Wat te doen in Antwerpen? | De top 9 highlights!

Antwerpen is de tweede grootste stad van België, en een fascinerende plaats om te bezoeken. Het is een prachtige havenstad, vol geschiedenis en cultuur. Daardoor is het een geweldige plaats om een weekend door te brengen om de stad te verkennen of voor het maken van een stedentrip.

Omdat de stad de grootste haven van het land herbergt, kun je er heerlijk eten, met talloze restaurants die plaatselijke visspecialiteiten serveren. Geen reis naar Antwerpen zou daarnaast compleet zijn zonder te proeven van de beroemde Belgische chocolade. De stad is ook bekend om haar kunst, met musea die het werk van plaatselijke kunstenaars tentoonstellen en de vele regelmatige festivals die in de stad plaatsvinden.

Als je in de Belgische stad Antwerpen ronddwaalt, is het niet moeilijk een reden te vinden om er van te houden. Wandel bijvoorbeeld door het park dat midden in de stad ligt, waar je de moderne Centrale Bibliotheek vindt. Als je een liefhebber bent van Vlaamse kunst, ga dan naar het MAS museum. Het is net heropend na vier jaar gesloten te zijn geweest voor renovatie. En als je toch in de stad bent, breng dan zeker een bezoek aan de Grote Markt, het meest iconische plein van Antwerpen. Daar kan je overigens ook direct het imposante stadhuis vindt.

Kortom: deze authentieke havenstad heeft enorm veel te bieden – ontdek in dit artikel wat te doen in Antwerpen!

Inhoudsopgave:

Eilandje-Antwerpen

Eilandje

Als je iets speciaals zoekt om te doen tijdens je bezoek aan Antwerpen, is een uitstapje naar het beroemde Eilandje een ideale manier om een dagdeel te vullen. Het eilandje is een populaire plek voor een rustige wandeling. Het eilandje werd in de 19e eeuw  aangelegd als maatregel om de stroming van de Schelde tegen te houden.

Het overstromen van de rivier was een chronisch probleem voor de stad Antwerpen, en deze oplossing werd meerdere malen gebruikt. Vandaag de dag is deze bijzondere plek zoveel meer dan alleen de oplossing van een groot probleem en staat het vol met hoogtepunten.

Een populaire manier om Eilandje te bezoeken is met een bootje vanaf de dokken bij het Deurganckdok. De boottocht duurt maar een paar minuten. Als je het eiland bereikt hebt, kun je een ontspannen wandeling maken door de vele prachtige straten.

Het-Stadhuis-van-Antwerpen

Het Stadhuis

Het stadhuis van Antwerpen is een van de mooiste en meest iconische gebouwen van de stad, en zijn geschiedenis is al even indrukwekkend. Het Stadhuis dateert uit de jaren 1400, en het is sindsdien de zetel van de regering van de stad geweest. Die deed in de jaren 1800 zelfs dienst als het belangrijkste administratieve gebouw voor het hele land België. Hij wordt zeker gezien als één van de mooiste bezienswaardigheden in Antwerpen.

Het stadhuis is overigens gelegen aan de Grote Markt, waar we verderop in het artikel nog op in zullen gaan.

Het Rubenshuis

Het Rubenshuis

Antwerpen is een droombestemming voor veel toeristen. Antwerpen is ook een stad die veel te geven heeft. De stad is een bloeiende metropool, en de mensen die er wonen zijn vriendelijk en gastvrij. Daardoor is het een geweldige plaats om te verkennen. Er is echter één plaats in de stad die boven de rest uitsteekt: Het Rubenshuis. Dit bijzondere gebouw is een must-visit voor iedereen die meer wil weten over de boeiende geschiedenis van de stad.

Het Rubenshuis is hierdoor een locatie die je eigenlijk niet mag missen tijdens je verblijf in Antwerpen. Het was ooit het huis van Peter Paul Rubens, en is nu een museum vol van zijn werken. Het is een schitterend gebouw, dat zich perfect leent om tijdens een vrije dag van te genieten.

Er zijn ook tal van cafés en restaurants in de buurt van het Rubenshuis om voor, of na je bezoek een heerlijke eetervaring te bieden.

De Grote Markt

Grote Markt

De Grote Markt is een mooi historisch plein in het centrum van de stad en het grootste van België. Het is de thuisbasis van de beroemdste attractie van de stad: de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Een bezoek aan de markt staat garant voor de nodige gezellige uren en is een ideale plek om je reis door Antwerpen mee te beginnen.

En als je er toch bent, vind je er ook een aantal andere mooie musea, waaronder het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, dat werken van Rubens en veel andere bekende Belgische schilders bevat.

dierentuin-van-Antwerpen

De dierentuin van Antwerpen

Hoewel er tal van redenen zijn om Antwerpen te bezoeken, zou de dierentuin van de stad toch wel een speciaal plekje moeten hebben. De dierentuin heeft enorm veel verschillende diersoorten om te bewonderen. Maar er is veel meer in de dierentuin van Antwerpen dan toeristen op voorhand verwachten. Van opgezette dieren die zo echt lijken dat je voor de gek gehouden kunt worden, tot een kinderboerderij – er is voor elk wat wils!

De Zoo van Antwerpen is een van de grootste en oudste dierentuinen van België. Het is een geweldige plek om een dag door te brengen tijdens je reis naar Antwerpen. De Zoo herbergt meer dan 3.000 dieren, die 473 soorten vertegenwoordigen. De Zoo is verdeeld in 3 thematische gebieden: de Tropische Zone, de Open Zoo en het Aquarium. De Tropische Zone herbergt de grote katachtigen, waaronder de leeuwen en de Sumatraanse tijgers, en de kleine katachtigen, waaronder de luipaarden en de cheeta’s. De Open Zoo toont dieren die voorkomen in de savanne, de woestijnen en de ijzige streken.

Museum-aan-de-Stroom

Museum aan de Stroom

Het Museum aan de Stroom in Antwerpen is gevestigd in een gebouw dat in 1905 gebouwd werd als elektriciteitscentrale. Het werd in 2002 geheel vernieuwd om er de groeiende collectie van het Museum voor Fotografische Kunst in onder te brengen.

Dit museum heeft een collectie beeldende kunstfotografie – bestaande uit zowel historische stukken als hedendaagse stukken die in het museum tentoongesteld worden. Een ideale plek voor een onvergetelijk dagje uit.

De-Kathedraal-van-Antwerpen

De Kathedraal van Antwerpen

De Kathedraal van Antwerpen is de grootste gotische kerk in de Lage Landen. Het is een must-see attractie voor iedereen die een reis naar Antwerpen maakt. De kathedraal is door de UNESCO erkend als Werelderfgoed, en dat is geen verrassing. Het verbluffende interieur is een van de grootste ter wereld, en de geschiedenis van het gebouw gaat bijna 800 jaar terug.

Er zijn een paar redenen waarom de Kathedraal van Antwerpen een bezoek waard is, en daar zijn de mensen die in de stad wonen het over eens. Allereerst is er de omvang: met 123 meter is de kathedraal bijna even lang als hoog, het is het op twee na grootste gebouw in heel België. De binnenkant is minstens zo indrukwekkend, met ruim 150 beeldhouwwerken en ruim 100 gebrandschilderde ramen.

Sint-Pauluskerk

Sint-Pauluskerk

De Sint-Pauluskerk, gelegen in het hart van de stad, is een prachtige gotische kerk die zowel toeristen als plaatselijke bewoners aantrekt. Eigenlijk is het de kerk van het volk: ze werd in de 15de eeuw gebouwd door het Sint-Lucasgilde, dat uit kunstenaars bestond.

Maar de Sint-Pauluskerk is meer dan een mooi gebouw. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kerken in de omgeving. De kerk is vooral geliefd om haar gebrandschilderde ramen, waaronder 38 ramen die door vooraanstaande Antwerpse families aan de kerk geschonken werden.

Chocolate Nation

We eindigen de lijst met misschien wel de nummer 1 van de meest bijzondere bezienswaardigheden in Antwerpen. In het hart van de stad is Chocolate Nation een must-see attractie voor alle chocoladeliefhebbers. De chocoladefabriek ligt in de oude stad, het oude havengebied van de stad. Het biedt een unieke kijk achter de schermen op hoe de beroemde Belgische chocolade gemaakt worden.

De rondleiding begint met een film over de geschiedenis van de chocolade, die illustreert hoe cacao wordt verbouwd, gedroogd, geroosterd en gemalen tot de chocolade die we allemaal kennen. Daarna worden de bezoekers de fabriek zelf binnengeleid, waar ze te zien krijgen hoe de producten gemaakt worden. Het eindigend met een proeverij waar alle smaken worden uitgelegd en je de zelfgemaakte producten mag proeven.

De winkel biedt een groot aanbod aan chocoladeartikelen, van chocoladerepen tot bonbons voor bij de koffie. Vergeet dus zeker niet om nog iets lekkers uit de winkel mee te nemen om thuis nog eens heerlijk te kunnen nagenieten van je bezoek!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

1 gedachte over “Wat te doen in Antwerpen? | De top 9 highlights!”

  1. Pingback: Beste vintage en tweedehands winkels in Antwerpen, België – My Wanderlust Diary

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven