Tips voor een betaalbare stedentrip in Istanbul

Turkije is een land vol met verrassingen. Hoewel de meeste Nederlanders afreizen naar de bekende toeristische badplaatsen, kan je ook een geweldige tijd beleven in de stad Istanbul. Het is een unieke plek waar iedereen een keer moet zijn geweest. En dat is ook goed mogelijk, aangezien je voor een relatief laag bedrag een retourticket naar Istanbul op de kop kan slaan. In de Turkse megastad kan je ook veel leuke activiteiten ondernemen met een laag budget. Wij hebben daarom enkele tips voor jullie op een rijtje gezet voor een betaalbare stedentrip in Istanbul!

Inhoudsopgave:

Reizen met een Istanbulkart

Het openbaar vervoer is bijzonder goed geregeld in de Turkse stad. Je hebt een geweldig vervoersnetwerk tot je beschikking. Stap in de metro, bus, boot of de tram en ontdek de wereldstad. Je kan steeds losse kaartjes kopen voor het openbaar vervoer, maar dat is onhandig en eigenlijk ook best prijzig. Eigenlijk kan je beter een zogeheten ‘Istanbulkart’ aanschaffen. De kaart is vergelijkbaar met de OV-kaart in Nederland. Je koopt voor 1,25 euro een reiskaart en die kan je naar eigen voorkeur opladen. Ook krijg je dan nog korting op de ritjes. Het is een voordelige en leuke manier om Istanbul door te reizen.

Streetfood-stedentrip-istanbul

Eten en drinken op straat

Een van de grootste voordelen van een stedentrip in Istanbul is dat je heerlijk kan eten en drinken. Je kan allerlei lokale specialiteiten proberen en vaak zijn de prijzen lager dan in Nederland. In Istanbul kan je voor zeer schappelijke bedragen lekker eten. Streetfood is namelijk echt een ding in de Turkse stad. Je kan voor minder dan een euro heerlijke gerechten proeven. Vooral de simel broodjes zijn echt heel populair en door de hele stad verkrijgbaar. Het is goedkoper dan een duur restaurant en vaak nog lekkerder ook.

Blauwe-Moskee-in-Istanbul

Bezoek de Blauwe Moskee in Istanbul

Je kan in Istanbul diverse populaire en beroemde bezienswaardigheden bezoeken. De Blauwe Moskee staat bij vrijwel alle toeristen op de eerste plaats op het lijstje. De moskee kent van de buitenkant een wat saaie uitstraling, maar dat is slechts schijn. Zodra je binnenloopt dan staat er een grote verrassing op je te wachten. De blauwgekleurde binnenkant ziet er geweldig uit en komt net uit een sprookje. Overigens kan je de Blauwe Moskee gratis bezoeken, dus waarom zou geen kijkje gaan nemen?
Turks-fruit-Istanbul

Turks fruit proeven in het park

Een van de bekendste hapjes in Turkije is vanzelfsprekend het Turks fruit. In de toeristische gebieden is de prijs voor het zoete hapje behoorlijk hoog. Vraag even na waar de inwoners het Turks fruit kopen, dat is meestal van een betere kwaliteit en het kost vaak een stuk minder. Je kan ook naar het Gulhane Parki gaan en een van de winkeltjes binnenwandelen. Er worden namelijk proeverijen aangeboden. Je kan voor een bedrag van rond de 4 euro een leuke proeverij aan Turks fruit voorgeschoteld krijgen. Wij vonden dit één van de leukste dingen om te doen.

Rondreizen door Turkije | FOX.nl
Grand-Bazaar-Istanbul

Wandelen over de bazaar

De Grand Bazaar in Istanbul is een unieke plek om eens te bezoeken. Maak een wandeling over de bazaar en ga op zoek naar een leuk cadeautje of een souvenir. Je kan er echt alles kopen, waaronder kleding en zelfs kunstwerken. Het is altijd bizar druk op de bazaar, dus daar moet je wel rekening mee proberen te houden. De toegang is gratis, wat natuurlijk mooi meegenomen is. Vanzelfsprekend kan je ook een hapje eten op de bazaar in Istanbul.

Boottocht-over-de-Bosporus

Boottocht over de Bosporus

De Bosporus is één van de hoogtepunten tijdens een stedentrip in Istanbul. Je kan de stad ook vanaf het water aanschouwen en een prachtige boottocht maken over de Bosporus. Dagelijks vertrekken er de hele dag door boottochten vanaf de haven. Je kan overigens al online een ticket kopen, zodat je zeker bent van een plekje op de boot. De eindbestemming is Anadolu Kavagi. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur. Je kan onderweg genieten van het mooi uitzicht over de stad. Je zal langs de bekende paleizen en huizen van Istanbul varen. Mocht je een tochtje maken met de reguliere veerpont dan duurt de tocht drie uur, maar je kan onderweg wel op verschillende plekken uitstappen. Het is dan mogelijk om een bezoekje te brengen aan het gezellige Sariyer, dat bekend staat om zijn traditionele restaurantjes.

Hop On Hop Off bussen in Istanbul

In alle grote Europese steden krijgen reizigers de kans om een ritje te maken in de Hop On Hop Off bussen. Dit zijn eigenlijk gewoon toeristenbussen die stoppen bij alle bekende bezienswaardigheden en activiteiten in de Turkse stad. De tickets voor de Hop On Hop Off bussen kosten 50 euro en dat lijkt in eerste instantie erg duur. Echter mag je één of twee dagen onbeperkt reizen met de bussen. Een groot voordeel is dat alleen toeristen gebruik maken van de bussen en het hierdoor een stuk rustiger is dan wanneer je reist met het reguliere openbaar vervoer.

De Hop On Hop Off bussen stoppen onder andere bij de Blauwe Moskee, de Grand Bazaar en de wereldberoemde Bosporus Brug. Gedurende de rit zal een gids je van alles vertellen over de omgeving. Je kan online alvast ticket aanschaffen voor de Hop On Hop Off bussen. Je krijgt dan een voucher in de mail en die kan je gebruiken wanneer jij dat maar wilt. Bij aankoop van een ticket krijg je ook gratis toegang tot het vermakelijke Miniaturk en het Naval Museum. De Hop On Hop Off bussen rijden in Istanbul twee verschillende routes. Daarnaast beschikken de bussen over kosteloze Wi-Fi, waardoor je de foto’s direct kan doorsturen naar familie en vrienden.

Egyptische-Bazaar-in-Istanbul

Egyptische Bazaar in Istanbul

Je hebt verschillende markten in Istanbul, waaronder de populaire Egyptische Bazaar. De markt is het kleurrijkste van allemaal en je kan overal heerlijke hapjes en drankjes nuttigen tijdens je stedentrip in Istanbul. Het is ook de perfecte plek om kruiden te kopen, want echt alle soorten kruiden zijn hier verkrijgbaar voor hele lage bedragen. Doorgaans is het bijzonder druk op de Egyptische Bazaar, maar dat kan ook juist heel gezellig zijn. De toegang tot de Egyptische Bazaar is gratis, maar de markt is wel op zondag gesloten.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven