Vakantie in Sauerland: Camping, hotel, vakantiehuis, info & tips

Sauerland is een regio in het zuidwesten van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het gebied hoort bij het Rijnlands Leisteenplateau, net als de Eifel en de Ardennen. Het is bekend om de groene dichte bossen, de mooie valleien en het middelhoge gebergte. Het gebied is dunbevolkt, de meeste mensen wonen in de hoofd valleien. Door de eeuwen heen heeft het bij verschillende koninkrijken gehoord en was vaak een grensgebied. Daardoor zijn er verschillende kastelen gebouwd. Sauerland ligt net naast het drukbevolkte Ruhrgebied en is daardoor een favoriet toevluchtsoord voor mensen uit grote steden zoals Keulen, Dortmund, Düsseldorf en Essen. Ook Nederlanders en Belgen gaan graag op vakantie in Sauerland omdat het maar een paar uur rijden is.

Vakantie in Sauerland

Sauerland is zowel in de zomer als in de winter een populaire bestemming voor een vakantie. Het stadje Winterberg is in Nederland bekend omdat het voor ons het dichtstbijzijnde skigebied is. Als er verse sneeuw gevallen is rijden mensen vaak voor een dagje, weekend of vakantie naar Sauerland. Ook gedurende de rest van het jaar trekken mountainbikers, wandelaars, watersporters en andere vakantiegangers naar de regio. Tijdens een vakantie in Sauerland kun je ook verschillende oude kastelen en leuke dorpjes bezoeken.

Bezienswaardigheden in Sauerland

Voor natuurliefhebbers zijn er oneindig veel bezienswaardigheden in Sauerland. De bekende druipsteengrot van Atta is slechts één van de vele voorbeelden. Voor wandelaars vormt de 154 kilometer lange Rothaarsteig een leuke uitdaging. Daarnaast zijn er ook een aantal culturele bezienswaardigheden te vinden in Sauerland. Er werd bijvoorbeeld eeuwenlang erts gewonnen en je kunt tegenwoordig nog een oude mijn bezoeken. Het oude centrum van Soest is ook schitterend en een kasteelbezoek mag zeker niet missen tijdens je vakantie in deze prachtige regio.

Slot-Arolsen-Sauerland

Slot Arolsen

Slot Arolsen werd in de 18e eeuw gebouwd. Men nam Versaille als voorbeeld, waardoor het in een barokke stijl uitgevoerd is. In eerste instantie werd dit slot gebruikt als zomerverblijf van de vorsten van Waldeck-Pyrmont. Tegenwoordig is het gemeentebezit en kun je het grootste gedeelte bezoeken. Enkele stukken worden echter nog steeds door de afstammelingen van de oude vorsten bewoond. De voorgevel van het prachtige geelkleurige hoofdgebouw is rijkelijk versierd met uitgehouwen guirlandes. Ook van binnen is het gebouw mooi versierd. De plafonds bevatten schilderingen van mythen uit heel Europa. Koning Willem III vond hier in 1878 zijn echtgenote Emma nadat haar zus hem afgewezen had.

Rothaargebirge

Het Rothaargebirge

Het midden van Sauerland wordt gedomineerd door het Rothaar middelgebergte. De Langenberg vormt het hoogste punt met 843 meter. De Langenberg wordt op de voet gevolgd door de bekendere Kahler Asten die 842 meter hoog is. Op de flanken van deze berg bevinden zich de skiliften van het dorpje Winterberg. Het gehele Rothaargebergte is een beschermd natuurgebied. In het park zijn honderden kilometers aan wandelpaden te vinden die door dichte bossen en prachtige heidevlakten voeren. De Rothaarsteig is de langste wandelroute. Deze 154 kilometer lange wandeling loopt van Dillenburg naar Brilon. Eén van de meest indrukwekkende plekken op de route wordt gevormd door de hangbrug bij Kühhude die over een kloof hangt.

Winterberg-Sauerland

Winterberg

Het toeristische centrum van Sauerland bevindt zich in het stadje Winterberg. Dit stadje is voornamelijk bekend om haar skioord, dat vanuit België, Nederland en het Ruhrgebied het dichtstbijzijnde natuurlijke skigebied is. Je kunt hier in de winter ook rodelen en bobsleeën. Ook in andere jaargetijden komen buitensporters naar Winterberg om van de natuur te genieten. Je kunt hier namelijk ook klimmen, mountainbiken en wandelen. Het stadje zelf verwierf in 1240 stadsrechten. Vanaf de 17e eeuw is Winterberg een welvarend stadje en in het centrum vind je nog veel schattige oude vakwerkhuisjes en de mooie Sint Jacobskerk uit de 18e eeuw.

Burg-Altena

Burg Altena

Burg Altena stamt uit de 12e eeuw. Het werd gebouwd door de hertog van Berg en tot de 15e eeuw steeds verder uitgebreid. In het begin van de 20e eeuw werd het oude gebouw gereconstrueerd en geopend voor publiek. De burcht ligt op een rots boven het prachtige dorpje Altena aan de oever van de Lenne. Vanuit het dorp moet je door een 90 meter lange tunnel naar binnen. Hier hangen pratende schilderijen die je laten kennismaken met ridders en andere bewoners uit de geschiedenis. De tunnel komt uit bij een lift die je omhoog naar het kasteel brengt. In de burcht is een museum ingericht waar je bijvoorbeeld kan voelen hoe zwaar een maliënkolder is. In de zomer worden hier ook voorstellingen met riddergevechten gehouden.

De Attagrot

De indrukwekkende Attagrot werd in het begin van de 20e eeuw ontdekt door mijnwerkers. Tijdens een rondleiding ontdek je 1800 meter van het in totaal meer dan zes kilometer lange grottenstelsel. Er zijn veel bijzondere stalagmieten en stalactieten te bewonderen in de grot. Laat je fantasie de loop om in de formaties allerlei verschillende vormen te ontdekken. De Attagrot heeft een aantal unieke aspecten. Zo kun je een aparte excursie boeken naar de gezondheidsgrot. Deze ruimte is stofvrij en heeft een luchtvochtigheid van 95%, waardoor de atmosfeer een helende werking heeft op de longen. Je kunt hier een tijdje op een ligbed liggen. Neem wel genoeg kleding mee, want de temperatuur binnen is ongeveer negen graden. Een andere specialiteit van de Attagrot is de kaas die in een speciale ruimte gerijpt wordt. Deze kaas kun je bij de ingang proeven.

De Ertsmijn van Ramsbeck

Duizenden jaren geleden werd er al erts ontdekt in Sauerland. De Ertsmijn van Ramsbeck was eeuwenlang in bedrijf, tot het in 1974 niet meer rendabel was en de mijn gesloten werd. Tegenwoordig doet de mijn dienst als een museum over het zware en gevaarlijke werk in mijnen. Je kunt hier verschillende mineralen bewonderen en van alles leren over het werk in de mijn. Uitgedost met een helm en een stofjas, mag je mee op avontuur door de ondergrondse gangen. Na een hobbelige rit van een paar kilometer sta je op 300 meter diepte in een vochtige donkere schacht. Daar is het veel makkelijker om je in te leven in de ervaringen van mijnwerkers. De gids demonstreert bijvoorbeeld hoe de mijnboor werkt en vertelt over alle voorzorgsmaatregelen die tijdens het werk genomen moeten worden om te verzekeren dat er niets instort.

Hotel in Sauerland

Er zijn veel verschillende hotels in Sauerland te vinden. In de burcht van Altena bevindt zich sinds 1914 het eerste jeugdhostel ter wereld. Dit hostel is nog steeds in gebruik. In Winterberg en een aantal andere stadjes en dorpen heb je keuze uit veel verschillende hotels. Je kunt in Sauerland op veel plekken verblijven in een gemoedelijke kamer in het huis van een lokale familie, of een luxe hotel zoeken. Het gemoedelijke Park Hotel in Olsberg bijvoorbeeld, ligt vlak naast het Wellnesscentrum Aqua Olsberg en heeft een eigen binnenzwembad.

Vakantiehuis in Sauerland

Het is gemakkelijk om een vakantiehuis te vinden in Sauerland omdat er meerdere vakantieparken zijn in de regio. Het vier sterren resort Dorint Sportresort in Winterberg bijvoorbeeld, verhuurt één- of twee kamer appartementen die van alle luxe voorzien zijn. Het park heeft een overdekt zwembad, wellnessfaciliteiten en fitness voorzieningen. Ook vakantiepark Twistesee is een prettige plek om een vakantiehuis te huren in Sauerland. Dit park ligt vlakbij Bad Arolsen en heeft een speeltuin, volleybalveld en midgetgolf. Op de nabijgelegen Twistesee kun je allerlei activiteiten op het water ondernemen.

Vakantiehuis aanbieders in Sauerland

  1. Natuurhuisje -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Heerlijkehuisjes -> Bekijk hier het aanbod!
  3. Interhome -> Bekijk hier het aanbod!
  4. Roompot -> Bekijk hier het aanbod!

Camping in Sauerland

In de prachtige omgeving van Sauerland is het makkelijk om een goede camping te vinden. Als je met kinderen onderweg bent, kun je bijvoorbeeld Camping en vakantiepark Brilon overwegen. Hier kun je kamperen of een stacaravan huren. Er zijn ook plekken voor caravans en campers. De camping in Sauerland zelf heeft een kinderspeelplaats en op tien minuutjes lopen ligt het Waldfreibad Gudenhagen waar je heerlijk kunt zwemmen. Je kunt natuurlijk ook een rustige camping in Sauerland vinden in de natuur rondom de meeste dorpen en stadjes.

Het weer in Sauerland

Door de hogere ligging en de bergen kan het weer in Sauerland wat extremer zijn als in Nederland. Echter zo heel verschillend is het niet. Sauerland heeft vier verschillende seizoenen. Het kan het hele jaar door soms regenen (of in de winter soms sneeuwen). Door de hoogte is de gemiddelde temperatuur in de winter net iets lager waardoor de sneeuw blijft liggen. In de zomer ligt de gemiddelde temperatuur overdag rond de 21 graden en ´s nachts koelt het af tot een graad of 12. Net als in Nederland kan het weer erg verschillen van week tot week.

Blogs over Sauerland

Scroll naar boven