Voor het eerst naar de Veluwe? Hier moet je zijn!

Alhoewel we graag geloven dat Nederland maar een klein land is, waan je je wanneer je op de Veluwe bent soms echt helemaal weg van alles en iedereen. Vooral wanneer je op een doordeweekse dag de ongebaande paden opzoekt, kan het zomaar zijn dat je niemand tegenkomt. De Veluwe is het grootste natuurgebied van Nederland en je vindt er dan ook talloze highlights die je absoluut niet mag missen tijdens je eerste bezoek aan de Veluwe! 

Inhoudsopgave:

Posbank de Veluwe

1. De Posbank in Veluwezoom Nationaal Park

De bekendste plek van de Veluwe is natuurlijk de Posbank, oftewel het Herikhuizerveld. Dit glooiende gebied ligt in de buurt van Rheden in nationaal park Veluwezoom, een van de twee nationale parken op de Veluwe. Vooral wanneer de heide tegen het einde van de zomer paars kleurt is het een populaire plek om te bezoeken. Vermijd hier de weekenden, maar kies er juist voor om op maandagochtend te gaan. Wedden dat je dan aangenaam verrast wordt? En wie weet kom je in de bossen wel een ree tegen!

wandelroute Kootwijkerzand

2. Kootwijkerzand

Wist je dat het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving in Europa is? Je kunt hier eindeloos struinen over de zandvlakte en op een warme dag waan je je bijna in de Sahara. Beklim Uitkijktoren De Zandloper of speur de bossen tegen zonsondergang af naar zwijnen. Ook leuk: even verderop ligt het bijzondere Radio Kootwijk, een oud radiostation. Heel mysterieus en bijzonder tegelijk!

Wandelroutes Hoge Veluwe

3. Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is het enige nationale park van Nederland waarvoor je entree dient te betalen, maar je mag dan wel gratis gebruik maken van de witte fietsen. Het park heeft talloze fiets- en wandelpaden en staat erom bekend dat er veel groot wild zit, zoals edelherten en zwijnen. Die laten zich echter niet zomaar zien, dus verlaat vooral het gebaande pad en ga op pad in de diepe bossen van de Kemperberg of bewandel de eindeloze vlakte in het centrale deel van het park. Andere bezienswaardigheden zijn uiteraard het Kröller-Muller Museum, het Museonder en Jachthuis Sint Hubertus, dat net als de gebouwen van Radio Kootwijk ontworpen is door Berlage.

Speulder--en-Sprielderbos-de-Veluwe

4. Het Speulder- en Sprielderbos

Garderen is een van de meest geliefde plekken op de Veluwe voor een vakantie en dat is niet voor niets want je vindt hier namelijk het Speulder- en Sprielderbos. Deze eeuwenoude bossen hebben prachtige bomen die soms wel met elkaar verweven lijken en zitten vol met wild. Je kunt er prachtig wandelen en vooral in de herfst is het hier heerlijk vertoeven. Even verderop ligt het bijzondere Uddelermeer en de Hunneschans waar een bijzonder verhaal schuil achter gaat. Kortom: in en om Garderen is genoeg te doen om je een lang weekend te vermaken!

5. Uitzichten vanaf de Veluwse Stuwwal

Ter hoogte van Arnhem loopt de Veluwse Stuwwal en als je deze naar het westen toe volgt, langs de oevers van de Nederrijn, heb je prachtige vergezichten over het zuiden van ons land. Bijvoorbeeld vanaf Plateau Duno bij Heveadorp of vanaf Uitkijktoren Boersberg bij Doorwerth. Bovendien kun je hier prachtig wandelen, er zijn een aantal Klompenpaden uitgezet die je zowel over de stuwwal als door de uiterwaarden van de Nederrijn voeren. Bovendien vind je hier een zeer historisch gebied: in Oosterbeek ligt Airborne Museum Klein Hartenstein, een aanrader voor wie meer wil weten over de slag om Arnhem en de interessante geschiedenis van dit gebied.

Dit artikel werd geschreven door Antonette van Wandelen op de Veluwe, dé Nederlandse website voor de mooiste wandelroutes op de Veluwe. Voor meer informatie kijk op www.wandelenopdeveluwe.nl.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven