Bezienswaardigheden in Noordrijn-Westfalen: Vakantiehuis, vakantie, info & tips

De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen deelt een lange grens met Nederland, van het zuidoosten van Overijssel tot het drielandenpunt in het zuiden van Limburg. Er wonen bijna 18 miljoen mensen in de deelstaat, verspreid over de grote steden Keulen, Düsseldorf, Dortmund, Essen, Oberhausen, Leverkusen en vele kleinere steden en dorpen. Noordrijn-Westfalen werd gevormd na de 2e wereldoorlog uit de cultureel verschillende gebieden Westfalen, Vrijstaat Lippe en het noorden van Rheinland. De stad Bonn in het zuiden diende daarna tientallen jaren als politieke hoofdstad van het land. Het gebied is al eeuwen de economische motor van Duitsland. Het Ruhrgebied is één van de grootste industriële gebieden in Europa. Naast industrie kun je ook prachtige natuur, historische steden en andere leuke bezienswaardigheden vinden in Noordrijn-Westfalen. 

Bestemmingen in Noordrijn-Westfalen

Noordrijn-Westfalen is een grote deelstaat met veel verschillende mogelijke bestemmingen. Geografisch gezien bestaat het uit de lage landen rond de oevers van de Rijn en delen van het Middengebergte. In het zuidoosten van Noordrijn-Westfalen bevindt zich het Sauerland en in het zuidwesten een gedeelte van de Eifel. Deze bergachtige regio’s hebben veel te bieden op het gebied van natuur en historische dorpjes. Het Rijngebied daarentegen, bevat een aantal bruisende steden. Populaire bestemmingen in het vlakke noordelijke gedeelte van Noordrijn-Westfalen zijn bijvoorbeeld Keulen, Düsseldorf, Münster en het prachtige Teutoburgerwoud in het noordoosten.

Bezienswaardigheden in Noordrijn-Westfalen

Er zijn eindeloos veel bezienswaardigheden in Noordrijn-Westfalen. Steden zoals Keulen, Bonn, Düsseldorf en Dortmund zijn allemaal een stedentrip waardig. Daarnaast zijn er een aantal prachtige natuurgebieden te vinden met gevarieerde landschappen. Je kunt in deze deelstaat genieten van bos, bergen, rivieren en vlaktes. Daarnaast zijn er honderden prachtige historische bezienswaardigheden te vinden, verspreid door het landschap van Noordrijn-Westfalen. Als je er met de fiets, te voet, of in de auto opuit trekt, dan zul je beloond worden met kastelen, parken, pittoreske dorpjes, herenhuizen, tuinen en burchten.   

Sauerland-Noordrijn-Westfalen

Lekker actief onderweg in het Sauerland

In het zuidoosten van Noordrijn-Westfalen ligt de prachtige bergachtige regio Sauerland. Dit is vanuit Nederland de dichtstbijzijnde mogelijkheid om in de natuur te skiën. Veel sneeuwliefhebbers uit de lage landen komen daarom elk jaar naar Winterberg. Vanuit dit elegante stadje kun je ook veel andere activiteiten ondernemen in de omliggende natuur. Klimmers, mountainbikers, wandelaars en vogelspotters komen hier volop aan hun trekken. Het zuiden van Sauerland is minder bekend, maar zeker even aantrekkelijk. Hier ligt het Rothaargebergte met als hoogste piek de Langenberg op 843 meter. Dit is het hoogste punt van de deelstaat en ook in dit gebied vind je veel mooie wandelroutes en andere outdoor mogelijkheden. Voor een meerdaags avontuur kun je de 158 kilometer lange Rothaarsteig volgen.

Bonn-en-het-Zevengebergte

Bonn en het Zevengebergte

Bonn was de hoofdstad van Duitsland tot de hereniging in 1990. Voor liefhebbers van klassieke muziek is er veel te zien omdat Beethoven hier geboren werd. Tegenwoordig is er een prachtig museum te vinden in zijn geboortehuis. Daarnaast zijn er nog een aantal andere historische bezienswaardigheden te vinden in de stad, zoals het Altes Rathaus en het Kurfürstliches Schloss. Wat een bezoekje aan Bonn helemaal de moeite waard maakt, is het natuurreservaat Zevengebergte dat begint aan de zuidkant van de stad. Je kunt hier heerlijk wandelen tussen de loofbomen rond de oevers van de Rijn. Voor een prachtig uitzicht over de rivier en de groene omgeving kun je de Drachenfels beklimmen. Deze 321 meter hoge rots met een oude burcht was een favoriete plek van Beethoven.

Nationaal-Park-Eifel

Nationaal Park Eifel

De grens tussen Noordrijn-Westfalen en de zuidelijk gelegen deelstaat Rijnland-Palts wordt grotendeels gevormd door het middelgebergte de Eifel. In dit gebied is zoveel te doen dat je er zonder problemen een paar weken vakantie kunt vieren. Er zijn een aantal prachtige historische stadjes en dorpen. In deze plaatsjes kun je oude kastelen en andere historische gebouwen en plekken bezoeken. Voor wandelaars is het pittoreske stadje Monschau extra interessant omdat hier een prachtige vierdaagse wandelroute begint. Onderweg kom je langs de mooiste plekken in het Nationaal Park Eifel. Je komt uit in Hürtgenwald in het noorden van de Eifel. Dit grote beschermde natuurgebied ligt volledig in Noordrijn-Westfalen. In het park leven meer dan 1000 bedreigde dier- en plantensoorten.

Münster-Noordrijn-westfalen

Münster en de Schlösser Route

We kennen het oude stadje Münster van de ‘Vrede’ die er ooit gesloten werd. In dit verdrag ontstonden de Nederlanden als soeverein gebied. Je kunt hier in het stadhuis nog steeds de Friedenssaal bezoeken waar deze afspraak tot stand kwam. Daarnaast zijn er nog een aantal druk bezochte bezienswaardigheden te vinden zoals een Picassomuseum, de prachtige Dom en de Sint-Lambertuskerk. Voor fietsliefhebbers die ook graag historisch erfgoed bezoeken is de Schlösser Route een echte aanrader. Deze bijna 1000 kilometer lange route brengt je naar prachtige plekken in de wijde omgeving van de oude stad Münster. Onderweg bezoek je burchten en kastelen met prachtige tuinen. Je komt door adembenemende parken en pittoreske dorpjes met herenhuizen. Op veel plekken kun je genieten van een hapje en een drankje en je leert gaandeweg steeds meer over de bewogen geschiedenis van het gebied.

Teutoburgerwoud

Het Teutoburgerwoud

Ook het noordoosten van Noordrijn-Westfalen heeft een prachtig natuurgebied. Het Teutoburgerwoud is een bosrijk gebied dat zich over middelhoge heuvels en rotsen uitspreid. Je kunt hier heerlijk wandelen. Voor fanatiekelingen is de 224 kilometer lange Hermannshöhen route een leuke uitdaging. Deze route brengt je langs de meeste bezienswaardigheden die de moeite waard zijn. Het hoogste punt van het Teutoburgerwoud ligt op 446 meter en heet Barnacken. Het gebied rond het stadje Detmold is het mooiste stukje van het park, met kabbelende beekjes, prachtige bossen en de Externsteine, een beroemde zandsteenformatie. Als je cultuur wilt snuiven, bezoek dan zeker ook de stadjes Paderborn, Bielefeld en Bad Oeynhausen.

Keulen-Noordrijn-westfalen

Keulen

Keulen is de grootste stad van Noordrijn-Westfalen en een cultureel centrum van zowel de regio als Duitsland. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is zo adembenemend dat je er niet omheen kunt. De twee prachtige torens van de enorme Dom van Keulen staan namelijk als een vorstelijke echtpaar te schitteren midden in de stad. Neem de tijd om deze indrukwekkende kerk te verkennen want er schuilen meeslepende verhalen in de schaduwen van het gebouw. Keulen heeft naast de indrukwekkende dom nog veel meer te bieden. Er wonen mensen van over de hele wereld, waardoor je er heerlijk kunt eten en geweldig kunt uitgaan. Er hangt een open sfeer waarin iedereen zichzelf kan zijn. Duizenden mensen komen in de winter naar de sfeervolle kerstmarkten.

Vakantiehuis in Noordrijn-Westfalen

Je kunt zonder problemen een vakantiehuis vinden in Noordrijn-Westfalen. Grote namen zoals de Roompot, Landal en Center Parcs hebben verschillende vakantieparken in de regio. Deze staan op mooie plekjes van waaruit je gemakkelijk de omgeving kunt verkennen. Als je een vakantiehuis huurt op één van deze parken dan krijg je daar allerlei faciliteiten bij. De meeste parken hebben een uitgebreid (subtropisch) zwemparadijs, sportbanen, een restaurant en een animatieprogramma. Als je liever op jezelf woont, dan kun je ook gemakkelijk een privé vakantiehuis vinden in Noordrijn-Westfalen.

Vakantiehuis aanbieders in Noordrijn-Westfalen

  1. Belvilla -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Heerlijkehuisjes -> Bekijk hier het aanbod!
  3. Natuurhuisje -> Bekijk hier het aanbod!
  4. Novasol -> Bekijk hier het aanbod!
  5. Bungalowspecials -> Bekijk hier het aanbod!

Groepsaccommodatie in Noordrijn-Westfalen

Als je een Groepsaccommodatie in Noordrijn-Westfalen zoekt, dan heb je meerdere opties. Voor een grote groep is het vaak relatief voordelig om een luxe vakantiehuis te huren met extra’s zoals een sauna, zwembad en jacuzzi. Deze vind je op verschillende websites die vakantiehuizen van privé eigenaars verzamelen en aanbieden. Ook op grote vakantieparken in Noordrijn-Westfalen kun je vaak groepsaccommodatie vinden voor meer dan tien personen. Dat betekend echter wel dat je de faciliteiten van het park met veel andere mensen moet delen.

Groepsaccomodatie in Noordrijn-Westfalen

  1. Heerlijkehuisjes -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Natuurhuisje -> Bekijk hier het aanbod!

De Geschiedenis van Noordrijn-Westfalen

De geschiedenis van Noordrijn-Westfalen als deelstaat begint in 1946 na de Tweede Wereldoorlog. In die tijd werd Duitsland opnieuw georganiseerd en werden verschillende historische regio’s opgedeeld om logische gebieden te vormen. Zo werd het oude Rheinland bijvoorbeeld opgedeeld in Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen. De eerste keer dat deze regio officieel vermeld werd, was na de verovering door Julius Caesar. Nadat het Romeinse rijk uit elkaar viel, werd de regio geregeerd door verschillende grotere en kleinere heersers. Het gebied werd meerdere keren verdeeld in tientallen kleine regio’s. Ondanks de vele oorlogen was Noordrijn-Westfalen in de geschiedenis van Duitsland altijd een welvarende regio.

Vakantie in Noordrijn-Westfalen

Noordrijn-Westfalen is een geweldig vakantiegebied voor Nederlanders en Belgen. Het ligt dichtbij en is daardoor makkelijk bereikbaar. Of je nu voor een weekendje weg wil, of een paar weken vakantie wilt vieren, in deze Duitse deelstaat is van alles te doen. Er zijn ontelbaar veel historische bezienswaardigheden in Noordrijn-Westfalen. Je kunt deze bezoeken tijdens een vakantie in de natuur, of tijdens een stedentrip in één van de bruisende grote of middelgrote steden. Voor avonturiers is Noordrijn-Westfalen het dichtstbijzijnde gebied om langere tijd op prachtige afgelegen plekken in de natuur door te brengen.  

Blogs over Noordrijn-Westfalen

Scroll naar boven