De Vogezen in Frankrijk: Bezienswaardigheden, camping, vakantiehuis, info & tips

De Vogezen is een middelhoog gebergte dat in het noordoosten van Frankrijk ligt. Dit gebied wordt door de westelijke Rijnvlakte gescheiden van Duitsland, dat aan de overkant van de rivier begint. De naam Vogezen komt van het Latijnse Vosago Mons (de Vosago bergen), Vosego Silva (het Vosego Woud) en soms Vogesus Mons (de Vogesus bergen). Deze regio werd slechts langzaam bevolkt door de ondoordringbare bossen. Op den duur werden kleine stukjes grond vrijgemaakt voor landbouw en veeteelt en later kwam daar ook industrie bij. In de middeleeuwen werden er grondstoffen gevonden in het gebied waardoor de bevolking toenam. Op de stenige uitkijkpunten aan de oostkant van de Vogezen in Frankrijk zijn (de ruïnes van) vele oude kastelen en burchten te vinden. Deze stammen uit de tientallen oorlogen die in het gebied gevoerd zijn tussen onder andere Frankrijk en Duitsland.   

De Vogezen in Frankrijk

De Vogezen liggen nu misschien in Frankrijk maar tot het begin van de 19e eeuw hoorde dit gebied bij Duitsland. Door de eeuwen heen werd vaak gevochten om de doorgang tussen de Alpen en de hogere toppen van de Vogezen. Ook in de Eerste en Tweede Wereldoorlog vormden deze heuvels het scenario voor heftige gevechten. Als je nu op vakantie gaat in de Vogezen in Frankrijk zou je dat niet zeggen. De ronde bergen en de kleine dorpjes hebben een slaperig en rustig karakter dat perfect past bij een wandel- en/of fietsvakantie.  

Bezienswaardigheden in de Vogezen

In de Vogezen kun je een handvol natuurlijke, historische, culturele en familiegerichte bezienswaardigheden bezoeken. Door de bergen lopen honderden kilometers aan fiets- en wandelpaden die de mooiste plekken bereikbaar maken. Daar geniet je van meren, bossen en uitzichtpunten boven op de bergen. De hoogste berg in het gebied is de Grand Ballon met een hoogte van 1424 meter. Veel Nederlanders en Belgen gaan graag op vakantie in deze regio door de pretparken, kastelen en andere bezienswaardigheden in de Vogezen die geschikt zijn voor hele families.

Route-des-Crêtes-Vogezen

De uitzichten vanaf de Route des Crêtes

De hoogste bergtoppen van de Vogezen worden verbonden door de Route des Crêtes. Deze 89 kilometer lange fiets- en wandelroute loopt van Cernay in het zuiden naar Sainte-Marie-aux-Mines dat aan de noordkant van de Vogezen ligt. De route werd in eerste instantie aangelegd om tijdens de eerste wereldoorlog de Franse troepen de bevoorraden. Tegenwoordig biedt het de gelegenheid om de beste uitzichten van de Vogezen te zien. Bij goed weer kun je het Zwarte Woud en zelfs de Alpen zien liggen aan de overkant van de Rijn. Het uitzicht over het Rijndal is bij de meeste weersomstandigheden prachtig. De hoogste toppen op de route zijn van de 1424 meter hoge Grand Ballon, de Storkenkopf (1366 meter), Hohneck (1364 meter) en Kastelberg (1350 meter).

Parc-régional-des-Ballons-des-Vosges

Parc régional des Ballons des Vosges

De Vogezen worden in het Frans Vosges genoemd. De ronde pieken in het gebied heten Ballons. Rondom de hoogste pieken in het zuiden ligt het Parc régional des Ballons des Vosges. Dit prachtige natuurpark is het dichtstbevolkte regionale park van Frankrijk. Dat maakt het niet minder mooi. De 187 pittoreske dorpjes en stadjes passen perfect in de omgeving. Er wonen naast mensen ook een hele verzameling wilde dieren in het park. Tijdens een wandeling of fietstocht kun je uilen, valken en lynxen spotten. De routes in het gebied zijn goed aangegeven en in de meeste gevallen veilig en niet te moeilijk.

Gérardmer-Vogezen

Gérardmer: Zwemmen, rondvaarten, watervallen en sneeuwsporten

Het grootste natuurlijke meer in de Vogezen heet Gérardmer. Dit meer is erg geliefd bij watersporters. In de zomer kun je er een rondvaart maken en zonnen op één van de mooie strandjes. Het heldere water nodigt je uit om te even lekker af te koelen of een rondje te zwemmen. De prachtige Cascades de Tendon mag je ook niet missen. Vanaf het Gérardmer is een wandelpad aangegeven dat je naar deze schitterende watervallen brengt. De hoogste ‘Grande Cascade’ is 32 meter hoog. In de winter kun je vlakbij het stadje een skilift nemen die je toegang biedt tot het skigebied van Gérardmer Mauselaine. Dit familievriendelijke wintersportgebied is erg populair bij beginnende en licht-gevorderde wintersporters uit Nederland en België.

Épinal-Vogezen

De kinderprenten van Épinal

De hoofdstad van de Vogezen heet Épinal. Dit levendige stadje ligt in een prachtige omgeving aan een riviertje. Je kunt er de ruïnes bezoeken van het 13e-eeuwse Château d’Epinal. De ruïnes geven een idee van de gebouwen die hier vroeger gestaan hebben. De belangrijkste reden voor een bezoekje aan deze plek is het onverbeterlijke uitzicht over de rest van de stad. Van bovenaf kun je onder andere de Place des Vosges – het centrale plein – herkennen en de Basilique Saint-Maurice. Épinal is bekend om de Images d’Épinal. Dat zijn gekleurde kinderprenten die allerlei typische Franse taferelen uitbeelden. Deze beelden worden tentoongesteld in het Musée de l’Image. Daar wordt veel aandacht besteed aan de drukkunst.

Haut-Koenigsbourg-Vogezen

Het verdedigingsbolwerk Haut-Koenigsbourg

Op de Stophanberg ligt een indrukwekkend kasteel op 755 meter hoogte. Deze Haut-Koenigsbourg heeft een geschiedenis van negen eeuwen. Het complex is zo ingericht als het er uit moet hebben gezien in de late middeleeuwen. Daardoor waan je je in de 15e eeuw zo gauw je binnenstapt. Vanaf de kasteelmuren kijk je door de kleine schietgaten en snapt direct waarom dit zo’n goede strategische positie was. Het uitzicht over de brede Rijnvallei is adembenemend. Binnen kun je leren over de oorlogen en conflicten die hier uitgevochten zijn tussen allerlei koningen en keizers

Attractieparken voor jong en oud

In de Vogezen zijn leuke parken te vinden voor de hele familie. Als je toch het Gérardmer bezoekt, dan mag je Acro Sphère in ieder geval niet missen. Dit park zet je in contact met de natuur en laat je op blote voeten rondlopen en klim- en touwenparcours overwinnen. Fraispertuis City is het grootste attractiepark van de regio. Daar treed je binnen in de wereld van het wilde westen. Het avonturenpark Bol d’Air in la Bresse is interessanter voor waaghalzen. Daar kun je vanaf een vijf meter hoog platform op een speciaal luchtkussen springen of aan een klein tuigje door de lucht zweven. Ook in het Aventure Parc Pays de Lac kun je avonturen beleven. Daar is onder andere de mogelijkheid om te bungeejumpen.

Camping in de Vogezen

Er zijn allerlei mooie, rustige en leuke campings in de Vogezen. Voor een spa-camping moet je in Bussang of Vittal zijn. Daar vind je zwembaden, sauna’s en massageruimtes tussen de kampeerveldjes. Ook in de bossen van Wattwiller ligt een luxe camping met allerlei faciliteiten. Daar geniet je van een verwarmd zwembad, een geweldig animatieprogramma, sportfaciliteiten en je kunt er ook paardrijden. Als je dergelijke faciliteiten niet nodig hebt, dan kun je in de Vogezen ook zonder problemen een rustige camping vinden midden in de natuur.

Camping aanbieders in Vogezen

  1. Anwbcamping -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!
  3. Vacanceselect -> Bekijk hier het aanbod!

Vakantiehuis in de Vogezen

Er zijn verschillende mogelijkheden om een vakantiehuis te vinden in de Vogezen. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Center Parcs. Ook veel grotere campings verhuren bungalows of stacaravans. Je kunt natuurlijk ook een privé vakantiehuis zoeken op jouw droomplek in de Vogezen. Er is een behoorlijk aanbod aan prachtige huisjes die midden in de mooie natuur staan. Vooral in de omgeving van La Bresse zijn er veel mogelijkheden op dit gebied. Vanuit de huisjes hier heb je vaak een prachtig uitzicht op de Moselotte-rivier en kun je zo het Vogezenbos inlopen.

Vakantiehuis aanbieders in Vogezen

  1. Belvilla -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Natuurhuisje -> Bekijk hier het aanbod!

Vakantiepark in de Vogezen

Er zijn verschillende vakantieparken in de Vogezen zelf. Je kunt mooie parken met goede faciliteiten vinden in onder andere Gérardmer en Herpelmont. Dit laatste dorp ligt vlakbij Aventura Parc. In Grandrupt kun je met de hele familie in een boomhut slapen. Ook Center Parcs heeft een groot park in de regio (wat lager gelegen) waar je gebruik kunt maken van geniale gedeelde faciliteiten zoals een zwembad, animatie en sportbanen. Welk vakantiepark je ook kiest in de Vogezen, er is eigenlijk altijd wel een zwembad aanwezig. 

Vakantiepark aanbieders in Vogezen

Vakantie in de Vogezen

Een vakantie in de Vogezen in Frankrijk is één van de beste oplossingen voor mensen die niet te ver weg willen gaan. De regio is vanuit Nederland in een uur of vijf te bereiken met je eigen auto. Er valt van alles te beleven tussen de ronde toppen van dit middelgebergte. Honderden kilometers aan fiets- en wandelroutes doorkruisen de groene bossen en komen langs heuveltoppen met prachtige uitzichten, mooie meren, kastelen en pittoreske dorpjes. Doordat de Vogezen een populaire vakantiebestemming zijn van Nederlanders en Belgen zijn er veel goede campings, vakantieparken en attractieparken in de regio.

Blogs over de Vogezen

Scroll naar boven