Vakantie langs de Moezel: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

De Moezel-rivier ontspringt in de Vogezen in Frankrijk, van waaruit het water door Luxemburg naar Duitsland stroomt. Bij Koblenz stroomt de Moezel in de Rijn. De Duitse Moezel is een betoverende regio rond deze rivier. Het bewogen verleden van het gebied bracht heersers ertoe zichzelf en hun terrein goed te willen beschermen door middel van kastelen. Veel van deze vestingen bestaan vandaag de dag nog steeds. De pittoreske dorpjes en stadjes van de regio hebben nooit een industriële revolutie doorgemaakt en bevatten kleurrijke vakwerkhuizen en cultureel-historisch erfgoed uit verschillende tijdperken. De befaamde Riesling wijndruiven worden nog steeds met de hand geoogst omdat de wijngaarden te steil zijn om machines te gebruiken. Dit alles maakt het een mooie bestemming voor een vakantie aan de Moezel!

Vakantie aan de Moezel

Het Duitse Moezelgebied is een favoriete vakantiebestemming voor Nederlanders en Belgen, omdat het maar een paar uurtjes rijden is. Sommige mensen komen zelfs voor een dagje, anderen blijven een weekend, maar ook voor een wekenlange vakantie is de Moezel zeer geschikt. Het prachtige groene heuvellandschap bevat volop paradijselijke plekjes om van de natuur te genieten. Wandelingen voeren naar betoverende uitzichten en de verfrissende rivier is nooit ver weg. Daarnaast bevatten de schattige oude dorpjes en stadjes vele interessante bezienswaardigheden om te ontdekken tijdens een vakantie aan de Moezel.

Bezienswaardigheden langs de Moezel

Het is moeilijk kiezen door de oneindige hoeveelheid bezienswaardigheden die het gebied langs de Moezel te bieden heeft. Of je nou komt voor de prachtige natuur, het cultuurhistorische erfgoed of de verfrissende rivier zelf, de regio zal je positief verbazen met alles wat ze in huis heeft. Ook moderne kunst is vertegenwoordigd en wel in het architectonische hoogstandje in Jugendstil in Traben-Trarbach. De vraag is dus niet: ‘Waar vind ik bezienswaardigheden langs de Moezel,’ maar: ‘Hoe kies ik het beste voor mij uit het enorme aanbod?’

De-Eltz-Burg

De Eltz Burg

Het sprookjesachtige kasteel Eltz Burg in Wierschem werd al in de 12e eeuw bewoond. Daarna werd het door de eeuwen heen steeds verder uitgebouwd. Het schittert op een steile rots in een groene bosrijke omgeving. Je kunt het kasteel bezoeken met een rondleiding. Deze neemt je onder andere mee naar de acht oude woontorens die allemaal een adembenemend uitzicht op de omgeving hebben. Ook de indrukwekkende schatkamer met oude wapens en kunstvoorwerpen inspireert tot fantasieën over het leven van de bewoners in andere tijdperken. Als je liever buiten vertoeft, kun je vanuit Moselkern in 40 minuten naar de Eltz Burg lopen. Het wandelpad voert door wonderschone natuur. De terreinen rond het kasteel zijn open voor het publiek. Vanaf het kasteel starten verschillende langere wandelroutes.

Deutsches-Eck-in-Koble

Het samenvloeien van de rivieren bij Deutsches Eck in Koble

De stad Koblenz staat waar hij staat door het samenvloeien van twee belangrijke rivieren, de Moezel en de Rijn. Daarom hebben ze precies daar een kunstmatige puntige landtong gebouwd met een standbeeld van Kaiser Wilhelm die in 1871 hielp om het Duitse Rijk te verenigen. Het origineel van dit standbeeld werd vernietigd in de Tweede Wereldoorlog die het Moezelgebied heftig raakte. In 1993 werd een replica geplaatst. Je hebt een geweldig uitzicht op Koblenz en Deutsches Eck vanuit de Koblenz Seilbahn. Deze vervoert je vanaf het 19e eeuwse Fort Ehrenbreitstein naar de Sint-Kastor Basiliek aan de Rijnoever. Vanuit de gondel heb je een uitzicht op de 14e eeuwse Balduinbrug en het oude centrum van Koblenz.

Cochem-de-Moezel

Cochem

Cochem is met slechts 5000 inwoners de tweede kleinste gemeente hoofdstad in Duitsland. Zo gauw je in het stadje aankomt, zul je echter direct begrijpen waarom het stadsrechten heeft en eeuwenlang een belangrijk bestuurscentrum van de regio was. Een enorme burcht torent hoog boven de stad uit op een rots van meer dan honderd meter hoogte. Deze burcht bevat een museum met kunst en voorwerpen uit verschillende toonaangevende tijden zoals de neorenaissance en de neobarok. Ook het oude marktplein, met zijn gekleurde vakwerkhuisjes, een schitterende antieke fontein en het oude stadhuis, heeft een geweldige sfeer. Je kunt hier lekker eten en leuke souvenirs kopen.

De-Geierlay-hangbrug

De Geierlay hangbrug

Deze bezienswaardigheid is niet geschikt voor mensen die last hebben van hoogtevrees. De Geierlay hangbrug is de langste voetgangersbrug van Duitsland. De brug is 360 meter lang en verbindt de oevers van het Mörsdorfer Bachtal. Onderweg loop je op meer dan 100 meter hoogte boven de rivier. Door de enorme lengte van de brug hangt hij behoorlijk door, waardoor het begin en het einde behoorlijk steil aflopen. Gelukkig zijn de zijkanten van de brug goed gezekerd en kun je je altijd ergens aan vasthouden. Door de bewegingen van de mensen kan de brug een beetje schommelen, wat de ervaring nog spectaculairder maakt. Een bijzondere belevenis voor jong en oud.

Bremmer-Calmont

Bremmer Calmont

Als je van wijn en wandelen houdt, dan is het Moezelgebied voor jou een paradijs. De volgorde van het uitoefenen van deze activiteiten is wel belangrijk als je de steilste wijnberg van Europa wilt bestijgen bij het plaatsje Bremm. De Bremmer Calmont is 380 meter hoog en heeft een hellingsgraad van 68 procent! De mineraalrijke bodem van de heuvel bestaat uit een mengeling van kwartsiet, zandsteen en leisteen waardoor de befaamde Riesling druiven er uitstekend op gedijen. De klim door de wijngaarden is zeker de moeite waard, want het uitzicht is door de hoogte indrukwekkender dan vanaf veel andere panoramapunten in de omgeving. Nadat je de berg overwonnen hebt, kun je op een kilometer afstand, in het centrum van Bremm veilig genieten van een heerlijk glas wijn.

Trier-de-Moezel

Trier

Trier is één van de oudste steden in heel Duitsland. Het bestaat al sinds de eerste eeuw voor Christus en wordt soms het tweede Rome genoemd omdat er veel resten uit de Romeinse tijd te vinden zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Romeinse badhuizen en keizerthermen, het amfitheater en een oude Romeinse brug. Daarnaast kun je de Porta Nigra bezoeken, een overblijfsel van de oude stadsmuur. Ook de St. Petersdom is bewonderenswaardig en zeker een bezoekje waard. Als je interesse hebt in politicologie, dan kun je in Trier het geboortehuis van Karl Marx bezoeken. Hier is een museum gevestigd dat inzicht geeft in de belevingswereld van dit genie.

Camping in de Moezel

De Duitse Moezel is een uitgestrekt gebied dat geliefd is onder wandelaars en natuurliefhebbers, een camping is daarom makkelijk te vinden. Je kunt kiezen of je liever langs de rivier, in het bos of op een heuvel staat met je tent of camper. Buiten het hoogseizoen om kun je gerust op de bonnefooi gaan, want er is altijd wel een camping beschikbaar in het Moezelgebied. In de zomer kunnen de beschikbare plekken voor campers soms vollopen. Daarom is het dan wel verstandig om je plekje van tevoren te boeken. 

Hotel in de Moezel

Een hotel langs de Moezel kun je het gemakkelijkst vinden in de grote steden Trier en Koblenz. Hier is voor elk wat wils. De meeste kleinere stadjes en dorpjes hebben ook overnachtingsmogelijkheden. Als je graag geniet van de Duitse Gemütlichkeit op het platteland, kun je beter een hotel zoeken in één van de groene valleien van het Moezelgebied. Hier wordt je wakker met het kalmerende geluid van de rivier en heb je een uitzicht op het prachtige landschap.

Kastelen langs de Moezel

Het Moezelgebied is bekend om de vele kastelen. Als je van middeleeuwse gebouwen houdt, dan is er voor jou veel te zien hier. Naast de burcht van Cochem en de Eltz Burg zijn ook veel andere kastelen een bezoekje waard. Vanaf de ruïnes van Burg Landshut in Bernkastel Kues heb je een prachtig uitzicht. Het Ehrenburg-kasteel net buiten Brodenbach stamt uit de 12e eeuw en het personeel loopt er in traditionele kostuums rond. Het ligt naast de Ehrbachklamm, een sprookjesachtige kloof met houten loopbruggen, bemoste rotsen en kleine watervallen.

Het weer langs de Moezel

Het weer langs de Moezel is wat zachter dan in Nederland. Hoewel het er in de herfst en in de lente veel regent, zijn er minder grijze dagen. Als het niet regent, dan schijnt meestal de zon. Ook de winter is vaak wat zachter, hoewel het af en toe toch hard kan vriezen. In de zomer kan het weer langs de Moezel nog steeds wel een beetje wisselvallig zijn, maar meestal is het perfect om lekker buiten te zijn, warm genoeg om te zwemmen zonder verkouden te worden, maar niet zo heet dat een wandeling een martelgang wordt.

Blogs over de Moezel

Scroll naar boven