Vakantie in San Sebastian: Bezienswaardigheden, camping, hotel, info & tips

San Sebastian is de eerste grote stad die je tegenkomt in het Baskenland van Spanje als je vanuit zuidwest Frankrijk de grens over rijdt. De stad ligt in de valleien van een groen heuvellandschap rond drie prachtige baaien. Als je vanuit een vliegtuig op San Sebastian neerkijkt dan zie je dat het tussen de Atlantische Oceaan en de Pyreneeën ligt. Daardoor zijn er veel mogelijkheden voor strandgangers en avonturiers in en rond de stad. Het is een favoriete bestemming voor surfers en zeilers die ook willen genieten van de heerlijke authentieke cultuur van deze stad. Die cultuur wordt onder andere vertegenwoordigd in het levendige uitgaansdistrict waar restaurants, tapasbars en clubs zij aan zij liggen. Veel mensen stoppen in San Sebastian als ze met de auto op vakantie gaan in het westen van Spanje of Portugal.

Vakantie in San Sebastian

In Nederland en België is San Sebastian minder bekend als veel andere badplaatsen maar de Spanjaarden zelf komen graag naar deze stad voor een strandvakantie. Door de noordelijke ligging tussen het water van de Atlantische oceaan en de Pyreneeën is het in San Sebastian vaak een aantal graden koeler dan in bijvoorbeeld Barcelona, Valencia en andere badplaatsen aan de Costa Brava en de Costa del Sol. Dat is in de zomer erg aangenaam en veel mensen komen tijdens hun vakantie naar San Sebastian om bij te komen van de drukkende hitte. De officiële naam van de stad is Donostia-San Sebastian en deze plek is bekend vanwege de goede winkelmogelijkheden

Bezienswaardigheden in San Sebastian

De bezienswaardigheden in San Sebastian bestaan uit natuur, cultuur en wat historisch erfgoed. Witte stranden en groene heuvels maken dat je in de stad nooit ver verwijderd bent van de natuur. Vanaf de toppen van de heuvels rond de stad heb je altijd een mooi uitzicht en vanaf het strand kun je zo het verfrissende water induiken. San Sebastian is vooral bekend vanwege de enorme hoeveelheid geweldige restaurants. Het wordt wel de gastronomische hoofdstad van Spanje genoemd omdat in het oude centrum – naast kerken en andere monumenten – de meeste Michelin-sterren restaurants per vierkante meter te vinden zijn.

Playa-de-Concha-San-Sebastian

Het strand – Playa de Concha - en de promenade – Balcón del Bicentenario

Eén van de mooiste stadsstranden van Europa ligt in San Sebastian. Het witte zandstrand Playa de Concha strekt zich over kilometers uit langs het centrum van de stad in de vorm van een halve maan. In de zomer kan het uiteraard druk zijn op het strand omdat zowel vakantiegangers als locals er komen genieten van de zon en de zee. Het water is hier bij de juiste omstandigheden geschikt om te wind- en kitesurfen, zeilen en surfen op de golven. Naast het gehele strand ligt de promenade die bekend staat als het Balcón del Bicentenario. Daar kun je heerlijk wandelen terwijl je aan de ene hand de chaos van de stad meekrijgt en aan de andere hand uitkijkt over het prachtige strand en de oceaan. Verder naar het zuidwesten ligt Playa de Ondarreta en richting het noordoosten, aan de andere kant van de oude stad ligt Playa de Zurriola

Plaza-de-la-Constitución-San-Sebastian

De Plaza de la Constitución in Parte Vieja

Parte Vieja betekent letterlijk ‘het oude gedeelte’. Dit is hoe de inwoners van San Sebastian refereren aan de historische binnenstad. Deze bevindt zich aan de voet van Monte Urgull, één van de heuvels die de stad omsluit. Parte Vieja wordt omringd door een stadsmuur uit de 19e eeuw en bestaat uit smalle straatjes met veel historische gebouwen. Je kunt hier meerdere oude kerken bezoeken. Stop in ieder geval even op de Plaza de Constitución want daar zul je duidelijk zien dat de balkons van de huizen mooie luiken hebben met elk een nummer. Dat komt doordat hier vroeger plekken werden verhuurd aan toeschouwers van de stierengevechten die beneden in de straten plaatsvonden. De Plaza de la Constitución is één van de vele pleinen waar je ’s avonds de gezelligheid van de stad kunt proeven.

Monte-Urgull

Monte Urgull en Monte Igueldo

De baai van La Concha en het oude centrum van de stad worden omsloten door twee heuvels. Monte Urgull en Monte Igueldo zijn beide groene oases die je vanuit de stad kunt beklimmen. Monte Igueldo is de hoogste van de twee. Bovenop deze heuvel ligt een pretpark en er staat een oude vuurtoren met een fraai panoramaterras. Van daaruit heb je een onverbeterlijk uitzicht over de stad, de baai en de oceaan. Je kunt Monte Igueldo te voet beklimmen of een kabelbaan uit 1912 gebruiken om naar boven te komen. Monte Urgull ligt aan de andere kant van Playa Concha, direct achter het oude centrum van de stad. Op de top staat een enorm 12 meter hoog Christusbeeld naast de ruïne van het kasteel de la Mota. Dit fort werd in de 12e eeuw gebouwd om de stad te verdedigen. Je kunt er een tentoonstelling bezoeken over de geschiedenis van San Sebastian.

Palacio-de-Miramar

De tuinen van Palacio de Miramar

Tussen Playa Concha en Playa Ondarreta ligt het 19e-eeuwse Palacio de Miramar. Dit paleis werd gebouwd op de plek waar in eerste instantie een klooster stond. De Spaanse koninklijke familie vond dat niet zo belangrijk en ruimde het klooster om een vakantiepaleis te bouwen op de lievelingslocatie van Isabelle II. Om het paleis te kunnen bouwen moest eerst een tunnel aangelegd worden om het openbaar vervoer onder de tuinen door te leiden. Als je het paleis zelf wilt bezoeken dan kan dat alleen via een begeleide rondleiding. Deze neemt je mee door een gedeelte van het enorme complex. De prachtige tuinen zijn wel open voor het publiek.

Santa-Maria-del-Coro-basiliek

De Santa Maria del Coro-basiliek

Eén van de mooiste en meest bezochte gebouwen in het centrum van San Sebastian is de Santa Maria del Coro-basiliek. De bouw van deze barokke kerk werd in de 18e eeuw begonnen. Het opvallendste aan de architectuur van de basiliek zijn de 15 meter hoge pilaren. Daaromheen is een prachtig versierde kerk te vinden waar je je ogen uitkijkt. Vooral de sacristie en de kapel zijn schitterend. De hoofdingang van de kerk is al een bezienswaardigheid op zich. Daar bevindt zich onder andere het wapenschild van de stad en verschillende pauselijke symbolen die het belang van deze basiliek duidelijk maken. Het is zeker de moeite waard om de kerk tijdens een mis te bezoeken want het orgel en het koor worden tot de beste ter wereld gerekend.

Isla-de-Santa-Clara-San-Sebastian

Even ontsnappen aan de drukte op Isla de Santa Clara

In de baai van San Sebastian ligt het eilandje Isla de Santa Clara. Je kunt dit eiland bezoeken als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, of gewoon nieuwsgierig bent naar de ervaring. Op het eiland staat een vuurtoren uit 1864 van waaruit je een geweldig uitzicht hebt op de stad, Playa Concha, Monte Urgull en Monte Igueldo. Als je bij laagtij Isla de Santa Clara bezoekt dan is er een heerlijk rustig zandstrand. Bij vloed gebruik je een steiger om in het water te springen. Er is ook een restaurant op het eilandje waar je lekker ontspannen iets kunt eten of drinken.

Hotel in San Sebastian

Er is geen gebrek aan hotels in San Sebastian. In deze stad kun je allerlei soorten accommodaties vinden. Over het algemeen is de stad bekend als een mondaine badplaats met chique winkels en uitgaansgelegenheden. Er is dus ook ruim keus aan luxueuze hotels met allerlei faciliteiten en heerlijk eten. Daarnaast kun je in San Sebastian ook gemakkelijk iets vinden met een kleiner budget. Er zijn een aantal degelijke hostels en kleine B&B’s te vinden in de wijken rondom het oude centrum. 

Camping in San Sebastian

Er is geen camping binnen de stadsgrenzen van San Sebastian maar wel direct er buiten. De mooiste plekken om te kamperen bevinden zich aan de zuidwestelijke kant van de stad op de heuvelrug die uitkomt op Monte Igueldo. Daar kun zowel met je camper als met je tent terecht op verschillende campings die op de prachtige groene heuvels liggen. Als je van daaruit verder doorrijdt naar het westen dan kom je uit bij het Antilla strand dat zich aan de monding van de Oria bevindt. Daar is een schitterende camping. Er zijn ook een paar campings ten noordoosten van San Sebastian.   

Campingaanbieders in San Sebastian

  1. Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Anwbcamping -> Bekijk hier het aanbod!
  3. Jetcamp -> Bekijk hier het aanbod!

Fietstour door San Sebastian

San Sebastian ligt in een prachtig gebied waarin je alle kanten op kunt. In de zomer kun je net als in de rest van Zuid-Europa rekenen op zonnig en warm weer, maar in deze omgeving is het niet zo heet dat lichamelijke activiteiten onmogelijk zijn. Daarom is het een geweldige stad om een fietstour te maken. In San Sebastian zelf zijn veel fietspaden die je – met of zonder gids – langs de mooiste bezienswaardigheden voeren. Als je meer wilt zien op je fietstour dan kun je vanuit San Sebastian de Atlantische kust volgen richting Bilbao of Biarritz. Je kunt ook de machtige Pyreneeën ingaan en je aan de beklimming van een paar bergen in het Baskenland wagen.  

Het weer in San Sebastian

Het weer in San Sebastian is vaak net wat frisser en regenachtiger dan in de meeste badplaatsen van Spanje. In de zomer is het nog steeds het grootste gedeelte van de tijd warm en zonnig. De temperaturen liggen in juli en augustus overdag meestal rond de 25 graden en ’s nachts koelt het af tot een graad of 17. In het voor- en naseizoen is het in deze stad wel direct wat minder zomers weer. Maanden (mei) juni en september is de kans op mooie dagen nog groot maar daarvoor en daarna is het aanzienlijk kouder. In de wintermaanden ligt de temperatuur in dit gebied meestal tussen de vijf en vijftien graden.   

Blogs over San Sebastian

Scroll naar boven