5x duurzaam eten & drinken in Brussel

Hoe maak je jouw reis zo groen mogelijk? Onder andere door minder te vliegen, te kiezen voor bestemmingen dicht bij huis en ook door milieubewuste horeca te bezoeken. Onlangs was ik voor een korte werktrip in de hoofdstad van België en ontdekte daar de leukste eco eettentjes. Hier deel ik mijn tips voor duurzaam eten en drinken in Brussel.

Inhoudsopgave:

Duurzame restaurants

Wat maakt een restaurant duurzaam? Een milieuvriendelijke maaltijd kan groen zijn op verschillende manieren. Misschien staan er alleen maar lokaal geproduceerde lekkernijen op het menu of bestaan de gerechten enkel uit biologische ingrediënten. Ook zijn er horecagelegenheden die steeds minder dierlijke producten serveren, wat niet alleen diervriendelijk is, maar ook nog eens beter voor de natuur. Houd je van duurzaam reizen? Dan hoort milieubewuster eten op je reisbestemming daar ook een beetje bij. 

Deze duurzame lunchrooms en restaurants in Brussel kan ik zeker aanraden:

Martine

Martine (Charleroise Steenweg 80, 1060 Sint-Gillis)

Wat gelijk opvalt bij binnenkomst is het strakke en trendy interieur van Martine. Je bent hier welkom voor een verantwoorde lunch, brunch of diner en er is ook een mogelijkheid tot afhalen. 

De seizoensgebonden gerechten zorgen ervoor dat het menu iedere keer weer een verrassing is. Wat er verkrijgbaar is, dat krijg je op je bord. Veel gerechten bevatten ontzettend veel groente, dus het eten hier is ook nog eens gezond. Ruime keuze voor de vegetariërs ook!

Tero eten en drinken Brussel

Tero (1 Rue Saint-Bernard – 1060)

Het concept van Tero is simpel en gezellig: kleine (en zeer smakelijke) gerechtjes delen met je tafelgenoten. Ieder seizoen wordt de kaart vernieuwd met ingrediënten die op dat moment verkrijgbaar zijn. Dat doen nu veel restaurants, maar wat dit restaurant zo duurzaam maakt is dat de groenten afkomstig zijn van een ecologische moestuin. 

Ook de wijnkaart is hier eco. De afkortingen achter de namen van de verschillende wijnen geven aan of het een natuurwijn betreft, een biologische wijn of een biodynamische wijn. En de enkele vis- en vleesgerechten op de kaart zijn nauwkeurig geselecteerd.

Les Filles

Les Filles (Rue du Vieux – 46, 1000)

Les Filles heeft meerdere restaurants in Brussel. Op verschillende plekken in de Belgische hoofdstad kun je dus genieten van deze biologische en lokale lekkernijen. De kaart is niet heel uitgebreid, maar alles wat je hier eet is zeer smaakvol.

Je kunt hier ook terecht voor snacks en handige meeneembakjes en -bekers voor onderweg. En er worden regelmatig leuke cursussen en workshops gegeven!

Hummus X Hortense

Hummus X Hortense (De Vergniesstraat - 21050)

Echt duurzaam eten en drinken in Brussel doe je bij Hummus X Hortense. Een luxe ervaring om nooit te vergeten. Hier combineren ze duurzame ingrediënten met het zero waste principe. Dat wil zeggen: zoveel mogelijk onderdelen van een ingrediënt worden hier gebruikt op de kaart. Zit er maïs in je gerecht? Van de restanten van de kolf wordt bijvoorbeeld wijn gemaakt. 

Het restaurant werkt samen met een biologische boerderij en blinkt niet alleen uit in gastronomische hapjes, maar serveert ook bijzondere cocktails! Een diner hier is niet goedkoop, maar dan ben je wel gegarandeerd een bijzondere ervaring rijker.

Chalet Robinson eten en drinken Brussel

Chalet Robinson (Embarcadère Trail, 1 – 1000)

De weg naar Chalet Robinson is al een aanrader. Het gebouw ligt namelijk middenin het park van Brussel. Een groene oase in de drukke stad. En daar, op een eiland, vind je dus Chalet Robinson. Een restaurant dat alleen via een pontje te bereiken is. 

Net als de eerder genoemde duurzame restaurants, serveren zie hier ook zoveel mogelijk lokale en vers geproduceerde producten.

Nog meer eco hotspots?

Brussel zit vol met groene hotspots. Denk bijvoorbeeld maar aan de zero waste winkel ‘The Barn’ en daar tegenover de winkel Yuman waar kleine duurzame ondernemers hun mooiste spullen verkopen. 

Ga ook zeker even langs bij de chocolatier Mike and Becky waar ze echt eerlijke chocola verkopen in de mooiste wikkels. Duurzaam overnachten doe je onder andere in Green Key hotel Made in Louise. Lees hier alles over mijn duurzame overnachting in Brussel

Liefs, Mirjam

Blogger bij eengoedverhaal.nu

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven