Vakantie Comomeer: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

Het Comomeer ligt in het noordwesten van Italië, vlakbij de grens met Zwitserland ten direct ten noorden van Milaan. Dit karakteristieke Y-vormige meer ligt in de uitlopers van de Alpen en werd oorspronkelijk gevormd door een Gletsjer. Het is qua oppervlakte het derde grootste meer van Italië na het Gardameer en het Maggiore meer. Met een diepte van meer dan 400 meter is het na vier meren in Noorwegen het vijfde diepste meer van Europa. Het diepste punt ligt meer dan 200 meter onder zeeniveau. De oevers zijn tijdens een vakantie aan het Comomeer al sinds jaar en dag een favoriete plek van de rijkere Europese bevolking om zich terug te trekken in de rust van hun villa´s in de schitterende natuur.

Vakantie aan het Comomeer

In de laatste decennia hebben de elegante stadjes en dorpen rondom het Comomeer zich ontwikkeld als populaire vakantiebestemmingen. Ze hebben elk hun eigen authentieke karakter en bezienswaardigheden te bieden. Sommige stadjes zijn bekend om hun specifieke historische bezienswaardigheden, terwijl andere leuke musea te bieden hebben en weer andere geschikt zijn voor activiteiten in de natuur. Tijdens je vakantie aan het Comomeer kun je genieten van de heuvelachtige groene uitlopers van de Alpen die om het meer heen liggen. Je kunt de bergen verkennen via prachtige wandelingen. Het heldere blauwe water is zeer geschikt voor onder andere kite- en windsurfen.

Bezienswaardigheden rondom het Comomeer

Er zijn veel verschillende bezienswaardigheden te vinden rondom het Comomeer. De belangrijkste bezienswaardigheid is het meer zelf, dat door verschillende schrijfers het mooiste meer ter wereld genoemd is. Ook rondom het meer bevinden zich prachtige watervallen en uitzichtpunten. De idyllische dorpjes die verstopt liggen in de bergkloven rondom het meer hebben allemaal hun eigen specialiteiten in de aanbieding. Je kunt uiteraard overal heerlijk eten en genieten van speciale lokale producten zoals salami en Italiaans ijs. Daarnaast zijn er verschillende historische bezienswaardigheden te vinden zoals gebouwen, vindplaatsen en musea.

Como

Como

De naam van het Comomeer wordt ontleend aan de grootste stad Como. Deze stad ligt aan de zuidwestelijke punt van het Y-vormige meer. Doordat het water uit het meer stroomt bij Lecco in het zuidoosten, is er in de omgeving van Como geen plek voor overtollig water om af te vloeien, waardoor de stad in de geschiedenis vaak overstroomd is. Het oude centrum van Como bevindt zich binnen historische stadsmuren. Hier zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden zoals de prachtige gotische Cathedrale di Santa Maria Assunta. Vanuit Como kun je met een kabeltram naar het hoger gelegen dorpje Brunate gaan. Deze tram vertrekt vanaf het centraal gelegen Piazza de Gasperi. Eenmaal boven kun je een stuk wandelen en heerlijk eten in één van de traditionele restaurantjes in Brunate, terwijl je van het adembenemende uitzicht over de omgeving geniet.

Isola-Comacina

Isola Comacina

Het weelderige groene eiland Isola Comacina ligt in het Comomeer. Hier bevinden zich meerdere interessante archeologische bezienswaardigheden. Je kunt de overblijfselen bezoeken van het kasteel S. Pietro in Castello en de Romaanse basiliek St. Eufemia. In het Antiquarium worden enkele van de meer kwetsbare archeologische vondsten tentoongesteld. Isola Comacina was jarenlang in het bezit van de Belgische koninklijke familie, maar werd in 1920 door koning Albert aan Italië geschonken. De Italiaanse staat heeft de historische banden met Vlaanderen in stand gehouden en tegenwoordig vervult het een belangrijke rol in de uitwisseling tussen de kunst gemeenschappen van de twee landen. Je kunt het eiland bezoeken door een taxiboot te nemen vanuit Ossuccio.

Villa-Melzi-in-Bellagio

Villa Melzi in Bellagio

Het prachtige Bellagio is deels tegen de heuvels aangebouwd op de plek waar het Comomeer zich opsplitst in twee armen. Daardoor is het aan drie kanten omringd door water. De pastelkleurige huizen en elegante parken maken het geheel nog betoverender. Deze stad wordt al eeuwenlang door de crème-de-la-crème bezocht en veel rijke families hebben hier in de buurt hun eigen optrekje. Bellagio heeft verschillende bezienswaardigheden te bieden zoals het voormalige paleis Serbelloni, de Basiliek San Giacomo en Villa Melzi. Deze indrukwekkende villa werd gebouwd als zomerresidentie voor de familie Melzi, door een heel team van professionele architecten en plantkundigen. De Engelse tuin is ronduit paradijselijk met waterpartijen, standbeelden en een kapel.

Domaso-Comomeer

De Watervallen van Domaso

Het oude vissersdorpje Domaso is buiten het hoogseizoen een klein vriendelijk oord. Gedurende de zomer komen veel toeristen naar Domaso om een bezoekje te brengen aan de watervallen net buiten het dorp. Deze prachtige plek heeft genoeg te bieden om een hele dag door te brengen. Je kunt zwemmen in de rivier bij de watervallen en kinderen kunnen hier relatief veilig ronddolen. In het bosrijke gebied rond de watervallen zijn mooie routes uitgezet voor wandelaars en fietsers. Na een paar uur vertier in de natuur kun je in het dorp de beste verse vis en andere traditionele gerechten uit de regio eten. Domaso is ook bekend onder de watersportliefhebbers vanwege de constante wind. Zij verblijven vaak in Dongo net onder Domaso met andere kite- en windsurfers en zeilers.

Palazzo-Gallio

Palazzo Gallio in Gravedona

Het prachtige stadje Gravedona ligt vlakbij Domaso in het noordwesten van het Comomeer. Bezoekers komen naar Gravedona voor de rust die het stadje uitstraalt. De oude straatjes en vele leuke pleintjes en kerken geven al genoeg gelegenheid om lekker rond te slenteren. Daarnaast kun je een voorstelling bezoeken in het Palazzo Gallio. Dit statige paleis werd in de 16e eeuw gebouwd in opdracht van Tolomeo Gallio. Het gebouw is door de eeuwen heen gebruikt voor veel verschillende doeleinden. In de 19e eeuw was het een fabriek en later een ziekenhuis. Tegenwoordig wordt het oude paleis gebruikt voor tentoonstellingen, concerten, exposities en andere evenementen die iets met kunst en/of cultuur te maken hebben.

Activiteiten ondernemen

Het Comomeer en de directe omgeving zijn uiterst geschikt om lekker actief te zijn. De heuvelachtige omgeving van het meer nodigt uit om te voet op ontdekkingstocht te gaan. Je kunt prachtig wandelen langs één van de vele goed gemarkeerde wandelroutes. Je kunt bijvoorbeeld van Colonno naar Griante lopen langs de oevers van het meer. Het stadje Lecco is het beginpunt voor een aantal wandelroutes die de bergen ingaan. Ook op het water valt er van alles te beleven, zo kun je vanuit de meeste dorpjes een rondvaart boeken. Een andere optie is om de veerboot te nemen op één van de trajecten tussen Varenna, Menaggio, Cadenabbia en Bellagio. Met een dagkaart kun je in elk dorpje uitstappen alvorens je verder vaart. Door de constante La Breva-wind zijn de omstandigheden perfect voor wind- en kitesurfers.

Hotel aan het Comomeer

De grootste variatie aan hotels vind je in de zuidelijke stadjes rond het Comomeer. Como en Bellagio hebben de beste toegang tot Milaan en vormen daardoor de meest gebruikte uitvalsbasis voor toeristen. Deze stadjes zijn daardoor ook drukker dan andere plekken rond het meer. De dorpjes in het noorden, zoals Domaso, Dongo en Gravedona zijn betere verblijfplaatsen voor actievelingen. Als je een hotel zoekt in het noorden van het Comomeer, dan kun je meestal vanuit je hotel beginnen aan een wandeling, of naar het water lopen om te gaan surfen. Vanuit Menaggio, Lenno, en Varenna kun je beide soorten vakanties combineren.

Top 5 hotels aan het Comomeer

Camping aan het Comomeer

In de prachtige omgeving van het Comomeer is het gemakkelijk om een goede camping te vinden. Er is hier voor elk wat wils. De meeste campings bevinden zich aan de noordkant van het Comomeer rond Domaso. Hier vind je campings voor watersporters en andere voor wandelaars. Als je een klein stukje de heuvels ingaat kun je kamperen op heerlijke rustige plekken midden in de natuur. Voor families met kinderen zijn er ook een aantal interessante campings die over een bar en een speeltuin beschikken. Een zwembad is niet echt nodig omdat de meeste campings sowieso aan de oever van het Comomeer liggen.

Campingaanbieders Comomeer

Vakantiehuis aan het Comomeer

De lokale bevolking rond het Comomeer is helemaal ingesteld op toerisme. Veel families hebben een gedeelte van hun huis voor bezoekers ingericht als appartement, of ergens een vakantiehuis gebouwd op een mooi plekje langs het Comomeer. Het voordeel van een zelfstandige woning is dat je meer ruimte hebt om je ding te doen en ook gewoon een keer lekker een dagje thuis kunt blijven om ongegeneerd te zonnebaden en luieren. Een vakantiehuis rond het Comomeer kun je vinden via websites zoals vakantiehuisje.nl of het plaatselijke VVV-kantoor. Let wel, in de zomer kunnen de vakantiehuisjes in Como volgeboekt raken.

Vakantiehuis aanbieders Comomeer

Boot huren bij het Comomeer

Als je graag een groot gedeelte van je vakantie op het water doorbrengt, dan kun je een boot huren in één van de stadjes rond het Comomeer. De kosten van boothuur liggen wat hoger in toeristische plekken zoals Como en Bellagio. Als je op zoek bent naar aantrekkelijker prijzen vraag dan in de kleinere dorpjes rond. Bij het strand Lido di Lenno kun je ook relatief goedkoop een boot huren om het Comomeer mee te ontdekken. Van hieraf kun je gemakkelijk naar veel andere plekken langs het meer varen.

Het weer bij het Comomeer

Het Comomeer heeft een zeer aangenaam klimaat. Het ligt aan de zuidkant van de Alpen, waar het in de lager gelegen gebieden eigenlijk zelden vriest in de winter. In de zomer ligt de maximumtemperatuur in deze regio vaak boven de dertig graden. Echter de wind die elke dag rond het middaguur opsteekt, zorgt ervoor dat het nooit drukkend heet is. Daarnaast stabiliseert het water van het meer het microklimaat in de directe omgeving, waardoor het meestal zeer aangenaam vertoeven is. In het noorden van het Comomeer regent het wat meer en is het meestal een paar graden koeler. In het voor- en najaar is de kans op regen rond het Comomeer het grootst.

Blogs over het Comomeer

Scroll naar boven