Bezienswaardigheden in Venetië: Hotel, camping, vliegtickets, info & tips

Venetië ligt in de monding van de Po en de Piave rivieren in het noordoosten van Italië. De stad is gebouwd op palen die in de zachte zandbanken gedrild werden tot ze steviger grond tegenkwamen in de kleigrond eronder. De grond waarop de palen rusten, die de fundering vormen van de oude stad Venetië, is onderhevig aan bodemdaling waardoor de stad elk jaar een paar millimeter zinkt. De naam Venetië komt van het Veneti volk dat de regio vanaf de 10e eeuw bevolkte. De stad was bijna duizend jaar lang de hoofdstad van de Venetiaanse Republiek, een belangrijke financiële macht gedurende de middeleeuwen en de renaissance. De overblijfselen kan je nog steeds ontdekken en maakt de bezienswaardigheden in Venetië nog indrukwekkender!

Bezienswaardigheden in Venetië

De schitterende paleizen, elegante gebouwen en vele andere bezienswaardigheden in Venetië, maken de stad tot één van de meest populaire bestemmingen voor een vakantie of een stedentrip. De vele kanalen, de sierlijke gondels en de oneindige verzameling schitterende gebouwen in de historische binnenstad vormen het ultieme decor voor een romantisch uitstapje. Er zijn een aantal prachtige groene oases en eilanden die een heel ander beeld op de stad bieden. Daarnaast vind je meerdere wereldberoemde musea die elk hun eigen specifieke bezienswaardigheden in Venetië tentoonstellen.

Piazza-San-Marco

Piazza San Marco

Het centrale plein Piazza San Marco is dé plek om te beginnen in Venetië. Napoleon noemde dit indrukwekkende plein ‘De mooiste salon van Europa’ omdat er zoveel pracht en praal te vinden is. Aan het plein bevinden zich een aantal belangrijke historische gebouwen zoals de Basilica di San Marco, de adembenemende kathedraal van Venetië. Ook de ingang van het Dogepaleis, de Torro dell’Orologio en de Campanile van Venetië bevinden zich hier. Je kunt de bijna 100 meter hoge klokkentoren beklimmen om van een geweldig uitzicht te genieten. Aan de rand van het plein vind je een aantal winkels en terrassen waar je voor een aanzienlijke prijs van een heerlijke kop koffie kunt genieten.

Basilica-di-San-Marco

Basilica di San Marco

De enorme Basilica di San Marco is de naamgever van het centrale plein van Venetië. Het is de beroemdste kerk van de stad en tijdens je bezoek mag je dit gebouw niet missen. Deze kathedraal werd meerdere keren herbouwd, de fundamenten van het huidige gebouw stammen uit de 11e eeuw. Doordat het uiterlijk door de eeuwen heen zo vaak veranderd is, vind je sporen van verschillende stijlen terug in de basiliek. De klokkentoren de Campanile bijvoorbeeld is een goed voorbeeld van oosterse invloeden. De vele goudkleurige decoraties binnenin de kerk zijn de reden dat het de bijnaam Chiesa d’Oro gekregen heeft. Het hele gebouw is een symbool van de macht en de rijkdom die Venetië eeuwenlang heeft gehad.

Dogepaleis

Het Dogepaleis en de Brug der Zuchten

De Venetiaanse Republiek werd eeuwenlang vanuit het Dogepaleis bestuurd. Dit was dus het centrum van de macht en rijkdom. Vanaf het Piazza San Marco kun je de prachtige voorgevel van dit majestueuze gebouw bewonderen en dat is nog maar het begin van de vele schatten die het te bieden heeft. Binnen vind je een hele verzameling eeuwenoude kamers die stuk voor stuk prachtig gedetailleerd versierd zijn. Vanuit het paleis kun je via de Brug der Zuchten de duistere gevangenissen bereiken. Als je van spookverhalen houdt, kun je hier onder leiding van een gids een uur lang allerlei geheime ruimtes bezoeken en genieten van de vele verhalen die er rondhangen.

Cannaregio

Cannaregio

Het authentieke Venetië vind je in het stadsdeel Cannaregio. Deze wijk heeft zijn naam te danken aan het kanaal waaromheen het zich bevindt. Vroeger kwamen de toeristen via dit kanaal de stad binnen. Dit levendige gedeelte van Venetië is bekend om de Joodse wijk Ghetto. Hier vind je vijf synagogen waarvan drie tegenwoordig musea huisvesten. Een ander geweldig museum bevindt zich in het Ca d’Oro paleis, waar een indrukwekkende collectie kunst uit de renaissance tentoongesteld wordt. Daarnaast is de Strada Nova bekend als een paradijs voor winkel fanaten en in de kleine straatjes eromheen vind je allerlei leuke vintage producten en originele handgemaakte producten. Langs de Fondamenta della Misericordia kun je lekker eten en er zijn een aantal leuke bars.

Teatro-La-Fenice

Teatro La Fenice

Het operatheater van Venetië is wereldberoemd. Door de jaren heen zijn meerdere versies van dit theater verloren gegaan in rampen. De eerste versie ging in het midden van de 18e eeuw op in vlammen. Het theater werd herbouwd en in de 19e eeuw werd het wereldberoemd met producties van onder andere Donizetti, Bellini en Rossini. In 1836 en 1996 brandde het gebouw nog twee keer af, maar iedere keer werd het opnieuw opgebouwd. De huidige versie is ontworpen door Aldo Rossi met behulp van oude foto´s en poogt de 19e-eeuwse stijl opnieuw tot leven te brengen. In 2004 ging de eerste productie in première.

Ponte-di-Rialto

Ponte di Rialto

Naast het San Marcoplein is ook de Rialtobrug een bekende toeristische plek in Venetië. Deze brug wordt ook wel de selfie brug genoemd omdat zoveel mensen hier een foto maken. Dat doen ze natuurlijk met een reden, vanaf het hoogste punt van de brug heb je een geweldig uitzicht over het Canal Grande. Tot de 16e eeuw stond er op deze plek een houten brug waarvan het midden omhoog getrokken kon worden om schepen door te laten. Deze werd vervangen door de Ponte di Rialto die hoog genoeg is om schepen te laten passeren. Dit ontwerp van Antonio da Ponte werd pas in 2015 voor het eerst echt goed onderhouden en verstevigd.

Stedentrip in Venetië

Tijdens een stedentrip in Venetië kun je genieten van een oneindige hoeveelheid charme. Een romantische gondeltocht op de kanalen brengt je in contact met het frisse water en de prachtige uitzichten op de versierde historische gebouwen van de stad. De enorme hoeveelheid paleizen, kerken en musea die je kunt bezoeken zorgen ervoor dat liefhebbers keer op keer terug komen. Venetië is niet goedkoop, maar deze stad moet je minstens één keer in je leven tijdens een vakantie of een stedentrip bezocht hebben. 

Stedentrip aanbieders Venetië

  1. TUI -> Bekijk aanbiedingen!
  2. Prijsvrij -> Bekijk aanbiedingen!
  3. Vakantiediscounter -> Bekijk de deals!
  4. De Jong Intra -> Bekijk aanbiedingen!

Hotel in Venetië

Door de enorme hoeveelheid toeristen die de stad bezoeken, kun je gemakkelijk een hotel vinden in Venetië. Goedkoop is het echter niet. Als je geld wilt besparen kun je het beste zoeken naar speciale aanbiedingen van hotels. Door de week en in het laagseizoen kun je soms voor een hele redelijke prijs een goed hotel vinden. Als je hoe dan ook op een toplocatie wilt verblijven, dan is het Hotel Rialto misschien iets voor jou. Dit vier-sterren hotel ligt tegenover de Rialtobrug in het midden van Venetië. Hier verblijf je in een kamer met een traditionele Venetiaanse inrichting.

Camping rondom Venetië

Als je verblijft op een camping in de buurt, kun je Venetië bezoeken tijdens één of meerdere uitstapjes van een dag. Je kunt er echter ook voor kiezen om op een camping in de stad, of op één van de eilanden te verblijven. Camping San Nicolo bevindt zich op het eiland Lido en heeft een gezellige bar waar je met andere bezoekers tips kunt uitwisselen. Je kunt hier ook een fiets huren. Ook rondom Treporti, op het schiereiland dat je kunt bereiken vanuit het noordoosten van de Venetië, zijn een aantal campings te vinden met toegang tot het strand.

Campingaanbieders in Venetië

Vliegtickets naar Venetië

De snelste manier om naar Venetië te komen is met een directe vlucht, deze doet er ongeveer twee uur over. Voor een stedentrip of een korte vakantie is dit zeker jouw beste optie, want parkeergelegenheid in de stad is duur en de rit vanuit Nederland is lang. Je kunt vliegtickets naar Venetië zoeken bij KLM, Transavia, Easyjet en Ryanair. Deze maatschappijen bieden allemaal directe vluchten aan vanaf Schiphol of Eindhoven Airport. Voor de beste prijzen is het verstandig om je vliegtickets naar Venetië zo vroeg mogelijk te boeken.

Vliegticket aanbieders Venetië

  1. Vliegwinkel ->Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Musea in Venetië

Als je meerdere musea wilt bezoeken en bezienswaardigheden in Venetië dan is het waarschijnlijk de moeite waard om een Venice City Pass aan te schaffen. Deze pas geeft je toegang tot het Dogepaleis, de belangrijkste musea en 16 verschillende kerken. Daarnaast mag je het openbaar vervoer en de watertaxi´s gebruiken om je te verplaatsen. Je kunt deze pas aanschaffen voor één, twee of drie dagen. Het is heel vervelend als je lang in de rij moet om een toegangskaartje te kopen voor de musea in Venetië. Dit kun je voorkomen door je tickets van tevoren online te boeken via GetYourGuide. Door je goed voor te bereiden kun je veel effectiever gebruik maken van je tijd in de stad.

Dogepaleis

Het Dogepaleis

Het Dogepaleis is om meerdere redenen een bezoekje waard. Sommige mensen gaan er naar binnen om de duistere gevangenissen te bezoeken. Anderen komen voor de geweldige gotische architectuur. De gevel van het gebouw lijkt te spelen met de zwaartekracht want het elegante onderste gedeelte draagt een kolossaal bovendeel. Kunstliefhebbers kunnen binnen in het paleis urenlang genieten van de geweldige schilderingen die verschillende vertrekken versieren. Titiaan en Tintoretto zijn voorbeelden van kunstenaars die hier hun werk hebben achtergelaten in de vergaderkamers van de heersers. Naast de versieringen van de vertrekken hangt het paleis vol met een indrukwekkende verzameling historische schilderijen en wapens.

Murano-en-het-Glasmuseum

Murano en het Glasmuseum

Het eiland Murano is bekend door de traditionele glasblazers die hier werken en wonen. Het eiland hoort bij Venetië, maar heeft een heel eigen karakter. De glasblazers van Murano bouwen voort op een eeuwenlange traditie en behoren nog steeds tot de besten ter wereld. In de middeleeuwen moesten de geheimen van het vak beschermd worden, daarom woonden alle ingewijde glasblazers op één plek bij elkaar. Je kunt het glaswerk in veel winkels in Venetië kopen, maar tijdens een bezoekje aan het eiland kun je de werkplaatsen van de ambachtslieden binnenwandelen en het betoverende proces zelf bijwonen. Als je gefascineerd raakt en meer wilt leren over dit ambacht, kun je op het eiland het glasmuseum bezoeken. Museo Vetrario is gesloten op woensdag en op sommige feestdagen.

Peggy-Guggenheim-Museum

Het Peggy Guggenheim Museum en de wijk Dorsoduro

Peggy Guggenheim woonde lange tijd in de wijk Dorsoduro. Hier bevinden zich verschillende schitterende oude paleizen en panden zoals de Basilica Santa Maria. Het Ca´Rezzonico Paleis is nu een museum voor Venetiaanse kunst en ook de Gallerie dell’Accademia is een bezoekje waard. Peggy Guggenheim woonde in het Palazzo Venier dei Leoni, waar ze regelmatig indrukwekkende werken uit haar eigen collectie van moderne kunst tentoonstelde. De Solomon R. Guggenheim Foundation besloot na haar dood om deze tentoonstellingen te blijven organiseren. Het gebouw dient van binnen als container voor schilderijen en van buiten als decor voor de indrukwekkende werken die er tentoongesteld worden. Hier vind je moderne kunstwerken van onder andere Picasso, Albert Gleizes en Marcel Duchamp.

Blogs over Venetië

Scroll naar boven