Bezienswaardigheden in Gent: Stedentrip, hotel, museum, tips & info

Op zo’n anderhalf uur rijden van Breda vind je de gezellige Belgische stad Gent. Aangezien de stad in een gebied ligt waar veel bloemen- en plantenkwekers gevestigd zijn wordt Gent ook wel de Bloemenstad genoemd. Het is de hoofdstad van het arrondissement Gent (welke ruim 260.000 inwoners telt) en de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen. Samen met Brugge, Brussel en Antwerpen is Gent één van de populairste steden in België waar Nederlanders een stedentrip naar toe maken. Zeker als je weleens in één van deze steden geweest bent is dit vrij logisch, want het zijn stuk voor stuk gezellige en prachtige steden. Lees hier snel verder, want wij gaan in dit artikel meer informatie geven over de stad Gent.

Bezienswaardigheden in Gent

De stad telt tal van prachtige bezienswaardigheden, dus Gent gaat je zeker niet teleurstellen qua bezichtigingen. Gent kent een mooie binnenstad met verschillende kathedralen, kastelen, diverse musea en gezellige markten. Veel van deze bezienswaardigheden zijn aan het water gelegen wat ervoor zorgt dat Gent nog een uniekere uitstraling heeft. Benieuwd naar wat de stad allemaal te bieden heeft? Wij zullen hiervoor alvast een aantal bezienswaardigheden in Gent voor jullie op een rijtje zetten.

Gravensteen

Gravensteen

Het Gravensteen is de enige overgebleven burcht in Vlaanderen. Wat deze burcht zo uniek is dat het verdedigingsmechanisme bijna in zijn geheel nog intact is. Als je deze bezienswaardigheid eens opzoekt, dan lijkt het alsof je terug naar het verleden gaat. Het is daarom niet gek dat dit één van de toeristische trekpleisters van de stad is. Het Gravensteen werd gebouwd in het jaar 1180, deze verving op dat moment een kleiner kasteel wat op deze plek stond. Sindsdien heeft de burcht als bescherming gediend tegen belagers en het bouwwerk heeft zich tot de dag van vandaag staande weten te houden. Tickets voor de Gravensteen kan je online bestellen!

Belfort van Gent

Belfort van Gent

Deze 95 meter hoge toren vind je in het centrum van de Gent. De eerste tekeningen van de toren dateren uit het jaar 1313, dus de kans is groot dat de bouw van de Belfort in dat jaar begonnen is. In de toren is een beiaard met 54 klokken. Eens in de zoveel tijd wordt deze beiaard handmatige bespeeld door een beiaardier, maar deze heeft ook een speeltrommel. Hierdoor wordt om het kwartier automatisch een melodie afgespeeld. Bovenop de kerk staat een vergulde draak en tijdens de Gentse Feesten veranderde deze in een vuurspuwende draak!

Korenmarkt Gent

Korenmarkt Gent

De Korenmarkt is een plein in het centrum van de stad. Het plein heeft zijn naam gekregen, doordat het sinds de middeleeuwen gebruikt werd om koren te verhandelen. Aan dit plein vind je diverse bezienswaardigheden, dus het is zeker een goede plek om even een hapje en een drankje te doen. Hierna kan je dan weer met een opgeladen batterij verdergaan met het bezichtigen van de stad. Aan het plein zijn de Sint-Niklaaskerk en het oude Postgebouw gelegen die zeker een bezoek waard zijn. Verder is het plein omringd met gebouwen die stammen uit de middeleeuwen tot de 20ste eeuw.

Sint Niklaaskerk

Sint Niklaaskerk

Als je dan eenmaal op de Korenmarkt geweest bent loop je zo naar de Sint Niklaaskerk, twee vliegen in één klap noemen we zoiets. De kerk dateert uit de 13e eeuw en uniek voor deze kerk is de vieringtoren. Dit is een toren midden in de kruising van een kerk. Normaliter zie je dat de torens aan de uiteinden of in het midden van de kerk te vinden zijn en niet in het centrum van een kerk. Deze vieringtoren is 76 meter hoog. De stijl van de kerk is de scheldegotiek en het is werkelijk een prachtig gebouw.

Het Kasteel van Ooidonk

Het Kasteel van Ooidonk

Het Kasteel van Ooidonk is een burcht die omringd wordt door een gracht. Hierdoor krijgt het een echt middeleeuws karakter welke je tegenwoordig vaak alleen nog in films tegenkomt (met een ophaalbrug). Het begon in de 12e eeuw als boerderij, maar vanaf de 14e eeuw werd er gesproken van een waterburcht. In 1491 werd het kasteel gesloopt, maar werd weer wederopgebouwd om vervolgens in 1579 weer gesloopt te worden. In 1592 werd het kasteel opnieuw opgebouwd en dit is het gebouw die wij nu kunnen bezichtigen. Als je meer te weten wil komen over de historie en het kasteel zelf, ga dan zeker langs die schitterende kasteel.

Het-Graffitistraatje

Het Graffitistraatje

In Gent is het een bezienswaardigheid op zich geworden; Het Graffitistraatje. Waar normaal gesproken wordt opgetreden tegen het spuiten van graffiti op de muren van de straten is het in deze straat juist aangemoedigd. Deze straat is voor veel jongeren een plek om hun kunsten te laten zien aan de rest van de stad en de bezoekers van deze straat. In plaats van op illegale plekken met graffiti te spuiten kunnen jonge (en natuurlijk ook oude) kunstenaars hier rustig hun ding doen. Dit laat maar weer eens zien dat Gent een ruimdenkende stad is met creatieve ideeën.

Hotel in Gent

Een stedentrip beleef je heel anders door ook een overnachting in de stad te boeken. Je kunt hierdoor ten eerste veel rustiger alle bezienswaardigheden in Gent van de stad bekijken, maar je krijgt ook veel meer mee van de cultuur van de stad. Kijk dus zeker of je een goed hotel in Gent kunt boeken om hier een nacht te blijven. Je zult hier zeker geen spijt van krijgen.

Stedentrip naar Gent

Zoals gezegd is een stedentrip naar Gent één van de populairste bestemming van Nederlanders in België. Wat wij nu al kunnen zeggen is dat een stedentrip naar Gent zeker niet teleur gaat stellen. De stad kent vele unieke bezienswaardigheden en gezellige pleinen om heerlijk te kunnen ontspannen en genieten van de ontspannen cultuur in de stad. We zullen je in dit artikel nog verder meenemen in de musea in deze stad.

Stedentrip aanbieders Gent

Museum in Gent

Naast alle bezienswaardigheden kan je ook jouw kennis over de stad, kunst en Vlaanderen opdoen in een museum in Gent. Je vindt veel verschillende soorten musea in de stad waarmee je bijvoorbeeld meer te weten kan komen over de historie van de stad Gent. Je doet er goed aan om de CityCard Gent te bestellen als je naar Gent gaat. Hier betaal je eenmalig voor deze kaart waarmee je veel korting krijgt in de stad. Zo kan je dus met veel korting een museum bezoeken in Gent.

SMAK Museum

SMAK Museum

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst is één van de bekendere musea in Gent en hier vind je altijd verschillende tentoonstellingen en er worden altijd wel nieuwe stukken toegevoegd aan het toch al uitgebreide collectie van kunstwerken. Hier vind je namelijk één van de grootste kunstcollecties in België waar je via hun eigen systeem doorheen kunt ‘bladeren’. Als je de website van het museum in de gaten houdt kan je precies zien welke collecties er op dat moment aanwezig zijn. Zo weet je altijd of er iets interessants voor jou tussen zit of niet.

Stadsmuseum Gent

Stadsmuseum Gent

Dit museum werd in 2010 opgericht en zoals de naam al zegt kan je hier meer te weten komen over de stad Gent. Je vindt hier een vaste tentoonstelling genaamd ‘Het verhaal van Gent’, en deze neemt je mee via verschillende objecten en media in de ontwikkeling van de stad. Je krijgt te zien hoe de stad Gent uitbloeide tot een grote stad in Vlaanderen tot de stad die het nu is. Het is een enorm leuke tentoonstelling die je met een nieuwe invalshoek naar de stad laat kijken. Deze mag dus zeker niet ontbreken tijdens jouw bezoek aan Gent.

Design Museum Gent

Design Museum Gent

Bij design denk je misschien al snel aan kleding, maar je vindt design overal. Denk hierbij aan meubels, gebouwen en andere voorwerpen. In het Design Museum vind je een uitgebreide collectie van design voorwerpen welke uniek, grappig, mooi of apart zijn. Je vindt hier een collectie met kunstwerken vanaf de 15e eeuw tot de hedendaagse dag. Zo kan je goed zien hoe design eeuwen terug werd gezien en hoe design nu wordt gezien. Nu is het aan jou om in te beelden hoe wij (of beter gezegd JIJ) design in de toekomst gaat zien.

Wat te doen in Gent

Gelukkig zijn er genoeg bezienswaardigheden in Gent die ervoor zorgen dat jouw bezoek naar Gent geen enkel moment saai hoeft te zijn. Het is goed om vooraf te onderzoeken wat er allemaal in de stad te doen, zodat je jouw perfecte stedentrip kunt plannen. Als je weet waar ongeveer alle bezienswaardigheden zitten weet je ook hoeveel tijd je hier kwijt mee zal zijn. Denk natuurlijk ook aan de tijd die je moet besteden om van plek A naar plek B te komen. Pas bijvoorbeeld de keuze van het hotel aan, aangezien de meeste bezienswaardigheden in Gent in het centrum van de stad te vinden zijn.

Blogs over Gent

Scroll naar boven