Openbaar vervoer Madrid; Met de metro, bus of taxi?

De hoofdstad van Spanje is een geweldige vakantiebestemming. Jaarlijks reizen er honderdduizenden Nederlanders naar Madrid voor een welverdiende vakantie. Eenmaal aangekomen in Madrid wil je natuurlijk direct op verkenningstocht. Aangezien het om een grote stad gaat met ruim drie miljoen inwoners kan je het beste reizen met het openbaar vervoer in Madrid. Gelukkig is het vervoersnetwerk optimaal en kan je eenvoudig de hele stad doorkruisen. Bekijk hieronder meer informatie over de metro’s, bussen, toeristenbussen, huurfietsen en huurauto’s.

Inhoudsopgave:

Metro in Madrid

Metro in Madrid

De Spaanse hoofdstad Madrid staat bekend om zijn geweldige vervoersnetwerk. Je kan als toerist dan ook eenvoudig reizen met de metro’s. Dit is de eenvoudigste manier om jezelf door de stad voort te bewegen. Er rijden de hele dag door metrolijnen van de luchthaven naar het centrum van Madrid. In totaal bestaat het metronetwerk uit dertien verschillende metrolijnen. De lijnen brengen de reiziger naar alle hoogtepunten in de stad en de wijken buiten Madrid. De metro’s starten dagelijks om 06:00 uur met rijden en komen om 02:00 uur tot stilstand. Je zal bij iedere halte maximaal drie minuten moeten wachten op de eerstvolgende metro, in het weekend kan het overigens negen minuten duren.

Wat kost een metrokaartje?

Een metrokaartje voor een enkele rit kost 1,50 euro. Een enkeltje is geldig binnen het centrum en kent de naam ‘Sencillo’. Je kan ook buiten de stad reizen met een enkeltje, al kost dat dan wel 0,10 euro tot 2 euro extra. Het is dan ook slimmer om een ‘Combinado’ aan te schaffen, dat is een enkele rit voor het volledige netwerk en kost 3 euro. Daarnaast kan je voor een bedrag van 12,20 euro ook een 10-rittenkaart kopen en gebruiken voor meer dan één persoon. Kinderen tussen de 0 en 4 jaar oud mogen gratis reizen met de metro’s in Madrid.

Toeristenkaarten voor het openbaar vervoer in Madrid

Er zijn voor de toeristen ook nog speciale vervoerskaarten verkrijgbaar, genaamd ‘Abono Turistico’. Je kan een toeristenkaart kopen voor 24 uur (8 euro), 48 uur (13,40 euro) of 72 uur (17,40 euro). Er zijn overigens ook nog reiskaarten voor een hele week beschikbaar. Kinderen tussen de 4 jaar en de 11 jaar kunnen de reiskaarten voor de helft van de prijs aanschaffen.

Je kan alle metrotickets kopen bij de ticketautomaten op de haltes of bij één van de vele loketten. Daarnaast zijn de reiskaarten vaak ook verkrijgbaar bij de tabakswinkels in de hoofdstad.

Bussen in Madrid

Bussen in Madrid

Er rijden door heel Madrid ook bijzonder veel bussen. Je kan alle hoogtepunten binnen de stad en in de directe omgeving ontdekken met de bus. Een voordeel van reizen met de bus is dat je onderweg kan genieten van de beeldschone omgeving. Dat is heel anders dan de metro’s, die rijden namelijk ondergronds. Als toerist kan het even zoeken zijn naar de juiste buslijnen, maar er zijn genoeg mensen die je daarbij een handje willen helpen.

In Nederland zien wij altijd de eindbestemming van een bus op het vervoersmiddel aangegeven. In Madrid zie je zowel de beginhalte als de eindhalte aangegeven. Je kan in het bushokje bekijken waar de bus nog meer stopt. Het kaartje voor de bus is identiek aan het ticket voor de metro. Je kan vaak ook nog tickets aanschaffen bij de bestuurder. Vergeet overigens niet om jouw ticket af te stempelen. De bussen rijden normaliter tussen 06:00 uur en 23:30 uur. Als je een nachtbraker bent dan kan je ook reizen met de nachtbus.

Toeristenbussen-Madrid

Toeristenbussen

Het indrukwekkende Madrid kan je ook gaan ontdekken met één van de vele toeristenbussen. De welbekende Hop-On-Hop-Off bussen zijn namelijk ook aanwezig in de hoofdstad van Spanje. Het is een fijne en eenvoudige manier van reizen. Je kan de toeristenbussen al van een grote afstand herkennen, aangezien het om roodgekleurde dubbeldekkers gaat. De bussen rijden de hele dag door langs alle bezienswaardigheden, musea en andere hotspots in de stad. Je kan een dagkaart voor de toeristenbussen kopen en onbeperkt reizen. Je krijgt ook een audiogids tot je beschikking, waardoor je ook van alles te weten komt over de omgeving. Je kan instappen en uitstappen waar jij dat maar wilt.

De tickets voor de toeristenbus in Madrid kan je het beste online kopen. Je hoeft dan namelijk nergens meer in de rij te gaan staan en je kan meteen beginnen met reizen. Je komt bijvoorbeeld langs het beroemde stadion van Real Madrid, het Prado Museum en de winkelstraten. Er zijn twee verschillende routes beschikbaar en daarvoor heb jij slechts één dagkaart nodig.

De toeristenbussen in Madrid zijn 365 dagen per jaar beschikbaar voor de reizigers. In de winterperiode rijden er net wat minder bussen en zal je soms wat langer moeten wachten bij de halte. Een dagkaart kost slechts 21 euro voor volwassen en 10 euro voor kinderen. Je kan ook een kaart kopen voor twee dagen en dat kost 25 euro voor volwassenen en 13 euro voor kinderen. Echter reizen kinderen tot zes jaar gratis mee met de toeristenbus.

fiets-huren-madrid

Huur een fiets in Madrid

Fietsen doe wij niet alleen in Nederland, het is ook een populair vervoersmiddel in Madrid. Je kan namelijk door de hele stad een witte fiets huren. Let op, je kan uitsluitend betalen met een creditcard. De huurfietsen kennen ook wel de naam ‘BiciMAD’. Er zijn door de hele stad diverse punten te vinden waar jij een fiets kan ophalen of juist inleveren. Alle fietsen zijn elektrisch, waardoor deze ook populair zijn onder de oudere toeristen. Het is ook zeker wel noodzakelijk, aangezien je in Madrid soms een bijzonder steile straat op zal moeten fietsen.

Je kan de fiets ophalen bij één van de ophaalpunten. Er staan hier speciale apparaten, waar jij kan aangeven hoelang je een fiets wilt huren. Je kan betalen met een creditcard. Er zal ook 150 euro aan borgkosten worden ingehouden, maar die krijg je natuurlijk gewoon weer terug zodra je de fiets netjes inlevert. Je kan een fiets ook huren voor één of meerdere uren. Het eerste uur kost slechts 2 euro en de opeenvolgende uren kosten 4 euro. Het is dus ook een zeer betaalbare manier van reizen.

Taxi-in-Madrid

Taxi in Madrid

De comfortabelste manier van reizen in Madrid is met de taxi. Dit is overigens wel de duurste reismethode, maar de taxi’s zijn wel een stuk betaalbaarder dan in Nederland. Doordeweeks is het startbedrag slechts 2,40 euro en daarna betaal je ongeveer één euro extra per kilometer. In het weekend ligt de prijs net wat hoger. Je kan ook een taxi nemen van het vliegveld naar het centrum en dat kost rond de 30 euro. Er zijn bepaalde taxibedrijven die je voor een vast bedrag van 30 euro naar het hotel brengen, wij raden dat ook zeker aan. Alle officiële taxi’s zijn wit gekleurd en hebben een grote rode streep. Er zijn ook grotere busjes beschikbaar voor families en grote groepen.

Auto-huren-Madrid

Auto huren in Madrid

Vakantiegangers kunnen ook een auto huren in Madrid. Het is de ideale oplossing voor reizigers die ook de omgeving willen ontdekken. Of geen zin hebben om afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer in Madrid. Er zijn op het vliegveld diverse autoverhuurbedrijven gevestigd. Je kan dan direct een auto ophalen bij de luchthaven en deze ook weer op dezelfde locatie inleveren. Enkele bekende verhuurbedrijven zijn Europcar, Avis, Hertz, Ares Mobile en National Car Rent. Je kan online alvast een auto boeken tegen de beste prijs. Zorg er wel voor dat je een goede verzekering neemt, zodat je volledig gedekt bent bij ongelukken.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ontdek meer reisblogs!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven