Bezienswaardigheden in Brussel: Stedentrip, hotel, tips & info

Brussel, de hoofdstad van België, waar alle belangrijke beslissingen worden genomen voor de Europese Unie. Gelukkig is Brussel naast deze belangrijke stad ook een erg mooie stad om te bezoeken, want naast het Europees Parlement heeft de stad veel bezienswaardigheden en leuke plekjes om te bezichtigen. In Brussel vind je verschillende mooie parken, musea, een plassend mannetje, mooie religieuze gebouwen en grote kastelen en paleizen. Kortom er is genoeg te zien en te beleven in deze bruisende stad. Groot voordeel van Brussel is dat je hier in zo’n 2,5 uur naartoe rijdt vanuit Amsterdam. Ga je met de trein? Dan je er zelfs binnen 2 uur! 

Bezienswaardigheden in Brussel

Aan bezienswaardigheden in Brussel geen gebrek. Door heel de stad vind je diverse musea, kerken en parken die je kunt gaan bezoeken welke zeker te veel zijn om allemaal binnen een dag te gaan bezoeken. Het is daarom verstandig om vooraf op te zoeken welke bezienswaardigheden je in Brussel allemaal wil gaan bezoeken. Zeker als je een dag of een weekend gaat zal je hier keuzes in moeten maken. Wij zullen alvast een zestal bezienswaardigheden benoemen die zeker niet mogen ontbreken tijdens jouw stedentrip naar Brussel!

Atomium

Atomium

Het Atomium is één van de meest iconische bouwwerken van Brussel. Het kunstwerk werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel. Het gigantische bouwwerk heeft de structuur van ijzer, alleen dan 165 miljard keer groter. Deze is dus goed onder een vergrootglas gelegd. De planning was dat het Atomium na zes maanden weer afgebroken zou worden, maar door de populariteit werd besloten om deze toch te laten staan. Er zijn in totaal negen bollen waarvan er vijf open zijn voor het publiek. Je verplaatst je via roltrappen binnen deze bollen wat al een ervaring op zich is.

Manneken-Pis

Manneken Pis

Eén van de meest bekende beeld personages van België (en misschien ook wel Europa) is zeker Manneken Pis. Als je op de hoek aankomt waar deze meneer met zijn broek naar beneden staat komt, zie je altijd grote hordes mensen staan die foto’s of selfies nemen van deze jongeheer. Door de jaren heen is Manneken Pis al in meer dan 700 kostuums gegoten en deze outfits kan je allemaal terugkijken in het Broodhuis. Dit is het Stedelijk Museum welke je op de Grote Markt kunt vinden. Als je groot fan bent van Manneken Pis, dan zal je de vrouwelijke versie ook wel leuk vinden. Dit is “Jeanneke Pis” welke je ook in Brussel kunt vinden.

De-Grote-Markt

De Grote Markt

Hierboven werd de Grote Markt al even snel genoemd, maar de Grote Markt is ook zeker het bezoeken waard. Naast het Broodhuis vind je ook het Stadhuis aan de grote markt. Dit imposante gebouw heeft de gotische bouwstijl en heeft in het midden een toren van 96 meter hoog. Als je de grote markt dus niet kunt vinden kan je altijd nog deze toren als geleider gebruiken. Verder vind je op de markt veel terrasjes en restaurants waar je heerlijk kunt genieten van het entertainment op het plein. Sinds 1998 staat de Grote Markt van Brussel zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Koninklijk-Paleis

Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis ligt in het centrum van Brussel en dit paleis wordt als werkplek gebruikt door de koning. Hier worden de meeste feesten, recepties en plechtigheden gehouden en het is ook het officiële adres van het hof. Het is echter niet het woonadres van de koning. Dit is bet Kasteel van Laken wat buiten het stadscentrum ligt. Het is echt een kolossaal gebouw met vijf verdiepingen en een ontelbaar aantal grote zalen. Denk hierbij aan de troonzaal, de Eretrap en de Spiegelzaal. Verder heeft het paleis ook nog een prachtig aangelegde Franse tuin.

De-Hallepoort

De Hallepoort

De Hallepoort heeft vroeger (zoals de naam al doet verklappen) als poort van de stad Brussel gefunctioneerd. Tegenwoordig dient de poort als museum waar diverse kunstwerken uit verschillende oudheden tentoongesteld liggen. De poort werd in 1381 gebouwd en het is de enige stadspoort uit Brussel die nog overeind is gebleven. Zeker als je meer te weten wil komen over de geschiedenis van de stad is dit dus een goede plek om meer informatie in te winnen. Je vindt de stadspoort aan de rand van het centrum, tickets voor de Hallepoort zijn online te verkrijgen. De poort is makkelijk te bereiken door de metro te pakken. Stap dan uit bij station Hallepoort (makkelijk toch!?).

Warandepark

Warandepark

Het Warandepark wordt ook wel het ‘Park van Brussel’ genoemd. Het is een stadspark wat zich in het centrum van de stad bevindt en het is daarom ook heerlijk om hier even te komen genieten van wat de natuur je te bieden heeft. Door de centrale ligging van het park kan je hier lekker neerploffen nadat je de hele dag op de been bent geweest om alle bezienswaardigheden die de stad rijk is te bewonderen. Neem de picknickmand mee en een laken en ga hier lekker ’s middags lunchen of avondeten. Zo kan je bijvoorbeeld de dag op een gezellig manier afsluiten.

Stedentrip naar Brussel

Brussel is een ideale stad om een stedentrip naartoe te boeken. Even lekker uit de dagelijkse sleur en geheel nieuwe stad leren kennen. Geniet van een heerlijke Belgische wafel met slagroom of Vlaamse friet die je daarna op het terras weg kan drinken met de andere specialiteit van België; bier. Je vindt hier veel verschillende soorten die stuk voor stuk lekker wegdrinken. Dit zorgt zeker voor een ontspannen Stedentrip in Brussel.

Stedentrip aanbieders Brussel

Hotels in Brussel

Brussel is een stad die veel toeristen trekt. Het is dus ook zeker niet moeilijk om een geschikt hotel te vinden voor jouw verblijf. Zoals in vele grote steden is natuurlijk wel het meeste te beleven in en rondom het centrum van Brussel, dus zorg ervoor dat je een hotel uitzoekt waarbij je niet al te ver uit dit centrum zit. Gelukkig is dit tegenwoordig makkelijk uit te zoeken via de vele boekingswebsites.

Museum in Brussel

Brussel heeft een breed scala aan musea in de stad. Het maakt dus niet uit naar wat voor museum je in Brussel je op zoek bent, de kans dat ze iets hebben wat jou interesseert is erg groot. Als je een groot fan bent van musea koop dan zeker voor jouw bezoek een Brussel Card. Hiermee krijg je gratis toegang tot 44 musea in Brussel en nog veel korting op andere attracties, restaurants en shops in de stad. Zo mis je geen enkel museum in Brussel.

Belgisch-Stripcentrum-Museum

Belgisch Stripcentrum Museum

Wie is er nou niet opgegroeid met de Donald Duck of Suske en Wiske? Voor iedereen die hier nog een leuke herinnering aan heeft is het Belgisch Stripcentrum Museum een erg leuke toevoeging van de dag. In het museum worden diverse Belgische striptekenaar tentoongesteld. Denk hierbij aan Willy Vandersteen (bekend van Suske en Wiske) en André Franquin (Robbedoes en Kwabbernoot). In het museum vind je ook een restaurant waar je heerlijk een hapje kunt eten, nadat je in de bibliotheek oude strips terug hebt gelezen. Breng weer jeugdherinneringen op in dit originele museum van Brussel.

Museum-van-de-Stad-Brussel

Museum van de Stad Brussel

Als je dan toch musea aan het bezoeken bent, dan kan natuurlijk het museum over de stad Brussel niet ontbreken. Dit museum is gevestigd in het Broodhuis. Dit is het museum waar ook de kostuums van Manneken Pis tentoongesteld staan, dus hier sla je twee vliegen in één klap. Zoals je waarschijnlijk al wel verwacht kan je in het museum van Brussel meer te weten komen over de geschiedenis van Brussel. Hoe is de stad ontstaan en welke verhalen is de stad rijk? Je vindt er ook een collectie aan schilderijen en andere oudheden die door de jaren heen hier verzameld zijn.

NIMA-brussel

NIMA

Voor de liefhebbers van hedendaagse kunst is er in Brussel ook genoeg animo. Bijvoorbeeld het NIMA. Dit museum bevat een collectie van meer dan 100 werken welke sinds 2016 verzameld zijn. Het zijn kunstwerken die bij de tijd zijn hierdoor zie je enorm veel verschil in de kunstwerken die er tentoongesteld worden. De verschillende kunstenaars laten op hun eigen speciale wijze met hun creativiteit de kijk op het leven zien, wat leuke en eigenzinnige kunstwerken opgeleverd hebben. Met de Brussel Card is het museum gratis te bezoeken, dus dat is al mooi meegenomen!

Trein naar Brussel

Het is zeker een goede optie om met de trein naar Brussel te reizen. Het grote voordeel hiervan is ook dat op het moment dat je uitstapt, dat je dan direct in het centrum van de stad bent. Hier zijn natuurlijk ook de bezienswaardigheden van Brussel te vinden, waardoor je in één klap op de juiste plek bent. Verder heb je ook geen last van files of het zoeken van een parkeerplaats en kan iedereen genieten van een drankje, want niemand hoeft terug te rijden. Ideaal!

Blogs over Brussel

eten en drinken brussel

5x duurzaam eten & drinken in Brussel

Hoe maak je jouw reis zo groen mogelijk? Onder andere door minder te vliegen, te kiezen voor bestemmingen dicht bij huis en ook door milieubewuste horeca te bezoeken. Onlangs was ik voor een korte werktrip in de hoofdstad van België

Lees verder »
Openbaar vervoer in Brussel

Openbaar vervoer in Brussel

Brussel is de hoofdstad van België en telt rond de 180.000 inwoners. Wij kennen Brussel vooral als de stad van Manneke Pis en het Atomium. De Belgische stad is erg groot en modern. Je kan als toerist dan ook eenvoudig

Lees verder »
Scroll naar boven