Openbaar vervoer in Brussel

Brussel is de hoofdstad van België en telt rond de 180.000 inwoners. Wij kennen Brussel vooral als de stad van Manneke Pis en het Atomium. De Belgische stad is erg groot en modern. Je kan als toerist dan ook eenvoudig de stad doorreizen met het openbaar vervoer. Toch zijn ook veel bezienswaardigheden en attracties makkelijk lopend te bereiken. Mocht je toch het openbaar vervoer in Brussel willen gebruiken dan kan reizen met de trams, metro’s en de bussen.

In Brussel staan meer dan 2000 haltes op de reizigers te wachten, waardoor je echt alle plekken in de stad kan bereiken. De eerste trams, bussen en metro’s starten om 05:00 uur met rijden en stoppen rond 00:00 uur. Echter kan je ook gebruik gaan maken van de nachtbussen en trams, die rijden tot 03:00 uur. Dat is natuurlijk ideaal voor de feestgangers onder ons.

Inhoudsopgave:

openbaar-vervoer-in-Brussel

Ticket kopen voor het Brusselse openbaar vervoer

Aangezien al het openbaar vervoer in handen is van één bedrijf kan je ook maar één soort ticket aanschaffen. Dit is een enorm voordeel, want dat ene kaartje geeft je toegang tot de bus, metro en de tram. De tickets zijn verkrijgbaar bij de stations, de automaten en de OV-kantoren. Je kan vaak ook kaartjes aanschaffen bij de kiosken en verkopers van dagbladen. Betalen kan contant, maar de meeste kaartautomaten accepteren alleen bankpassen en creditcards.

Een enkele reis in het openbaar vervoer van Brussel kent ook wel de naam ‘JUMP 1’. Er zijn ook rittenkaarten verkrijgbaar voor vijf tot maximaal tien ritten. De losse tickets zijn trouwens niet zo handig als je een langere tijd in Brussel verblijft. Het is slimmer om een dagkaart te kopen voor een bedrag van 7,50 euro. Er zijn ook tickets verkrijgbaar voor een periode van twee of drie volle dagen. De dagkaarten en zelfs de rittenkaarten moeten op een MOBIB-kaart worden gezet. Je kan de MOBIB-kaart vergelijken met de Nederlandse OV-chipkaart. Een MOBIB-kaart kost vijf euro, maar die moet dan vervolgens wel nog worden opgeladen.

Normaal gesproken krijgen de reizigers ook de kans om tickets bij de chauffeur te kopen. De tickets zijn even duur, alleen moet je wel oppassen. De chauffeur kan wisselgeld tot vijf euro teruggeven. Als je met een hoger bedrag betaalt dan kan het zijn dat je niet alles terugkrijgt. Inchecken is ook noodzakelijk als je een kaartje bij de chauffeur aanschaft.

Metro in Brussel

Metro in Brussel

In Brussel kan je eenvoudig met de metro reizen. De Belgische stad beschikt over ruim zestig verschillende metrohaltes. In 1976 begon de eerste metro al te rijden en sindsdien is deze vervoersmanier niet meer weg te denken uit de stad. Sommige stations in Brussel zien er fantastisch uit en zijn door een bekende lokale kunstenaar omgetoverd in een gezellig kunstwerkje. Je kan alle metrolijnen herkennen aan een unieke kleur en natuurlijk ook het nummer. De metro’s rijden normaliter om de drie minuten en in de avonduren om de tien minuten.

Tram in Brussel

Tram in Brussel

Je kan in Brussel reizen met 17 verschillende tramlijnen. Er zijn ook enkele lijnen die voor een deel ondergronds gaan, vergelijkbaar met de metro. Je moet er alleen wel rekening mee proberen te houden dat de trams een stukje langzamer rijden dan de metro’s. Echter zijn er wel meer haltes, dus kan je beter met de tram naar sommige bestemming reizen. De eerste trams starten om 06:00 uur met rijden en deze stoppen rond 00:00 uur.

Je weet niet waar je eindigt, maar je citytrip begint hier.

Bus in Brussel

In Brussel kan je ook een ritje maken met één van de 50 verschillende buslijnen. Daarnaast zijn er ook nog 11 lijnen die uitsluitend tussen 00:00 uur en 03:00 uur beschikbaar zijn. Als je de nachtbus wilt nemen dan kan je instappen bij de halte Beurs. Een groot voordeel is dat je niet extra hoeft te betalen voor een nachtbus, wat in Nederland wel het geval is. De bussen rijden ook naar plaatsen rondom Brussel.

openbaar-vervoer-in-Brussel

Stap op de fiets

Je kan eveneens op een gezonde manier door Brussel reizen met één van de vele huurfietsen. De hoofdstad van België is de laatste jaren omgetoverd in een echte fietsstad. Je kan profiteren van de vele fietspaden en speciale routes. Bij vrijwel alle treinstations kan je eenvoudig en voor een laag bedrag een fiets huren. Bij alle metrostations en tramhaltes staan de huurfietsen van Villo, een bedrijf dat ruim 2500 huurfietsen door de stad heeft staan.

Taxi’s in Brussel

Is het openbaar vervoer in Brussel niet helemaal jouw ding, misschien is een taxi dan een beter idee. In Brussel kan je de officiële taxi’s eenvoudig herkennen een de blauwe en gele kleuren. De meeste taxi’s staan ook gewoon op klanten te wachten op de standplaats. Als je naar een standplaats gaat dan ben je zeker van een lege taxi en hoef je nooit lang te wachten. De taxistandplaatsen kan je voornamelijk bij de treinstations vinden en nabij de populaire bezienswaardigheden. Een fooi geven is normaal, maar natuurlijk niet verplicht. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven