Baskenland in Spanje: Bezienswaardigheden, camping, vakantiehuis, info & tips!

Baskenland ligt aan de Baai van Biskaje in de Atlantische Oceaan op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Het is een regio die de autonome gemeenschappen País Vasco en Navarra in Spanje en het Frans-Baskenland in Frankrijk omvat. De lokale bevolking noemt hun land Euskal Herria of Euskadi en in Frankrijk wordt het Pays Basque genoemd. Een groot gedeelte van het Baskenland in Spanje wordt ingenomen door de Pyreneeën en het Baskische volk heeft zijn eigen unieke taal en cultuur. Het was lang onrustig in Baskenland omdat de terreurgroep ETA vocht voor de onafhankelijkheid van de regio. Hoewel de Basken zichzelf cultureel nog steeds niet zien als een onderdeel van Frankrijk of Spanje. Zijn de aanslagen in de regio in de laatste decennia wel gestopt. Daardoor kun je nu onwijs genieten van de unieke cultuur, het heerlijke eten en het prachtige landschap van dit gebied.

Baskenland in Spanje

Uit archeologische vondsten blijkt dat Baskenland in Spanje al sinds de prehistorie bewoond wordt. Griekse en Romeinse schrijvers hadden het al over de cultuur en het uiterlijk van de Baskische stammen. Het lijkt erop dat deze inheemse bewoners grotendeels hun eigen etniciteit behielden gedurende de bezettingen van de rijken in de oudheid. Na de 5e eeuw bleef echter alleen de Vascones stam nog over en die kregen vanaf de 9e eeuw te maken met invloedrijke families uit Spanje. De toegankelijke en bruikbare gebieden aan de kust van Baskenland werden vanaf de 14e eeuw gebruikt voor de bouw van internationale handel- en havensteden.

Bezienswaardigheden in Baskenland

Honderden duizenden toeristen reizen elk jaar naar het Baskenland om te genieten van de vele bezienswaardigheden die deze regio te bieden heeft. De prachtige stranden trekken surfers, badgasten en zonnebaders aan. In de steden van Baskenland, oals San Sebastian en Bilbao. Kun je allerlei culturele bezienswaardigheden bezoeken, heerlijk eten in de goede restaurants en geweldig uitgaan in de vele tapasbars. De groene bergachtige natuur en de mooie kustlijn zijn aantrekkelijk voor avonturiers en buitensporters die er gaan wandelen, fietsen, klimmen en paragliden.

San Sebastian baskenland spanje

San Sebastian

Als je vanuit Frankrijk de grens over rijdt dan is San Sebastian de eerste stad die je tegenkomt in het Spaanse Baskenland. Het centrum van deze stad ligt ingeklemd tussen twee groene heuvels, een bebost achterland en een paar prachtige stranden aan de Atlantische kust. Vooral la Concha – het centrale strand van San Sebastian – is erg bekend bij de badgasten die hier elke zomer hun billen komen bruinen. Vanuit San Sebastian kun je lekker wandelen in de heuvelachtige en bosrijke omgeving. Het uitzicht vanaf de top van beide heuvels in de stad is adembenemend en er zijn veel bezienswaardigheden voor toeristen. San Sebastian is daarnaast bekend om de vele geweldige restaurants en het levendige uitgaansleven in de oude binnenstad. Daar staan de straten vol met gezellige tapasbars die zich later op de avond omvormen tot discotheken.

Guggenheim museum Bilbao

Het Guggenheim museum in Bilbao

Liefhebbers van moderne kunst komen van over de hele wereld naar Bilbao sinds de oprichting van het Museo Guggenheim de Bilbao. Dit museum ligt in de oude haven en is alleen van buiten al een indrukwekkend geheel. Het gebouw ziet eruit als een gigantisch schip waar een aantal grote surrealistische kunstinstallaties omheen staan. Zo loopt er bijvoorbeeld een metershoge spin die marmeren eieren bij zich draagt langs de waterkant. Voor de ingang van het museum staat een negen meter hoge puppy die met duizenden bloemen bekleed is. Binnen in het museum bevinden zich drie verdiepingen die helemaal volhangen met geestverruimende kunstwerken uit de laatste eeuwen. De bekendste werken die er hangen zijn van Andy Warhol, Pablo Picasso en Salvador Dalí.

Bilbao Baskenland Spanje

De stad Bilbao

Bilbao zelf is één van de snelst ontwikkelende steden in Spanje. Een paar decennia geleden was het nog een ruwe industriestad waar niemand wilde stoppen die er niet thuishoorde door de sterke aanwezigheid van de ETA. Dat is rap veranderd sinds de opening van het Guggenheim museum. Tegenwoordig heeft Bilbao een goed werkende infrastructuur en kun je er van alles beleven op cultureel en historisch gebied. Er staat bijvoorbeeld een museum van de schone kunsten en in de Casco Viejo (de oude stadskern) kun je een aantal indrukwekkende historische bezienswaardigheden bezoeken. Pelgrims die naar Santiago de Compostella lopen stoppen altijd even in Bilbao om de mooie kerken te bezoeken. Je kunt in Bilbao ook heerlijk uitgaan en het moderne stadsdeel aan de kust heeft veel voorzieningen voor lokale en internationale bezoekers.

Flysch baskenland

Flysch in het geopark langs de Baskische kust

Langs de Atlantische kust tussen de badplaats Zumaia San Telmokapel en Deba ligt een indrukwekkend geologisch verschijnsel dat Flysch genoemd wordt. Het gaat hierbij om een gebied van 13 kilometer waar kalk en mergellagen prachtig geërodeerd zijn door de oceaan. Je kunt een wandelroute volgen langs deze rotsformaties. Je zult zien dat de Flysch steeds weer andere vormen aanneemt. Op sommige plekken liggen de gesteentelagen als lange lijnen langs de kust terwijl ze op andere plekken overeind staan. Het spel van vorm en kleur is de hele 13 kilometer adembenemend. De wandeling is afwisselend omdat je soms een stuk op het strand loopt en dan weer met behulp van trappen een honderd meter hoge klif beklimt om verder te kunnen. Daardoor heb je de hele tijd prachtige uitzichten en krijg de je de Flysch formaties zowel van dichtbij als van bovenaf te zien.

san-juan-de-gaztelugatxe

Het rotseiland van San Juan de Gaztelugatxe

Om het pittoreske rotseiland van Gaztelugatxe te bereiken moet je vanuit Bermeo een schitterende weg volgen die zich gedurende tien kilometer langs de kust slingert. Dan parkeer je je auto en gaat te voet verder. Je moet zo’n drie kilometer door de bossen lopen om aan te komen bij de stenen brug die je naar het eiland brengt. Alleen de tocht erheen is al helemaal de moeite waard want je bent onderweg in een prachtige omgeving. Eenmaal op het eiland aangekomen moet je een lange trap beklimmen om op de top van de 80 meter hoge piek aan te komen. Daar staat een kapel die in de tiende eeuw gebouwd werd voor Johannes de Doper. Pelgrims luiden hier bij aankomst de klok drie keer waarna ze een wens doen. Je hoeft in ieder geval geen adembenemend uitzicht meer te wensen want vanaf deze plek is het in alle richtingen ongelooflijk mooi.

Bermeo Baskenland Spanje

De geschiedenis van de walvisvangst in Bermeo

Het vissersplaatsje Bermeo ligt als een halve maan tussen de plaatselijk haven en de groene heuvels van de omgeving. In het oude centrum van dit stadje loop je tussen kleurrijke huizen die allemaal in het teken staan van de visserij en de walvisvangst. Dit was namelijk van de 11e tot de 15e eeuw de belangrijkste inkomstenbron van de bevolking van het stadje. Je kunt in Bermeo van alles leren over de walvisjacht. In de Torre Ercilla – een vijf verdiepingen hoog gebouw uit de 15e eeuw – kun je het visserijmuseum bezoeken. Daar wordt precies uitgelegd hoe de lokale vissers de enorme walvissen de baas werden. In de haven ligt ook een historisch walvisschip en er staan verschillende sculpturen die iets met de visvangst te maken hebben – zoals een negen meter hoge Olatua (golf).

Camping in Baskenland

Het is makkelijk om een goede camping te vinden in Baskenland. Langs de kust liggen veel verschillende campings voor surfers, families, badgasten en wandelaars. Er is werkelijk voor elke soort kampeerder een perfecte camping. Als je voornamelijk cultuur wilt snuiven in de steden, dan kun je zowel in San Sebastian als in Bilbao een camping vinden aan de rand van het stedelijk gebied. De betere campings in Baskenland liggen iets verder van de stad, maar deze hebben wel uitgebreide faciliteiten.  

Campingaanbieders in Baskenland

  1. Anwb campings -> Bekijk hier het aanbod!

Vakantiehuis in Baskenland

Een vakantiehuis is in Baskenland zo gevonden. Deze regio is een geliefde bestemming van zonaanbidders en actievelingen. Daardoor hebben veel lokale families een extra huisje neergezet op hun land en verhuren dit aan toeristen. Als je buiten het hoogseizoen naar Baskenland op vakantie gaat dan kun je gewoon op de bonnefooi komen, er zijn altijd wel vakantiehuisjes beschikbaar. Je kunt zelf uitkiezen op welk soort plek je wilt verblijven want er zijn huisjes beschikbaar in de stad, aan het strand en in de bergen. In de drukke zomermaanden is het wel verstandig om je vakantiehuisje naar keuze vooruit te boeken.

Vakantiehuisaanbieders in Baskenland

Vakantie in Baskenland

Je kunt makkelijk een vakantie van meerdere weken doorbrengen in Baskenland in Spanje. Dit gebied heeft van alles te bieden op het gebied van natuur, cultuur en historie. Het Baskische volk is trots op hun cultuur waardoor je in elke stad interessante musea kunt bezoeken. Daarnaast wordt er ook heerlijk gekookt en heeft elke familie wel een sterk verhaal te vertellen. De natuur is ook adembenemend mooi en je kunt kiezen uit verschillende aspecten zoals bos, strand, kliffen en bergen. Daardoor raak je nooit verveeld tijdens een vakantie in Baskenland.

Baskenland tips

Als je een vakantie of stedentrip plant naar Baskenland aan het plannen bent dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Het is natuurlijk wel handig als je een woordje Spaans spreekt want het komt vaak voor dat een menu of een informatiebord in het Spaans en in de lokale taal wordt geschreven. Gelukkig is er ook altijd wel iemand in de buurt die even kan helpen met een Engelse vertaling. Er zijn ook handige apps beschikbaar waar je iets kunt inspreken in één taal en de app vertaalt het dan naar de andere taal. Je kunt van Nederland naar Baskenland vliegen in twee uur tijd, dus het is een prima bestemming voor een stedentrip of een kortere vakantie. Hoewel veel mensen ook jaren achter elkaar elke zomer een paar weken doorbrengen in Baskenland in Spanje. 

Blogs over Baskenland

Scroll naar boven