Wandelvakantie Nederland; Ontdek het mooiste van Nederland!

Jaarlijks trekken miljoenen Nederlanders de landsgrenzen over voor een heerlijke vakantie. Wist je echter dat het helemaal niet nodig is om de landsgrenzen te verlaten? Ons land heeft zelf namelijk ook ongekend veel te bieden. Tijdens een wandelvakantie in Nederland kom je hier maar al te goed achter.

Spreekt een wandelvakantie in Nederland je nu al aan? Dan zit je in dit artikel in ieder geval goed. Hieronder vind je namelijk alle informatie over een heerlijke wandelvakantie in Nederland.

Inhoudsopgave:

Voordelen-wandelvakantie-Nederland

Voordelen van een wandelvakantie in Nederland

Ben je liefhebber van wandelen? En vind je het daarom leuk om op wandelvakantie te gaan? Dan heb je twee mogelijkheden: je blijft in eigen land of je verlaat wel de landsgrenzen. Op het moment dat je de landsgrenzen verlaat, geniet je uiteraard van prachtige landschappen. Maar, ook in eigen land geniet je van de nodige voordelen:

 • Nederland is onwijs mooi. Tijdens de corona periode zijn veel mensen er achter gekomen dat Nederland eigenlijk prachtig is. We hebben in ons land meerdere natuurgebieden en meerdere regio’s die het bezoeken meer dan waard zijn. Deze regio’s en natuurgebieden lenen zich dan ook uitstekend voor een heerlijke wandelvakantie.
 • Je kunt je eigen taal spreken. Dit is wellicht niet het belangrijkste voordeel, maar het is toch wel een handig voordeel. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in het buitenland als je in een noodsituatie zit? In Nederland is het in ieder geval een stuk makkelijker om aan de bel te trekken. Onder meer doordat je de taal spreekt.
 • De reistijd is een stuk korter. Bijkomend voordeel is dat de reistijd een stuk korter is. De voorbereiding naar de wandelvakantie toe is daarom ook een stuk makkelijker. Woon je bijvoorbeeld in Utrecht en wil je vanuit Groningen naar Utrecht lopen? Stap in de trein naar Groningen, stap in Groningen uit en loop het gehele stuk naar Utrecht toe. Een heerlijke wandelvakantie waarbij je met nagenoeg géén reistijd te maken hebt.
 • Je hebt de keuze uit veel wandelingen/wandelroutes. Wist je dat we in Nederland een divers aanbod van prachtige wandelroutes hebben? Zet je wensen op een rijtje en vergelijk de verschillende wandelroutes met elkaar. Grote kans dat je al snel een wandelroute treft die volledig aan je wensen voldoet.

Wist je dat niet alleen Nederlanders in ons land een wandelvakantie houden? Nee, ook Duitsers, Belgen en Fransen komen maar al te graag naar ons land toe voor een wandelvakantie. Dit detail geeft eigenlijk al aan dat de wandelroutes én gebieden in ons land prachtig zijn!

Individuele-wandelvakantie-Nederland

Individuele wandelvakantie in Nederland

Wil je van een heerlijke wandelvakantie in Nederland genieten? En ben je hierbij vooral op zoek naar serene rust? Dan is een individuele wandelvakantie in Nederland mogelijk de beste keuze voor je. Bij zo’n wandelvakantie loop je de gehele wandelroute in principe in je eentje.

Het fijne hierbij is dat je de touwtjes volledig in eigen handen hebt. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf op welk tempo je loopt. En je bepaalt ook hoeveel kilometer je op een dag loopt. Voel je je op een bepaalde dag iets minder fit? Dan kun je er zelfs voor kiezen om die dag lekker in je hotel te blijven. Het kan echt geen kwaad om even tussendoor een dagje bij te tanken. Indien je voor een individuele wandelvakantie kiest, heb je die vrijheid in ieder geval.

Bijkomend voordeel is dat je een individuele wandelvakantie ook met anderen in kunt plannen. Zo kun je ervoor kiezen om de wandelroute samen met een vriend of vriendin te wandelen. Zolang jullie op één lijn zitten, is het erg gezellig om de wandelroute met z’n tweeën af te leggen.

Individueel betekent in dit geval niet altijd dat je helemaal alleen bent. Het betekent wel dat je de wandelroute niet in een groep aflegt. Indien dat wel je voorkeur geniet, kun je beter voor een groepswandelvakantie kiezen. Bij zo’n vakantie geniet je weer van andere voordelen, waaronder de perfecte ondersteuning. Bovendien is bij zo’n wandelvakantie alles voor je geregeld.

Spreekt een individuele wandelvakantie je aan? Dan heb je in de basis twee mogelijkheden:

 • Je boekt een individuele wandelvakantie bij een aanbieder. Dit betekent dat je de overnachtingen in hotels en dergelijke alvast boekt. In principe hoef je maar één ding te boeken: de vakantie bij de aanbieder. De aanbieder zorgt er vervolgens voor dat alle overnachtingen en dergelijke voor je geboekt worden. 
 • Je stelt de individuele wandelvakantie zelf samen. Vind je het wel leuk om dingen uit te zoeken en nieuwe dingen uit te proberen? Dan is het leuk om een individuele wandelvakantie zelf samen te stellen. Dit kost zeker de nodige tijd, maar je kunt de vakantie wel helemaal naar je wens maken. Bovendien zit je nergens aan vast!

Ongeacht waar je voor kiest, geniet je van een onvergetelijke vakantie. Een individuele wandelvakantie is wat ons betreft een garantie op veel plezier!

Wandelvakantie met hond Nederland

Wandelvakantie met hond in Nederland

Samen met je trouwe viervoeter van een wandelvakantie in Nederland genieten. Het is iets waar je waarschijnlijk jaren later nog aan terug denkt. En je hond waarschijnlijk ook.

Een wandelvakantie in Nederland met je hond is onwijs leuk om te doen. Voor jezelf, maar dus ook voor je hond. Het is bovendien erg goed voor je hond om lekker in beweging te komen. En je hond is waarschijnlijk het liefste zo dicht mogelijk bij je in de buurt; een wandelvakantie staat hem/haar dan ook wel erg aan.

Wel is het zaak om goed rekening met je trouwe viervoeter te houden. Loop bijvoorbeeld geen 40 kilometer op een dag; grote kans dat je hond dit niet volhoudt. Ook moet je heel erg oppassen met de hitte. Zeker als je een hond met een dikke vacht/haardos hebt, is het belangrijk dat je goed met de hitte omgaat. 

Uiteraard moet je op een wandelvakantie met je hond ook de nodige zaken meenemen. Denk hierbij aan drinken voor jezelf, drinken voor je hond, eten voor je hond, verzorgingsmiddelen voor je hond en andere belangrijke producten. 

Ons advies is als volgt: kies voor een georganiseerde wandelvakantie met hond. Deze wandelvakanties beschikken over enkele kenmerken:

 • De wandelroutes en afstanden zijn hondvriendelijk. Dit betekent dat je hond niet té lang op een dag hoeft te lopen. 
 • De verblijven zijn allemaal hondvriendelijk. Niet alleen de wandelroutes zijn hondvriendelijk, maar ook de verblijven waar jij en je hond in overnachten.
 • Alles is voor jou en je hond geregeld. Het is een geruststellende gedachte dat de wandelvakantie volledig in het teken van jou en je hond staat. Je hoeft zelf niks meer te regelen in ieder geval; gemak dient de mens.
Wandelvakantie-Nederland-met-bagagevervoer

Wandelvakantie in Nederland met bagagevervoer

Tijdens een wandelvakantie in Nederland is het genieten, genieten en nog eens genieten. Dat is zéker het geval als je voor een wandelvakantie in Nederland inclusief bagagevervoer kiest.

Dit houdt concreet het volgende in:

 • Gedurende de dag leg je de wandelroute af. Dit doe je met alleen de spullen die je nodig hebt, zoals voldoende eten & drinken, een powerbank en andere belangrijke spullen.
 • De aanbieder zorgt ervoor dat je bagage naar het volgende verblijf vervoerd wordt. Als je aan het einde van de dag bij de accommodatie aankomt, staat je tas of koffer voor je klaar. Dit betekent dat je je lekker op kunt frissen en van een heerlijke nacht kunt genieten. De volgende dag staat het bagagevervoer wederom voor je klaar.

Door voor bagagevervoer te kiezen, geniet je dus van veel gemak. Zo hoef je niet alle benodigdheden in een compacte backpack te proppen. Nee, in de backpack neem je alleen spullen mee die je tijdens het wandelen nodig hebt. De overige spullen doe je in een aparte tas of koffer die je dus met de vervoerder meegeeft.

Spreekt dit je wel aan? Kies dan voor een georganiseerde wandelvakantie inclusief bagagevervoer. Bij zo’n wandelvakantie in Nederland heb je nergens omkijken naar, inclusief je bagage.

Maar, het is wel goed om rekening met enkele aandachtspunten te houden. Zo moet je rekening houden met het feit dat je voor het bagagevervoer uiteraard moet betalen. Als je je wandelvakantie graag zo goedkoop mogelijk wilt houden, is dit dus niet de beste optie. Verder moet je rekening houden met het feit dat dit altijd groepsreizen betreffen. Je kunt in principe niet voor een individuele wandelvakantie met bagagevervoer kiezen, behalve als je zélf het vervoer regelt.

Wandelvakantie-langs-de-Nederlandse-kust

Wandelvakantie langs de Nederlandse kust

Wist je dat de Nederlandse kustlijn maar liefst 450 kilometer lang is? Dit betekent dat je een wandeltocht van maar liefst 450 kilometer af kunt leggen. Uiteraard is dit niet haalbaar, maar het biedt wel voldoende mogelijkheden.

Als je van onze kustlijn wilt genieten, kun je voor één van de vele wandelvakanties genieten. Zo kun je kiezen voor een wandelvakantie in Zeeland; je geniet hierbij niet alleen van de kust, maar bijvoorbeeld ook van de Deltawerken.

Een andere optie die je hebt, is een wandelvakantie langs de kust van Zuid Holland en Noord Holland. Deze wandelvakantie kun je behoorlijk lang maken, aangezien deze provincies rijk zijn aan een flinke kustlijn.

Je kunt er ook voor kiezen om naar één van de Waddeneilanden toe te gaan. Als je één van de Waddeneilanden helemaal rondloopt, ben je een flinke tijd bezig. Maar, je geniet hierbij wel van prachtige vergezichten en de fraaie natuur om je heen. Dit kun je uiteraard combineren met een heerlijke relaxvakantie op het betreffende Waddeneiland.

Al met al biedt een wandelvakantie langs de Nederlandse kust voldoende mogelijkheden. Welk kustdeel wil je graag ontdekken?

Korte-wandelvakantie-Nederland

Korte wandelvakantie in Nederland

Een wandelvakantie in Nederland hoeft echt niet wekenlang te duren. Je kunt ook kiezen voor een korte wandelvakantie in Nederland, bijvoorbeeld van 2 of 3 dagen lang.

Bij zo’n korte wandelvakantie geniet je van enkele voordelen:

 • Je hoeft niet tot het uiterste te gaan. Een korte wandelvakantie is vaak prima vol te houden, zelfs als je geen hele goede conditie hebt.
 • Ideaal om een wandelvakantie uit te proberen. Als je nog niet eerder op wandelvakantie bent gegaan, is dit een prima mogelijkheid om het eens uit te proberen. Je bent niet zo lang onderweg en je blijft lekker in eigen land.
 • Je hoeft niet al te veel spullen mee. Voor een korte wandelvakantie in Nederland hoef je bovendien niet al te veel spullen mee te nemen. Dat betekent dat je ook geen al te grote/zware backpack mee hoeft te nemen.
 • Het is erg betaalbaar. Voor een korte wandelvakantie in Nederland hoef je slechts een paar tientjes te betalen. Dat is zéker het geval als je de wandelvakantie zelf samenstelt; je bepaalt daarbij volledig zelf waar en hoe je overnacht.

Hoe kies je de beste wandelvakantie in Nederland uit?

Zoals in dit artikel is gebleken, heb je veel mogelijkheden op het gebied van een wandelvakantie in Nederland. Om tot de beste vakantie te komen, moet je hierdoor wel op meerdere punten letten.

Ten eerste moet je bepalen wáár je precies wilt wandelen. Wil je dit in het heuvelachtige landschap van Limburg doen? Wil je het hoge Noorden ontdekken? Of wil je de Veluwe ontdekken? Zoals we in dit artikel al stelden, heb je veel mogelijkheden qua fraaie regio’s!

Ten tweede moet je nadenken over het soort wandelvakantie. Wil je op een individuele wandelvakantie gaan? Of sluit je je liever bij een (gezellige) groep aan? Aan jou de keus.

Ten derde moet je goed nadenken over de duur van de vakantie. Lijkt het je leuk om bijvoorbeeld een week of twee door ons land te wandelen? Of vind je hoogstens een paar dagen lang zat? Bij het samenstellen van een wandelvakantie in Nederland heb je op dit gebied in ieder geval alle keuze.

Ten vierde moet je nadenken over het nachtelijke verblijf. In wat voor accommodaties wil je verblijven? Als je voor een groepsreis boekt, is dit overigens allemaal al voor je geregeld.

Tot slot moet je rekening houden met je bepakking. Hoeveel spullen kun je meenemen? En wat moet je allemaal meenemen tijdens een wandelvakantie? Met deze checklist weet je zeker dat je niks vergeet. Veel plezier op/tijdens je wandelvakantie in Nederland!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven