Vakantie in Bloemenrivièra: Bezienswaardigheden, camping, info & tips

De Bloemenrivièra wordt ook wel de of Ligurische Rivièra of de Italiaanse Rivièra genoemd. Deze smalle kuststrook ligt tussen de Ligurische Zee en de Zee-Alpen in het noordwesten van Italië. Het grenst aan de Franse grens in het westen en reikt tot het noordelijke gedeelte van Toscane in het zuidoosten. In totaal is de Bloemenrivièra 350 kilometer lang. Het gebied wordt vaak verdeeld in twee secties. De westerse sectie – Rivièra di Ponente – heeft brede zandstranden en uitgestrekte bloemenvelden waaraan het gebied zijn Nederlandse naam ontleent. De zuidoostelijke sectie – Rivièra de Levante – is bekend om de Cinque Terre en andere ruige kustgebieden waar pittoreske dorpjes tegen de imposante kliffen aangebouwd zijn. Miljoenen toeristen komen elk jaar vakantie vieren aan één van de vele prachtige stranden van de Bloemenrivièra.

Vakantie in de Bloemenrivièra

Een vakantie aan de Bloemenrivièra kan bijna niet mislukken. Dit prachtige gebied heeft een uitgebreide verzameling stranden. De klassieke badplaatsen liggen voornamelijk in het westen waar brede zandstranden plaats bieden aan duizenden zonaanbidders. In de laatste jaren is het oosten van de Bloemenrivièra ook steeds meer in trek bij wandelliefhebbers en vakantiegangers die graag mooie landschappen en kleurrijke dorpjes bezoeken en fotograferen. Naast de geniale kustlijn kun je ook prachtige historische dorpen en steden bezoeken tijdens een vakantie in de Bloemenrivièra. 

Bezienswaardigheden Bloemenrivièra in Italië

Sommige vakantiegebieden hebben het allemaal. Geweldige stranden, een zonovergoten klimaat en een afwisselend en uitgebreid aanbod aan bezienswaardigheden. De Bloemenrivièra in noordwest Italië is zo’n gebied. Deze kuststrook bevat een aantal plekken die op zichzelf hele reisgidsen vullen zoals de prachtige oude stad Genua en de adembenemende Cinque Terre. Naast deze bekende bezienswaardigheden kun je tijdens een bezoek aan de Bloemenrivièra ook walvissen spotten, heerlijk wandelen in de bergachtige binnenlanden van dit gedeelte van Italië, of een kunstenaarskolonie bezoeken.

Genua-Bloemenriviera

Genua – de meest onderschatte stad van Italië

De grootste havenstad van Italië heeft drie gangbare namen: Genova, Genua en Genoa. Deze stad toont een mengelmoes van elegant historisch erfgoed en rauwe traditionele Italiaanse steden cultuur die erg puur is in zijn gastvriendelijkheid en liefde voor de lokale en nationale tradities. Genua is als een enorm amfitheater tegen het heuvelachtige achterland opgebouwd. Het centrum van de stad is een fascinerend doolhof met nauwe kronkelende steegjes en afbladderende hoge panden. In de oude haven staat het indrukwekkende 13e-eeuwse Palazzo San Giorgio. Op de voorgevel van dit paleis kun je een fresco bewonderen van Columbus (die in deze stad geboren is) en binnen kun je de cel bezoeken waar Marco Polo in 1298 gevangen werd gehouden. Het uitzicht vanaf de top van de Bigo-cabinelift in het kunstwerk van witte kranen is ook zeker de moeite waard. 

Cinque-Terre-Bloemenriviera

De fotogenieke dorpjes van Cinque Terre

Genua is de plek waar de brede stranden van het westen van de Bloemenrivièra overgaan in de ruige kustlijn van het oosten. Als je van daaruit afzakt naar de stad La Spezia, dan ben je op de perfecte plek voor een uitstapje naar het wereldberoemde Cinque Terre. Dit gebied bestaat uit vijf kleurrijke historische dorpjes die spectaculair tegen de wilde rotsformaties aangebouwd zijn. Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore zijn met elkaar verbonden door middel van een wandelpad en een spoorlijn. Tijdens de wandeling kun je indrukwekkende foto’s maken van de adembenemende uitzichten over het water, de ruige kustlijn en de schitterende dorpjes. Deze levendige nederzettingen hebben elk hun eigen charme en karakter. Tussendoor loop je door olijfgaarden, beboste heuvels, bloemenvelden en zie je kleine stukjes verlaten strand. 

Bussana-Vecchia

De kunstenaarskolonie van het vervallen dorp Bussana Vecchia

In 1887 werd de Bloemenrivièra geraakt door een verwoestende aardbeving. Sommige dorpen zijn toendertijd zo heftig geraakt dat de bewoners wegtrokken en hun dorp in ruïnes achterlieten. In het dorp Bussana Vecchia worden de stenen van de vroegere huizen overwoekerd door klimplanten. Kleurrijke bloemen groeien uit de ramen, deuren en spleten van leegstaande huizen. Deze ontmoeting van menselijke architectuur en natuur is op zich al een prachtig gezicht. In de jaren vijftig raakten een aantal kunstenaars onder de indruk van deze plek en zij vestigden zich illegaal in dit spookdorp. Een aantal huizen werd weer bewoonbaar gemaakt en uitgebreid tot ateliers. Tegenwoordig kun je hier rondslenteren tussen het werk van de bewoners van de kunstenaarskolonie die zich in een uiterst kunstzinnige omgeving bevindt.

Natuurpark-Ligurische-Alpen

Het wandelparadijs van Natuurpark Ligurische Alpen

Het zuidwestelijke gedeelte van de Alpen ligt rond de grens tussen Italië en Frankrijk. Hier bevindt zich het natuurpark Ligurische Alpen in het achterland van San Remo en Ventimiglia. Deze regio bevat verschillende ecosystemen die samen een afwisselend landschap vormen. Tijdens een wandeling door dit gebied loop je door olijfgaarden, beukenbossen en wijngaarden in de lagere regionen. Verder omhoog maken deze plaats voor bloeiende rododendrons (in de late lente) en alpenweiden vol verschillende bloemen en kruiden. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de 2201 meter hoge Monte Saccarello. Ook de vijf van de 43 trajecten van de 500 kilometer lange Alta Via dei Monti Liguri – de koningsroute van de Bloemenrivièra – lopen door dit park.

Fietsen over de Pista Ciclabile

Tussen 1872 en 2001 lag er een spoorlijn tussen Ospedaletti en Lorenzo al Mare. Deze route is ondertussen omgevormd tot een schitterende geasfalteerde fietsroute. Hoewel er soms een stukje ‘vals plat’ voorbij komt, is het grootste gedeelte van deze 24 kilometer lange route heerlijk vlak. Op meerdere plekken rij je door tunnels die in de rotsen uitgehouwen zijn. Je kunt op tientallen plekken langs de route een fiets huren en op je eigen houtje het gebied verkennen. Onderweg kom je langs rotswanden waarop allerlei bloemen en planten groeien en de uitzichten over zee zijn prachtig. Verschillende stranden proberen je over te halen om een duik in het verfrissende water te nemen en te smullen van verse vis.

Walvissen spotten in de beschermde wateren van Santuario Pelagos

De Ligurische Zee is een onderdeel van het beschermde natuurgebied Santuario Pelagos. Om de onderwaterwereld te beschermen worden hier alle vormen van zeevaart gereguleerd. Dat merk je aan de natuur die hier helemaal in haar element is. Er is een enorme hoeveelheid plankton aanwezig in het water en dat trekt weer potvissen en vinvissen aan. Vanuit de grotere kustplaatsen zoals Genua en San Remo kun je een excursie maken onder leiding van professionele walvisspotters. De kans om deze indrukwekkende wezens te zien is het grootst tussen mei en september. Ook als er geen walvissen in de buurt zijn, heb je een goede kans om andere dieren zoals dolfijnen en zeeschildpadden in hun natuurlijke element te zien.

Camping in Bloemenrivièra

Er zijn een aantal geweldige campings te vinden langs de kust van de Bloemenrivièra en ook in de binnenlanden kun je goed terecht. Voor wandelliefhebbers en rustzoekers is de beste regio waarschijnlijk het achterland van de Rivièra di Ponente – het westelijke gedeelte van de Bloemenrivièra. Daar beginnen de zuidwestelijke uitlopers van de Alpen en kun je verblijven op schitterende campings in de bergen en tussen de olijf- en wijngaarden. Uitgebreide familiecampings vind je vooral rond de traditionele badplaatsen in dit gedeelte van de Bloemenrivièra. Ook in het zuidoostelijke gedeelte van de Bloemenrivièra zijn een aantal prima campings.

Camping aanbieders in Bloemenrivièra

  1. Vacanceselect -> Bekijk hier het aanbod!
  2. Jetcamp -> Bekijk hier het aanbod!
  3. Eurocampings -> Bekijk hier het aanbod!

Vakantiehuis in de Bloemenrivièra

Een vakantiehuis is niet moeilijk te vinden in de toeristische Bloemenrivièra. In elk dorp of stadje worden appartementen verhuurd door lokale families. In de zomer is deze regio onwijs populair waardoor tijdens de schoolvakanties in juli en augustus soms wel alles volgeboekt is. Daarom is het verstandig om van tevoren een vakantiehuis te boeken als je in deze maanden de Bloemenrivièra wilt bezoeken. Dat kan via websites die een grote verzameling privé huisjes verhuren, of via de lokale VVV-kantoren.

Vakantiehuis aanbieders de Bloemenrivièra

Agriturismo in de Bloemenrivièra

In het achterland van de Bloemenrivièra worden allerlei landbouwproducten verbouwd en dieren gehouden. Veel boeren hebben hun wijngaarden, olijvenplantages of andere bedrijven geopend voor toerisme. Dat is onwijs leuk, want tijdens een agriturismo vakantie in de Bloemenrivièra kun je leren over de traditionele manier van leven in dit gebied en het maken van streekproducten. Zo geniet je van één van de mooiste gebieden van Europa en leer je ook nog van alles. Agriturismo vind je in alle delen van de Bloemenrivièra maar vooral in het achterland van de westelijke sectie.

Agriturismo aanbieders in de Bloemenrivièra

Rondreis door de Bloemenrivièra

Een rondreis door de Bloemenrivièra gaat nooit vervelen. Dit gebied is zo afwisselend dat je iedere dag andere indrukken opdoet. Qua natuur beweeg je tussen brede zandstranden, heldere blauwe wateren, berglandschappen en ruige rotsformaties langs de kust. Daarnaast valt er natuurlijk van alles te ontdekken op het gebied van historisch erfgoed en cultuur. Tijdens een rondreis in de Bloemenrivièra kun je rekenen op heerlijk eten en nog betere wijn. Dat alles deel je met typische Italiaanse gastheren die uiteraard net doen of ze geen woord Engels praten – tenzij je haar blond genoeg is.

Blogs over de Bloemenrivièra

Scroll naar boven