Veel Nederlanders kiezen voor een vakantiebestemming binnen Europa

Tijdens de afgelopen zomerperiode ging een relatief groot aantal Nederlandse huishoudens op vakantie. Zeker in vergelijking met een jaar eerder. Een verre reis zat er voor veel gezinnen nog niet in. Zij kozen voor een vakantie binnen Europa, naar een stad als Malaga, Valencia of bijvoorbeeld Milaan. Fijn aan dergelijke vakantiebestemmingen is de garantie op mooi weer, zeker in de zomer. Overigens laten eerste schattingen zien dat het aantal vakantiegangers deze zomer nog onder het niveau van voor de pandemie lag. Dit valt onder meer te verklaren door het feit, dat veel Nederlandse huishoudens de vakantie uitstelden tot later dit jaar. Zij vliegen in het najaar of de winter alsnog naar Zuid-Europa voor een vakantie buiten Nederland.

Nederlandse vakantieganger op zoek naar mooi weer

Bij het boeken van een vakantie kijkt de Nederlandse vakantieganger voornamelijk naar het weer op de vakantiebestemming. Veel Nederlanders hebben het gevoel een slechte zomer te hebben gehad. Het leek vaker te regenen en het aantal dagen met temperaturen boven de 25 graden Celsius was beperkt. Kijk je naar de onlangs gepubliceerde cijfers van de maand juli, dan valt op dat de zomer helemaal niet zo slecht was. Het was gemiddeld slechts 0.3 graden Celsius koeler dan in eerdere jaren. Niet direct een reden om naar Marbella of bijvoorbeeld Alicante af te reizen. Wel valt op dat het aantal zomerse dagen daadwerkelijk lager ligt dan vorig jaar. Dit jaar hadden we in juli slechts de helft van het aantal zomerse dagen uit 2020.

Reis naar Amerika of Australië nog niet mogelijk

Waar de mogelijkheden voor een vakantie binnen Europa flink zijn toegenomen, is een vakantie naar een land als Amerika of Australië nog geen optie. Beide landen weren Europese toeristen. Opvallend, daar de vaccinatiegraad in veel Europese landen al boven de 70 of zelfs 80 procent ligt. Een verklaring kan zijn dat de vaccinatiegraad in deze landen zelf veel lager ligt. Iemand die in Nederland gevaccineerd is, kan het virus nog wel meenemen naar Amerika en daar een ongevaccineerde burger besmetten. Hoewel de Nederlandse toerist de zorg ook na een besmetting niet zal belasten, doet de ongevaccineerde Amerikaan dat wel. De kans lijkt klein dat de grenzen op korte termijn geopend worden.

Veel mensen hebben Nederland herontdekt

Doordat een vakantie naar het buitenland in de afgelopen anderhalf tot twee jaar niet mogelijk was of werd uitgesteld door gezinnen, her ontdekten zij de mooiste plekken in Nederland. Veel mensen stapten dit jaar op de fiets voor een tocht in de omgeving, of in andere provincies. Ook de Nederlandse kustplaatsen wonnen aan populariteit. Het is de vraag of de populariteit van Nederland als vakantieland behouden blijft, of dat men straks toch weer massaal voor een vakantie in het buitenland kiest. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven