Hoe bereid je een roadtrip voor? 8 handige tips!

Ga jij binnenkort een roadtrip maken? Zorg er dan voor dat je goed bent voorbereid! Er is niks vervelender dan onderweg stil komen te staan omdat er iets met je vervoer is. Ook zijn er vele dingen waar je aan moet denken. Heb ik een internationaal rijbewijs nodig? Zijn er bepaalde regels in een land waar ik me aan moet houden. Wij hebben 8 handige tips voor je op een rij gezet zodat jij goed voorbereid aan je roadtrip kan gaan beginnen!

Inhoudsopgave:

Auto-gereed

1. Zorg dat je auto, camper of motor gereed is

Het allerbelangrijkste tijdens je roadtrip is je vervoer. Zorg er dan ook goed voor dat je hem goed hebt nagekeken voor vertrek. Check ook hoe lang er nog APK op zit en of er niks vervangen of ververst moet worden. Er is namelijk niks vervelender dan onderweg langs de kant te staan met te weinig olie of een vuile luchtfilter. Het is ook handig om motorolie en ruiterwisservloeistof mee te nemen, mocht je het toch nodig hebben.

Ga je touren op je motor? Zorg er dan niet alleen voor dat je motor gereed is, maar ook je uitrusting. Het is erg belangrijk dat je motorkleding en motorhandschoenen nog in goede conditie zijn. Als je kleding al een tijdje in de kast lag te verstoffen kan het ook zo zijn dat er scheuren in zijn gekomen of verdroogd is. Check dus goed van te voren of je alles compleet hebt om op je motor te stappen!

2. Internationaal rijbewijs

Als je in het buitenland gaat rijden moet je er goed op letten of je een Internationaal rijbewijs nodig hebt. In deze landen heb je dat namelijk nodig om geen boete te riskeren. Bij de ANWB kan je jouw rijbewijs laten vertalen en dit is 1 jaar geldig. Let wel op dat je jouw gewone rijbewijs ook altijd meeneemt op reis, deze moet je ook kunnen aantonen.

Vignet

3. Vignetten

Gaat jouw roadtrip door Europa heen? Zoek dan van te voren uit waar je wel of niet een vignet moet hebben. Deze kan je vaak bij de benzinepomp in het land zelf aanschaffen, maar het is goedkoper om het bij de ANWB al te kopen. Er zijn verschillende soorten vignetten die voor een bepaalde periode geldig zijn. Weet je nog niet waar jouw reis heen gaat of wanneer je in een bepaald land bent? Dan heb je ook vignetten die een jaar geldig zijn, maar dat is dan een stuk duurder uiteraard.

Kriskras door Europa dagen bij Pharos Reizen!

4. Milieusticker

In sommige Europese landen is een milieusticker verplicht. Deze sticker geeft aan of jouw auto wel schoon genoeg is om een stad te mogen betreden. Steeds meer steden hanteren deze regels waardoor je goed van te voren moet bekijken of je hem nodig hebt. Mocht je er één nodig hebben, bestel ze dan op tijd! Het kan soms een paar weken duren voordat je de sticker binnen hebt.

Verkeersregels

5. Verkeersregels

Elk land is anders en zo zit dat ook met de verkeersregels. Iets waar je van te voren wel even in moet verdiepen. Zo rijden ze in sommige landen links en mag je ook rechts inhalen als er meer dan 2 banen zijn. Tijdens je roadtrip wil je niet voor verrassingen staan of ruzie krijgen met medeweggebruikers. Vooral in Italië rijden ze als gekken, daar lijken helemaal geen regels te zijn haha.

Camper huren via Camptoo

6. Creditcard

Vaak kan je in het buitenland geen overnachting meer boeken zonder creditcard. Alleen dit is al een goede reden om een creditcard aan te schaffen. Ook kan het als back-up dienen als je bankpas wordt gestolen of in een bepaald land niet werkt. Mocht je tijdens je roadtrip iets willen huren, zoals een bootje of een auto, dan kan dat ook alleen met een creditcard. Deze moet dan ook op naam van de bestuurder staan, anders wordt het niet geaccepteerd.

Offline-navigatie

7. Offline navigatie

Mocht je geen ingebouwde navigatie hebben in je auto, dan kan je heel gemakkelijk Google Maps gebruiken. Je kan hierbij de kaarten offline gebruiken door ze te downloaden. Dit kan handig zijn als je een slechte internet verbinding hebt, of zelfs helemaal geen bereik hebt. Zorg er wel voor dat je telefoon goed is opgeladen, want een navigatie kost nogal veel batterij. Ook is het verstandig om een goede telefoonhouder aan te schaffen zodat je goed zicht hebt op je telefoon.

Muziek-playlist

8. Muziek playlist

Zeg nou zelf, muziek maakt een autorit een stuk leuker en zorgt ervoor dat de tijd wat sneller gaat. Soms kom je op stukken waar echt niks te zien is of moet je een groot stuk over de snelweg rijden. Het kan dan handig zijn om een leuke playlist te maken in Spotify of Youtube. Zo heb je jouw eigen muziek en deze kan je ook downloaden zodat je niet afhankelijk bent van internet. Want de radio draait vaak niet echt leuke muziek in het buitenland.

Op zoek naar inspiratie voor jouw roadtrip? Lees dan hier alles over de mooiste roadtrips door Italië. Waar gaat jouw roadtrip naar toe?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven