Bezienswaardigheden in Keulen: Hotel, camping, kerstmarkt, info & tips

Keulen is met 3.5 miljoen inwoners in het stedelijk gebied, de grootste stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De stad werd gevestigd door de Romeinen in het tweede jaar na Christus. Door de ligging aan de Rijn en een belangrijke handelsroute tussen het oosten en het westen van Noord-Europa was het vooral in de middeleeuwen een van de meest succesvolle steden in Europa. Het werd veroverd door verschillende heersers die allemaal hun stempel op de stad zetten. De naam Keulen bijvoorbeeld stamt uit Frankrijk. In de Tweede Wereldoorlog werd het grootste gedeelte van de oude binnenstad van Keulen platgebombardeerd. Daardoor heb je nu een fascinerende mengeling van historische monumenten, moderne architectuur en bezienswaardigheden in Keulen.

Bezienswaardigheden in Keulen

Aan geweldige bezienswaardigheden is in Keulen geen tekort. Ondanks de vernielingen in de Tweede Wereldoorlog zijn er meerdere historische gebouwen die door reconstructie of geluk in volle glorie staan te schitteren. Van archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd tot eigentijdse kunst en architectuur, in Keulen is voor elk wat wils. De bezienswaardigheden in Keulen bestaan uit een afwisselend aanbod aan indrukwekkende gebouwen, traditionele brouwerijen, hippe winkels, gerenommeerde musea en oneindig veel evenementen.

De-Dom-Keulen

De Dom

De enorme Dom van Keulen is hét icoon van de stad. Deze gotische kathedraal is maar liefst 144 meter lang, 86 meter breed en de twee torens hebben een hoogte van 157 meter. Men begon aan de bouw van deze elegante reus in 1248, maar in de 15e eeuw werd het proces door problemen gestaakt. Uiteindelijk werd de bouw pas in 1824 hervat waardoor de gotische stijl de overhand kreeg. In 1880 werd het gebouw eindelijk voltooid. Gedurende de Tweede Wereldoorlog gebruikten Amerikaanse piloten de Dom als een oriëntatiepunt in het platgebombardeerde Keulen. Na de oorlog werd de prachtige kathedraal gerestaureerd en in 1996 werd het opgenomen op de UNESCO lijst met werelderfgoed. Tijdens een bezoek kijk je je ogen uit. De schatkamer mag je niet missen en let ook op de prachtige glas-in-lood ramen.

de-Neumarkt

Werelds winkelen aan de Neumarkt

De Neumarkt is sinds jaar en dag dé ontmoetingsplaats voor handelaren en consumenten. Al in de middeleeuwen vonden hier markten plaats. Tegenwoordig is dit plein de ontmoetingsplaats van de Keulse binnenstad. Hier stap je uit de metro of bus om de autovrije winkelstraat Schildergasse in te lopen. Je vindt hier designer winkels naast tweedehandszaken, elk soort winkelliefhebber kan zich hier dagenlang vermaken. Tijdens de donkere decembermaand wordt de Neumarkt volgezet met kraampjes die samen een kerstmarkt vormen. Hier kun je heerlijk eten en drinken. Daarnaast vind je allerlei prullaria van over heel de wereld die door liefhebbers verkocht worden.

De-Altstadt-Keulen

De Altstadt, het oude centrum van Keulen

Na de Tweede Wereldoorlog werd enkel een deel van het oude centrum van Keulen gerestaureerd. Tussen de Alter Markt, de Heumarkt en de westoever van de Rijn bevindt zich daardoor nu een aangenaam voetgangersgebied. Hier loop je tussen de mooie Stapelhäuser met hun kleurrijke gevels door, die zijn gerestaureerd in de stijl van de late middeleeuwen. Je vindt hier ook een aantal historische bezienswaardigheden zoals het stadhuis van Keulen, een aantal geweldige musea en de Grote Sint-Martinuskerk. Deze kerk uit 960 rust op overblijfselen van een Romeinse kapel. In de schattige huizen rondom de bezienswaardigheden bevinden zich veel gezellige cafés en leuke winkels.

De-Rijn

De Rijn

Een van de grootste en mooiste basilieken ter wereld is het Sint Pietersbasiliek. Als je binnenkomt wordt je overrompeld door al het pracht en praal. Alles is versierd, van de muren tot het plafond en ook zeker de vloer ziet er schitterend uit. Veel mensen willen hierom dan ook het Sint Pietersbasiliek bezoeken. Het staat vol met beelden, schilderijen en mozaïek kunstwerken. Ze hebben allemaal een symbolische betekenis en verhaal. Door de populariteit staat er altijd een lange wachtrij, een tip van ons is om dan ook s’middags te gaan.

Het-Chocolademuseum-Keulen

Het Chocolademuseum

Eén van de meest bezochte musea in Keulen is een droom voor de smaakpapillen. In het Chocolademuseum leer je van alles over de geschiedenis van cacao. Wist je dat chocolade gemaakt wordt van de zaden van een heerlijke zoetzure vrucht? De plant groeit in de jungles van Latijns-Amerika en werd duizenden jaren geleden al door de Maya´s gebruikt als rituele drank. In het Chocolademuseum wordt uitgelegd hoe de cacaobonen tegenwoordig verwerkt worden om chocolade te maken. Je kunt er chocolade proeven en leren begrijpen waarom de smaak zo verschillend kan zijn. In de chocoladewinkel, aan het einde van de tocht door het museum, verkopen ze meer dan 300 verschillende soorten chocolade!

Brouwerijcafés rond de Heumarkt

In Keulen wordt op grote schaal bier gebrouwen. De brouwerijcafés van de stad zijn bekend om hun gezellige sfeer en heerlijke Kölsch, direct uit het vat. Als je de lokale bevolking op hun best wilt leren kennen, dan moet je in een van deze cafés zijn. Vooral aan de Heumarkt vind je een aantal traditionele brouwerijen en Gaststätten waar het bier rijkelijk vloeit. Op deze plekken wordt het bier vaak nog geserveerd op de traditionele manier, in een smal cilindervormig glas. De kelner heeft een blauw schort voor en wordt ongeacht zijn naam Köbes genoemd. In het Brauhaus tappen ze Kölsch, een helder bovengistend bier, direct uit het houten vat. Vooral tijdens de carnavalsdagen kan de sfeer hier niet kapot.

Hotel in Keulen

Het beste hotel in Keulen heeft precies wat jij nodig hebt. Het kan verstandig zijn om voor je bezoek na te kijken wat de perfecte verblijfplaats is voor jou. Misschien wil je best meer betalen om midden in het oude stadscentrum te overnachten – Boutique Hotel Maison Marsil is in dat geval een aanrader. Of slaap je liever op een wat rustigere plaats met groen om je heen? Kijk dan bij het Ameron Köln Hotel Regen. In Keulen vind je naast luxehotels ook goede budget opties, zoals hostel Die Wohngemeinschaft.   

Wat te doen in Keulen

Keulen ligt net ten zuiden van het Ruhrgebied heeft veel meer te bieden dan de andere grote (industrie) steden in de regio. Het is een etnisch zeer gemixte stad met minderheidsgroepen uit alle hoeken van de wereld. De Universiteit van Keulen is één van de grootste en oudste universiteiten in Europa en daarnaast bevinden zich in de stad ook nog de grootste Duitse technische universiteit, een hogeschool voor sporten en een hele reeks wetenschappelijke instellingen. Keulen is sinds jaar en dag bekend om de vooruitstrevende cultuur en wetenschap. Door de stad verspreid bevinden zich meer dan 30 musea en honderden galerijen. Daarnaast is de stad bekend om de vele evenementen die er plaatsvinden. In de winter komen duizenden mensen naar de kerstmarkten en in de zomermaanden vinden er veel concerten en festivals plaats in en rond Keulen.

Camping in Keulen

Je vindt gemakkelijk een camping in Keulen aan de Rijnoever net ten zuiden van het centrum of in het groene noorden van de stad. Camping Berger bevindt zich aan de oever van de rivier en biedt alles wat een simpele sociale reiziger nodig heeft. Simpele veldjes met plekken voor tenten, caravans en campers. Een veilige opslagplek voor je fiets en een echte Biergarten. Als je graag andere reizigers wilt ontmoeten dan ben je hier op de juiste plek. Ook Café & Camping Das Wiesenhaus is een fijne plek om te overnachten in Keulen.

Kerstmarkt-in-Keulen

Kerstmarkt in Keulen

Duizenden mensen komen elk jaar naar Keulen voor de kerstmarkten. Vanaf midden november tot midden januari vinden er maar liefst negen kerstmarkten plaats in de stad. Hier kun je rondslenteren tussen de gezellige kraampjes die allerlei hebbedingetjes verkopen om cadeau te doen aan jouw geliefden tijdens de feestdagen. Daarnaast moet je natuurlijk af en toe stoppen voor een verwarmende beker glühwein of een heerlijk stuk Lebkuchen. De bekendste kerstmarkt wordt gesierd door de Keulse Dom. Deze enorme markt strekt zich uit aan de zuidzijde van de kathedraal. Er worden spullen verkocht waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.

Het weer in Keulen

Het weer in Keulen lijkt als twee druppels water op het weer in ons koude kikkerlandje. Keulen ligt op minder dan een uur rijden van Maastricht of Arnhem dus verwacht geen wonderen van de weergoden tijdens je bezoek. Er is altijd kans op regen, hoewel in de zomer vele mooie dagen voorbijkomen. Als je een kerstmarkt bezoekt kan het op koude dagen vriezen, dus tenzij je zoveel mogelijk kleding wilt kunnen kopen, doe je er verstandig aan om jezelf goed in te pakken.

Blogs over Keulen

Scroll naar boven