen oost (Venetië), west (Milaan), noord (Brennerpas over de Alpen) en zuid (Rome). De precieze vroege geschiedenis van de stad is niet duidelijk maar men weet wel dat het al in de Romeinse tijd een belangrijke en grote stad was in Italië. Dat is het sinds die tijd ook altijd gebleven. In de middeleeuwen heerste de beroemde familie Della Scala over Verona. Zij voegden ook het een en ander toe aan het toch al indrukwekkende historische erfgoed van de stad.

Bezienswaardigheden in Verona

Er zijn genoeg bezienswaardigheden in Verona om een lang weekend mee te vullen. Twee belangrijke werken van de Engelse toneelschrijver William Shakespeare – Romeo and Juliet en The Two Gentlemen of Verona – vinden plaats in deze stad. Niemand weet of hij ooit in Verona is geweest. Hij moet in ieder geval geweten hebben dat het een romantische stad is die een geweldig toneel vormt voor heftige liefdesverhalen. De vele bruggen en de opera die in het Romeinse amfitheater wordt opgevoerd zijn slechts een paar van de vele mooie bezienswaardigheden in Verona.  

Arena-Verona

De Arena, het Romeinse amfitheater van Verona

Het grootste gebouw dat in Verona is overgebleven uit de Romeinse tijd wordt nog steeds gebruikt. Het Romeinse amfitheater staat midden in de stad en heeft een geweldige akoestiek. Je kunt het indrukwekkende bouwwerk overdag bezoeken, het is het hele jaar open voor publiek. Als je het echter in volle glorie wilt zien dan moet je zeker één van de openlucht opera’s bijwonen die er worden gehouden. Deze locatie is zó bekend in de internationale operawereld dat mensen vanuit allerlei verre landen naar Verona reizen om een spektakel in De Arena bij te wonen. Naast operavoorstellingen zijn er ook geregeld andere optredens van bijvoorbeeld ballet- en andere dansgroepen en concerten van allerlei bekende orkesten en muziekgroepen. In de zomer is er het meest te doen op het gebied van opera maar ook in de andere seizoenen wordt er geregeld een evenement georganiseerd in het Romeinse amfitheater van Verona.

Gezelligheid op Piazza Brà en winkelen in Via Mazzini

Piazza Bra is het grootste plein van Verona en één van de grootste pleinen in Europa. Het ligt aan De Arena en het kan er onwijs druk zijn. Dat geeft een speciale sfeer aan het plein en je kunt heerlijk mensen kijken vanaf de terrasjes van de vele cafeetjes en restaurants. Daar kun je genieten van heerlijke Italiaanse specialiteiten zoals panini, espresso en pasta – uiteraard voor een driedubbele prijs. Vlakbij dit plein ligt de autovrije Via Mazzini, de bekendste winkelstraat van Verona. Aan deze straat en de vele zijstraatjes vind je winkels van Italiaanse designers zoals Louis Vuitton maar er zijn ook veel kleine boetiekjes die artikelen in een eigen originele stijl verkopen.

Castelvecchio-Bezienswaardigheden-Verona

Castelvecchio met zijn prachtige brug

In de 14e eeuw werd aan de oever van de Adige-rivier een kasteel gebouwd van rood zandsteen. Dit oude gebouw verkeert nog in goede staat en is open voor publiek. Je kunt het bezoeken zonder gids en een groot gedeelte van de binnenruimte dient tegenwoordig als museum. Daar wordt kunst tentoongesteld uit het einde van de middeleeuwen en de renaissance. Er is een mooie route uitgestippeld door de eeuwenoude gangen en ruimtes die het tot een ontdekkingsreis maken. Daardoor is een bezoekje aan Castelvecchio ook de moeite waard voor kinderen en mensen die geen interesse hebben in kunst. Eén van de meest indrukwekkende aspecten van het kasteel is de Ponte di Castelvecchio. Deze kasteelbrug werd gebouwd zodat de adellijke familie Della Scala een mogelijkheid had om naar de andere kant van de rivier te vluchten als er opstanden zouden ontstaan in de stad.

Piazza-delle-Erbe-Verona

Het levendige centrale plein Piazza delle Erbe

Je kunt je uren vermaken op Piazza delle Erbe. Dit prachtige plein wordt omringd door barokke gebouwen die stuk voor stuk een gevel hebben die versierd is met fresco’s en andere indrukwekkende details. Daarnaast staan er op het plein allerlei marktkraampjes waar verse groenten en fruit, kruiden en souvenirs verkocht worden. Als je een pauze wilt dan kun je neerstrijken op één van de terrasjes en een Italiaanse specialiteit bestellen. Je kunt uiteraard ook gewoon een heerlijk Italiaans ijsje kopen en even uitrusten bij de Fontana di Madonna Verona. Deze fontein is gebouwd rond een beeld van Madonna met een banner die de schoonheid van de stad verklaart.

Basilica-di-San-Zeno-Maggiore

De Basilica di San Zeno Maggiore en de Kathedraal van Verona

De bekendste kerk van Verona is de Basilica di San Zeno Maggiore, maar de Rooms-katholieke Kathedraal van Verona is veel groter en imposanter. Vooral de voorgevel en de schitterende glas-in-loodramen van de kathedraal maken het een prachtig geheel. Als je naar binnen gaat kun je een enorme fresco bewonderen boven het even indrukwekkende altaar. De basiliek van San Zeno is erg speciaal omdat deze al in de 8e en de 9e eeuw gebouwd werd. De architectuur laat prachtige Romeinse bouwkunst zien. Dit gebouw deed ooit dienst als klooster en heeft een heerlijke binnentuin. Tijdens een bezoekje aan de basiliek krijg je een audiotour mee die van alles vertelt over de indrukwekkende fresco’s en de geschiedenis van deze oeroude kerk.

balkon-van-Julia-Verona

Het balkon van Julia

Veel fans van William Shakespeare komen naar Verona om de omgeving te zien waarin dit tragische liefdesdrama zich afspeelt. Voor hen is de Casa di Giulietta een belangrijke bezienswaardigheid in Verona. Dit huis in Verona werd gebruikt om de bekende scène op het balkon te filmen voor de Hollywood productie van het oude toneelspel. Tegenwoordig is het huis ingericht voor mensen die hun romantiek willen uiten op dezelfde manier als het fictieve koppel uit Shakespeares verhaal. Uiteraard moeten zij de plek delen met massa’s andere toeristen die hier een kijkje komen nemen. Als je speciaal voor deze plek naar Verona komt, boek dan een overnachting in het romantische boetiekhotel dat direct aan de binnenplaats van Casa di Giulietta ligt. Na zeven uur ’s avonds is het balkon alleen toegankelijk voor gasten van dit hotel. Vergeet ook niet om de rechterborst van het bronzen beeld van Juliet aan te raken – dat brengt geluk in de liefde.

Hotel in Verona

Steeds meer toeristen bezoeken Verona voor een paar dagen tijdens een stedentrip, voor de opera of als onderdeel van hun vakantie in noord Italië. Er zijn daardoor veel goede hotels in Verona. Uiteraard liggen de prijzen in het historische centrum van de stad wat hoger. Daarbuiten bevinden zich een aantal geweldige hotels die de sfeer en de kwaliteit van een bezoekje aan Verona in stand houden met hun klassieke stijl. Verona heeft ‘slechts’ 250.000 inwoners waardoor de stad niet te groot of chaotisch is.

Camping in Verona

Er zijn verschillende mogelijkheden als je zoekt naar een camping in of rond Verona. Rondom de stad, op de grens tussen de buitenwijken en de omringende natuur liggen een aantal simpele campings waar mensen kunnen verblijven die een paar dagen hebben uitgetrokken om de stad te beleven. Camping Verona Village ligt van deze opties op de beste locatie, dicht bij de snelweg en op slechts vier kilometer van het centrum. Vanuit Verona is het ook maar 20 kilometer naar het Gardameer. Daar kun je kiezen uit vele geweldige (familie) campings met uitgebreide faciliteiten.

Campingaanbieders in Verona

Vliegtickets naar Verona

Steeds meer mensen zoeken vliegtickets naar Verona voor een stedentrip van een paar dagen. Je kunt op verschillende manieren naar Verona vliegen. Een aantal luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten aan met een overstap in Rome. KLM, Transavia en EasyJet hebben directe vluchten vanuit Nederland naar Verona. Bij RyanAir kun je vliegtickets kopen voor vluchten die vanuit Brussel-Charleroi direct naar Verona gaan. Directe vluchten doen er ongeveer een uur en veertig minuten over. Een andere optie is om een stedentrip in Verona te combineren met Venetië. Van daaruit kun je met de trein, bus of een huurauto in een paar uur naar Verona reizen. 

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Auto huren in Verona

Je kunt gemakkelijk een hele vakantie maken van een bezoek aan Verona door ter plekke een auto te huren. Op die manier kun je zonder problemen iconische plekken in de omgeving bezoeken zoals het Gardameer en andere natuurlijke bezienswaardigheden in de berglandschappen van de Alpen – die direct ten noorden van de stad de lucht inschieten. Ook andere geweldige steden zoals Venetië, Milaan en Bologna liggen op rijafstand van Verona. In de stad zelf heb je geen auto nodig en door naar Verona te vliegen en daar een auto te huren bespaar je jezelf de slopende rit vanuit Nederland van minimaal een uur of 14.

Stedentrip in Verona

Verona werd jarenlang gezien als een leuke dagtrip tijdens een vakantie aan het Gardameer maar in de laatste jaren is het uitgegroeid tot een populaire bestemming voor een stedentrip. Het hele centrum van Verona staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat zegt natuurlijk iets over de hoeveelheid prachtige gebouwen, pleinen en straatjes die je kunt bezoeken. Verona heeft ook veel te bieden op het gebied van musea en cultuur. Tijdens een stedentrip in Verona kun je ook een dag of twee uittrekken om de prachtige natuur rond de stad te verkennen.

Stedentrip aanbieders Verona

Blogs over Verona

Scroll naar boven