Ga helemaal op in de ongerepte natuur tijdens een rondreis door Finland!

In Finland vind je alles wat je je bij natuurschoon kunt voorstellen – behalve palmbomen misschien. Er zijn meer dan 200.000 meren, bijna 100.000 eilanden in zoet water en meer dan 80.000 eilanden in de zee. De kustlijn van Finland is mede daardoor maar liefst 314.000 kilometer lang. Je kunt tijdens een rondreis door Finland genieten van duizenden afgelegen stranden en wandelingen langs de kust. Er zijn dichte uitgestrekte bossen met beren, lynxen en elanden. Je vindt er uitgestrekte, lege toendra’s, steile bergen met skigebieden, watervallen en gletsjers. En dan hebben we het nog niet eens over de middernachtzon en het noorderlicht gehad!

Inhoudsopgave:

Het-noorderlicht-en-de-middernachtzon

Het noorderlicht en de middernachtzon

Rond de poolgebieden kan het gebeuren dat de magnetosfeer verstoord wordt door zonnewind. Als dit gebeurt terwijl het donker is, ontstaan er betoverende groene lichtstrepen in de lucht die we het noorderlicht noemen. Om dit adembenemende natuurfenomeen bij te wonen kun je een rondreis plannen door het noorden van Finland in de herfst of de winter. Door de hoge zonneactiviteit in de herfst en de korter wordende dagen is er meer kans om het noorderlicht te zien vanaf september tot begin maart. In de zomer treedt boven de poolcirkel een ander verbazingwekkend verschijnsel op. Dan gaat de zon namelijk helemaal niet onder. Je kunt rond 21 juni voor een paar dagen tot meerdere maanden genieten van de middernachtzon. Het is afhankelijk van hoe ver je boven de poolcirkel bent.

In de ongerepte natuur bestaat een originele cultuur

De prachtige natuur is misschien de hoofdreden voor een rondreis door Finland, maar zeker niet de enige trekpleister. Helsinki – de hoofdstad van het land – is een bruisende smeltkroes van oud en nieuw. Eén van de leefbaarste steden ter wereld biedt een combinatie van prachtige oude gebouwen uit verschillende culturen en hypermoderne uitgaansgelegenheden. Ook buiten de hoofdstad kun je genieten van de gastvriendelijke Finse bevolking. Vooral in het noorden van het land wonen nog inheemse volkeren die je uitleg kunnen geven over het leven boven de poolcirkel. Hier kun je een hondenslee tocht maken en in een ijshotel slapen.

mogelijkheden rondreis door Finland

Verschillende mogelijkheden om een rondreis door Finland te maken

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden om een rondreis door Finland te maken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met een georganiseerde busreis mee te gaan. Dat is voor veel mensen het makkelijkst omdat je niet hoeft na te denken over de plekken die je wilt zien. De reisorganisatie stelt een programma samen waarin de belangrijkste trekpleisters van het land vertegenwoordigd zijn. Tijdens de busritten van de ene naar de andere bezienswaardigheid kun je een dutje doen of heerlijk ontspannen uit het raam staren. Je bent ervan verzekerd dat je in goede hotels overnacht en genoeg te eten krijgt. Daarvoor lever je natuurlijk wel veel bewegingsvrijheid in.

Rondreizen

Met je eigen auto ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt tijdens je vakantie

Je kunt er ook voor kiezen om met je eigen auto of camper naar Finland te rijden. Als je genoeg tijd hebt voor je rondreis, dan kun je met de auto helemaal van het zuiden van Finland naar het noorden reizen. Daarbij kom je door onwijs gevarieerde landschappen en zie je goed hoe je stukje bij beetje in een poolklimaat terecht komt. Onderweg kun je naar hartelust van de gebaande paden afwijken en onbekenden meren, rivieren en bossen bezoeken. Het is overal mooi en de kans is groot dat je favoriete plek nog nooit in een reisgids verschenen is.

auto of camper huren rondreis door Finland

Een auto of camper huren voor je rondreis door Finland

Het is ook mogelijk om ter plekke een auto of een camper te huren. Op die manier kun je precies het voertuig uitkiezen dat het beste past bij jouw reisplannen. Een camper huren is misschien duur, maar je bespaart op die manier wel veel geld op hotels en eten. Door een voertuig te huren heb je ook meer opties. Met een camper kun je op de mooiste plekjes comfortabel overnachten. Als je merkt dat je moe wordt, dan zoek je een parkeerplaats of een hoekje langs een weinig gebruikte weg waar je veilig kunt staan. Daarna kun je in je eigen ruimte een maaltijd koken en lekker ontspannen.

De voordelen van zelfplanning

Als je de tijd hebt om uit te zoeken wat er allemaal te zien en doen is in Finland, of een paar maanden om lekker rond te zwerven in het land, dan heb je de meeste mogelijkheden als je zelf je reis plant. Zo kun je op bijzondere plekken langer blijven en dingen die je niet interesseren overslaan. Een voordeel van een huurauto of -camper is dat je niet alles met de auto hoeft te doen. Je kunt bijvoorbeeld naar Helsinki vliegen, een paar dagen te voet de stad verkennen en dan met een huurwagen het zuiden van Finland verkennen. Vervolgens vlieg je naar het noorden en huurt daar weer een auto om het magische Lapland te leren kennen.

reis organisatie rondreis door Finland

Hulp bij de organisatie van een rondreis door Finland met de auto

Als je nieuwsgierig bent en niet bang om met handen en voeten naar een supermarkt te vragen, dan kun je in Finland prima op de bonnefooi met een eigen auto ronddwalen. Elk dorp heeft een simpel hotel en aan nette campings is ook geen gebrek. Daarnaast mag je in de natuur overal overnachten. Als je liever wat hulp ontvangt bij het organiseren van je reis, dan kun je bij verschillende reisorganisaties terecht. Die helpen bij het plannen van je reis en het organiseren van je basisbenodigdheden. Zij zorgen er ook voor dat je niets belangrijks over het hoofd ziet.

Een reisorganisatie maakt het makkelijk voor je

Je kunt bij verschillende (online) reisorganisaties een rondreis door Finland boeken met je eigen auto. Zij stippelen dan samen met jou een route uit die goed bij je wensen past. Ze regelen de oversteek per ferry (als je je eigen auto uit Nederland meeneemt) of een huurauto of camper ter plekke. Daarnaast helpen ze met het boeken van accommodatie, routebeschrijvingen, opties voor daguitstapjes, enzovoort. Deze hybride vorm geeft wat zekerheid en richting, terwijl je nog steeds de vrijheid hebt om zelf je dagen in te delen.

rondreis-door-Finland-in-de-zomer

Een magische rondreis door Finland in de zomer

Voor kampeerliefhebbers en mensen die graag met een camper onderweg zijn, is de zomer het beste seizoen voor een rondreis door Finland. Hoewel de zomer niet lang duurt (er zijn maar twee echt zomerse maanden), krijg je elke dag tot wel 24 uur licht. Daardoor kun je optimaal genieten van de prachtige natuur. In Finland is wildkamperen toegestaan, wat betekent dat je overal kunt overnachten zolang je de plek netjes achterlaat. Er zijn ook veel simpele campings verspreid over het land. Deze bevinden zich meestal op adembenemende plekjes midden in de natuur en hebben vaak ook nog een sauna.

De voordelen van de zomer in Finland

Naast het droge en warmere weer en de vele uren licht per dag, heeft de zomer ook als voordeel dat de natuur letterlijk opbloeit. Doordat het land (vooral in het noorden) zoveel tijd onder de sneeuw doorbrengt, bloeien alle bloemen en bomen tegelijk zo gauw de sneeuw gesmolten is en de zon wat kracht heeft. In de zomermaanden hult het landschap zich in prachtige kleuren en groentinten. Je kunt duizenden kilometers aan wandelpaden volgen door de natuur en hoeft je nooit zorgen te maken of je wel voor het donker thuis bent. Daarnaast leven ook de steden en dorpen op. In de zomer worden honderden festivals en andere evenementen georganiseerd.

rondreis-door-Finland-in-de-winter

Een betoverende rondreis door Finland in de winter

In de winter ziet een rondreis door Finland er heel anders uit. Het is in dat seizoen minder aantrekkelijk om veel tijd door te brengen in het zuiden van het land, of met een eigen auto vanuit Nederland helemaal naar Finland te rijden. De meeste hoofdwegen blijven wel open, maar je hebt sneeuwkettingen nodig en kunt niet snel rijden. Daarnaast is het te koud om buiten of in de auto te slapen. Veel campings in het zuiden en midden van het land zijn in de winter onbereikbaar of gesloten. Het toerisme is daardoor in de winter vooral geconcentreerd in Lapland, de meest noordelijke provincie van Finland.

De magische witte sneeuwwereld van Lapland en het noorderlicht

De meeste toeristen die in de winter naar Finland komen brengen misschien een paar dagen in Helsinki door. De hoofdattractie is echter het verre noorden. Mensen vliegen vanuit Helsinki of direct vanuit Nederland naar één van de vliegvelden in Lapland om daar hun rondreis door het betoverende noorden van Finland te beginnen. Hier kun je van alles beleven in de winter. De lokale bevolking laat zien hoe ze al eeuwenlang overleven in een ondergesneeuwd landschap bij soms wel veertig graden onder nul. Je kunt een hondensledetocht maken, gaan skiën in sneeuwzekere skigebieden en in een glazen dome overnachten waardoor je vanuit je bed het noorderlicht kunt bewonderen.

Oad Winterreizen

> Wat is de beste reistijd voor een rondreis in Finland?

Je kunt in Finland zowel in de zomer als in de winter geniale rondreizen maken. Het ligt daarom aan je eigen voorkeuren welk jaargetijde het beste is voor jou. In de winter is het koud en wordt het grootste gedeelte van het land bedekt door een dikke laag sneeuw. Er is niet veel daglicht, maar je hebt wel een goede kans om het noorderlicht te zien. Veel mensen gaan naar Finland om te skiën en van het betoverende winterlandschap te genieten. Als je eind februari of begin maart gaat bijvoorbeeld, dan kun je nog steeds genieten van prachtige witte landschappen en hondensledetochten, maar het is niet meer zó koud en donker.

Verschillende aspecten combineren

De meest gekozen jaargetijden voor een korte rondreis door Finland zijn de zomer (juli & augustus) en de winter (februari en maart – december en januari zijn te koud en donker voor de meeste mensen). Als je meer dan een paar weken tijd hebt, dan kun je bijvoorbeeld in maart beginnen in het noorden en de sneeuw en hopelijk het noorderlicht meemaken. Daarna zak je langzaam af naar het zuiden, waardoor de lente versnelt om je heen alles in bloei zet. Andersom kun je ook een rondreis beginnen in het zuiden in augustus of september. Je werkt dan langzaam omhoog naar een hopelijke kennismaking met het noorderlicht in Lapland in september of oktober.

> Welke plekken moet je zien tijdens een rondreis in Finland?

De lijst met bezienswaardigheden in Finland is oneindig. Je kunt in het noorden zoveel geweldige natuurgebieden bezoeken dat het moeilijk is om te kiezen. De hoofdstad van Lapland heet Rovaniemi en ligt net boven de poolcirkel. Dit is een goed startpunt voor je reis door het betoverende noorden. In het lokale museum leer je over het leven boven de poolcirkel en de geschiedenis van Lapland. Ook de kerstman woont hier. In Kuusamo aan de Russische grens kun je beren spotten in hun natuurlijke omgeving. Bij een bezoekje aan het sneeuwkasteel van Kemi treed je een wonderlijke ijswereld binnen.

Bezienswaardigheden in het zuiden

Ook de rest van Finland heeft zoveel mooie plekjes te bieden dat je overal wel naartoe kunt gaan. Helsinki is een moderne stad met een bewogen geschiedenis. Deze wordt verteld door de vele indrukwekkende gebouwen – zoals de Uspenski-kathedraal of het Suomenlinna, een oud fort op een eiland in de haven van de stad. Daarnaast zijn er duizenden meren, eilanden, bossen en stranden in het zuiden van Finland. In de Botnische golf tussen Zweden en Finland liggen de Ålandseilanden. Van de 6757 eilanden in deze streek zijn er maar een handje vol bewoond. Je kunt hier genieten van outdoor activiteiten en zwemmende elanden spotten.

Oad - Rondreizen

> Waar moet je rekening mee houden tijdens je rondreis door Finland?

Het is natuurlijk belangrijk om je rondreis goed voor te bereiden. Dit betekent in Finland vooral dat je met de juiste uitrusting komt voor het te verwachten weer. Als je in de wintermaanden komt, houd er dan rekening mee dat de temperatuur gemakkelijk kan zakken tot onder de -20 graden. In de zomer is het verstandig om een goed windjack mee te nemen als je langere wandeltochten plant. Dan is ook een regenpak geen overbodige luxe. Ben je van plan om te kamperen of in een camper te slapen, zorg dan dat je een warme slaapzak meeneemt en een isolerend matje.

Voorbereiding voor een rondreis in je eigen auto of camper

Finland is niet zo moeilijk. Het is een lid van de EU dus de grensovergang is open en je betaalt er gewoon met Euro´s. Er zijn geen tolwegen en milieuzones waar je rekening mee moet houden als je met de auto een rondreis door Finland maakt. Wel moet je zorgen dat je een veiligheidsuitrusting bij je hebt met een gevarendriehoek en een veiligheidsvest. Een EHBO set, brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht. Je kunt in Finland in alle dorpen tanken en op langere hoofdwegen duiken ook strategisch geplaatste tankstations op. LPG is alleen niet verkrijgbaar.

> Waar kun je een camper huren voor je rondreis door Finland?

Je kunt een camper huren voor je rondreis bij een lokaal verhuurbedrijf in Finland. In Helsinki en andere steden met een internationaal vliegveld zijn autoverhuurbedrijven aanwezig die ingesteld zijn op de wensen van bezoekers. Als het toch te moeilijk blijkt om zelf online iets te regelen, dan kun je ook gebruik maken van een Nederlandse reisorganisatie. Bij hen kun je een rondreis boeken door Finland. Als je ervoor kiest om in een camper te gaan, dan zorgt de reisorganisatie ervoor dat deze op je staat te wachten zo gauw je aankomt op het vliegveld.

Camper huren via Camptoo

> Wat zijn de kosten voor een rondreis door Finland?

De kosten van een rondreis door Finland zijn erg afhankelijk van de vorm die je kiest. Boek je een volledig verzorgde rondreis bij een reisorganisatie, dan kun je er vanuit gaan dat je per dag ongeveer €200 tot €300 kwijt bent. Daar is dan alles bij inbegrepen. Ga je echter met je eigen auto of camper en slaap je het grootste gedeelte van de nachten in de wildernis, dan hoef je enkel de kosten voor brandstof, eten en af en toe een entree voor een nationaal park te rekenen. Een overnachting in een simpel hotel kost tussen de €30 en €50.

Een droomvakantie in een prachtig land

Als je van ongerepte natuur en vriendelijke mensen houdt, dan is een rondreis door Finland waarschijnlijk iets voor jou. De adembenemende natuur in dit land lijkt geen einde te kennen. Of je nou met je eigen auto, een (gehuurde) camper, of een georganiseerde reis dit land induikt, je zult dagenlang vol verbazing naar de prachtige omgeving staren. De winter en de zomer zijn heel erg verschillend in dit land waarvan het noorden ver boven de poolcirkel reikt. Daarom is het verstandig om te bepalen of je meer aangetrokken wordt door de middernachtzon of een sneeuwlandschap met noorderlicht. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven