Vakantie in Cochem: Bezienswaardigheden, hotel, camping, info & tips

Cochem ligt aan de Moezel-rivier in het groene heuvellandschap van de Eifel, een gebied in het centrale westen van Duitsland. Met net iets meer dan 5000 inwoners is Cochem de tweede kleinste gemeente hoofdstad in Duitsland. Cochem is wel de grootste plaats in de regio en één van de populairste toeristenbestemmingen in de deelstaat Rijnland-Palts. De Kelten settelden op deze plek en ook gedurende de Romeinse tijd bestond hier een nederzetting. In 1332 kreeg Cochem stadsrechten en niet lang daarna werd de vesting gebouwd die je tot vandaag de dag kunt bewonderen tijdens je vakantie in Cochem. Deze werd in de 19e eeuw deels vernietigd en daarna opnieuw opgebouwd. Pas in 1927 werd er in Cochem een brug over de Moezel gebouwd, die de twee vissersdorpjes Cond en Sehl aan weerskanten van de rivier samenvoegt

Vakantie in Cochem

In de tweede wereldoorlog werd een groot gedeelte van de oude stad Cochem vernietigd, maar nog steeds zijn er een aantal schitterende historische bezienswaardigheden te vinden. Tijdens een vakantie in de omgeving, dient het pittoreske Cochem als toegangspoort tot het schitterende omliggende gebied. Hier kun je de wijngaarden bezoeken waar de bekende Moezelwijn wordt geproduceerd. Het groene heuvellandschap en de heldere rivier creëren veel prachtige plekjes in de natuur. Een vakantie in Cochem is populair omdat het vanuit Nederland en België in een paar uur bereikbaar is.

Bezienswaardigheden in Cochem

Ondanks de kleinschaligheid van het stadje en de vernietiging gedurende de Tweede Wereldoorlog, zijn er een heleboel leuke bezienswaardigheden te vinden in Cochem. Je kunt hier een gevarieerde vakantie samenstellen met ontspannende bezoekjes aan mooie plekjes in de natuur, historische plekken waar je iets kunt leren over het leven van vroeger en gezellige winkeltjes en terrasjes in het kleurrijke stadje. De bezienswaardigheden in Cochem zijn allemaal ingesteld op mensen die graag genieten van het leven.

De-Reichsburg

De Reichsburg

De statige burcht van Cochem heet Reichsburg en is hét icoon van dit stadje. Het pronkt op een rots ongeveer honderd meter boven de stad en lijkt van beneden onmogelijk te veroveren. De vesting werd in de 11e eeuw gebouwd door paltsgraaf Ezzo van Lotharingen om het stadje en de rivier te beschermen. In 1151 werd het kasteel veroverd door Koning Koenraad waarna de Reichsburg van Cochem het bestuurscentrum werd van het omliggende gebied. Vooral tussen de 14e en de 16e eeuw werd de burcht door meerdere bestuurders uitgebreid. Pas in 1987 werd het indrukwekkende gebouw door de stad opgekocht en nu kun je het bezoeken. Er is een museum ingericht met ruimtes in de stijl van de neorenaissance en de neobarok. Op afspraak worden er speciale rondleidingen voor kinderen gegeven.

rondvaart-op-de-Moezel

Een rondvaart op de Moezel

We vergeten vaak dat vroeger veel meer vervoer via de rivieren plaatsvond. Tijdens een rondvaart op de Moezel, vraag je je af waarom je niet vaker op een boot stapt. Het frisse water om je heen werkt direct ontspannend en de uitzichten zijn adembenemend. Vanaf het water zie je direct hoe de stad opgebouwd is en dat de structuur hartstikke logisch is. Het uitzicht op de Reichsburg, die overal bovenuit torent, is fantastisch. Daarnaast neem je ook het prachtige landschap op een andere manier waar. Vanaf het water zie je de wijnranken met daartussen een aantal paradijselijke stukjes natuur. Je kunt veel vogels en andere dieren zien. De Moezel ontspringt in de Franse Vogezen en na een reis door Luxemburg stroomt de rivier bij Koblenz in de Rijn.

bergstation-van-de-Sesselbahn

Het geniale uitzicht vanaf het bergstation van de Sesselbahn

Het Pinnerkreuz is een heuveltop aan de rand van Cochem. Je komt hier met behulp van een stoeltjeslift die simpelweg bekend staat als ‘der Sesselbahn’. Het dalstation van de stoeltjeslift bevindt zich aan de Endertstrae. De lift zelf is 360 meter lang en brengt je steil omhoog naar een hoogte van 255 meter. Het uitzicht vanuit de lift is al betoverend, maar boven aangekomen is er nog veel meer te zien. Bij slecht weer zijn er ook gondels beschikbaar. Als je liever iets actiefs onderneemt – of last hebt van hoogtevrees – dan kun je ook via een wandelpad het Pinnerkreuz bereiken.

Wijngaarden-langs-de-Moezel

De Wijngaarden langs de Moezel

De Moezelwijn is een bekende wijn uit Duitsland die in deze regio langs de gelijknamige rivier verbouwd en wordt. Dit is het oudste wijnbouwgebied van het land en meer dan honderd dorpen langs de rivier produceren Moezelwijn. Wat de wijn speciaal maakt zijn de omstandigheden waarin de druiven verbouwd worden. De hellingen waarop de wijngaarden zich bevinden zijn meestal zo steil dat er geen machines gebruikt kunnen worden bij het oogsten. Tot op de dag van vandaag worden de fruitige Riesling druiven met de hand geplukt. Tijdens een vakantie in Cochem kun je één van de vele wijngaarden bezoeken om meer te leren over het proces, geweldige wijnen te proeven en van het mooie landschap te genieten.

oude-marktplein-Cochem

Het oude marktplein van Cochem

De Spaanse trappen worden dagelijks door toeristen en lokale bewoners bezocht. Hij bestaat uit maar liefst 135 traptreden die leiden naar de Franse kerk Trinita dei Monti. De trappen zijn ontworpen door Allessandro Specchi en Francesco de Sanctis. Na veel onenigheid tussen de paus en de Franse financier mochten ze beginnen met bouwen. Het is een toeristische trekpleister uit de 18de eeuw die mooi word versierd in de lente met prachtige bloemen. Als je eenmaal boven bent heb je een prachtig uitzicht over Rome en het Piazza di Spagna.

Wandelen langs de mosterdmolen

Het gebied rond Cochem heeft veel geweldig mooie wandelpaden die niet erg moeilijk hoeven te zijn. Informatie over de routes kun je vinden bij het toeristenbureau in het centrum. Het leuke is dat je wandelroutes kunt combineren met een bezoek aan een van de naburige dorpjes en/of andere interessante plekken zoals de oude Mosterdmolen. Deze Senfmuehle bevindt zich aan de rechteroever van de Moezel. De molen stond in Nederland, tot een Duitser hem opkocht en helemaal restaureerde. Sinds 2001 is de molen weer in bedrijf. Je kunt hier een rondleiding volgen en heerlijke mosterd kopen die volgens historische recepten gemaakt wordt.

Hotel in Cochem

Hoewel veel mensen voor een dagtripje naar Cochem komen, is het ook gemakkelijk om een hotel te vinden in Cochem en omstreken. Als je op zoek bent naar een aparte verblijfsplek waar je van alle gemakken voorzien bent, dan is het Ich Zeit Aparthotel misschien iets voor jou. Hier wordt modern design gecombineerd met ontspanning. Het hotel ligt op tien minuutjes lopen van het centrum en heeft een geweldig uitzicht op de rivier, de oude stad en de Reichsburg. Van hieruit kun je heerlijk wandelen, fietsen en wijngaarden bezoeken.

Top 5 hotels in Cochem

Camping in Cochem

Het is niet moeilijk om een goede camping te vinden in de omgeving van Cochem. Het Freizeitzentrum Mosel Camping Cochem heeft simpele maar schone plekken voor tenten en campers. Het ligt vlakbij het centrum en aan de oever van de rivier. Er is ook een zwembad en een Biergarten. Wil je graag wat meer rust en natuur om je heen dan is Camping-Schausten net buiten Cochem misschien iets voor jou. Deze camping ligt aan de weg naar Greimersburg en Landkern.

Wat te doen in Cochem

In en rond Cochem is veel te doen. Naast de historische bezienswaardigheden in het stadje, heeft de regio nog veel meer te bieden. Als je van moezelwijn houdt en graag wilt weten hoe deze wijn door de eeuwen heen geproduceerd is, dan kun je één van de vele wijngaarden bezoeken. Dit is ook goed te combineren met een prachtige wandeling. Er zijn veel verschillende paden beschikbaar voor lange en korte, gemakkelijke en uitdagende behoeften. Vanaf de top van de Sesselbahn kun je heerlijk wandelen. Ook langs en op het water van de Moezel-rivier zijn een aantal leuke activiteiten te vinden.

Het weer in Cochem

Het weer in Cochem kan worden beschreven als een mild zeeklimaat. Het is vaak net wat zachter en warmer dan in Nederland, hoewel het in de winter ook wel eens hard kan vriezen. De meeste neerslag valt in de lente- en herfstmaanden, maar zo gauw de zon doorbreekt is het in deze tijden van het jaar heerlijk. Ook in de zomer kan het weer soms wisselvallig zijn, maar meestal kun je rekenen op heerlijk weer om buiten te zwemmen en te wandelen. 

Blogs over Cochem

Scroll naar boven