Een actieve vakantie onder de zon beleef je tijdens een surf camp in Portugal

Zon, zee en strand zijn op zich natuurlijk al geweldige ingrediënten voor een geslaagde vakantie. Als je naar een surf camp in Portugal gaat, dan kun je daar nog een aantal andere aantrekkelijke aspecten aan toevoegen. Surfen is een geweldige workout en onwijs leuk om te doen. Het is een perfect excuus om lange uren in het water en aan het strand door te brengen. Tijdens het surfen begint je adrenaline te vloeien. Je bent in direct contact met de prachtige natuur en het is bijna onmogelijk om je niet levendig en geïnspireerd te voelen.

Inhoudsopgave:

Surfen-voor-alle-niveau’s

Surfen voor alle niveau’s

De meeste mensen die naar een surf camp in Portugal komen zijn beginnende of licht gevorderde surfers. Het surf camp is er dus op ingesteld om beginners de best mogelijke ondersteuning te bieden bij het leren surfen. Je kunt in het camp lessen boeken en materiaal huren. De surfboards en de lessen zijn speciaal ontwikkeld om de eerste ervaringen zo aangenaam mogelijk te maken. Doordat er meestal meer beginners zijn, kun je samen oefenen nadat de les afgelopen is. Als je geen kracht meer hebt dan is er altijd een plek om te ontspannen.

Surf camps in Portugal staan op goede locaties voor beginners

Er zijn in Portugal veel geschikte plekken om te beginnen met surfen. Op deze plekken is de zeebodem niet zo stijl en ontwikkelen de golven zich op een rustige en langzame manier. Daardoor heb je meer tijd om alle acties uit te voeren die nodig zijn om op je surfboard te komen staan. Als je er toch afvalt zul je niet zo heftig ‘gespoeld’ worden als op plekken waar de golven hoger en sterker zijn. De meeste surfcamps liggen direct aan een strand met goede golven voor beginners. Je hoeft dus niet ver te zeulen met je board en kunt op elk moment van de dag het water induiken om te oefenen.

Elk begin lijkt moeilijk

Leren surfen is een heel avontuur. In het begin zul je het gevoel hebben dat het nooit gaat lukken. Je moet leren wanneer je moet beginnen met peddelen om een golf te pakken. Je zult tientallen keren het opstaan moeten oefenen op het strand. En als je dan eindelijk door een golf wordt meegevoerd, blijkt het opstaan een stuk lastiger op die bewegende onstabiele massa die je board in het water is. Na deze eerste indrukken gaat het echter snel beter. Je spieren beginnen te begrijpen hoe het werkt en steeds meer kleine bewegingen gaan vanzelf. De meeste studenten leren binnen een paar dagen om een golf te pakken en op te staan.

surf-camp-in-Portugal-gevorderde

Ook gevorderden kunnen in een surf camp in Portugal terecht

Zo gauw je het surfen een beetje onder de knie krijgt wil je steeds meer tijd in het water doorbrengen. Beginnersgolven zijn voor iedereen leuk want je raakt letterlijk nooit uitgeoefend. Voor gevorderden worden daarnaast door het surf camp uitstapjes georganiseerd naar andere ‘breaks’. Er zijn veel verschillende plekken langs de kust van Portugal. De karakteristieken van de golven worden gevormd door de hoek waarop de golven op de kust afkomen en de hellingsgraad van de kust. Zo kan het gebeuren dat een ander gedeelte van dezelfde baai juist hogere, agressievere golven heeft.

Een bezoekje aan wereldberoemde surfspot Nazaré

Het stadje Nazaré ligt zo’n 50 kilometer ten noorden van Lissabon. Deze plek is in de surfgemeenschap wereldwijd bekend vanwege de enorme golven die er ontstaan. Bij Praia do Norte is onder het water een kloof die ervoor zorgt dat de golven extreem omhoog geduwd worden. Hier worden soms golven van meer dan 20 meter hoog gesurfd. Als er een kampioenschap wordt gehouden in Nazaré terwijl je in een surf camp in Portugal bent, dan organiseert het camp vaak een dagje uit om dit natuurgeweld te aanschouwen.

Flowtrack Summer

Je deelt je ervaring met andere enthousiaste mensen

Surfen is één van die activiteiten die de leukste kant in iedereen naar boven haalt. Doordat iedereen aan het leren is, ontstaat er een fijn gevoel van gemeenschap en ondersteuning. Je wordt blij van elke golf die door jou of je surfbuddies genomen wordt. Naast de tijd die je op het strand en in het water doorbrengt is er veel ruimte om te ontspannen. Een surf camp in Portugal heeft altijd een plek om lekker rond te hangen en van het uitzicht te genieten. Soms is er een bar in het surf camp zelf en zo niet, dan worden er uitgaansavonden georganiseerd.

Het personeel staat altijd voor je klaar

Surf camps in Portugal worden gerund door relaxte mensen die zelf erg van surfen en goed gezelschap houden. Zij zullen ervoor zorgen dat je goed ontvangen wordt. Een gemoedelijke sfeer maakt het makkelijk om alles te vragen wat je nodig hebt en zonder problemen nieuwe vrienden te maken. De ruimtes zijn erop ingesteld om je op je gemak te laten voelen en je te ondersteunen bij het vinden van je weg naar de oceaan. Het personeel is geïnteresseerd in jou als potentiële nieuwe surfbuddy, vriend(in), of simpelweg als klant.

beste surf camps in Portugal

De beste surf camps in Portugal

De ervaring die je opdoet in een surf camp in Portugal is van veel verschillende factoren afhankelijk. Het is belangrijk dat de plek je op je gemak stelt. Wat daarvoor nodig is, is voor iedereen anders. Sommige mensen houden van een sfeer waarin ze een beetje gepusht worden om vooruit te gaan, terwijl anderen juist uit hun schulp kruipen als er helemaal geen prestatiedruk is. Je zult echter merken dat surfen geen competitieve sport is. De meeste surfers juichen net zo hard wanneer jij je eerst golf pakt, als wanneer ze een pro door een tunnel zien rijden.

Aspecten die een verschil maken

Bij het zoeken naar het beste surf camp in Portugal kun je het beste op je intuïtie vertrouwen. Bekijk verschillende websites en doe verder onderzoek bij degenen die je een goed gevoel geven. Daarvoor kun je bijvoorbeeld kijken naar de activiteiten die ze aanbieden, hoe ver het dichtstbijzijnde dorp met winkels en uitgaansgelegenheden is en welk soort publiek ze trekken. Je wilt nakijken of de accommodatie die het surf camp biedt voor jou in orde is en of ze het soort eten koken waar jij gelukkig van wordt. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de surflocatie bij jouw niveau en voorkeuren past.

Luxury surf camp Portugal

Portugal is het land bij uitstek voor luxueuze surf camps die toch betaalbaar zijn. In deze surf camps wordt werkelijk aan alles gedacht. Vaak boek je hier een uitgebreid pakket met surflessen, materiaal, gezond en uitgebreid eten, yoga lessen, massages en gezellige barbecues. Waar simpeler surf camps vaak werken met tenten en camping, kun je bij een luxury surf camp in Portugal rekenen op een goed bed in een slaapzaal of op een privékamer. Er is meestal een zwembad aanwezig en een balkon met fatboys en ligstoelen met uitzicht op zee.

De beste surflocaties in Portugal

Er zijn oneindig veel goede surflocaties in Portugal. Het land heeft meer dan 832 kilometer kustlijn. In het midden zijn een aantal stranden die vooral voor gevorderden geschikt zijn. Ook in die regio’s vind je op andere stranden goede spots voor beginners. De stranden van Ericeira bijvoorbeeld zijn een geliefde locatie voor surfers met allerlei verschillende niveaus. Dit is dan ook één van de regio’s in Portugal waar je de meeste surf camps kunt vinden. Als je van daaruit een stukje verder naar het noorden gaat, kom je uit in Peniche. Ook hier is voor elk wat wils. Een andere populaire surfspot vlakbij Lissabon is Cascais. Bekijk hier welke surf camps in Cascais er zijn!

Surf spots in het noorden

In het noorden van Portugal rond de stad Porto is het weer een stuk koeler. Hier is het ook in de zomer nog goed uit te houden als je geen saunaliefhebber bent. In de winter zul je hier echter niet veel surfers vinden. Het najaar brengt de meeste ‘swell’ (hoge golven), waardoor het ‘t favoriete jaargetijde is van meer gevorderde surfers. Praia da Torreira ligt zo’n 40 kilometer ten zuiden van Porto. Dit strand staat bekend om zijn consistente golven die op sommige plekken naar links en op andere plekken naar rechts breken. Daardoor is het de perfecte plek voor beginners en licht gevorderden die klaar zijn om een korter en sneller board te gaan gebruiken.  

Surf-camps-in-de-Algarve

Surf camps in de Algarve

In het zuiden van Portugal ligt de Algarve. Deze zonovergoten regio is bekend om het geweldige klimaat. Hier kun je eigenlijk het hele jaar door aan het strand hangen. In de Algarve zijn ook veel goede surfplekken. Aan de zuidkust zijn een aantal perfecte plekken voor beginners. Doordat de kust daar naar het oosten afbuigt, zijn er een aantal stranden waar de golven niet zo direct op de kust afkomen. Daardoor zijn ze vaak makkelijker om op te leren surfen. Burgau is één van de beste plekken en Albufeira is een badplaats waar goede beginners golven ontwikkelen als er wat ‘swell’ is. 

De beste surf spots aan de westkust van de Algarve

Iedere Portugese surfer heeft zijn eigen favoriete plek. Wat ze uitkiezen heeft te maken met hun manier van surfen. Sommige surfers hebben liever ‘left-handers’ (golven die naar links breken) en anderen liever ‘right-handers.’ Sommigen surfen liever grote golven en anderen spelen liever op een longboard. Aan de westkust bevinden zich een aantal stranden met goede golven voor verschillende niveau’s. Zo liggen rond Carrapateira een aantal geweldige breaks die genoeg verschillen om voor iedereen interessant te zijn. Ook de stranden rond Arrifana en Beliche zijn erg geliefd.

Flowtrack summer 13+

> Hoe boek je een surf camp in Portugal?

Er zijn veel verschillende manieren om een surf camp in Portugal te boeken. De meest betrouwbare manier is natuurlijk via direct contact met het surf camp te maken. Ook kan je gemakkelijk op Booksurfcamps.com kijken. Als je weet welke soort ervaring jou interesseert, dan kun je dat direct in je zoektermen verwerken. Je kunt bijvoorbeeld zoeken naar een surf camp in een bepaalde regio, of een luxury camp. 

> Wanneer kan ik het beste een surf camp in Portugal boeken?

Je kunt jouw verblijf boeken via de website van het surf camp dat je hebt uitgekozen. Als je in het hoogseizoen wilt gaan is het verstandig om zo vroeg mogelijk te boeken. De meeste surf camps in Portugal zijn gezellig klein, waardoor ze maar gelimiteerd plek hebben. Als je later bent en er achter komt dat het camp van jouw keuze al vol is voor de weken dat je er wilt zijn, dan kun je altijd contact met ze opnemen en vragen of ze een ander surf camp in de omgeving kunnen aanraden. Buiten het hoogseizoen kun je meestal overal wel terecht. Veel surf camps in Portugal zijn tot wel zes maanden per jaar open.

> Is een surf camp in Portugal geschikt voor beginners?

Ja! Surf camps in Portugal zijn juist helemaal ingesteld op beginners en licht gevorderde surfers. Ze bieden een plek waar je begeleid, op een veilige manier met de sport kennis kunt maken. Dit hele proces is veel leuker als het vallen en opstaan met anderen wordt gedeeld. Zo kun je ‘s avonds onder het genot van een biertje lachen over alle keren dat je vergeefs begon te peddelen, een golf over je heen kreeg en de eerste keer dat je wankelend op je board stond en de adrenaline rush mocht ervaren die zoveel mensen naar het surfen trekt.

Gevorderde surfers en surf camps

Ook gevorderde surfers komen nog graag naar hun favoriete surf camp in Portugal. Zij hebben vaak goede herinneringen aan de tijd dat ze zelf leerden surfen en houden van de gemoedelijke sfeer in het camp. Misschien komen ze met vrienden die net leren surfen. Gevorderden kunnen ervoor kiezen om met een gids naar een break te gaan die hen uitdaagt. Doordat in de camps louter surffanaten werken, is er nooit gebrek aan vrienden om mee te surfen. Vaak brengen gevorderde surfers een tijdje in een camp door om vervolgens met een paar vrienden de beste golven van het land op te zoeken.

Flowtrack summer

> Waar in Portugal kan ik het beste een surf camp boeken?

Er zijn overal aan de Portugese kust goede golven te vinden. Als je echt voor het surfen gaat, dan is het natuurlijk verstandig om te checken of de golven direct voor de deur van je surf camp geschikt zijn voor jouw niveau en voorkeuren. Dat is op veel plekken zo. Daarom kun je een regio uitkiezen die je aanspreekt. In het zuiden is altijd het warm en zonnig, rond Lissabon heb je toegang tot de stad en de interessante regio rond sintra. De grotere bekendere surfspots zoals Ericeira hebben veel leuke uitgaansgelegenheden waar surfers bij elkaar komen en genieten van een drankje en een dansje.

> Wat neem ik mee naar een surf camp in Portugal?

Het toffe aan een goed georganiseerd surf camp in Portugal is dat je eigenlijk niet veel nodig hebt. Je krijgt er eten, een slaapplaats en een plek om te wassen. Surfboards, wetsuits en andere materialen zijn beschikbaar, net als lessen. Dat betekent dat je vooral moet denken aan de standaard vakantie uitrusting. Kleren, bikini, toiletartikelen. Het is natuurlijk verstandig om waterbestendige zonnebrandcrème te kopen. Voor mensen die een bril dragen is een koordje belangrijk dat je bril op zijn plek houdt en voor lenzendragers een extra paar lenzen voor het geval dat je er één verliest in het water

Ben je klaar voor een geweldige ervaring?

Surfen is één van die activiteiten die ervoor zorgen dat fanatiekelingen nergens anders over kunnen praten. Het brengt je in een staat van zijn. Als je meedeint op de bewegingen van de oceaan en haar kracht leert gebruiken om jezelf te bewegen, dan lijken al je zorgen ineens niet meer belangrijk. De combinatie van zon, zee, strand, beweging, leren, een ontspannen sfeer en leuke mensen maakt het tot een perfecte vakantie. Surf camps in Portugal bieden een veilige en gezellige omgeving om de wereld van de golven in te duiken en jezelf een tijdje geniaal te vermaken.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven