Bilbao in Spanje: Bezienswaardigheden, camping, vliegtickets, info & tips

Bilbao is de grootste stad van het Baskenland in het centrale noorden van Spanje. Het stedelijk gebied telt meer dan een miljoen inwoners en daarmee is het ook de tweede grootste stad in Noord Spanje – na Barcelona. Het gebied waarin Bilbao in Spanje zich bevindt, wordt al duizenden jaren bewoond. Er zijn bijvoorbeeld overblijfselen gevonden van een nederzetting uit de tweede en derde eeuw voor Christus en een aantal graven die meer dan 6000 jaar oud zijn. Men dacht lange tijd dat de stad gesticht was in de 14e eeuw door Diego López V de Haro. Er zijn echter overblijfselen gevonden van een stadsmuur onder de kerk van San Antón die erop wijzen dat er in de 11e eeuw in ieder geval ook al een stad stond op dezelfde plek.

Bilbao in Spanje

Het centrum van Bilbao ligt ongeveer 16 kilometer verwijderd van de Baai van Biskaje aan de Atlantische kust van noord Spanje. Het is de eerste grote industriestad doe je tegenkomt als je vanuit het westen van Frankrijk de grens oversteekt. Bilbao was al in de 15e eeuw een belangrijk economisch centrum. Vanuit de haven werd ijzer en kool geëxporteerd naar grote delen van Europa. In de 19e eeuw volgde heftige industrialisering waardoor de stad een ruw karakter kreeg. Sinds een aantal jaren wordt Bilbao in een fijner modern jasje gestoken door de ontwikkeling van infrastructuur, cultuur en veiligheid. Er is bijvoorbeeld een heel gedeelte van de stad uitgebouwd langs de kust. Daar kun je met volle teugen genieten van de mooie omgeving van Bilbao in Spanje.

Bezienswaardigheden in Bilbao

Veel bezienswaardigheden in Bilbao stammen uit de laatste tientallen jaren. Daarvoor werd de stad te veel geassocieerd met de ETA – de terreurorganisatie die vocht voor de onafhankelijkheid van de Basken. Met de komst van het indrukwekkende Guggenheim museum in de jaren negentig begon de stad zich te ontwikkelen als toeristische bestemming. In Bilbao kun je genieten van moderne en eigenzinnige bezienswaardigheden, winkels en culinaire hoogstandjes in de vele eettentjes. Het is één van de meest onconventionele steden in Spanje hoewel er ook mooi historisch erfgoed staat. Bilbao in Spanje is een geweldige uitvalsbasis voor een rondreis door het prachtige Baskenland.

Las Siete Calles Bilbao

Las Siete Calles - het historische centrum van Bilbao

Het oude centrum van Bilbao heet Las Siete Calles wat vertaald als De Zeven Straten. Zoals de naam al aangeeft is dit gedeelte van de stad niet zo groot. Het is echter zeker de moeite waard want je loopt er door smalle pittoreske straatjes die worden omgeven door gekleurde huizen met fraaie traditionele gevels. In Las Siete Calles zitten een heleboel authentieke winkeltjes waar je iets kunt leren over de Baskische cultuur. Op veel plekken kun je genieten van een heerlijk lokaal hapje of drankje op één van de gezellige terrasjes. Vooral het centrale plein Plaza Nueva is erg geliefd. Daar worden regelmatig festivals en markten gehouden waardoor het de perfecte plek is om mensen te kijken.

Pelgrimskerken Bilbao Spanje

Pelgrimskerken aan de Camino de Santiago

De wereldberoemde pelgrimstocht naar Santiago de Compostella loopt door Bilbao. Daar staan twee prachtige oude kerken die door deze pelgrims bezocht worden. De Basilica de Begoña werd in de 16e eeuw gebouwd bovenop een heuvel in de oude stad. Om daar te komen moet je een hele serie trappen beklimmen. Als beloning wordt je getrakteerd op een schitterend uitzicht. Ook de oude Santiago kathedraal – bij de locals bekend als Donejakue Katedrala – bevindt zich in de Casco Viejo (het oude centrum). De oudste delen van deze kleine kathedraal werden al in de 14e eeuw gebouwd.

Plaza Ernesto Erkoreka Bilbao Spanje

De overheidsgebouwen Palacio Chávarri en het oude stadhuis

Liefhebbers van architectuur moeten zeker de belangrijkste overheidsgebouwen in Bilbao bezoeken. Het oude ayuntamiento (stadhuis) bevindt zich aan Plaza Ernesto Erkoreka. Dit gebouw bevat verschillende stijlen waardoor het eclectisch genoemd wordt. Er is bijvoorbeeld een Arabische ruimte, maar ook klassieke beelden, een fraaie klokkentoren en een heleboel interessante details. Tegenwoordig huist de regering in Palacio Chavárri, een indrukwekkend gebouw dat uit de Renaissance lijkt te stammen. Dat is een illusie want dit paleis werd pas aan het begin van de twintigste eeuw gebouwd. Het bevindt zich aan Plaza Moyúa en is zeker ook van binnen de moeite waard. Sommige kamers zijn bijvoorbeeld ingericht door José Echenagusía Errazquin – de schilder van het bekende schilderij ‘Samson en Delila’ dat in het museum voor schone kunsten van Bilbao hangt.

Teatro-Arriaga-Bilbao-Spanje

Het 19e eeuwse Teatro Arriaga

Het 19e eeuwse Teatro Arriva is vernoemd naar de beroemde Spaanse componist Juan Crisóstomo Arriaga. Hij werd ook wel de Spaanse Mozart genoemd omdat zijn werken volgens de Spanjaarden minstens zo goed zijn als de werken van deze Oostenrijkse componist. Teatro Arriaga werd gebouwd aan het eind van de 19e eeuw. Er brak meerdere keren brand uit en ook overstromingen verwoestten wel eens een deel van het gebouw. Gelukkig werd het theater iedere keer weer zo authentiek mogelijk gerestaureerd. Daardoor kun je er nog steeds genieten van de enorme allure van een traditioneel theater. Het gebouw komt uiteraard het best tot zijn recht wanneer er voorstellingen worden gegeven.

Abando-Bilbao

Tapas en live muziek in de wijk Abando

De gezellige wijk Abando ligt net naast de oude binnenstad van Bilbao. In dit district zijn de beste bars en clubs van de stad gevestigd. Uiteraard kun je er ook heerlijke pintxos (Baskische tapas) eten. De meeste bars en clubs bieden deze speciale hapjes tot diep in de nacht aan. Dat is leuk want daardoor kunnen verschillende soorten liefhebbers van uitgaan er terecht. In de avond functioneren de meeste plekken als cafés waar je in alle gezelligheid een hapje en een drankje kunt nuttigen. De sfeer wordt dan langzaam aan uitbundiger terwijl de muziek steeds een beetje luider wordt gezet. In de vroege uurtjes staan in diezelfde cafés geregeld mensen halfnaakt op de bar te dansen. Kafe Antozokia is specifiek bekend om de goede live muziek die er bijna elke avond gespeeld wordt.

Mercado de la Ribera

Als je geïnteresseerd bent in de Baskische gastronomie dan moet je zeker de enorme markt Mercado de la Ribera bezoeken. Dit is de grootste overdekte markt in Europa waar ze enkel verse producten verkopen. Op de begane grond worden allerlei soorten vis en zeedieren verkocht. De eerste verdieping wijdt zich aan vlees en de bovenste verdieping ligt vol met heerlijke groenten en allerlei fruitsoorten. In verschillende bars kun je van alles proeven en proberen waardoor Mercado de la Ribera een perfecte plek is om je lunch te nuttigen. Vergeet tijdens je bezoek niet om af en toe even omhoog te kijken. Het gebouw zelf is namelijk ook behoorlijk indrukwekkend met schitterende glas-in-lood ramen, lichtdoorlatende vloeren en leuke art-deco elementen.

Camping in Bilbao

Er zijn meerdere campings beschikbaar in en rond Bilbao. Het toffe aan deze stad is dat het strand vlakbij is. Daardoor kun je kiezen voor een camping aan zee. Vooral richting het oosten heb je op dat gebied veel aanbod. Vanaf zo’n camping kun je heerlijk genieten van de rust en de golven, maar je bent ook in no time in Bilbao. De camping die het dichts bij het centrum van de stad ligt bevindt zich in Sopelana, vlakbij Getxo en de stadsstranden van Bilbao.

Campingaanbieders in Bilbao

  1. Anwb camping -> Bekijk hier het aanbod!

Vliegtickets naar Bilbao

Bilbao heeft een eigen vliegveld dat ongeveer 13 kilometer buiten het centrum van de stad ligt. Daardoor kun je in een paar uur van Nederland naar deze stad vliegen. Vliegtickets voor directe vluchten naar Bilbao kun je boeken bij KLM, GOL Linhas Aéreas, Transavia, Kenya Airways, Qatar Airways en Vueling Airways. Als je goed zoekt kun je al voor ongeveer honderd euro heen en weer vliegen. Door de grote hoeveelheid concurrentie blijven de prijzen vaak lang laag maar last-minute vliegtickets naar Bilbao kunnen in de zomer toch behoorlijk oplopen in prijs. 

Top 2 vliegtickets aanbiedingen

  1. Vliegwinkel -> Bekijk vluchten!
  2. Budgetair -> Bekijk vluchten!

Museums in Bilbao

Bilbao is internationaal bekend door het Guggenheim museum dat er staat. De bouw van dit moderne complex luidde een nieuw tijdperk in voor de stad omdat veel toeristen op het museum afkwamen. Sindsdien is de stad er alleen maar op vooruit gegaan en kun je een verfrissende mix van oude en nieuwe kunst bewonderen. Voor klassieke kunst moet je bijvoorbeeld in het museum van de schone kunsten zijn, daar hangen prachtige werken van bekende Baskische en internationale kunstenaars. Naast goede musea zijn er in Bilbao in Spanje ook allerlei vrije kunstvormen te vinden op straat.

Guggenheim museum Bilbao

Museo Guggenheim de Bilbao

De derde locatie van de Solomon R. Guggenheim foundation werd in de jaren negentig geopend in de oude haven van Bilbao. Het museumcomplex is enorm en op zichzelf al indrukwekkend genoeg om een rondje omheen te lopen. Het hoofdgebouw lijkt op een schip en er rond omheen staan allerlei kunstwerken. Een puppy van twaalf meter bewaakt bijvoorbeeld de ingang van het museum. Dit beeld is aangekleed met duizenden bloemen. Aan de waterkant staat verder een enorme spin met marmeren eieren die zo uit een film gestapt lijkt te zijn. Binnen in het Guggenheim museum kunt je werken bekijken van onder andere Picasso, Dalí en Warhol. Er zijn drie verdiepingen die allemaal gevuld zijn met prachtige stukken.

Museo-de-Bellas-Artes

Museo de Bellas Artes

Het Museo de Bellas Artes – het museum van de schone kunsten – is ook een favoriete plek van kunstliefhebbers die Bilbao bezoeken. Daar worden werken tentoongesteld uit verschillende tijdperken. De oudste kunstwerken stammen uit de 12e eeuw en je kunt er de ontwikkeling volgen van de karakteristieke stijl van verschillende eeuwen. De bekendste werken in het museum zijn van Goya, Bellota, El Greco, Serro, Bacon en Gauguin. Er hangt daarnaast ook veel kunst van Baskische kunstenaars zoals ‘Samson en Delila’ van José Echenagusía Errazquin. Het Museo de Bellas Artes is het belangrijkste klassieke kunstmuseum van het Baskenland.

Museo-Marítimo-Ría-de-Bilbao

Museo Marítimo Ría de Bilbao

Het Guggenheim Museum staat aan de rand van het oude havengebied van Bilbao dat sinds de opening volop ontwikkeld is voor toeristen. Je kunt er bijvoorbeeld kano’s huren en een rondje varen tussen de interessante gebouwen. Voor Het Museo Marítimo Ría de Bilbao staat een enorme rode kraan die nog is overgebleven uit de tijd dat hier een drukke haven in bedrijf was. Dit museum zelf is ook zeker een bezoekje waard. Je maakt er namelijk een soort begeleide reis door de maritieme geschiedenis van de stad. In de dok liggen verder nog een paar mooie oude schepen waaraan je de ontwikkeling in de praktijk kunt aflezen. 

Het weer in Bilbao

Het weer in Bilbao in Spanje is aanzienlijk kouder en natter dan op de rest van het Iberische Schiereiland. Dat komt door het lagedrukgebied dat vaak boven de baai van Biskaje hangt. Het voordeel van dit microklimaat is dat er veel meer regen valt en het daardoor heerlijk groen is in de omgeving van Bilbao. De gemiddelde maximumtemperatuur ligt hier tussen midden mei en midden oktober rond de 20 tot 27 graden. ’s Nachts kan het fris zijn omdat het zelfs midden in de zomer meestal een graad of tien afkoelt. In de winter is het bijna nooit echt koud. De temperatuur blijft dan meestal hangen tussen de drie graden s ’nachts en een graad of 13 overdag.

Blogs over Bilbao

Scroll naar boven