Op wandelvakantie in de Alpen

Vind je het heerlijk om veel tijd in de natuur door te brengen? En vind je het ook heerlijk om flinke afstanden te wandelen? Dan is een wandelvakantie in de Alpen mogelijk een perfecte vakantie voor je.

Tijdens zo’n vakantie draait alles om maar twee dingen: wandelen en genieten van al het moois om je heen. Als je door de Alpen heen wandelt, kom je eigenlijk ogen tekort. Je geniet van prachtige vergezichten, van koeien op de bergen en van pittoreske dorpjes. 

Welke route je gaat lopen, is volledig aan jezelf om te bepalen. Belangrijk voordeel hierbij is dat de Alpen vrij groot zijn. Je kunt dus alle kanten op wat betreft de wandelingen die je gaat maken.

Wil je je wandelvakantie in de Alpen graag zo goed mogelijk aanvangen? Neem dan onderstaande tips op je gemakje door. Met deze tips zorg je voor de best mogelijke voorbereiding.

Inhoudsopgave:

route-voorbereiden

Tip 1: bereid de route minutieus voor

Het advies is om vooraf al je route goed uit te stippelen. Houd hierbij goed rekening met het gebied in de Alpen; het is bergachtig. Dit betekent dat je waarschijnlijk geen al te hoge gemiddelde snelheid gaat halen. Een wandeling in Nederland kun je echt niet met een wandeling in de Alpen vergelijken.

Hoe je een goede route uit kunt stippelen? Via het internet vind je hier alle benodigde informatie voor. Daarnaast kun je je laten informeren en inspireren door mensen die reeds zo’n wandeling hebben gemaakt.

overnachten wandelvakantie alpen

Tip 2: bepaal hoe je wilt overnachten

Tijdens je wandelvakantie in de Alpen kun je uit verschillende accommodaties kiezen. Eén van de mogelijkheden die je hebt, is om je tentje mee te nemen. Het is echter niet overal toegestaan om wild te kamperen. Een andere optie die je hebt, is om leuke hotelletjes of hostels te boeken. Hierbij hoef je niet per sé voor luxe te kiezen, zeker niet als je het zo goedkoop mogelijk wilt houden.

Het is in ieder geval belangrijk om hier vooraf over na te denken. Als je eenmaal weet waar je wilt overnachten, kun je de accommodaties vooraf al boeken. Dit geeft rust voordat je aan de wandeltocht begint. En ook tijdens het wandelen weet je dat je komende nacht van een fijne nachtrust verzekerd bent.

wandelschoenen dames lowa

Tip 3: koop goede wandelschoenen

Eén van de beste tips is wellicht dat je goede wandelschoenen moet dragen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de wandelschoenen van Lowa. Dit merk levert kwaliteit en biedt ook veel soorten schoenen aan.

Zo biedt dit merk veel wandelschoenen dames en heren aan. Je kunt uit verschillende modellen en uit verschillende hoogtes kiezen. Zo kun je voor lage wandelschoenen kiezen, maar ook voor hoge schoenen. Aan jou de keus. 

Belangrijk is vooral dat de wandelschoenen perfect zitten. Je moet hierbij niet alleen naar de schoenen kijken, maar ook naar je voeten. Heb je bijvoorbeeld behoorlijk brede voeten? Dan moet je wandelschoenen met een brede leest uitkiezen.

wandelvakantie alpen camera

Tip 4: neem een fotocamera of GoPro mee

Tijdens je wandelvakantie in de Alpen doe je prachtige indrukken op. Je onthoudt ongetwijfeld veel indrukken, maar lang niet alle. Om toch zoveel mogelijk te onthouden, is het aan te raden om een camera of GoPro mee te nemen. Hiermee maak je de fraaiste foto’s en filmpjes tijdens je wandelvakantie.

Tip: denk ook aan het opladen van de camera en/of GoPro. Wellicht is het verstandiger om een extra accu te kopen. Daarmee voorkom je dat je elke nacht de accu op moet laden.

Oad - Wandelvakanties

Tip 5: trek er de nodige tijd voor uit

Op vakantie is het zaak om te genieten, te genieten en nog eens te genieten. Om dat voor elkaar te krijgen, is het verstandig om je vakantie zo ruim mogelijk te plannen. Kun je bijvoorbeeld 2 weken van huis zijn? Pak dan ook de volle 2 weken. 

Dit zorgt ervoor dat je niet elke dag van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat kunt wandelen. Je kunt er bovendien voor kiezen om eens een dagje rust in te plannen. Als je voor een landelijk hotel met zwembad kiest, kun je tijdens dat dagje heerlijk bijkomen. En je voeten ook!

EHBO kit wandelvakantie

Tip 6: neem een EHBO kit mee

Tijdens een wandeltocht kan er van alles gebeuren. Je kunt je enkel verzwikken, met je hoofd tegen een tak aanlopen of lelijk ten val komen. Om tegen dergelijke ongelukken zo goed mogelijk voorbereid te zijn, zou je altijd een EHBO kit mee moeten hebben.

In deze kit zit bijvoorbeeld verband, pleisters en een brace. Dergelijke zaken kunnen tijdens een wandeling altijd van pas komen. Zeker als je gaat wandelen in de Alpen; hier is de grond niet altijd even vlak.

verlichting tijdens wandeling

Tip 7: neem goede verlichting mee

Het leuke van een wandelvakantie is dat het relatief spannend is. Je weet niet 100% zeker over wat voor terreinen je loopt of hoe lang de route precies duurt. Dit is aan de ene kant spannend, maar aan de andere kant ook uitdagend. Zo is het goed mogelijk dat je pas ’s avonds laat bij je accommodatie aankomt.

Alleen al daarom is het verstandig om goede verlichting mee te nemen. Neem bijvoorbeeld een felle zaklamp mee en lampjes die je op je rugzak vast kunt maken. Dit licht komt voor jezelf goed van pas, maar ook voor andere mensen. Je valt immers een stuk beter op, bijvoorbeeld voor weggebruikers.

Tip 8: houd het weerbericht goed in de gaten

Tot slot is het advies om het weerbericht goed in de gaten te houden. Wordt er veel regen voorspeld? Dan is het advies om regenkleding mee te nemen en aan te trekken.

Wordt er juist heel warm voorspeld? Probeer dan luchtige kleding mee te nemen. Maar, vergis je niet. Doordat de Alpen zo hoog zijn, is het weer nogal veranderlijk. Het ene moment schijnt het zonnetje lekker, waarna je het volgende moment in een zware regenbui terechtkomt. Ook dit is een goede reden om het weerbericht nauwlettend in de gaten te houden.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven