Radio Kootwijk, een uniek gebouw op de Veluwe

Het voormalig zendgebouw genaamd Radio Kootwijk ligt midden op de Veluwe. Begin 20ste eeuw werd hij gebouwd met de reden om te kunnen communiceren met Nederlands-Indië. Dit was in die tijd vrij bijzonder en nog niet eerder mogelijk. In de omgeving stonden ook een watertoren, transformatorhuisjes en pomphuisjes. Ook waren er woningen, kantoren en een hotel wat Radio Kootwijk een echt dorp maakten. Nu is het vooral een prachtig en uniek stukje Nederland waar dagelijks veel mensen komen wandelen. Lees in dit blog meer over dit unieke gebouw op de Veluwe!

Inhoudsopgave:

Wandelen bij Radio Kootwijk

Wandelen bij Radio Kootwijk

Radio Kootwijk ligt op een prachtige plek midden in de natuur. Het is dan ook een perfecte plek om je wandelroute te starten. Ze hebben het je al makkelijk gemaakt door een route van maar liefst 12,5 kilometer uit te zetten met rode paaltjes. Deze wandelroute staat ook wel bekend als de Heidewandeling waarbij je ook een stukje Hoog Buurlose Heide meepakt. Daarnaast zijn er meerdere wandelroutes, zo kan je hier vaker naartoe en steeds weer een nieuw stukje natuur ontdekken. Neem ook zeker je camera mee! Hier kan je echt prachtige plaatjes schieten. 

Rondleiding met gids

Omdat er vaak congressen of evenementen in het gebouw plaatsvinden, is het gebouw  niet vrij toegankelijk voor publiek. Echter kan je wel met een gids dit zendstation van binnen bekijken. Het is een populaire excursie en er wordt veel informatie gedeeld over de geschiedenis van dit unieke gebouw. Het wordt dan ook zeker aangeraden om een rondleiding te boeken tijdens je dagje uit. Ook kun je er voor kiezen om een concert bij te wonen, dan ervaar je de goede akoestiek van dit gebouw.

Activiteiten bij Radio Kootwijk

Elk jaar zijn er diverse activiteiten bij Radio Kootwijk. Staatsbosbeheer wilt deze unieke plek daardoor onder de aandacht brengen bij een groot publiek. Je leert Radio Kootwijk beter kennen en je leert veel over de geschiedenis. Ook zijn er excursies in de prachtige natuur, zowel overdag als s’avonds laat.

Bronstexcursies

In de maanden september en oktober is het paartijd voor de edelherten. In deze periode, ook wel bronst genoemd, laten de mannetjes van zich horen met de lokroep. S’avonds kan je dan met een gids mee de bossen in en je laten verrassen door deze bijzondere gebeurtenis. Het is een leuke luister excursie op een unieke plek!

Volle maan wandelingen

Een zeer bijzondere belevenis bij Radio Kootwijk is een volle maan. Je gaat eerst met een kop koffie kijken hoe de zon ondergaat. Alleen dit is al een prachtig plaatje! Daarna ga je met de gids mee naar de heidevelden en zandverstuivingen. Vanuit hier kan je de maan zien opkomen. Het heldere licht van de volle maan zorgt voor een mysterieuze sfeer in de bossen. Het is een mooie belevenis als je van avontuur houdt!

Lichtjeswandelingen

Op 27 en 28 december wordt er een route van 5 kilometer uitgezet voor de jaarlijkse lichtjeswandeling. Er worden talloze lichtjes langs de route gezet waarna je een heerlijke wandeling kan maken. Het is wel vaak koud, dus kleed je goed warm aan! Na je wandeling kan je naar het hoofdgebouw om op te warmen en een drankje te doen.

Hoe kom je bij Radio Kootwijk?

Ten westen van Apeldoorn ligt Radio Kootwijk midden op de Veluwe gelegen. De weg er naar toe is goed begaanbaar en er zijn genoeg parkeergelegenheden. Zo is er een betaald parkeerterrein waar je jouw auto neer kan zetten. Een dagkaart kost 5 euro en je loopt zo de natuur in! Een stukje terug kan je de auto ook aan de kant neerzetten, dan is het een paar 100 meter lopen. Ook is Radio Kootwijk prima te bereiken met de fiets, dan kan je zelfs langs het gebouw opfietsen en een mooie route afleggen.

Heerlijke vakantieparken in Nederland, België en Duitsland
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven