De schoonheid van Limburg

In 2020 zijn we met ons allen meer in eigen land op vakantie gegaan. Met de nog onzekere situatie voor 2021 in het vooruitzicht is het extra interessant om te kijken waar de pareltjes in eigen land zich bevinden. Limburg is wat dat betreft een prachtig gebied om heerlijk in eigen land weg te zijn. Het heeft in zo veel opzichten zo veel te bieden, en dat is exact waar de schoonheid van Limburg voor ons grotendeels in opgesloten zit.

Als bijna Limburgse (Ella uit Nijmegen) en echte westerling en Amsterdammer (Geert) hebben wij Limburg de afgelopen jaren echt in ons hart gesloten. Sindsdien streven we er naar om minimaal 1x per jaar naar Limburg te gaan en dat willen we ook nu we voor onbepaalde tijd op reis zijn blijven doen. Het was dan ook geen toeval dat we onze lange ‘wereldreis’ in september 2020 zijn gestart in Limburg. En voor ons als ‘Ella en Geert’ begon het allemaal ooit in Maastricht.

Limburg

Maastricht

Wij houden van Maastricht, zeker omdat we er in 2012 ons eerste bijzondere weekendje weg samen vierden, maar vooral ook omdat het steeds meer voelt als ‘thuiskomen’ na al die jaren. Maastricht is echt een warme en Bourgondische stad waar we ons kunnen onderdompelen in de ontspannen sfeer en kunnen genieten van al het mooie, leuke en lekkers dat de stad heeft te bieden. Onze favoriete wijk is Wyck , hetgeen wellicht geen verrassing meer zal zijn gezien het populaire karakter van de wijk. Wyck ligt aan de oostoever van de Maas en als je vanaf het centrum de Sint Servaasbrug over wandelt loopt je zo Wyck binnen. Het is een hippe en sfeervolle buurt met leuke hotelletjes, authentieke winkeltjes van lokale ondernemers en gezellige cafe’s en restaurants. Aangezien wij vegan zijn komen wij altijd graag bij eetcafe Ceramique in de Rechtstraat midden in Wyck. 

Als vegans smokkelen we natuurlijk ook wel eens en zeker in Maastricht lopen wij dit ‘gevaar’. Als we in de stad zijn gaan we ook altijd even langs bij Piece of Cake in de Boschstraat. Daar eet je de lekkerste cupcakes met een heerlijke (speciale) koffie erbij! Maar ook voor lunch of high tea kun je er heel goed terecht. En een begrip in Maastricht en een super gezellige locatie voor de borrel onder de authentieke Limburgers is cafe de Bobbel in de Wolfstraat. De Wolfstraat is vlak bij het Onze Lieve Vrouweplein aan de westoever van de Maas. Uiteraard is het Onze Lieve Vrouweplein gezellig door de vele terrassen maar het is ook super leuk door de kleine gezellige straatjes rondom dit plein te slenteren. Juist deze straatjes maken het sfeervol door de koppelsteentjes en de unieke winkeltjes. Hoewel het niet echt een ‘klein’ winkeltje is, is de geweldige boekhandel ‘Dominicanen’ in de Dominicanenkerk (en gelijknamige straat) een absolute aanrader. Een oase van diverse boeken en lectuur in een prachtige kerk voor de echte leesliefhebber, je kunt er zo uren ronddwalen en ook genieten van een kopje koffie in het cafe. Maar Limburg is natuurlijk veel meer dan Maastricht, er zijn nog zo veel leuke stadjes en dorpjes, en ook wij ontdekken iedere keer weer nieuwe dingen!
Aan de Beemden (1)

Camping in Limburg

Sinds een aantal jaar reizen we graag met camper en onze uitvalsbasis is dan altijd de mini camping Aan de Beemden in Hulsberg. Het is een heerlijke kleine boerderij camping waar veel ruimte is voor persoonlijke benadering en de faciliteiten uitstekend zijn, er zijn weinig schonere campings en wij hebben er al heel wat bezocht. Daarnaast ligt het op een gunstige locatie midden in het zuidelijk deel van Limburg dus dat werkt prima als vertrekpunt voor alle leuke uitstapjes in de provincie. Ellen en haar gezin zorgen altijd voor een gezellige gemoedelijke sfeer met als goede voorbeelden de lokale ijskar die elke zaterdagavond langs komt en de heerlijke lokale producten die je voor een zeer schappelijke prijs van de boerderij kunt kopen. En vanaf de camping loop je eigenlijk zo de Limburgse heuvels in en kun je direct het prachtige landschap en pittoreske kleine dorpjes in de omgeving zoals Wijnandsrade, Aalbeek, Schimmert en Nuth ontdekken.

Onze aanbevelingen:

  1. Roompot ->Bekijk hier het aanbod!
  2. Landal ->Bekijk hier het aanbod!
  3. Bungalowspecials -> Bekijk hier het aanbod!
  4. Heerlijkhuisjes -> Bekijk hier het aanbod!
Limburgse-heuvels

Wandelen en Fietsen door de Limburgse heuvels

In 2019 hebben we e-bikes aangeschaft en dat opent veel deuren in Limburg. Het heuvellandschap zorgt natuurlijk voor fikse uitdagingen en die zijn met een gewone fiets vaak te uitdagend. Met een goede e-bike kom je eigenlijk overal in Limburg en dat is reuze fijn. Zowel de officiële en niet officiële fietsroutes zijn geweldig, wij maken veel gebruik van de routes van route.nl maar je kunt daar natuurlijk makkelijk van afwijken of delen van routes combineren. Een van de mooiste routes die we in september 2020 hebben gefietst was de route die ons vanuit Valkenburg (vlakbij Hulsberg) door de zuidelijke heuvels via Margraten naar Vaals bracht (verder door naar Aken kan bijvoorbeeld ook) en via Gulpen en Schin op Geul weer terug. Route.nl heeft ook aan app die zeer gebruiksvriendelijk is en handig in het gebruik onderweg met telefoonhouder op de fiets.

Bovenstaande geldt eigenlijk voor de wandelpaden in Limburg, ook hier heeft route.nl heel veel aanbod. Maar net als bij de fietsroutes is het zeker in Limburg heel goed te doen en eigenlijk ook aan te bevelen om op de bonnefooi te gaan wandelen en dan de (digitale) kaart of route.nl achter de hand te houden. Zeker met wandelen in Limburg levert deze aanpak vaak verrassende wendingen op, je komt op plekken waar je anders niet snel zou komen en je ziet dingen die je anders niet snel zou zien.

Wijnroutes-Limburg

Wijnroutes

Voor velen zal het een verrassing zijn maar Limburg kent zelfs een aantal officiële wijnroutes want er zijn diverse wijngaarden in Limburg, en de belangstelling voor wijn uit Limburg neemt toe. Op Route des Vins is alle informatie terug te vinden over wijngaarden, producenten, verkopers en de lokale horeca. Tevens zijn op Route des Vins de verschillende routes met informatie over alle wijngaarden terug te vinden. In 2020 hebben wij, ondanks de covid-situatie een groot deel van het programma van de Limburgse wijnweek niet doorging, de route Wahlwiller gedaan. Dit is een route waar langs 5 wijngaarden liggen in de streek rond Wahlwiller en Eys. Wahwiller wordt inmiddels als een “wijndorp” gezien en tijdens de route hebben we de Wittemer Wijngaard bezocht, een relatief kleine maar hele mooie wijngaard met 1200 stokken. We hebben er heerlijk in de wijngaard gezeten en van de fijne wijnen mogen proeven, een superleuke ervaring op zo’n kleine wijngaard in eigen land.

De Limburgers

Maar wat zou Limburg zijn zonder de Limburgers. Wij hebben de Limburgers keren kennen als lieve, vriendelijke, warme, bourgondische en vooral gastvrije mensen. En inmiddels hebben we ook vrienden in Limburg die we altijd even opzoeken als we er zijn of ze komen ons opzoeken bij de camper zoals afgelopen jaar. De Limburgers zorgen er mede voor dat je je dicht bij huis in een andere wereld begeeft waar je direct een andere sfeer ervaart en je thuis voelt.

Zoals gezegd, ook nu we voor onbepaalde tijd op reis zijn keren we jaarlijks terug naar Limburg om nieuwe dingen te blijven ontdekken en de vrienden die we er inmiddels hebben gemaakt te blijven ontmoeten. Dus Limburg, tot ziens ergens in de zomer van 2021!

 

Deze gastblog is geschreven door Ella en Geert! 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

4 gedachten over “De schoonheid van Limburg”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven