Vakantie in de Eifel: Camping, vakantiepark, bezienswaarigheden, info & tips

De Eifel is een oud laaggebergte in het midden-westen van Duitsland. Het is onderdeel van het Rijnlands Leisteenplateau en hoort bij dezelfde bergketen als de Ardennen. De Eifel wordt begrensd door de valleien van de Rijn in het oosten en de Moezel in het zuiden. Het reikt tot net over de Belgische grens in het westen. Rondom het gebied liggen drie grote steden: Aken in het noorden, Trier in het zuiden en Koblenz in het oosten. De Eifel is het enige actieve vulkanische gebied in Duitsland. Voor Nederlanders is het – samen met de Ardennen – het dichtstbij gelegen (middelhoge)gebergte. Het is dan ook een populaire bestemming voor een vakantie Eifel. De regio werd al in het stenen tijdperk bewoond. Er zijn hier overblijfselen te vinden uit veel verschillende tijdperken. Doordat het in de middeleeuwen een grensgebied vormde tussen de gebieden van de aartsbisschoppen van Keulen, Trier en Luxemburg, zijn er enorm veel kastelen te vinden.

Vakantie in de Eifel

De Eifel ligt dichtbij Nederland. Als je naar het zuidoostelijke puntje van Limburg rijdt, hoef je enkel nog de grens over te steken om het gebied te bereiken. De regio is bekend om de groene valleien, middelhoge bergen en vele kastelen. Tijdens je vakantie in de Eifel zijn veel verschillende dingen te doen. De eeuwenoude dorpen zijn op veel plekken goed bewaard gebleven. Voor wandelliefhebbers zijn er wandelpaden die je dagenlang de beeldschone natuur invoeren. De vulkanische activiteit merk je vooral aan de hoeveelheid kuuroorden langs de geneeskrachtige bronnen die ontstaan door de lava in de grond.

Bezienswaardigheden in de Eifel

De Eifel ligt in het zuiden van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en in het noorden van de deelstaat Rijnland-Palts. De streek heeft veel verschillende attracties. De bekendste bezienswaardigheden van de Eifel bevinden zich in de goed bewaarde middeleeuwse stadjes en kastelen. Daarnaast is ook het prachtige groene heuvellandschap met zijn rivierdalen en oeroude bergtoppen een toeristische trekpleister. De bezienswaardigheden in de Eifel zijn makkelijk bereikbaar omdat de streek vanuit de meeste plekken in Nederland binnen drie uur bereikbaar is.

Cochem-de-Moezel

Cochem en de Geierlay-hangbrug

Het betoverende middeleeuwse stadje Cochem ligt in het zuiden van de Eifel aan de rivier Moezel. Het centrum van het stadje staat bomvol met oude barokke gebouwen en vakwerkhuizen die je het gevoel geven terug in de tijd te reizen. Boven het stadje torent de Reichsburg op zijn honderd meter hoge rots. Je kunt het kasteel bezoeken en in het weekend wordt in de kelder een ridder buffet geserveerd, dat net als in de oude tijden met de handen genuttigd wordt. Als je toch in de buurt bent, mag je een bezoekje aan de 360 meter lange voetgangersbrug van Geierlay niet missen. Deze bevindt zich 30 kilometer ten oosten van Cochem. Vanaf de schommelende hangbrug heb je een fantastisch uitzicht over het Mörsdorfer dal.

De-Dreimühlen-waterval

De Dreimühlen-waterval

De wonderschone Dreimühlen-waterval bevindt zich in het hartje van de Eifel. Je bereikt de watervallen door vanaf de parkeerplaats in Nohn één van de twee wandelroutes te volgen. De langere route bestaat uit een twee kilometer lang verhard wandelpad, dat ook voor kinderwagens geschikt is. Het water dat hier naar beneden komt, sijpelt door het poreuze kalksteen dat rijkelijk begroeid is met mos. Dit zorgt voor een betoverend tafereel. Wat deze waterval zo speciaal maakt, is dat de rotsen groeien. De hoge concentratie kalk in het water hecht zich namelijk aan het mos, waardoor er elk jaar tussen de tien en twintig centimeter bij groeit.

Blankenheim-Eifel

Het Ahrdal en Blankenheim

Langs de oevers van de Ahr bevindt zich het meest noordelijk gelegen wijngebied van Duitsland. Hier groeien een aantal blauwe druivensoorten in kilometerslange wijngaarden langs de oevers van de rivier. Je kunt hier de ‘Rotweinwanderweg’ lopen – een 35 kilometer lange route door de wijngaarden. De bron van de rivier bevindt zich in het idyllische stadje Blankenheim. Het water ontsnapt uit de kelder van een van de vele elegante witte vakwerkhuizen. Daarnaast staat het bekend als kuuroord. Als je een langere wandelroute wilt lopen, kun je in Blankenheim beginnen aan de Ahrsteig. Dit wandelpad van 110 kilometer volgt de gehele rivier tot aan de monding in de Rijn.

Vulkaaneifel

De Vulkaaneifel met zijn kratermeren

Het zuiden van de Eifel is duidelijk getekend door vulkanische activiteit. De laatste uitbarsting heeft ongeveer 10.000 jaar geleden plaatsgevonden, maar het gebied wordt nog steeds gezien als vulkanisch actief. Dat merk je bijvoorbeeld bij de koudwatergeiser van Wallenborn die door de lokale bevolking ‘der Brubbel’ genoemd wordt. Hier spuit elke 35 minuten water tot wel vier meter de lucht in. Daarnaast zijn er in deze regio een aantal ‘maaren’ te vinden. Dit zijn meren in de kraters van oude vulkanen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan. In de Laacher See borrelt nog steeds koolstofdioxide omhoog uit de magmakamers die eronder liggen. Bij Hildesheim bevindt zich de Arensberg waar je via een oude mijngang het midden van de krater kunt bezoeken.

Bad-Münstereifel

Bad Münstereifel

Het romantische stadje Bad Münstereifel ligt aan de Erft rivier. Het is één van de mooiste kuuroorden in de regio. In het idyllische stadje bevindt zich een Kneipp-kuuroord. Deze naam stamt van Sebastian Kneipp, een priester uit de 19e eeuw. Hij was overtuigd van de geneeskrachtige werking van de natuur in de vorm van gezonde lucht, water, en zonlicht. Volgens meneer Kneipp kun je het beste genieten van heilzame thermale wateren door te wandelen door een natuurlijk waterbassin, oftewel ‘Wassertreten’. Naast het kuuroord bevat het stadje ook een oude burcht en een aantal gezellige terrasjes langs de oevers van de rivier.

De-Hohe-Acht

De Hohe Acht

De Hohe Acht is 747 meter hoog en daarmee de hoogste berg van de Eifel. Ook deze formatie is ontstaan door vulkanische activiteit. Als je van bergen en uitzichtpunten houdt, dan moet je deze piek beklimmen tijdens je vakantie in de regio. Er zijn veel verschillende wandelpaden naar de top. Sommige zijn wat langer en klimmen rustiger omhoog, andere zijn wat steiler en sneller. Eenmaal op de top aangekomen moet je nog een klein stukje verder omhoog naar het platform bovenop de Kaiser Wilhelm toren. Van daaruit heb je een schitterend panorama uitzicht over de omgeving.

Vakantiepark in de Eifel

Je kunt tijdens je vakantie in de Eifel verblijven in één van de geweldige vakantieparken. Het Roompot Eifelpark Kronenburger bevindt zich in het midden van de regio, vlakbij een recreatiemeer. Hier vind je uitgebreide faciliteiten voor jong en oud. Ook vakantiepark Felsenhof in Gerolstein is zeer geschikt voor kinderen. Als je voor de rust en de natuur gaat, dan is vakantiepark Wirfttal van Landal iets voor jou. Dit park staat midden in het bos en heeft een eigen recreatieplas met waterfietsen. In het Nationaal Park Eifel kun je verblijven in het Dormio Resort Eifeler Tor, een geweldig vakantiepark met een eigen zwembad.

Vakantieparken in de Eifel

  1. Roompot -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Landal -> Bekijk hier het aanbod!
  3. Heerlijkehuisjes -> Bekijk hier het aanbod!
  4. BungalowSpecials -> Bekijk hier het aanbod!
  5. Natuurhuisje -> Bekijk hier het aanbod!

Camping in de Eifel

In de Eifel bevinden zich een groot aantal geweldige campings. Buiten het hoogseizoen kun je daarom altijd wel ergens een mooi plekje vinden om te overnachten. Misschien blijf je liever wat langer op één plek. In dat geval is het verstandig om een camping uit te zoeken die aansluit bij je wensen. In de Eifel kun je bijvoorbeeld op een camping verblijven met alle mogelijke faciliteiten voor kinderen. Daarnaast zijn er ook campings die speciaal zijn ingericht voor jongeren, wandelaars of natuurliefhebbers. Daarom is het verstandig om van te voren te bedenken of je liever in stilte wakker wilt worden, of met het gelach van de kinderen van de buren.

Top 5 campings in de Eifel

  1. Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Vacanceselect -> Bekijk hier het aanbod!
  3. Jetcamp -> Bekijk hier het aanbod!

Nationaal park Eifel

Voor natuurliefhebbers is het 110 vierkante kilometer grote Nationaal Park Eifel een geweldige bestemming. Het bekende Wildernis-Pad is een vierdaagse wandelroute die je door de heuvels, donkere bossen, bergbeekjes en bloemenweiden van het gebied voert. De route begint in Hürtgenwald in het noorden en loopt naar Monschau in het zuiden. In het park leven meer dan 1000 bedreigde dier- en plantensoorten. Daarnaast zijn er drie mooie stuwmeren. Op de Rursee kun je paddleboarden, kanoën of een tocht maken op een rondvaartboot. Daarnaast zijn er ook een paar mooie natuurlijke stranden. In het midden van het park ligt een kasteel uit de nazitijd.

Weer in de Eifel

Het weer in de Eifel is praktisch hetzelfde als in Nederland. De temperatuur ligt in de winter rond het vriespunt en in de zomer is het overdag lekker warm – als de zon schijnt. ´s Nachts (of op een regenachtige dag) kan het echter behoorlijk fris zijn. Doordat de Eifel wat verder naar het zuiden en landinwaarts ligt, valt er wel wat minder regen en kan het verschil tussen dag en nacht iets groter zijn dan in Nederland. Het andere verschil is het effect van de bergen op het weer. De Eifel staat bekend om de heftige regen- en onweersbuien. Het weer in de Eifel is geschikt voor een vakantie van april tot begin november. Voor recreatie is de zomer geschikter, maar in het voorjaar en najaar is de natuur op zijn mooist.

Blogs over de Eifel

Scroll naar boven